Peugeot Forums banner
81 - 100 of 312 Posts
Discussion starter · #81 ·
Tak, pozycja (5) tak naprawdę nie czytała listy części, tylko spojrzała na zdjęcie i pomyślała, hmmm, nie ma tego....
Podkładki miedziane nie nadają się do ponownego użytku (prawdopodobnie będą przeciekać, jeśli to zrobisz) i rzadko byłyby z brązu.

@Ian M Davis potwierdzi poniższe.

BSM i BPGA nie są programowalne. BSI i ECU są.
Nie mogę spać, nie mogę też myśleć
Tylko dla wyjaśnienia:
BSM i BPGA są "plug and play"? Dopóki numer części (BSM P/N 9667044980) się zgadza, mógłbym po prostu wziąć jeden i sam go wymienić???

Discussion starter · #82 ·
To jest skrzynka bezpieczników maxi. Skrzynka bezpieczników silnika ma dwie oddzielne części:
Górna część to BSM
Dolna część to skrzynka bezpieczników maxi.

Bezpieczniki w skrzynce bezpieczników maxi to duże bezpieczniki o wysokim natężeniu prądu i są pokazane na schematach okablowania jako MF__. Ta skrzynka bezpieczników nie jest przeznaczona do dotykania przez właściciela samochodu, więc jest ukryta pod BSM w większości samochodów, których nie widać. Skrzynka bezpieczników maxi to po prostu podstawowa skrzynka bezpieczników bez elektroniki.

To tylko kopie list części Peugeot 5008.
To jest skrzynka bezpieczników maxi. Skrzynka bezpieczników silnika ma dwie oddzielne części:
Górna część to BSM
Dolna część to skrzynka bezpieczników maxi.

Bezpieczniki w skrzynce bezpieczników maxi to duże bezpieczniki o wysokim natężeniu prądu i są pokazane na schematach okablowania jako MF__. Ta skrzynka bezpieczników nie jest przeznaczona do dotykania przez właściciela samochodu, więc jest ukryta pod BSM w większości samochodów, których nie widać. Skrzynka bezpieczników maxi to po prostu podstawowa skrzynka bezpieczników bez elektroniki.
Czy elektryka w BSM to tylko elektryka? Czy muszę je dopasować do ECU i BSI, czy nie? Czy mają chip S/N?

Tak, pozycja (5) tak naprawdę nie czytała listy części, tylko spojrzała na zdjęcie i pomyślała, hmmm, nie ma....
Podkładki miedziane nie nadają się do ponownego użycia (prawdopodobnie będą przeciekać, jeśli to zrobisz) i rzadko będą z brązu.

@Ian M Davis potwierdzi poniższe.

Zostawiłbym BPGA w spokoju. Na podstawie tego, co nam powiedziałeś, myślę, że jest w porządku. Skupiłbym się na BSM. Nie wymaga konfiguracji. Wymiana BSM spowoduje jedynie powrót do pozycji, w której byłeś, zanim woda dostała się do BSM.

Wymiana wtryskiwaczy, ponieważ mechanik nie jest z tego zadowolony i mówi, że "jeśli są wadliwe, mogły wpłynąć na ECU lub mogło być odwrotnie, ECU uległo awarii i zepsuło wtryskiwacze, a nawet coś dalej"... przynajmniej mam je gotowe.
Rzeczywiście, pomijając dymienie, kiedy ją odwoziłem, mruczała jak tygrys i...
Wtryskiwacze piezoelektryczne mogą ulec awarii elektrycznej, co może wpłynąć na ECU. Spodziewałbym się jednak, że mechanik, który pracuje przy silnikach Diesla, będzie miał odpowiedni miernik do sprawdzenia wtryskiwaczy pod kątem awarii elektrycznej. Ten film pokazuje mechanika, który to robi.

Może być wiele innych trybów awarii wtryskiwaczy, więc najlepiej byłoby, gdyby mechanik wyjął je i wysłał do przetestowania lub przynajmniej wykonał test szczelności.

Powodem kodowania wtryskiwaczy jest to, że wszystkie nieznacznie się różnią, więc muszą być sklasyfikowane. Jeśli ktoś wymienił wtryskiwacz bez kodowania, istnieje prawdopodobieństwo, że wtryskiwacz przelewa paliwo. Jednak kodowanie ma na celu uzyskanie optymalnej wydajności. Stwierdziłem, że silniki Diesla Peugeota sprzed 2004 roku zwykle nie wymagają kodowania.

Jedna rzecz, której możesz nie wiedzieć - istnieje wielu właścicieli Peugeota, którzy posiadają narzędzie diagnostyczne Peugeota i są chętni do pomocy innym właścicielom. Oto link do mapy. Wystarczy kliknąć pinezkę, jeśli znajdziesz kogoś w pobliżu. Peugeot Planet / Diagbox Diagnostics Owners Map - Google My Maps

Czy elektryka w BSM to tylko elektryka? Czy muszę je dopasować do ECU i BSI, czy nie? Czy mają chip S/N?
Możesz sam wymienić BSM. Po prostu odłącz go i włóż nowy. Upewnij się jednak, że numery części wydrukowane na zamienniku pasują do oryginału. Peugeot może używać do 5 nieco różnych BSM w tym samym samochodzie. Różnica polega na tym, że aby zaoszczędzić koszty, pomijają niektóre bezpieczniki i ich połączenia. Jeśli dostaniesz zły, możesz stwierdzić, że jakieś akcesorium nie działa.

Discussion starter · #86 ·
Możesz sam zmienić BSM. Po prostu odłącz go i włóż nowy. Upewnij się jednak, że numery części wydrukowane na zamienniku pasują do oryginału. Peugeot może używać do 5 nieco różnych BSM w tym samym samochodzie. Różnica polega na tym, że aby zaoszczędzić koszty, pomijają niektóre bezpieczniki i ich połączenia. Jeśli dostaniesz zły, możesz stwierdzić, że jakieś akcesorium nie działa.
Mówiąc wprost! Znalazłem x10 identycznych numerów, wybierając najlepiej wyglądający, najmniej zakurzony... A może to ten, który powinienem wziąć, ponieważ te wyglądające na czyste mogły zostać zmodyfikowane

Discussion starter · #88 · (Edited)
Rano, pomimo deszczu przez całą noc, BSI było suche jak pieprz.
Próbuję więc dostać się do BSI, aby sprawdzić wszystkie połączenia i bezpieczniki, prawdziwy ból z schowkiem, jak dotąd usunąłem 5 śrub i nic.
Próbowałem znaleźć film 5008 - nic.
Jakieś sugestie?
Image

Image

Image

Discussion starter · #89 · (Edited)
Kilka aktualizacji:

Nie chciałem niczego zepsuć, zostawiłem schowek, sprawdziłem bezpieczniki i połączenia - wszystko w porządku.

Przy dodatnim naładowaniu kontrolka usterki zgasła, nawet uruchomiłem z czerwonym przewodem.

Jestem trochę naiwny, że pospieszyłem się i zamówiłem BSM 2012 PEUGEOT 3008 FUSE BOX 9667044980 BSM R02 | eBay, który nie został wyczyszczony i dotrze najwcześniej w poniedziałek...

Rozmawiając z członkiem forum, który był przekonany, że BSM musi być zakodowany, zadałem pytanie facetowi, który sprzedaje BSM (20 funtów drożej) PLUG AND PLAY BSM Control Fuse Box C4 Picasso C5 Peugeot 3008 407 5008 R02 | eBay:
Drogi xxxxxxx,

Cześć, przepraszam, że przeszkadzam, ale czy to urządzenie jest jedynym, które jest "plug and play", ponieważ zakładałem, że wszystkie takie są, kupiłem jedno (jeszcze nie dostarczone), ale teraz myślę, czy będę musiał je odesłać i dostać twoje z ogromnymi opóźnieniami, ponieważ samochód po prostu tam stoi...

Czy możesz wyjaśnić, czy wszystkie BSM R02 są "plug and play", czy tylko twoje?

Wielkie dzięki!
............................................................................................................
Cześć,

To nie tylko skrzynka bezpieczników, trzeba je zakodować, chyba że zostały zdekodowane przed usunięciem.

Wielkie dzięki
...........................................................................................................
"Świetnie", przekażę wiadomość i najprawdopodobniej dostanę jeden ponownie zakodowany...

Dziękuję za wyjaśnienie. (Nie mechanik, tylko ofiara pożądania Peugeota) :D
...................................................................................................
Uszkodzenie przez wodę powoduje ich awarię
(Dla przypomnienia, odkąd przekląłem BMW za zawodność i koszty napraw (dawno sprzedane), jestem im winien przeprosiny, przynajmniej prawie każdy mechanik mógł uzyskać dostęp do wszystkiego za pomocą swojego komputera dla wszystkich samochodów, a moje problemy były głównie związane z poprzednim właścicielem, który "ulepszał")... ANW, odbiegam od tematu!

Członek forum, z którym rozmawiałem, poprosił o sprawdzenie multimetrem, czy akumulator się ładuje, zrobiłem to - na pewno tak! Jednak dlaczego BSU lub ECU nie uruchamia MPGA, aby uruchomić rozrusznik - to dla mnie zagadka.

Jutro wpadnie na szybką diagnostykę ze swoim komputerem, będzie jaśniejsze, co tak naprawdę poszło nie tak z samochodem z perspektywy elektryczno-elektronicznej. Będę lepiej wiedział, co powinienem wymienić, a czego nie, w zależności od tego, jakie błędy znajdzie.

Załączyłem procedurę demontażu BSI. Zawsze są trudne w obsłudze, szczególnie w samochodach z kierownicą po prawej stronie.

Myślę, że wiele osób myli BSM z BSI. Niektórzy sprzedawcy dodają słowa "plug and play" do opisu BSM. Nie jest to część oficjalnego opisu.

BSI i ECU silnika są częścią systemu immobilizera, więc muszą być skonfigurowane z kodem PIN samochodu. Po zaprogramowaniu potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, aby go zmienić. Nawet dealerzy nie przeprogramują używanego BSI ani ECU. BSI zawiera również numer VIN samochodu. Niektórzy producenci zapisują również VIN do ECU, ale Peugeot zwykle tego nie robi, ale w ECU przechowywane są inne informacje, które identyfikują model samochodu.

Rozrusznik ma dwa połączenia. Duży zacisk łączy się z akumulatorem przez BPGA. Mniejszy zacisk jest połączony z BSM. To tutaj Twój mechanik podłączył przewód. Sposób działania systemu rozruchu jest następujący:
(i) Przekręcenie kluczyka w celu uruchomienia wysyła sygnał do BSI
(ii) BSI wysyła sygnał do BSM
(iii) BSM zamyka przekaźnik, który zasila mały zacisk rozrusznika. BSM ma 5-pinowe złącze z białym przewodem na pinie 2. To jest połączenie z małym zaciskiem rozrusznika.

Attachments

Discussion starter · #91 · (Edited)
Załączyłem procedurę demontażu BSI. Zawsze są trudne w obsłudze, szczególnie w samochodach z kierownicą po prawej stronie.
Wowsa
Nic dziwnego, nie mogłem usunąć tego czegoś, aby uzyskać odpowiedni dostęp do BSI, jego złączy i bezpieczników...
Myślę, że wiele osób myli BSM z BSI. Niektórzy sprzedawcy dodają słowa "plug and play" do opisu BSM. Nie jest to część oficjalnego opisu.
Oto moje zrozumienie, co jest czym w 5008, popraw mnie, jeśli się mylęECU
Image
BSM (tak zwany tylko "skrzynka bezpieczników", ale okazuje się również zaprogramowany, co mnie zastanawia, dlaczego sprzedawcy zestawów mieliby tylko BSI i ECU jako główne komponenty (+ klucze + Barels + Tarcze itp.), ale nie BSM?)
Image
I BSI (za schowkiem)
Image
(Tylko dla porządku) BPGA na górze akumulatora, który często nazywany jest "płytą bezpieczników", "blokiem bezpieczników", ponieważ rzeczywiście ma bezpieczniki, ale co najważniejsze przekaźnik z przodu (który został teraz x4 razy zmieniony na "nowy"), bez żadnej jego winy, tylko dlatego, że BSM nie mówi mu, co ma robić, ponieważ jest trochę nieswojo ATM, z powodu faktu, że robi się rozmokły... Sadface
Image
BSI i ECU silnika są częścią systemu immobilizera, więc muszą być skonfigurowane za pomocą kodu PIN samochodu. Po zaprogramowaniu potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, aby go zmienić. Nawet dealerzy nie przeprogramują używanego BSI ani ECU. BSI zawiera również numer VIN samochodu. Niektórzy producenci zapisują również VIN w ECU, ale Peugeot zwykle tego nie robi, ale w ECU przechowywane są inne informacje, które identyfikują model samochodu.
Jest ich mnóstwo testujących, kodujących, przekodowujących z różnym stopniem wiedzy lub niezawodności miejsc/osób tutaj w Wielkiej Brytanii, którzy robią co lub, co ważniejsze, na pewno wiedzą, co robią, są wątpliwe. Dealerzy mogą zamawiać tylko niektóre komponenty nowe, otrzymywać je już zaprogramowane jako zamiennik dla jednego lub drugiego uszkodzonego komponentu w cenie, gdy były nowe... pokonując opłacalność naprawy każdego samochodu starszego niż 5 lat. Powiedzmy, że zupełnie nowe ECU do mojego samochodu kosztuje 1200 funtów, bez dodatkowych opłat za przeprogramowanie, a następnie usługi od dealera, + VAT (20% na wszystko), to już znacznie więcej, niż wart jest mój samochód. Podczas gdy pełny zestaw, bez konieczności programowania, jeśli jest idealnie dopasowany, można znaleźć ~150 funtów lub przeprogramowanie samego ECU to ~250 funtów. ANW szalony świat, w którym żyjemy i niech tak będzie...
Twój rozrusznik ma dwa połączenia. Duże zacisk łączy się z akumulatorem przez BPGA. Mniejsze zacisk jest podłączony do BSM. To tutaj Twój mechanik podłączył przewód.
Nie do końca, podłączył przewód do elektromagnesu rozrusznika, unikając jakichkolwiek (niefunkcjonalnych pomiędzy przekaźnikiem BPGA "blok-płyta-cegła" i BSM (uszkodzenie wody)), podczas gdy nie jest to naprawa ani samochód per se - raczej eleganckie lub inteligentne rozwiązanie, bez zagłębiania się w elektrykę - część elektroniczną procesu rozruchu.
Sposób działania systemu rozruchu jest następujący: (i) Obrócenie kluczyka w celu uruchomienia wysyła sygnał do BSI (ii) BSI wysyła sygnał do BSM (iii) BSM zamyka przekaźnik, który zasila małe zacisk rozrusznika. BSM ma 5-pinowe złącze z białym przewodem na pinie 2. To jest połączenie z małym zaciskiem rozrusznika.
Skutecznie (powtarzasz się tutaj, lol) to ten biały przewód, który powinien zasilać elektromagnes rozrusznika, wyraźnie nie robi tego, co powinien... łańcuch, który mechanik "wyeliminował", podłączając czerwony przewód bezpośrednio do zacisku dodatniego akumulatora, aby uruchomić samochód. Po przekręceniu kluczyka, ten biały przewód, na który wskazałeś, powinien aktywować przekaźnik, który powinien zasilać elektromagnes, który po włączeniu fizycznego zatykania rozrusznika, również uruchomiłby silnik, aby się obracał. Proszę popraw mnie, jeśli się mylę!?ANW, jutro opublikuję, jakie będą wyniki AleksandrsBTW, anulowałem (lub próbowałem) to zamówienie na "as is" BSM, kupię ten, który miał wyczyszczony mózg - "plug and play", jeśli będzie to nadal wymagane jutro (dzisiaj naprawdę, bo jest prawie 1 w nocy)Dzień dobry dla czytelników/pomocników z Oz!Dzień dobry dla większości Europejczyków!(Spróbuję spać około 6 godzin, zanim wstanę)

BSM
Pomogłem kilku osobom zmienić BSM i żadna z nich nie potrzebowała programowania. Myślę, że osoby twierdzące, że BSM wymaga programowania, mylą je z BSI. Dlatego nie są one uwzględnione w zestawach.

Elektrozawór rozrusznika
Skopiowałem obrazek twojego rozrusznika z listy części i go oznaczyłem. Elektrozawór jest częścią rozrusznika. Zasilanie otrzymuje przez mniejsze z dwóch zacisków z tyłu rozrusznika. Elektrozawór ma dwie funkcje:
(i) Włącza rozrusznik z wieńcem zębatym na krawędzi koła zamachowego.
(ii) Zamyka niektóre styki wewnętrzne, aby uruchomić rozrusznik.
Czerwony przewód, który podłączył Twój mechanik, byłby podłączony do mniejszego zacisku z tyłu rozrusznika. Jeśli podłączyłbyś biały przewód na złączu BSM do akumulatora, zrobiłby dokładnie to samo, co czerwony przewód podłączony przez mechanika.

Image

Odpowiednie narzędzia, takie jak Lexia lub równoważne, mogą odczytać wszystkie dostępne informacje, nie wszystkie narzędzia skanujące są takie same, wiele odczytuje tylko kody silnika lub nieprawidłowo interpretuje DTC. Ponadto Lexia może programować, inicjalizować lub telekodować.

Discussion starter · #94 ·
Dzięki wam!

Tak, nie będąc w 100% pewnym, skończyłem się plątać i anulowałem zamówienie BSM ze strachu, że może być potrzebne kodowanie... co oznacza, że ​​dałem się nabrać na najstarszy trik sprzedawców, którzy mówią, że "coś, co tylko oni mają, jest wyjątkowe" (Plug and Play)... Duh!

Odpowiednie narzędzia, takie jak Lexia lub równoważne, mogą odczytać wszystkie dostępne informacje, nie wszystkie narzędzia skanujące są takie same, wiele odczytuje tylko kody silnika lub nieprawidłowo interpretuje DTC. Ponadto Lexia może programować, inicjalizować lub telekodować.
Szczerze mówiąc, te rzeczy mnie dobijają, moje podekscytowanie, żeby ją naprawić, maleje. Aleksandrs jest tym, który (miejmy nadzieję) będzie wystarczająco jasny, jakie są pozostałe usterki lub które należy naprawić. Jest członkiem forum i ma Lexia3 i DiagBox.

W pracy ATM, dostałem SMS-a, że ​​dostawa się nie powiodła (najprawdopodobniej wtryskiwacze), próbuję ponownie umówić dostawę, nie będę ich potrzebował, zanim zabiorę je do mechanika (PO rozwiązaniu problemów elektrycznych).
BSM jako taki, jeśli jest uszkodzony (90% szans), nadal musi zostać ponownie zamówiony (ponownie), zostawiając to do wizyty Aleksandrsa. Podsumowując - niewiele się wydarzy/może się wydarzyć przed połową przyszłego tygodnia... Trochę szkoda, ale jak powiedział (inny, bliższy) mechanik: "Nie będę miał tej (twojej) francuskiej dziwki zaśmiecającej mój dziedziniec przez tygodnie i miesiące, próbując zdobyć odpowiednie części", dzwoni mi teraz w głowie. :D

Discussion starter · #95 · (Edited)
Zamówiony "nowy" BSM
Miałem mechanika, który dołączył x2 raporty (jeszcze nic nie studiowałem) i problemy, mam ich do tej pory wiele, mam nadzieję zmniejszyć ich liczbę, gdy BSM zostanie wymieniony.
Ten, który kończy się na 82, jest przed wyczyszczeniem wszystkich kodów błędów, a kończący się na 85 jest po, ale majstruje - próbuje znaleźć przyczynę problemu z nim... Przypuszczam

Attachments

Przyjrzałem się liście usterek i sugeruję zamontowanie nowego BSM, zanim zrobisz cokolwiek innego. Sugeruję również odroczenie wizyty Aleksandra do czasu zamontowania BSM.

Istnieje duża szansa, że ​​wymiana nowego BSM naprawi niektóre kody.

Kilka ciekawych rzeczy:
1.U1401 Sieć LIN alternatora. Twój samochód ma inteligentny alternator. Sieć LIN to mały przewód, który biegnie od tyłu alternatora do ECU silnika. ECU optymalizuje tempo ładowania akumulatora. Jeśli jednak jest odłączony, alternator będzie działał jak normalny alternator.

2.P0266 Sterowanie wtryskiwaczem 2 i 3.P12A5 Cylinder nr 2. Ciekawe, że narzędzie diagnostyczne wykrywa wypadanie zapłonu. Myślę, że to Twoja pierwotna wada. Miejmy nadzieję, że to tylko wtryskiwacz, a nie problem ze sprężaniem cylindra.

12.P1694 Kontrolowany start i stop silnika. Uszkodzenie linii sterowania rozrusznikiem, przerywane. Jestem tym zdziwiony, nie sądziłem, że stop-start był dostępny w 5008, kiedy Twój samochód został zbudowany.

Wspomaganie kierownicy
1.C1201 Błąd prądu silnika zespołu elektropompy. Zwarcie wewnętrzne przerywane
Wspomaganie kierownicy pobiera zasilanie z bezpiecznika 7 w BPGA. Obawiam się, że to prawdziwa usterka, która nie jest związana z BSM ani ECU silnika. Zobaczmy, co mówi Diagbox Aleksandra.

Discussion starter · #97 · (Edited)
Przyjrzałem się liście usterek i sugeruję, aby najpierw zamontować nowy BSM, zanim zrobisz cokolwiek innego. Sugeruję również odroczenie wizyty u Aleksandrs, dopóki nie zamontujesz BSM.

Istnieje duża szansa, że ​​wymiana nowego BSM naprawi niektóre kody.

Kilka ciekawych rzeczy:
1.U1401 Sieć LIN alternatora.
Twój samochód ma inteligentny alternator. Sieć LIN to mały przewód, który biegnie od tyłu alternatora do ECU silnika. ECU optymalizuje tempo ładowania akumulatora. Jeśli jednak jest odłączony, alternator będzie działał jak normalny alternator.

2.P0266 Sterowanie wtryskiwaczem 2 & 3.P12A5 Nr 2 Cylinder. Ciekawe, że narzędzie diagnostyczne wykrywa wypadanie zapłonu. Myślę, że to Twoja pierwotna usterka. Miejmy nadzieję, że to tylko wtryskiwacz, a nie problem ze sprężaniem cylindra.

12.P1694 Kontrolowany start i stop silnika. Usterka linii sterowania rozrusznikiem, przerywana. Jestem tym zdziwiony, nie sądziłem, że start-stop był dostępny w 5008, kiedy zbudowano Twój samochód.

Wspomaganie kierownicy
1.C1201 Błąd prądu silnika zespołu elektropompy. Zwarcie wewnętrzne, przerywane
Wspomaganie kierownicy pobiera zasilanie z bezpiecznika 7 w BPGA. Obawiam się, że to prawdziwa usterka, która nie jest związana z BSM ani ECU silnika. Zobaczmy, co mówi Diagbox Aleksandrs.
To był raport diagnostyczny Aleksandrs.
Tak, plan jest taki, aby zmienić BSM i zabrać go stamtąd.

Discussion starter · #99 · (Edited)
Szczerze mówiąc, nie wiem, co bym zrobił bez Twojej pomocy @Ian M Davis i @RedSector

2.P0266 Wtryskiwacz 2 Sterowanie & 3.P12A5 Cylinder nr 2. Ciekawe, że narzędzie diagnostyczne wykrywa wypadanie zapłonu. Myślę, że to Twoja pierwotna usterka. Miejmy nadzieję, że to tylko wtryskiwacz, a nie problem ze sprężaniem cylindra
Trzymam kciuki i wszystko!:oops:
Moje wtryskiwacze (x2) są tutaj, nie było mnie w domu, żeby je odebrać, ale to na później.

Wspomaganie kierownicy
1.C1201 Błąd prądu silnika zespołu elektropompy. Zwarcia wewnętrzne przerywane
Wspomaganie kierownicy pobiera zasilanie z bezpiecznika 7 w BPGA. Obawiam się, że to prawdziwa usterka, która nie jest związana z BSM ani ECU silnika. Zobaczymy, co powie Diagbox Aleksandrs.
Zmienię BPGA jeszcze raz, z BSM (skrzynka bezpieczników), mam nadzieję, że to będzie to

Discussion starter · #100 ·
Ciekawe. Wyniki nie pochodzą z Diagbox. Musiał użyć innego narzędzia. Diagbox działa na laptopie.
To było z portu ODB2, tego, którego komputer mojego mechanika nie odczytywał dobrze. Mój tani wcale.

BTW, Aleksandrs jest sam mechanikiem, który wyszedł mi z pomocą i weźmie ją do siebie, po tym jak wymienię BSM i BPGA, aby wszystko wyczyścić elektrycznie - elektronicznie i...

Szczerze mówiąc, równie dobrze mógłby zająć się wymianą wtryskiwaczy, ponieważ w swoim warsztacie wykonywałby inne prace, mimo że planowałem zabrać ją do mojego starego mechanika... Nie wiem, to tylko kwestia etyczna, ponieważ stawki za usługi w ich warsztatach są prawie takie same, podczas gdy ufam mojemu staremu mechanikowi w 100% i Aleksandrs ... zaczynam ufać tak samo.

81 - 100 of 312 Posts