Peugeot Forums banner
61 - 79 of 312 Posts
Jeszcze jedna rzecz

Myślę, że miałeś na myśli opcję zmiany zdalnej części klucza na nową z nowego zestawu. Ryzykowne, ale poszukam kilku filmów instruktażowych i zostanę z jednym kluczem... ale to nic wielkiego.
Miałem na myśli wymianę grota klucza, ale Twój pomysł jest łatwiejszy. Jeśli stara obudowa klucza jest w dobrym stanie i taka sama jak nowy klucz, wystarczy przenieść płytkę drukowaną. Aby wymienić baterię w moim kluczu, muszę wyjąć płytkę drukowaną. W wielu przypadkach płytka drukowana wypadnie po otwarciu obudowy.

Powinieneś móc dorobić i zaprogramować kolejny klucz u ślusarza na głównej ulicy, np. Timpsons.

Myślę, że stacyjka jest trzymana przez śrubę zabezpieczoną przed manipulacją, którą trzeba wywiercić, więc najlepiej tego unikać, jeśli to możliwe.

Discussion starter · #62 · (Edited)
Cześć Ian,
BPGA (skrzynka bezpieczników akumulatora)
Z tego co rozumiem, kupiłeś nową BPGA i ją zamontowałeś. Następnie stwierdziłeś, że nie możesz uruchomić samochodu, więc włożyłeś z powrotem oryginalną BPGA. BPGA ma przekaźnik (biały blok z przodu). Ten przekaźnik odcina połączenie między akumulatorem a rozrusznikiem. Jeśli nie mogłeś zakręcić silnikiem za pomocą "gorącego" przewodu, który zamontował mechanik, oznaczało to, że przekaźnik BPGA nie był zamknięty, więc prawdopodobnie był uszkodzony.
Moje pomruki być może spowodowały efekt "głuchego telefonu".
Bezpiecznik-przekaźnik (BPGA) został wymieniony, świeca żarowa miała się na chwilę włączyć, a potem nie włączała się.
Wymieniono bezpiecznik-przekaźnik (BPGA) z powrotem, wciąż nic, przekaźniki się nie włączyły.

Obwód rozrusznika
ECU silnika nie powinno brać udziału w rozruchu. Jest to kontrolowane przez BSI (skrzynka bezpieczników deski rozdzielczej) i BSM (skrzynka bezpieczników silnika).
Tak, to jest problem, odkąd doszło do wnikania wody, nie udało mi się go uruchomić, ani mechanikowi, stąd bezpośredni przewód do uruchomienia.

Wnikanie wody do BSI
BSI to skrzynka bezpieczników deski rozdzielczej. Powinna znajdować się za schowkiem w Twoim samochodzie. W niektórych samochodach, jeśli występuje wyciek w uszczelce przedniej szyby*, woda może spływać po przewodach do złączy BSI.
* Uszczelki przedniej szyby często przeciekają w wyniku źle zamontowanej szyby wymiennej
To jest to, nigdy do tego nie doszedłem, ale mam nadzieję, że to nie może być?... jeszcze do tego nie doszedłem, ale tak samo jak główna skrzynka bezpieczników w komorze silnika, również wnętrze kabiny mogło zostać zalane

"znalazłem" je, tuż przed moim nosem, tuż w schowku, duhhhhh!
pic.-rel. post lower below

Wtryskiwacze
Twój system elektryczny jest produkowany przez Delphi, więc musisz użyć odpowiednich wtryskiwaczy Delphi (mogą istnieć odpowiedniki z rynku wtórnego). Rozumiem, że producenci samochodów używają wtryskiwaczy piezoelektrycznych, aby spełnić wymagania NOx normy Euro 5. Załączyłem listę części do wtryskiwaczy i powiązanych części. Uwaga: Numery części to oficjalne numery części Peugeot. Numery te rzadko, jeśli w ogóle, są drukowane na samej części. Po zamontowaniu nowych wtryskiwaczy należy je zakodować za pomocą narzędzia diagnostycznego. Każdy wtryskiwacz ma wydrukowany kod, który należy wprowadzić - patrz załączona procedura.
Tak, kodowanie TBF nie jest czymś, co zrobiłby mój mechanik-1
2- podejrzewa lub zaleca dalsze testy
3- Modlę się, żeby elektryk pojawił się jutro i mógł to wszystko sprawdzić
4- Powinienem je mieć tutaj dla elektryka... ale to się nie stanie i na pewno nie dotknie francuskiego samochodu (żartuję), wtedy muszę znaleźć innego...
5- te silniki są nieco inne w konfiguracji ECU/Turbo i wtryskiwaczy, wszystkie są 2.0, ale mają 163KM, 150KM, 110KM, szkoda, że nie mogłeś potwierdzić, który to jest...

Zamówię po prostu x2 Delphi 9686191080 i będę się modlić, w końcu znajdę kogoś, kto będzie mógł je zaprogramować i zamontować, na wypadek gdyby były przyczyną dymienia.

Discussion starter · #63 ·
Jeszcze jedna rzecz

Miałem na myśli wymianę ostrza klucza, ale Twój pomysł jest łatwiejszy. Jeśli stara obudowa klucza jest w dobrym stanie i taka sama jak Twój nowy klucz, wystarczy przenieść płytkę drukowaną. Aby wymienić baterię w moim kluczu, muszę podnieść płytkę drukowaną. W wielu przypadkach płytka drukowana wypadnie po otwarciu obudowy.

Powinieneś móc dorobić i zaprogramować kolejny klucz u ślusarza na głównej ulicy, np. Timpsons.

Myślę, że stacyjka jest trzymana przez śrubę zabezpieczoną przed manipulacją, którą trzeba wywiercić, więc najlepiej tego unikać, jeśli to możliwe.
Ach...

Coś, co będę musiał rozważyć, ale w każdym razie, do tej pory nic nie zamówiłem ("zestaw ECU"), mając nadzieję, że nie będę musiał, że "specjalista elektryk" rozwiąże wszystkie problemy w istniejącej konfiguracji.

Discussion starter · #64 ·
Zostań ze mną, powiedziała siostra Marry do umierającego żołnierza na swoich ramionach... :D

Naprawdę muszę iść, zadzwonię do Sparky'ego (elektryka) później, aby wyjaśnić, kiedy (jeśli) przyjdzie jutro. Jest wiele rzeczy, które muszę mu przekazać. (W Wielkiej Brytanii płacenie pieniędzy niekoniecznie oznacza, że znajdziesz ludzi, którzy je wezmą i wykonają pracę lub będą wiedzieć, co robić (niedobór na rynku pracy))

Wczoraj nie udało mi się zresetować BSI (wróciłem późno do domu, bo ktoś się spóźnił o całe 6 godzin lol)
Dziś, jak wrócę, zrobię procedurę, żeby zobaczyć, czy jakieś problemy znikną, nie wstrzymując oddechu nad rozrusznikiem, który nie odpala.

Zgubiłem się, jakie części zamówić (jakie wtryskiwacze/jaki zestaw ECU powinienem wybrać), wrócę tutaj z wszystkimi "moimi znaleziskami", żeby zobaczyć, co jest warte, a co nie, ale to powinno być jaśniejsze po wizycie elektryka jutro... ale idealnie byłoby, gdybym miał wszystkie części przy sobie na jego wizytę...

Tymczasem ona tam siedzi, prawie opuszczona, czekając na rycerza w lśniącej zbroi, który ją uratuje :D

(Jako nieudany mechanik powinienem spróbować swoich sił w poezji)

Kilka kolejnych rzeczy:
Pytałeś o moc silnika. Jest ona podana w opisie, który otrzymałem z Twojego numeru VIN:
5008 (T87) BREAK LOISIRS 2.0 HDi 163 FAP (DW10CTED4) BVM 6
Moc Twojego silnika to 163 KM (160 KM). Peugeot używa metrycznej mocy silnika (KM). W wielu przypadkach sprzedawcy zestawów ECU podają numer VIN samochodu, który mogę sprawdzić. Jeśli numery na ECU będą się zgadzać, istnieje duża szansa, że będzie idealnie pasować do Twojego silnika. Myślę, że pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest wymiana BSM.

Jeśli obawiasz się o wtryskiwacze, powinieneś zlecić mechanikowi ich wyjęcie i wysłanie do specjalisty w celu przetestowania.

Kolejną rzeczą, którą warto sprawdzić, są punkty uziemienia: MC10, MC11 i MC13. Zobacz załącznik

Attachments

Tylko po to, żeby jeszcze bardziej Cię zmylić. Załączyłem listę części, która zawiera ECU silnika (pozycja 1). Istnieją dwie możliwości:
1943 TF do RPO 12291 (4 lipca 2010)
16 062 228 80 od RPO 12292 (5 lipca 2010) do 12571 (10 kwietnia 2011)
Zasadniczo Peugeot zmienił ECU silnika w połowie 2010 roku. Zupełnie nowy ECU wymagałby konfiguracji przez dealera lub osobę mającą dostęp do serwera Peugeota. Ten sam ECU jest używany dla wszystkich poziomów mocy silnika. Konfiguracja ustawi poziom mocy.

Twój RPO powinien znajdować się na etykiecie ciśnienia w oponach. Będzie to 7-cyfrowa liczba. Pierwsze pięć cyfr to RPO (kod daty), a ostatnie dwa numery lub litery to kod fabryczny.

Attachments

Discussion starter · #67 · (Edited)
Właśnie wróciłem z więzienia... Przysięgam, że wkrótce zostanę zwolniony za nawet niezainteresowanie się wykonywaniem mojej pracy (moja najczęstsza skarga na mechaników - elektryfikacja tutaj) :D zamówiłem x2 wtryskiwacze Delphi 9686191080, powinny być tutaj w czwartek.

(Dla Twojej informacji: znalazłem nowe (DELPHI (numer modelu R00101DP) P/N 9686191080 ) nowe £247 x każdy, używane od £40 każdy (najtańsze z Fords), ale zdecydowałem się na naprawdę, ledwo używane (jak nowe) £65 każdy + £4 przesyłka

Rozmawiałem ze "specjalistą od iskier" (elektrykiem), powiedziałem mu, żeby mnie zapisał na piątek i że będzie musiał przeprogramować WSZYSTKIE wtryskiwacze, jeśli ma zrobić właściwe wyszukiwanie usterek (co oznacza wyjęcie ich), co było... ("niespodzianka") NIE! Potrzebowałbym twojego mechanika, żeby je wyjął, wtedy przyszedłbym do niego itp. itd... fvck 'im!!!!

Zrobiłem jeszcze jeden reset BSM (wszystkie 3 minuty i 5 minut czekania) co do litery.
Image

Świece żarowe się nie pojawiły (teraz to jest oryginalny BPGA).

próbowałem użyć klucza, usłyszałem klikanie przekaźników!!!!! ale mimo to, uruchomiłem zaufany czerwony przewód

Image

Po uruchomieniu, zarówno usterka silnika, jak i usterka ładowania były włączone

Image

Być może, oprócz innych rzeczy, akumulator jest martwy?
lub martwy'ish lub, być może od tego uszkodzenia przez wodę, mam rację i mam jakiś wyciek prądu z akumulatora, nawet gdy samochód nie jest używany?
Nie wiem! Mogę równie dobrze zamówić nowy, nie są takie drogie, biorąc pod uwagę opłaty mechaników i elektryków, jeśli się pojawią...

Discussion starter · #68 · (Edited)
Wieczna konfuzja... Jestem w tym dobry! BSM, to może wymagać wymiany (jak przypuszczam), to nie BSI, które znajduje się w schowku,
Image
Co to są te bezpieczniki? ANW BSM P/N 9667044980, to musi pasować do ECU (z kluczykami i tarczami licznika i BSI) amirite?
Image
Image
Delphi ECU P/N 9666912580 Co, jak dotąd żadne na fleaBay idealnie pasujące ani po numerach wymienionych, ani po modelu, ani absolutnie 1-1, aby było z zestawem Delphi ECU... Delphi ECU P/N 9666912580 + BSM P/N 9667044980 + BSI P/N ?????? klucze, zamki, wyświetlacz tarczy-licznika itp... (inne BSU) ORYGINALNY CITROEN DS4 2011-2015 2.0 HDI DIESEL MANUALNY ZESTAW ECU + 2 KLUCZE 9666912580 | eBay (półautomatyczny) Peugeot 5008 2.0 Hdi ZESTAW ECU SILNIKA 11-13 (półautomatyczny) | eBay (0ff z 508, nie 5008) Peugeot 508 2.0 HDI MANUAL DCM3.4 ZESTAW ECU 9801538280 | eBay (inne BSU) PEUGEOT 3008 / 5008 2.0 DIESEL AUTO ZESTAW ECU I KLUCZ 9667082380/9666912580 | eBay (inne, zarówno ECU, jak i BSM) Peugeot 5008 2010 2.0d zestaw ECU silnika i zestaw zamków 9665674480 MDV50834 | eBay (to samo BSU?, niewłaściwe ECU) Peugeot Citroen Zestaw ECU 9664611280 9661642180 9659285480 | eBay (Dopasowanie!...? RCZ 3008 ?) PEUGEOT RCZ 3008 2.0 HDI 9666098180 9667044980 ZESTAW STEROWANIA SILNIKIEM ECU | eBay Czy powinienem to kupić, czy nie...? Czy na pewno rozwiąże to mój problem z rozrusznikiem, czy nie...? Powiedzmy, że znajdę idealne dopasowanie, kupię je, poczekam na dostawę, wszystko wymienię, a potem dowiem się, że to bubel... Nadal mogę potrzebować elektryka, aby zdiagnozować cokolwiek dalej... lub przeprogramować (tylko wtryskiwacze, gdy są wyjęte) i ewentualnie BSA + BSI, dla ECU musiałbym wysłać je komuś innemu, "Specjaliście-SPECJALIŚCIE"... aby dowiedzieć się, że nawet po zrobieniu tego wszystkiego, przekazanie mechanikowi, aby zamontował (wymienił) wtryskiwacze z tymi, które kupiłem dzisiaj, coś innego jest nie tak... Mogę stracić rozum, mogę nie, WSZELKIE pomysły/rady są mile widziane, przynajmniej dla komfortu psychicznego (lub pi55 take)!

Discussion starter · #69 · (Edited)
Kilka kolejnych rzeczy:
Pytaliście o moc silnika. Jest ona podana w opisie, który otrzymałem z numeru VIN:
5008 (T87) BREAK LOISIRS 2.0 HDi 163 FAP (DW10CTED4) BVM 6
Moc silnika wynosi 163 KM (160 KM). Peugeot używa metrycznej mocy silnika (KM). W wielu przypadkach sprzedawcy zestawów ECU podają numer VIN samochodu, który mogę sprawdzić. Jeśli numery na ECU się zgadzają, istnieje duża szansa, że będzie idealnie pasować do Twojego silnika. Myślę, że pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest wymiana BSM

Jeśli martwisz się o wtryskiwacze, powinieneś zlecić mechanikowi ich wyjęcie i wysłanie do specjalisty w celu przetestowania.

Kolejną rzeczą, którą warto sprawdzić, są punkty uziemienia: MC10, MC11 i MC13. Zobacz załącznik
Moja "konfuzja" to identyczne silniki, identyczne ECU, wtryskiwacze, turbosprężarki = bardzo różne KM!

... co wzbudza moje podejrzenia, że ktokolwiek się z nią bawił, mógł zamontować coś niekompatybilnego, co mogło lub nie mogło zepsuć czegoś innego...

Trochę za dużo zmiennych i do czynienia z tak wieloma różnymi "specjalistami"... i "nie jestem najjaśniejszą żarówką" (ufam "specjalistom" i po prostu nie jestem świadomy wielu zawiłości tych pojazdów, takich jak programowalne wtryskiwacze lub co to jest BSI lub BSM lub jak wygląda ECU lub... dopiero teraz "znalazłem" kolejną skrzynkę bezpieczników BSI wewnątrz samochodu)...

Szczerze mówiąc, doceniam Twoją pomoc do księżyca i z powrotem!
Dziękuję!

P.S. sprawdzanie punktów uziemienia... nie mam pojęcia, kiedy to się teraz stanie lub czy kiedykolwiek uratuję ją przed krótką wiecznością u metalowych "rzeźników" (złomiarzy w AU).

Discussion starter · #70 · (Edited)
Żeby jeszcze bardziej Cię zmylić. Załączyłem listę części, która zawiera ECU silnika (pozycja 1). Istnieją dwie możliwości:
1943 TF do RPO 12291 (4 lipca 2010)
Zasadniczo Peugeot zmienił ECU silnika w połowie 2010 roku. Zupełnie nowy ECU wymagałby konfiguracji przez dealera lub osobę mającą dostęp do serwera Peugeota. Ten sam ECU jest używany dla wszystkich poziomów mocy silnika. Konfiguracja ustawi poziom mocy.

Twój RPO powinien znajdować się na etykiecie ciśnienia w oponach. Będzie to 7-cyfrowy numer. Pierwsze pięć cyfr to RPO (kod daty), a ostatnie dwa numery lub litery to kod fabryki.
Ci super specjaliści są w pobliżu, którzy robią wszystko ze WSZYSTKIMI ECU, czyli około ~250 funtów (+; - 100 funtów), ale jeśli trzeba będzie majstrować przy moim ECU, to... mam przeczucie, że tak nie jest (nadal możliwe, biorąc pod uwagę zardzewiałe zaciski ORAZ werdykt mechaników), dla mnie bardziej chodzi o BSA lub BSI lub oba, które muszą być dopasowane w połączeniu z wymianą ECU... jeśli to konieczne (picrel ostatni post)

TO, jeśli mógłbyś znaleźć dokładny numer PN XXXXXX (zamiast 1943 TF) byłoby wspaniałe lub powiedzieć, że mój ECU PN 9666912580 różni się od wszystkiego innego w zestawach fleaBay wymienionych w poście x2 poniżej - być może uratowałoby mi zdrowie psychiczne...

Naklejki wysłane na PW w celu przestrzegania zasad niepublikowania ich publicznie... to 1229989 20080 i nie obchodziłoby mnie, żeby je publicznie zamieszczać ze 14-letniego samochodu. Wątpię, żeby ktoś chciał ją ukraść, skoro z kluczami nie mogę jej uruchomić :D

Discussion starter · #71 · (Edited)
Znalazłem to, znalazłem to, ZNALAZŁEM TO!!!!!!!!

"Podstępnie - ukryte"! Jestem pewien, że tak było, mogłem nawet nie mieć żadnego!...
Wszystkie wasze wyjaśnienia i drapanie się po głowach....

Image

Mój BSI był "ukryty" za plastikową osłoną, w schowku, dokładnie tak, jak mówiliście.

( :blushing smiley: )

Image

Późno dzisiaj, ale pozytywne jest to, że pada deszcz, więc jutro możemy znaleźć ślady wody, ale co najważniejsze, spróbuję sprawdzić wszystkie bezpieczniki i zwrócę szczególną uwagę na bezpiecznik (XXXX?), który musi być związany z rozrusznikiem i/lub alternatorem (ignorując już kilka razy sprawdzone na BPGA ("płytka-cegła") na górze akumulatora)... żartuję, jutro też je sprawdzę!

Jednak przypomnienie, że wyloty "rynny" wody były złożone na górze BSM (+ pokrywa BSM-ECU trzepotała na górze, nawet nie była przymocowana) rozpoczęły problemy z nierozpoczynaniem (na szczycie problemów z wypadaniem zapłonów, dymieniem, które już miałem, odkąd ją kupiłem), zawężając BSI, które przeciekało lub, miejmy nadzieję, wykluczając jego wadliwość???.

To znaczy, jeśli bezpieczniki się spaliły - to dobrze, do czego miały służyć.

Jednak mechanik podejrzewał ECU i/lub wtryskiwacze ze względu na sposób, w jaki była "falista" w zakresie obrotów i przede wszystkim na biegu jałowym. + @RedSector wskazujący na zardzewiałe styki złącza ECU.

Właśnie wróciłem z więzienia... Przysięgam, że wkrótce zostanę zwolniony za nawet niezainteresowanie się wykonywaniem mojej pracy (moja najczęstsza skarga na mechaników - elektryfikacja tutaj) :D zamówiłem x2 wtryskiwacze Delphi 9686191080, powinny być tu w czwartek.

(FYI znalazłem nowe (DELPHI (numer modelu R00101DP) P/N 9686191080 ) nowe £247 x każdy, dobrze używane od £40 każdy (najtańsze z Fords), ale zdecydowałem się na naprawdę, ledwo używane (jak nowe) £65 ech +£4 przesyłka

Rozmawiałem ze "specjalistą od iskier" (elektrykiem), powiedziałem mu, żeby zapisał mnie na piątek i że będzie musiał przeprogramować WSZYSTKIE wtryskiwacze, jeśli ma zrobić właściwe wyszukiwanie usterek (co oznacza wyjęcie ich), co było.. ("niespodzianka") NIE! Potrzebowałbym twojego mechanika, żeby je wyjął, wtedy przyszedłbym do niego itp. itd... fvck 'im!!!!

Zrobiłem jeszcze jeden reset BSM (wszystkie 3 minuty i 5 minut czekania) do litery.
View attachment 113532

Świece żarowe się nie pojawiły (teraz jest to oryginalny BPGA).

próbowałem użyć klucza, usłyszałem klikanie przekaźników!!!!! ale mimo to, zacząłem używać niezawodnego czerwonego przewodu

View attachment 113533

Po uruchomieniu, zarówno błąd silnika, jak i błąd ładowania były włączone

View attachment 113534

Być może, oprócz innych rzeczy, akumulator jest martwy?
lub martwy'ish lub, być może od tego uszkodzenia przez wodę, mam rację i mam jakiś wyciek prądu z akumulatora, nawet gdy samochód nie jest używany?
Nie wiem! Mogę równie dobrze zamówić nowy, nie są takie drogie, biorąc pod uwagę opłaty mechaników i elektryków, jeśli się pojawią...
Nie jestem zaskoczony, że elektryk nie chciałby wymieniać wtryskiwaczy. To naprawdę zadanie dla dobrego mechanika. Wtryskiwacze diesla to precyzyjne urządzenia, które działają pod bardzo wysokim ciśnieniem. U podstawy wtryskiwaczy znajduje się miedziana uszczelka (podkładka), którą należy wymienić. To uszczelnienie musi być idealne, więc w niektórych przypadkach gniazdo na głowicy cylindrów musi być oczyszczone specjalnym narzędziem.

Jeśli Twój samochód kręci z "gorącym przewodem", Twój akumulator jest w porządku. Sugeruję sprawdzenie napięcia akumulatora przy włączonym silniku. Jeśli naprawdę występuje usterka ładowania, napięcie wyniesie około 12 V, ale jeśli się ładuje, wyniesie około 14 V.

Discussion starter · #75 ·
Nie jestem zaskoczony, że elektryk nie wymieniłby wtryskiwaczy. To naprawdę zadanie dla dobrego mechanika. Wtryskiwacze diesla to precyzyjne urządzenia, które działają pod bardzo wysokim ciśnieniem. U podstawy wtryskiwaczy znajduje się miedziana uszczelka (podkładka), którą należy wymienić. To uszczelnienie musi być idealne, więc w niektórych przypadkach gniazdo na głowicy cylindrów musi być oczyszczone specjalnym narzędziem.

Jeśli Twój samochód kręci z "gorącym przewodem", Twój akumulator jest w porządku. Sugeruję sprawdzenie napięcia akumulatora przy włączonym silniku. Jeśli naprawdę występuje usterka ładowania, napięcie wyniesie około 12 V, ale jeśli się ładuje, wyniesie około 14 V.
Zrobię to!
i z tego, co słychać, lepiej kupić nowe podkładki z brązu x4...
Czy gdzieś nie ma gumowych podkładek do czegoś?

Wiele problemów, które masz, zaczęło się, gdy woda dostała się do BSM, nie jestem do końca pewien, dlaczego wymieniasz wtryskiwacze w tym momencie. Dla mnie BSM i BPGA to prawdopodobnie rzeczy, które wymagają naprawy w pierwszej kolejności, a nie to. Nie jestem też pewien, dlaczego rozważasz wymianę BSI lub ECU.

Discussion starter · #77 ·
Wiele problemów zaczęło się, gdy woda dostała się do BSM, nie jestem do końca pewien, dlaczego wymieniasz wtryskiwacze w tym momencie. Dla mnie BSM i BPGA to prawdopodobnie pierwsze rzeczy, które trzeba naprawić, a nie to. Nie jestem też pewien, dlaczego rozważasz wymianę BSI lub ECU.
Wymiana wtryskiwaczy, ponieważ mechanik nie jest z tego zbytnio zadowolony i mówi, że "jeśli są wadliwe, mogły wpłynąć na ECU lub mogło być odwrotnie, ECU uległo awarii i zepsuło wtryskiwacze, a nawet coś dalej"... przynajmniej mam je gotowe.
Rzeczywiście, pomijając dymienie, kiedy ją z powrotem prowadziłem, mruczała jak tygrys i...

Wiele problemów zaczęło się, gdy woda dostała się do BSM,
Rzeczywiście!
Więc teraz chodzi o znalezienie zamiennika dla BSM i BPGA (lub przetestowanie go multimetrem), ale o ile wiem, wymiana samego BSM to absolutne "no go", ponieważ BSM-ECU-BSI-Speed Dials-Locks-Keys każdy musiałby być zaprogramowany tak, aby pasował do ich kombinacji łańcuchowej "numery seryjne", co (każdy element) jest tak kosztowne, aby wysłać, przetestować i tylko w razie szczęścia przeprogramować, podczas gdy gdybym miał szczęście znaleźć kompletny "Zestaw ECU", oznaczałoby to tylko więcej grzebania, aby wymienić wszystko, ale większą szansę na brak konieczności wymiany czegoś innego później za kolejny koszt.

Myśląc (pamiętając również uwagę mechanika, że ​​jacyś idioci majstrowali przy niej), a nawet zajmując się (usuwaniem) ECU, zauważyłem, że całe okablowanie prowadziło w sposób a4se. Umieściłem wszystko tak, jak powinno być, teraz zatrzaski pokrywy BSM, w połączeniu z @Ian M Davis lub @RedSector (zapomniałem teraz - przepraszam) zauważając problemy z zardzewiałymi złączami + uwagi mechanika dotyczące wydajności cylindrów x3 i x2...

Absolutnie wszystko może być w tym momencie zepsute lub wadliwe.

Mam to wszystko szczerze mówiąc przemyśleć, zanim ponownie zbadam i zanurzę się w zakupie "zestawu" (BSM + ECU + im więcej komponentów, tym lepiej) PO, sprawdziłbym wszystkie bezpieczniki i połączenia w BSI (w schowku).
Stamtąd...
Może zakręcić kołem fortuny, pomodlić się, wybrać jeden z wielu, pomodlić się, kupić go, dostać dostawę, pomodlić się i spróbować wszystko wymienić... i pomodlić się, żeby coś/cokolwiek działało lepiej niż teraz.
Tylko dla jasności, wcale nie jestem człowiekiem religijnym! ;)

Discussion starter · #78 ·
Jak wspomniał @Ian M Davis, wtryskiwacze wymagają specjalnego sprzętu, aby je wyciągnąć, rzadko po prostu wychodzą bez pewnego przekonywania, ze specjalnych narzędzi do ich wyciągania. Jeśli wtryskiwacz przeciekał obok miedzianej podkładki montażowej, olej napędowy często tworzy wiązanie, które skutecznie je tam skleja.

Podkładki miedziane również nie zawsze wychodzą łatwo, a gniazdo podkładki miedzianej musi zostać zbadane, ewentualnie ponownie osadzone / wyczyszczone przed umieszczeniem nowej podkładki miedzianej i wtryskiwacza. Widelce na górze wtryskiwaczy, które je trzymają, czasami również wymagają wymiany, ponieważ mogą się wyginać i nie zapewniają już prawidłowego nacisku na wtryskiwacz.

Kilka rzeczy do rozważenia, jest też *zazwyczaj czarna obwódka, która pomaga wycentrować górną część wtryskiwacza, czasami wymagają one wymiany i nie zawsze są dołączone do nowego wtryskiwacza.

*nie sądzę, żeby twoje to miało.

przykład:-
View attachment 113546
Kilka rzeczy do rozważenia, jest też *zazwyczaj czarna obwódka, która pomaga wycentrować górną część wtryskiwacza, czasami wymagają one wymiany i nie zawsze są dołączone do nowego wtryskiwacza.

*nie sądzę, żeby twoje to miało.

przykład:-
Przepraszam, jest tu 23:40, jestem po mojej "najlepiej spożyć przed", ale aby wymienić wtryskiwacze, muszę je zaprogramować (mam nadzieję, że wszystkie są takie same?), aby dopasować je do specyfikacji/typu mojego samochodu, wtedy mechanik musi mieć specjalne narzędzia, aby je wymienić, wtedy on (może chcieć, może nie) musi wymienić miedziane podkładki, a następnie "czarne obwódki"? - czy miałeś na myśli część 5 na schemacie?

Ponadto, to co zamówiłem, nie jest nowe, ale używane (z drugiej ręki), wtryskiwacze w stanie "jak nowe" (z numerem części 5 - czarne obwódki).
Dzięki!

Tak, pozycja (5) tak naprawdę nie przeczytała listy części, tylko spojrzała na zdjęcie i pomyślała, hmmm, nie ma tego.... Miedziane podkładki nie nadają się do ponownego użycia (prawdopodobnie będą przeciekać, jeśli to zrobisz) i rzadko byłyby z brązu.

@Ian M Davis potwierdzi poniższe informacje.

BSM i BPGA nie są programowalne. BSI i ECU są.

61 - 79 of 312 Posts