Peugeot Forums banner
121 - 140 of 218 Posts
Myślałem, że to źle, ale miałem nadzieję, że tak nie jest, lol.

Zgłoszę się do firmy jako pierwsze.
Coś jest nie tak z tą diagnostyką. Jeśli nie ma komunikacji z ECU silnika, BSI nie powinno wiedzieć, czy ECU jest zablokowane, a nowe ECU nie powinno być dopasowane do BSI.

Drugą rzeczą, którą odkryłem niedawno, jest to, że samochód nie uruchomi się, jeśli nie ma komunikacji z ECU. Czy możesz zrobić następujące czynności:
Odłącz akumulator
Zmierz rezystancję między pinami 6 i 14 złącza OBD. Powinna wynosić 60 omów.

Discussion starter · #124 · (Edited)
Coś jest nie tak z tą diagnostyką. Jeśli nie ma komunikacji z ECU silnika, BSI nie powinno wiedzieć, czy ECU jest zablokowane, a nowe ECU nie powinno być dopasowane do BSI.

Drugą rzeczą, którą odkryłem niedawno, jest to, że samochód nie zakręci, jeśli nie ma komunikacji z ECU. Czy możesz zrobić następujące czynności:
Odłącz akumulator
Zmierz rezystancję między pinami 6 i 14 złącza OBD. Powinno być 60 omów.
Tak, CAN Hi/Low mierzy 62 omy, więc wydaje się być w porządku.

Zapomniałem wspomnieć wczoraj wieczorem w poście, że oryginalne ECU komunikuje się bez problemu... być może pamiętasz jednak, że miałem ten przypadek, w którym w ogóle nie chciał zakręcić i cudownie naprawił się (przynajmniej znowu zakręcił) w nocy, nie robiąc nic.

Tak, CAN Hi/Low mierzy 62 omy, więc wydaje się być w porządku.

Zapomniałem wspomnieć wczoraj wieczorem w moim poście, że oryginalny ECU komunikuje się bez problemu... być może pamiętasz, że miałem przypadek, w którym w ogóle nie chciał zakręcić i cudem naprawił się (przynajmniej znowu zakręcił) w nocy, bez mojego udziału.
To oznacza, że magistrala CAN jest podłączona. Czy próbowałeś użyć starego ECU, aby sprawdzić, czy nadal się komunikuje i kręci?

Discussion starter · #127 ·
To oznacza, że magistrala CAN jest podłączona. Czy próbowałeś z starym ECU, aby sprawdzić, czy nadal się komunikuje i kręci?
Tak, właśnie spróbowałem... na pewno dzieją się dziwne rzeczy!

Ponownie spróbowałem ze starym ECU i natychmiast zakręcił (również bez trybu ekonomicznego), więc otworzyłem moje narzędzie diagnostyczne. Mogłem odczytać ECU, więc sprawdziłem wszystkie statusy w BSI - wszystkie są DOKŁADNIE takie same jak w nowym ECU... w tym 'Engine Control Unit locked' = YES

Pomyślałem, że to dziwne, więc poszedłem sprawdzić kilka odczytów miernikiem na Pin 5 i 9 oraz kilku innych.

Wróciłem do samochodu, spróbowałem ponownie zakręcić - nic i teraz w ogóle nie mogę go zakręcić ze starym ECU.

Włożyłem z powrotem nowe ECU i ten sam problem - nie mogę się skomunikować z ECU i brak rozruchu!?

Coś bardzo dziwnego się tu dzieje...??

Discussion starter · #129 ·
Być może warto sprawdzić napięcia na pinach 1 i 16 złącza OBD, oba powinny mieć napięcie akumulatora po włączeniu zapłonu. Czy uziemienie BSI w podnóżku pasażera jest również w porządku?
Wszystko wydaje się w porządku.
Piny 1 i 16 OBD odczytują napięcie akumulatora

Uziemienia BSI - Piny 6 i 8 16VE oba dobre, przetestowane do akumulatora i punktu uziemienia MC46

Zauważyłem, że nie ma złącza dla prawego górnego rogu BSI (patrz zdjęcie), które powinno wynosić 6V NR… Nie pamiętam, żebym to odłączał i nie mogę znaleźć żadnego przewodu/wtyczki, która by pasowała?

Wszystko wydaje się w porządku.
Piny 1 i 16 OBD odczytują napięcie akumulatora

Uziemienia BSI - Piny 6 i 8 16VE oba dobre, przetestowane do akumulatora i punktu uziemienia MC46

Zauważyłem, że nie ma złącza dla prawego górnego rogu BSI (patrz zdjęcie), które powinno wynosić 6V NR… Nie pamiętam, żebym to odłączał i nie mogę znaleźć żadnego przewodu/wtyczki, która by pasowała?

View attachment 109438
Myślę, że to w porządku. Zazwyczaj jest jedno niewykorzystane złącze w Peugeot BSI

Połączenie między BSI a BSM odbywa się za pośrednictwem oddzielnych przewodów magistrali CAN 9017 i 9018. Jeśli samochód nadal nie jest w trybie ekonomicznym, warto sprawdzić, czy działają reflektory i wycieraczki, ponieważ prawdopodobnie korzystają z tej samej magistrali CAN.

Discussion starter · #131 ·
Myślę, że to w porządku. Zazwyczaj jest jedno niewykorzystane złącze w Peugeot BSI

Połączenie między BSI a BSM odbywa się za pośrednictwem oddzielnych przewodów magistrali CAN 9017 i 9018. Jeśli samochód nadal nie jest w trybie ekonomicznym, warto sprawdzić, czy działają reflektory i wycieraczki, ponieważ prawdopodobnie korzystają z tej samej magistrali CAN.
Tak, wszystko działa, gdy nie jest w trybie ekonomicznym...

Przednie i tylne wycieraczki z funkcją spryskiwania
Reflektory
Szyby / Lusterka
Radio / CD
Kierunkowskazy

Na początku nie wyszedł z trybu ekonomicznego, gdy ponownie podłączyłem akumulator... Postępowałem zgodnie z zalecanym podejściem, aby najpierw włączyć światła postojowe itp., a potem przypomniałem sobie, że nie robiłem tego za każdym razem.

Więc odłączyłem akumulator (po odczekaniu 3 minut), podłączyłem go ponownie i tym razem tylko włączyłem zapłon (z zatrzaskiem drzwi ustawionym na zamknięty, ale drzwi otwarte) = brak trybu ekonomicznego. Mogę to powtórzyć za każdym razem.

Tak, wszystko działa, gdy nie jest w trybie ekonomicznym...

Przednie i tylne wycieraczki z funkcją spryskiwania
Reflektory
Szyby / Lusterka
Radio / CD
Kierunkowskazy

Na początku nie wyszedł z trybu ekonomicznego, gdy ponownie podłączyłem akumulator... Postępowałem zgodnie z zalecanym podejściem, najpierw włączając światła pozycyjne itp. Potem przypomniałem sobie, że nie robiłem tego za każdym razem.

Więc odłączyłem akumulator (po odczekaniu 3 minut), podłączyłem go ponownie i tym razem tylko włączyłem zapłon (z zamkiem drzwi ustawionym na zamknięty, ale drzwi otwarte) = brak trybu ekonomicznego. Mogę to powtórzyć za każdym razem.
Tryb ekonomiczny wydaje się nie działać prawidłowo. Jeśli występuje problem z napięciem, możesz być w stanie wyprowadzić samochód z trybu ekonomicznego, ale po upływie 30 minut nie powinno być możliwe wyprowadzenie samochodu z trybu ekonomicznego bez uruchamiania silnika. To sprawia, że myślę, że BSI nie działa prawidłowo.

Discussion starter · #134 · (Edited)
Tryb ekonomiczny wydaje się nie działać poprawnie. Jeśli występuje problem z napięciem, być może uda się wyprowadzić samochód z trybu ekonomicznego, ale po upływie 30 minut powinno być niemożliwe wyprowadzenie samochodu z trybu ekonomicznego bez uruchamiania silnika. To sprawia, że myślę, że BSI nie działa poprawnie.
OK, to trochę bardziej niepokojące, ponieważ wiem, że BSI nie jest najłatwiejszą rzeczą do wymiany...

Czy są jakieś rozstrzygające testy, które mogę wykonać?

Kiedy wyjąłem BSI, wyglądał na sprawny, bez uszkodzeń spowodowanych przez wodę itp., więc zastanawiam się, czy mógł ulec uszkodzeniu w wyniku rozruchu z kabli/wymiany akumulatora w przeszłości lub czegokolwiek, co spowodowało awarię ECU?

EDIT:
Przeprowadziłem trochę badań i firma dostarczająca zamienny ECU może również klonować BSI, więc to opcja - albo po prostu kupuję narzędzia/zestaw i klonuję sam.

Poczekałbym i zobaczył, czy zamiennik ECU działa. Może być tylko błąd w oprogramowaniu trybu ekonomicznego w Twoim BSI. Istnieją pewne warunki, które mogą uszkodzić ustawienia BSI, ale w wielu przypadkach można je skorygować za pomocą narzędzia diagnostycznego Peugeota. Znam przypadek na forum, gdzie ustawienia BSI zostały całkowicie wyczyszczone, gdy akumulator rozładował się przez kilka dni (włączone światła postojowe). To szczęście, że został całkowicie wyczyszczony, ponieważ można go było przeprogramować za pomocą narzędzia diagnostycznego Peugeota. Problem polega na tym, że jeśli PIN zostanie uszkodzony, potrzebujesz specjalnych narzędzi i oprogramowania, aby zresetować BSI przed ponownym zaprogramowaniem go za pomocą narzędzia diagnostycznego Peugeota.

Jeśli musisz wymienić BSI, najlepiej spróbować znaleźć zestaw ECU (BSI, ECU i płytka drukowana klucza) z samochodu dawcy z tym samym silnikiem. Będziesz potrzebować kogoś z narzędziem diagnostycznym Peugeota* (lub kupić jeden, chińskie klony są bardzo dobre i nie są takie drogie), aby wprowadzić nowy numer VIN do radia.

* Mapa diagnostyczna w Wielkiej Brytanii: Peugeot Diagnostics Map - August 23 - Google My Maps

Discussion starter · #137 ·
Czekałbym i zobaczył, czy zamiennik ECU działa. Może być tylko błąd w oprogramowaniu trybu ekonomicznego w Twoim BSI. Istnieją pewne warunki, które mogą uszkodzić ustawienia BSI, ale w wielu przypadkach można je skorygować za pomocą narzędzia diagnostycznego Peugeota. Znam przypadek na forum, w którym ustawienia BSI zostały całkowicie wyczyszczone, gdy akumulator rozładował się przez kilka dni (włączone światła postojowe). To szczęście, że został całkowicie wyczyszczony, ponieważ można go było przeprogramować za pomocą narzędzia diagnostycznego Peugeota. Problem polega na tym, że jeśli PIN zostanie uszkodzony, potrzebujesz specjalnych narzędzi i oprogramowania do virginizacji BSI, zanim będziesz mógł go przeprogramować za pomocą narzędzia diagnostycznego Peugeota.

Jeśli musisz wymienić BSI, najlepiej spróbować znaleźć zestaw ECU (BSI, ECU i płytka drukowana klucza) z samochodu dawcy z tym samym silnikiem. Będziesz potrzebować kogoś z narzędziem diagnostycznym Peugeota* (lub kupić jeden, chińskie klony są bardzo dobre i nie są takie drogie), aby umieścić nowy VIN w radiu.

* Mapa diagnostyczna w Wielkiej Brytanii: Mapa diagnostyczna Peugeota - 23 sierpnia - Google Moje Mapy
Dzięki, Ian, zgadzam się, że poczekam, aż nadejdzie nowy zamiennik ECU i przejdę od tego momentu. Jestem otwarty na zakup sprzętu i nauczenie się, jak to zrobić samemu. Dziękuję również za udostępnienie mapy, w promieniu 20 mil ode mnie jest kilka osób, co dobrze wiedzieć.

Jeśli jesteś zainteresowany narzędziem diagnostycznym Peugeot (Lexia 3), możesz pobrać oprogramowanie Diagbox. Dla Twojego samochodu starsza wersja Diagbox 7.57 lub 7.58 byłaby dobrym wyborem. Późniejsze wersje Diagbox zawierają Twój samochód, ale Peugeot ograniczył telekodowanie offline w nowszych wersjach Diagbox. Te stare wersje są 32-bitowe, więc nie będą działać na 64-bitowym komputerze, ale istnieją wersje maszyn wirtualnych, patrz #104 i #105 Peugeot Planet - kupowanie, instalowanie, używanie

Zaletą maszyny wirtualnej jest to, że możesz mieć zainstalowanych wiele wersji Diagbox.

Discussion starter · #140 ·
Obawiam się, że zamiennik ECU może nie być odpowiedni dla Twojego silnika. Chociaż wydaje się, że jest to właściwa wersja ECU Bosch dla Twojego samochodu. Myślę, że jest skonfigurowany dla 2002 1.4 HDI 307, zobacz listę na: https://carlabimmo.com/ecu_type/info/36. Może być tak stary, że BSI go nie rozpoznaje.
To bardzo interesujące...

Kiedy rozmawiałem z firmą ECU, nie mieli już w magazynie EDC16C3, ale powiedzieli coś w stylu „prze-flashujemy inny podobny model ECU z tym samym oprogramowaniem/wersją z ich kopii zapasowych, aby był kompatybilny i działał identycznie jak EDC16C3”...

Jak wiemy, obecny w samochodzie to EDC16C34 - konkretnie 0 281 013 872, który działał dobrze.

Kiedy sprawdzam to odniesienie na carlabimmo.com, pojawia się ono w odniesieniu do EDC16C3 z 2010 3008 1.6 HDi - wymienionego w udostępnionym przez Ciebie linku.

Jeśli szukam EDC16C34, wymieniają tylko jeden przetestowany samochód - Citroen Nemo:

Kiedy następnie sprawdzam to samo odniesienie 0281... na ecuconnection.co.uk, pokazują je w odniesieniu do EDC16C34:

Całkowicie rozumiem problem z kompatybilnością wsteczną, więc będzie interesujące zobaczyć, co przyjdzie pocztą.

Niezależnie od tego, dzięki za wskazówkę Ian, właśnie wysłałem e-mail do firmy ECU z prośbą o wyjaśnienia i spróbowałem „nakierować” ich na wysłanie właściwego 🤞

Naprawdę doceniam całą pomoc, jaką Ty i Red udzielacie, dużo się uczymy w miarę postępów :cool:

121 - 140 of 218 Posts