Peugeot Forums banner

Rozładowanie akumulatora.. Bezpiecznik bocznikowy?

30K views 11 replies 5 participants last post by  gijoe50000  
#1 ·
Więc moja bateria rozładowała się do około 3 V kilka dni temu po pozostawieniu na biegu jałowym na 2-3 dni.

Naładowałem ją ponownie, a następnie odłączyłem zacisk ujemny i sprawdziłem natężenie prądu, które przez nią przepływa, i wydaje się, że pobiera około 1,5-1,8 ampera przez cały czas!

Usunąłem każdy bezpiecznik, w tym bezpieczniki w bagażniku, a jedynym, który zatrzymuje rozładowywanie, jest bezpiecznik bocznikowy.

Czy ktoś wie, co się tu dzieje?

Za każdym razem, gdy sprawdzam przepływ prądu lub ponownie podłączam zacisk ujemny, dochodzi stłumione kliknięcie z miejsca, które wydaje się być gdzieś pod zbiornikiem płynu hamulcowego\wewnątrz skrzynki bezpieczników\lub gdzieś pod ECU. I brzmi to tak, jakby samochód odblokowywał drzwi. Czy to ma sens? Może to normalne, a może nie, nie pamiętam!

Jedyną dziwną rzeczą, która wydarzyła się ostatnio, jest to, że mój lewy przedni czujnik ABS był wadliwy, okresowo. Dwa razy zamroził prędkościomierz (raz przy 28 mph), ale teraz znowu jest w porządku.

#3 · (Edited)
Bezpiecznik bocznikowy zasila obwody zasilania BSI, więc ponowne jego założenie budzi BSI i BĘDZIE pobierać prąd, musisz odczekać 3 minuty bez żądania zasilania dla BSI, aby ponownie się wyłączył, wtedy upływ prądu ustanie.
Aha, racja. Zatem zasadniczo przez kilka minut po ponownym podłączeniu akumulatora (lub mojego amperomierza w celu zamknięcia obwodu) będzie pobierany prąd?A jeśli podłączę multimetr i poczekam, aż prąd spadnie po wyłączeniu BSI, to czy mogę wtedy zacząć sprawdzać bezpieczniki?A może istnieje lepszy sposób sprawdzenia upływu prądu z akumulatora?Aktualizacja:Zostawiłem amperomierz na obwodzie na około 10 minut i nadal występował pobór prądu 1,45A z akumulatora.Odłączyłem i ponownie podłączyłem akumulator, a tym razem po 3 minutach spadł do 90mA, a następnie do 30mA. Co zakładam, że jest normalne.Może BSI oszalało po tym, jak w zeszłym tygodniu prędkościomierz zaczął wariować i nie chciał się wyłączyć lub coś w tym stylu?Wydaje się to wykluczać elementy mechaniczne, takie jak alternator lub klimatyzacja itp.Mam nadzieję, że teraz się to naprawiło, ale przypuszczam, że wkrótce się dowiem, czy akumulator znowu się rozładuje.Wszelkie inne przemyślenia na ten temat są mile widziane..Zamierzałem zrobić reset BSI, ale potem przypomniałem sobie, że potrzebuję pilota zdalnego sterowania, aby dokończyć procedurę. A płyta RFID w samochodzie nie działa..

#4 ·
Nie potrzebujesz pilota, aby wykonać restart BSI. Jest on wspomniany tylko w przypadkach, gdy problem dotyczy nie działającego pilota.

Najlepszym sposobem sprawdzenia poboru prądu jest użycie miernika cęgowego. Umieść go wokół dodatniego lub ujemnego przewodu akumulatora, a BSI pozostanie wyłączone podczas wyjmowania bezpieczników. W przeciwnym razie za każdym razem, gdy wyjmiesz bezpiecznik i podłączysz ponownie amperomierz, będziesz musiał czekać 3 minuty.

#6 ·
Nie potrzebujesz pilota zdalnego sterowania, aby wykonać restart BSI. Jest on wspomniany tylko w przypadkach, gdy problem dotyczy nieprawidłowego działania pilota.

Najlepszym sposobem sprawdzenia poboru prądu jest użycie miernika cęgowego. Umieść go wokół dodatniego lub ujemnego przewodu akumulatora, a BSI pozostanie wyłączone podczas wyciągania bezpieczników. W przeciwnym razie za każdym razem, gdy wyciągniesz bezpiecznik i podłączysz ponownie amperomierz, będziesz musiał czekać 3 minuty.
Ach, racja! Dzięki! Myślałem, że ten proces wydawał się trochę zawiły.

Parc shunt ma dwie pozycje: normalną i parkowanie. W tej drugiej niektóre układy elektryczne są wyłączane, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora podczas postoju samochodu przez dłuższy czas.

Więc to jest fałszywy trop.

Wygląda na to, że byłeś świadkiem wyłączania BSI tak, jak powinno być.

Domysł: wcześniej coś utrzymywało BSI w stanie czuwania, np. myślało, że drzwi są otwarte.

Mogę zapytać: jak dokładnie mierzysz prąd? Mieliśmy 307cc, który rozładowywał się, jeśli nie był używany codziennie i nigdy nie doszliśmy do sedna sprawy.

Czy ktoś może polecić miernik cęgowy?
Ups.. Mogłem faktycznie mieć otwarte drzwi w tym czasie, gdy mierzyłem prąd! lol

Mierząc prąd, miałem multimetr z zaciskami krokodylkowymi podłączony między ujemnym zaciskiem akumulatora a ujemnym połączeniem. Zasadniczo używałem miernika do zamknięcia obwodu. I używając ustawienia 10A i połączenia na multimetrze.

Sprawdziłem to ponownie teraz, po pozostawieniu go na noc, a bateria nadal ma 12,6 V, więc wydaje się być w porządku.

Wygląda więc na to, że to było tylko losowe rozładowanie akumulatora. Dziwne.
Nie sądzę, żebym kiedykolwiek widział, jak bateria spada do 3-4 V po zaledwie 3 dniach. Myślałem, że tryb ekonomiczny włącza się po 30 minutach lub coś w tym stylu. Ale przypuszczam, że jeśli to była usterka komputera, to mogło temu zapobiec.

Będę to obserwował i prawdopodobnie odłączę akumulator, jeśli zostawię go gdzieś indziej niż w domu na noc, lub po prostu przełączę zworę.

#5 ·
Przełącznik parc shunt ma dwie pozycje: normalny i park. W tej drugiej niektóre układy elektryczne są wyłączane, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora, gdy samochód jest zaparkowany przez dłuższy czas.

To jest więc fałszywy trop.

Wygląda na to, że byłeś świadkiem wyłączania się BSI, tak jak powinno być.

Przypuszczenie: wcześniej coś utrzymywało BSI w stanie czuwania, np. myślało, że drzwi są otwarte.

Mogę zapytać: jak dokładnie mierzysz prąd? Mieliśmy 307cc, który się rozładowywał, jeśli nie był używany codziennie i nigdy nie doszliśmy do sedna sprawy.

Czy ktoś może polecić miernik cęgowy?

#10 ·
Czy kiedykolwiek naprawiłeś ten problem?
Nie, wszystko znowu było w porządku. Musiało to być coś losowego, co rozładowywało akumulator, albo jakiś błąd BSI, czy coś w tym stylu.
Ale mój alternator padł około 6 miesięcy później, a także miałem kilka problemów z rdzą/łożyskami w dolnej części samochodu. Myślę, że przejechałem przez "powódź słonowodną" i zapomniałem porządnie umyć samochód po tym.
Więc mogło to być również tymczasowe zwarcie w alternatorze lub coś w tym stylu, gdy przygotowywał się do padnięcia.
Ale tylko spekuluję.

#12 ·
Czy więc coś zmieniono lub zrobiono, aby zatrzymać rozładowywanie przed awarią alternatora?
Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że po prostu sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i odłączyłem i ponownie podłączyłem wszystkie złącza ECU/BSI i sprawdziłem je pod kątem korozji, uszkodzeń, wody itp. I po prostu zbadałem cały samochód, sprawdzając zwarcia multimetrem.
I po prostu sprawdziłem wszystko, o czym mogłem pomyśleć.
Ale nie znalazłem niczego nie tak.
Dlatego uznałem to za usterkę, zacięty przekaźnik lub po prostu coś losowego.
To wszystko działo się w ciągu zaledwie kilku dni, a samochód znów był w porządku. Alternator padł dopiero około 7-8 miesięcy później.