Załączyłem procedurę demontażu BSI. Zawsze są trudne w obsłudze, szczególnie w samochodach z kierownicą po prawej stronie.
Wowsa
Nic dziwnego, nie mogłem usunąć tego czegoś, aby uzyskać odpowiedni dostęp do BSI, jego złączy i bezpieczników...
Myślę, że wiele osób myli BSM z BSI. Niektórzy sprzedawcy dodają słowa "plug and play" do opisu BSM. Nie jest to część oficjalnego opisu.
Oto moje zrozumienie, co jest czym w 5008, popraw mnie, jeśli się mylęECU
BSM (tak zwany tylko "skrzynka bezpieczników",
ale okazuje się również zaprogramowany, co mnie zastanawia, dlaczego sprzedawcy zestawów mieliby tylko BSI i ECU jako główne komponenty (+ klucze + Barels + Tarcze itp.), ale nie BSM?)
I BSI (za schowkiem)
(Tylko dla porządku) BPGA na górze akumulatora, który często nazywany jest "płytą bezpieczników", "blokiem bezpieczników", ponieważ rzeczywiście ma bezpieczniki, ale co najważniejsze przekaźnik z przodu (który został teraz x4 razy zmieniony na "nowy"), bez żadnej jego winy, tylko dlatego, że BSM nie mówi mu, co ma robić, ponieważ jest trochę nieswojo ATM, z powodu faktu, że robi się rozmokły... Sadface
BSI i ECU silnika są częścią systemu immobilizera, więc muszą być skonfigurowane za pomocą kodu PIN samochodu. Po zaprogramowaniu potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, aby go zmienić. Nawet dealerzy nie przeprogramują używanego BSI ani ECU. BSI zawiera również numer VIN samochodu. Niektórzy producenci zapisują również VIN w ECU, ale Peugeot zwykle tego nie robi, ale w ECU przechowywane są inne informacje, które identyfikują model samochodu.
Jest ich mnóstwo testujących, kodujących, przekodowujących z różnym stopniem wiedzy lub niezawodności miejsc/osób tutaj w Wielkiej Brytanii, którzy robią co lub, co ważniejsze, na pewno wiedzą, co robią, są wątpliwe. Dealerzy mogą zamawiać tylko niektóre komponenty nowe, otrzymywać je już zaprogramowane jako zamiennik dla jednego lub drugiego uszkodzonego komponentu w cenie, gdy były nowe... pokonując opłacalność naprawy każdego samochodu starszego niż 5 lat. Powiedzmy, że zupełnie nowe ECU do mojego samochodu kosztuje 1200 funtów, bez dodatkowych opłat za przeprogramowanie, a następnie usługi od dealera, + VAT (20% na wszystko), to już znacznie więcej, niż wart jest mój samochód. Podczas gdy pełny zestaw, bez konieczności programowania, jeśli jest idealnie dopasowany, można znaleźć ~150 funtów lub przeprogramowanie samego ECU to ~250 funtów. ANW szalony świat, w którym żyjemy i niech tak będzie...
Twój rozrusznik ma dwa połączenia. Duże zacisk łączy się z akumulatorem przez BPGA. Mniejsze zacisk jest podłączony do BSM. To tutaj Twój mechanik podłączył przewód.
Nie do końca, podłączył przewód do elektromagnesu rozrusznika, unikając jakichkolwiek (niefunkcjonalnych pomiędzy przekaźnikiem BPGA "blok-płyta-cegła" i BSM (uszkodzenie wody)), podczas gdy nie jest to naprawa ani samochód per se - raczej eleganckie lub inteligentne rozwiązanie, bez zagłębiania się w elektrykę - część elektroniczną procesu rozruchu.
Sposób działania systemu rozruchu jest następujący: (i) Obrócenie kluczyka w celu uruchomienia wysyła sygnał do BSI (ii) BSI wysyła sygnał do BSM (iii) BSM zamyka przekaźnik, który zasila małe zacisk rozrusznika. BSM ma 5-pinowe złącze z białym przewodem na pinie 2. To jest połączenie z małym zaciskiem rozrusznika.
Skutecznie (powtarzasz się tutaj, lol) to ten biały przewód, który powinien zasilać elektromagnes rozrusznika, wyraźnie nie robi tego, co powinien... łańcuch, który mechanik "wyeliminował", podłączając czerwony przewód bezpośrednio do zacisku dodatniego akumulatora, aby uruchomić samochód. Po przekręceniu kluczyka, ten biały przewód, na który wskazałeś, powinien aktywować przekaźnik, który powinien zasilać elektromagnes, który po włączeniu fizycznego zatykania rozrusznika, również uruchomiłby silnik, aby się obracał. Proszę popraw mnie, jeśli się mylę!?ANW, jutro opublikuję, jakie będą wyniki AleksandrsBTW, anulowałem (lub próbowałem) to zamówienie na "as is" BSM, kupię ten, który miał wyczyszczony mózg - "plug and play", jeśli będzie to nadal wymagane jutro (dzisiaj naprawdę, bo jest prawie 1 w nocy)Dzień dobry dla czytelników/pomocników z Oz!Dzień dobry dla większości Europejczyków!(Spróbuję spać około 6 godzin, zanim wstanę)