Peugeot Forums banner
101 - 120 of 218 Posts
Nie spotkałem się z wieloma testami, w których uzyskałem rezystancję 0,0 omów na przewodach, być może to sondy, których używam, zniekształcają wyniki w górę?

Zdam relację później.
Największym problemem, jaki mam z pomiarem niskiej rezystancji, jest to, jak dobrze sondy stykają się. Bardzo łatwo jest uzyskać odczyt 1 oma na idealnym przewodzie. W twoim przypadku spadek napięcia jest moim głównym zmartwieniem. Na liniach sygnałowych pewien opór jest mało prawdopodobny, aby spowodować problem, ale gdy uzyskasz spadek napięcia o 1 V na linii zasilania, zwykle oznacza to, że gdzieś jest złe połączenie i ten punkt może się bardzo nagrzać.

Naprawdę nie jestem pewien, do czego Ty i CJX odnosisz się w tym poście... pamiętaj, że mój samochód jest manualny, a nie automatyczny - jeśli masz na myśli "Park" jako wybór automatycznego biegu

Jeśli jednak masz na myśli "park" jako konfigurację w BSI, aby ustawić pewne parametry/komponenty na wstępnie ustawiony poziom przed akceptacją klienta... Zastanawiałem się, czy biorąc pod uwagę wymianę BSM i ECU, BSI zostało pozostawione w jakimś "nieprawidłowym" skonfigurowanym stanie?

Samochód działał dobrze, pamiętaj po wymianie ECU/BSM, po prostu pewnego dnia się zatrzymał... podobno! :unsure:
Jeśli spojrzysz na BSI, zobaczysz bezpiecznik oznaczony jako SH. To tak naprawdę nie jest bezpiecznik. To tylko połączenie, które Peugeot nazywa bocznik. Ma na celu zapobieganie rozładowaniu akumulatora w okresie między opuszczeniem fabryki przez samochód a dostarczeniem go do klienta. Pozycja parkowania to trochę błędne określenie - bardziej precyzyjna nazwa to pozycja przed dostawą.

Discussion starter · #103 ·
W liniach sygnałowych pewien opór jest mało prawdopodobny, aby spowodował problem, ale kiedy masz spadek napięcia 1 V na linii zasilania, zwykle oznacza to, że gdzieś jest złe połączenie i ten punkt może się bardzo nagrzać.
Dzięki za wyjaśnienie - wkrótce zbadam sprawę i poinformuję. Naprawdę zagłębię się w połączenia E300 / 3V NR...

Jeśli spojrzysz na BSI, zobaczysz bezpiecznik oznaczony SH. To tak naprawdę nie jest bezpiecznik. To tylko zworka, którą Peugeot nazywa bocznikowaniem. Ma na celu zapobieganie rozładowaniu akumulatora w okresie między opuszczeniem fabryki przez samochód a dostarczeniem go do klienta. Pozycja parkowania to trochę błędne określenie - bardziej precyzyjna nazwa to pozycja przed dostawą.
Dzięki, więc aby potwierdzić, niezależnie od orientacji, nie powinno to powodować problemu?

Dzięki za wyjaśnienie - wkrótce zbadam sprawę i dam znać. Przyjrzę się dokładnie połączeniom E300 / 3V NR...

Dzięki, więc żeby potwierdzić, niezależnie od orientacji, nie powinno to powodować problemu?
Położenie bocznik nie powinno mieć znaczenia, nie uniemożliwi to uruchomienia samochodu.

Jedną rzeczą, która mnie intryguje, jest to, dlaczego samochód wyszedł z trybu ekonomicznego. O ile wiem, BSI przełączyło samochód w tryb ekonomiczny i w twoim przypadku wygląda na to, że przeszedł w tryb ekonomiczny z powodu problemu z niskim napięciem. Czy sprawdzałeś skrzynkę bezpieczników maxi? Jest częścią skrzynki bezpieczników silnika (PSF1) i znajduje się pod BSM. BSI pobiera zasilanie z dwóch bezpieczników w skrzynce bezpieczników maxi.

Discussion starter · #105 · (Edited)
Położenie bocznikowe nie powinno mieć znaczenia, nie uniemożliwi to uruchomienia samochodu.

Jedną rzeczą, która mnie intryguje, jest to, dlaczego samochód wyszedł z trybu ekonomicznego. O ile wiem, BSI przełączył samochód w tryb ekonomiczny i w twoim przypadku wygląda na to, że przeszedł w tryb ekonomiczny z powodu problemu z niskim napięciem. Czy sprawdzałeś skrzynkę bezpieczników maxi? Jest częścią skrzynki bezpieczników silnika (PSF1) i znajduje się pod BSM. BSI pobiera zasilanie z dwóch bezpieczników w skrzynce bezpieczników maxi.
Czy jedynym sposobem na usunięcie tego jest uruchomienie silnika? Nawet w pełni naładowany akumulator tego nie usunie?

Sprawdzę bezpieczniki maxi, wcześniej patrzyłem wizualnie, ale przetestuję je prawidłowo.

Zastanawiam się, czy BSI również zostało teraz zmienione, biorąc pod uwagę zamianę BSM i ECU

Czy jedynym sposobem na usunięcie tego jest uruchomienie silnika? Nawet w pełni naładowany akumulator tego nie usunie?

Sprawdzę bezpieczniki maxi, wcześniej patrzyłem wizualnie, ale przetestuję je prawidłowo.

Zastanawiam się, czy BSI również zostało teraz zmienione, biorąc pod uwagę zamianę BSM i ECU
Istnieją dwa powody, dla których samochód przechodzi w tryb ekonomiczny:
(i) Niskie napięcie akumulatora
(ii) Jeśli akcesorium pozostanie włączone przez 30 minut (czasami krócej).

Immobilizer WYŁ
Immobilizer samochodu jest wbudowany w BSI i ECU. Stanowią one dopasowaną parę - obie jednostki są zaprogramowane kodem PIN samochodu. Po uruchomieniu samochodu następuje skomplikowana interakcja między BSI, ECU i transponderem w kluczyku zapłonu. Możliwe jest jednak zaprogramowanie ECU w taki sposób, aby immobilizer był wyłączony. Samochód uruchomi się wtedy z każdym kluczykiem, który pasuje do stacyjki. Myślę, że ECU, które otrzymujesz, zostało zaprogramowane w ten sposób, więc nie ma potrzeby programowania kluczyków.

Discussion starter · #107 ·
OK, właśnie wyjąłem schowek, żeby sprawdzić połączenie E300 i znalazłem to... nie wygląda dobrze, ale nie mogę znaleźć drugiego końca przewodów, był po prostu wsunięty na górze po lewej stronie za schowkiem:

Image

Discussion starter · #110 ·
Prześledziłem/zdekodowałem jeden przewód jako BH39A: bateria+ H39 - jest to gruby przewód i dla mnie wygląda podobnie pod względem grubości/koloru jak przewód podłączony do 2V NR Pin 1 (CM3).

Drugi przewód jest biały i ma podobną grubość/kolor do pinu 2 5V JN na PSF1.

Prześledziłem przewody z powrotem w dół pod nogami pasażera i „wydają się” prowadzić wzdłuż progu drzwi pasażera, ale mogą również przebiegać przez podłogę pasażera, ponieważ istnieje oddzielenie wiązek przewodów.

Próbuję znaleźć koniec, który został odcięty/połączony.

Nie zwracałbym zbytniej uwagi na kolory przewodów, Peugeot zazwyczaj nie definiuje kolorów przewodów. Jedna rzecz, która przyszła mi do głowy, to to, że wszystkie przewody powinny być połączone w jedną z wiązek. Jeśli są to oddzielne przewody, czy mogły zostać zainstalowane przez poprzedniego właściciela, na przykład do świateł przyczepy?

Discussion starter · #112 · (Edited)
Dzięki, Ian, przypomniałeś mi, że jest hak holowniczy. Zastanawiam się, czy to to? Śledząc przewody dalej, zdecydowanie są one częścią głównej wiązki przewodów, a nie oddzielne - wydawało się, że rozdzielają się za schowkiem, kiedy je znalazłem, ale po bliższym przyjrzeniu się powiedziałbym, że są to przewody zamontowane fabrycznie. Które ktoś mógł wykorzystać do przyczepy na podstawie następujących informacji:

Jedyne odniesienie, jakie znalazłem do BH39A w Internecie, to:
https://frenchcarforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=60755&start=30

Odwołuje się do podgrzewanych siedzeń, których ten samochód na pewno nie ma.

Myślę, że na razie je zignoruję i przejdę do wszystkich innych testów itp.

EDIT
Myślę, że to nie hak holowniczy, brak połączenia/ciągłości z żadnego przewodu na haku holowniczym do tych 2, które znalazłem.

Discussion starter · #113 · (Edited)
Znaleziono połączenie E300, wygląda całkowicie w porządku - bez problemów, bez śladów spalenizny itp., i wszystkie dobre, solidne połączenia.
Sprawdzono również złącze IO2C i znowu wygląda dobrze, wszystkie piny są czyste i zabezpieczone, bez śladów przypaleń, solidne połączenie, więc myślę, że to też jest w porządku.
Ponownie przetestowano rezystancję Pin 4 do C 2 i tym razem uzyskano 0,2 oma - nawet gdy wtyczka BSM jest odłączona, więc najlepiej jak mogę.

Wyjąłem całkowicie BSI i wizualnie sprawdziłem, powąchałem, żeby sprawdzić, czy wyczuwam zapach spalenizny - wszystko w porządku.
Sprawdzono bezpieczniki Maxi - wszystko w porządku. Oczyściłem główny konektor/śrubę/nakrętkę akumulatora (było już dobrze) i mocno zabezpieczyłem.

Czekam tylko na przybycie zamiennika ECU w którymś momencie dzisiaj.

AKTUALIZACJA:
DPD (kurier) zgubiło zamiennik ECU!! Czekam, aż go znajdą i wyślą do mnie... 🤬

Załączyłem kilka danych dotyczących podgrzewanych siedzeń dla 308. Najwyraźniej w pobliżu schowka znajduje się dodatkowa skrzynka bezpieczników BFH1. Jest przewód, który pochodzi bezpośrednio z bezpiecznika maxi MF02. Prawdopodobnie nie masz BFH1, ale kabel do niego może tam być.

Moim głównym zmartwieniem jest spadek napięcia, a nie 0,2 Ohma jako taki. Gdybym zmierzył 0,2 Ohma na przewodzie, z radością zaakceptowałbym to jako błąd pomiaru na idealnym połączeniu. Miałem nadzieję, że spadek napięcia to tylko problem z połączeniem, ale może dojść do uszkodzenia przewodu. Wątpię, aby to było przyczyną twojego głównego problemu.

EDIT
Jeśli spojrzysz na załącznik 308_BHF1_wiring.pdf, pokazuje on przewód BH39A idący do przyczepy ze skrzynki bezpieczników BFH1.

Attachments

Discussion starter · #115 · (Edited)
Załączyłem kilka danych dotyczących podgrzewanych siedzeń dla 308. Najwyraźniej w pobliżu schowka znajduje się dodatkowa skrzynka bezpieczników BFH1. Jest przewód, który pochodzi bezpośrednio z bezpiecznika maxi MF02. Prawdopodobnie nie masz BFH1, ale kabel do niego może tam być.

EDIT
Jeśli spojrzysz na załącznik 308_BHF1_wiring.pdf, pokazuje on przewód BH39A idący do przyczepy ze skrzynki bezpieczników BFH1.
Dzięki za to Ian, to ma sens i pomaga. Z pewnością nie mam BFH1. Odsłoniłem cały wiązkę przewodów od bezpieczników Maxi z powrotem do obszaru BSI i nie mogłem zobaczyć miejsca, w którym kabel BH39A byłby podłączony. Teraz to nie problem, ponieważ wiem, że to nie jest nic ważnego.

Moim głównym zmartwieniem jest spadek napięcia, a nie 0,2 Ohma jako takie. Jeśli zmierzyłbym 0,2 Ohma na przewodzie, z radością zaakceptowałbym to jako błąd pomiaru na idealnym połączeniu. Miałem nadzieję, że spadek napięcia to tylko problem z połączeniem, ale może dojść do uszkodzenia przewodu. Wątpię, aby to było przyczyną twojego głównego problemu.
Zastanawiam się, czy spadek napięcia jest spowodowany przez inne urządzenia współdzielące wspólne połączenie w E300 - sprawdziłem je, ale może coś przeoczyłem?

Zobaczysz w połączeniu E300, że idzie ono do:
ECU (1320)
IC02C (3V NR) - już sprawdzone jak powyżej, które wraca do 1310 (MAF)
1522 (2-biegowy elektryczny zespół sterowania wentylatorem chłodzenia)
1524 (Przekaźnik odcięcia zasilania - 5V MR) - Wiem, że znajduje się to w silniku tuż obok I02C, ale nie wiem, co odcina, nie mogę tego znaleźć na schematach okablowania.
PSF1

Zastanawiam się, czy coś powyżej może obniżać napięcie na tej współdzielonej linii przez E300 - jedyne opcje to 1522 lub 1524? Chyba że sam ECU (1320) jest uszkodzony i wpływa na napięcie za pośrednictwem innego komponentu (1522 to wszystko, co myślę, że to może być), jeszcze w pełni nie przetestowałem?

Łatwo przetestować 1524, po prostu wyciągając go.

Dzięki za to Ian, to ma sens i pomaga. Z pewnością nie mam BFH1. Wystawiłem cały wiązkę przewodów z bezpieczników Maxi z powrotem do obszaru BSI i nie mogłem zobaczyć nigdzie, gdzie kabel BH39A byłby podłączony. Teraz nie ma problemu, ponieważ wiem, że to nie jest nic ważnego.

Zastanawiam się, czy spadek napięcia jest spowodowany przez inne urządzenia współdzielące wspólne połączenie w E300 - sprawdziłem je, ale być może coś przeoczyłem?

Zobaczysz w połączeniu E300, że idzie do:
ECU (1320)
IC02C (3V NR) - już sprawdzone jak powyżej, które wraca do 1310 (MAF)
1522 (2-biegowy elektryczny zespół sterowania wentylatorem chłodzenia)
1524 (przekaźnik odcięcia zasilania - 5V MR) - wiem, że jest to w silniku tuż obok I02C, ale nie wiem, co odcina, nie mogę tego znaleźć na schematach okablowania.
PSF1

View attachment 109407

Zastanawiam się, czy coś powyżej może obniżać napięcie na tej współdzielonej linii przez E300 - jedynymi opcjami są 1522 lub 1524? Chyba że sam ECU (1320) jest uszkodzony i wpływa na napięcie za pośrednictwem innego komponentu (1522 to wszystko, co myślę, że to może być), jeszcze w pełni nie przetestowałem?

Łatwo przetestować 1524, po prostu wyciągając go.
Nie jestem pewien, czy Twój samochód używa wszystkich tych połączeń do E300. Na schemacie SEDRE, który zamieściłeś powyżej dla E300, możesz klikać na pola. Jeśli kliknę ECU, przenosi mnie to do schematu okablowania ECU, ale E300 tam nie ma. Myślę, że 1524 jest opcjonalny. Znalazłem go w sekcji chłodzenia silnika, ale ma wokół niego przerywaną linię, co sugeruje, że jest opcjonalny. Wydaje się, że jest to przekaźnik odcięcia zasilania, który jest połączony ze skrzynką bezpieczników akumulatora. Wiele 308 miało pełny BPGA zamiast prostej skrzynki bezpieczników akumulatora. BPGA ma dwie funkcje: odcięcie zasilania po zablokowaniu samochodu i odcięcie zasilania w razie wypadku. Podejrzewam, że przekaźnik odcięcia zasilania ma podobną funkcję.

Discussion starter · #118 ·
w razie gdybym to przegapił, zakładam, że zrobiłeś test dźwiękowy i jaka była prędkość obrotowa wału korbowego?
Tak, kluczyk jest rozpoznawany, nie ma problemu z rozpoznawaniem immobilizera/BSI itp. Piszczy, gdy kluczyk pozostaje w stacyjce i drzwi są otwarte.
Brak prędkości obrotowej wału korbowego, jak zauważono wcześniej, występują dziwne odczyty sygnału/przewodu na czujniku wału korbowego (który został zmieniony) - prawdopodobnie z powodu nieprawidłowego rozrządu.

Podejrzana usterka ECU, oczekiwanie na jednostkę zamienną.

Discussion starter · #119 · (Edited)
AKTUALIZACJA - Zamiennik ECU zamontowany:

Zatem pewien postęp i pewna regresja dzisiaj po instalacji zamiennika ECU.

Po pierwsze, pozytywy:
Pin 5 i Pin 9 działają teraz poprawnie (sądzę).
Zapłon WYŁ. - Pin 5 = 0 V / Pin 9 = +12 V
Zapłon WŁ. - Pin 5 = +12 V / Pin 9 = 0 V

MAF Pin 4 (Zasilanie) odczytuje teraz napięcie akumulatora

Teraz, jeśli włożę w pełni naładowany akumulator, samochód konsekwentnie nie przechodzi w tryb ekonomiczny.
Więcej (innych) kliknięć i dźwięków z silnika po włączeniu/wyłączeniu zapłonu (mam film, jeśli potrzeba), a także, gdy nie jest w trybie ekonomicznym, przełączniki/przekaźniki klikają wewnątrz w pobliżu BSI podczas próby uruchomienia silnika

Klucze działają, sygnały dźwiękowe, gdy kluczyk jest w stacyjce itp., więc BSI wydaje się dobre.

Brak hałasu/szumu/brzęczenia z Doser lub EGR teraz... może to wynikać z następujących powodów...

Teraz negatywy:
Samochód w ogóle nie kręci... Zarejestrowane DTC (wśród wielu innych, które wydają się być związane z #2 poniżej)
  • F5FF: Błąd: Brak polecenia rozrusznika lub spójności
  • F015: brak komunikacji z ECU silnika
Sprawdziłem wszystko, co zwykle - Wszystkie bezpieczniki (BSM/PSF i BSI) są w porządku. ECU ma masę i zasilanie.
Sprawdzono Pin 2 5V JN - brak zasilania podczas rozruchu.

Sprawdziłem za pomocą mojego Autela wszystkie ustawienia immobilizera itp. statusy kluczy, które zaobserwowałem:
'BSI dopasowane do ECU' = TAK
'Jednostka sterująca silnikiem zablokowana' = TAK

Nie wiem, gdzie szukać dalej?

101 - 120 of 218 Posts