Cześć, jestem nowy na forum i jestem właścicielem Peugeota (no, nie do końca, miałem 205GTi i 405Mi16 w przeszłości), mam nadzieję, że ktoś pomoże mi z tym problemem... Właśnie nabyłem powyższy samochód bardzo tanio od znajomego znajomego jako niesprawny i mam nadzieję go naprawić, aby mój syn mógł go używać jako swój pierwszy samochód. Pojazd jest w świetnym stanie, ale ma usterkę, która powoduje, że rozrusznik kręci normalnie, ale silnik nie odpala. Trochę historii, skąd mamy ten samochód... Poprzedni właściciel, od którego kupiłem samochód, miał go prawie od nowości. Historia serwisowa jest dobra, pasek rozrządu wymieniony w ciągu ostatnich 2 lat (10 tys. mil temu) i dobrze utrzymany. Wydaje się, że miał z samochodem zły okres (nie wiem dlaczego), co spowodowało wymianę BSM, nowych kluczy i ECU (wierzę, że wszystko to zostało zrobione przez JC Cars w Norwich na podstawie naklejki na ECU). Samochód został sprzedany osobie, od której go dostaliśmy 18 miesięcy temu. Wszystko działało dobrze przez wiele miesięcy. Przeszedł przegląd techniczny w połowie czerwca bez większych problemów (opona i żarówka tablicy rejestracyjnej), a następnie na początku lipca pojawiła się usterka, w której silnik kręcił, ale nie odpalał. Nigdy nie zawracał sobie głowy dochodzeniem, ponieważ miał się przenieść do USA, stąd super niska cena. Obecna sytuacja jest następująca...
- Samochód nie odpala, jak wspomniano
- Szyby, kierunkowskazy i wycieraczki nie działają - sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, ale pamiętam, że gdzieś czytałem, że nie działają, jeśli czujnik położenia wału ma problemy.
- Oba klucze działają - zdalne centralne zamykanie działa - samochód piszczy z kluczykiem w stacyjce i otwartymi drzwiami
- Podłączyłem mój czytnik Autel MK808 i otrzymałem następujące kody:
- P0193 - Sygnał ciśnienia paliwa Obwód otwarty lub zwarcie do plusa lub wartość za wysoka
- P0122 - Sygnał powtórzenia położenia przepustnicy EGR Zwarcie do masy lub wartość za niska
- P0113 - Sygnał czujnika temperatury powietrza dolotowego (przepływomierz) Obwód otwarty lub zwarcie do plusa lub wartość za wysoka
- P0473 - Sygnał czujnika różnicy ciśnień spalin Obwód otwarty lub zwarcie do plusa lub wartość za wysoka
- Reset BSI, ponieważ wiem, że akumulator był w/z samochodu, również w pełni naładowany
- Synchronizacja wału korbowego/rozrządu = Nie, nawet podczas kręcenia - pasek się obraca, podobnie jak koła pasowe wału korbowego i rozrządu, pasek wygląda dobrze, choć wydaje mi się trochę luźny
- Prędkość silnika = 0 obr./min, nawet podczas kręcenia
- Zmierzony ciśnienie paliwa = 289
- Otrzymuję 7,5 V na przewodzie sygnałowym czujnika położenia wału korbowego przy włączonym zapłonie - myślałem, że będzie wyższe, ale nie mogę znaleźć specyfikacji?
- Samochód odpala, jeśli rozpylam Easy Start w kolektorze dolotowym, brzmi nieprzyjemnie, czego się spodziewam.
- Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i połączenia pod kątem ciągłości/korozji i wszystko wygląda dla mnie w porządku.
- Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego na wszelki wypadek, ale nie wpłynęło to na powyższe odczyty. Okablowanie złącza również wydawało się w porządku.