Peugeot Forums banner

Awaria TPMS

1 reading
28K views 11 replies 6 participants last post by  Nigelnightmare  
#1 · (Edited)
Błąd systemu monitorowania ciśnienia w oponach

Witajcie, szukam rady, czy ktoś miał błąd ostrzegawczy na desce rozdzielczej systemu monitorowania ciśnienia w oponach? Mam 508 SW Allure z 2014 roku.
Otrzymuję 3 głośne sygnały dźwiękowe za każdym razem, gdy samochód jest uruchamiany, a kontrolka serwisowa pozostaje włączona, instrukcja obsługi mówi, aby zabrać samochód do dealera.
System działał jakiś czas temu, ostrzegając mnie o błędzie niedopompowania, który był związany z usterką zaworu opony spowodowaną przez poprzedniego właściciela, który używał jednego z tych zestawów do naprawy opon w przypadku przebicia, dowiedziałem się o tym, gdy wymieniłem 3 opony. Samochód był wtedy w porządku przez kilka tygodni, ale potem pojawił się błąd systemu niedopompowania opon - 3 głośne sygnały dźwiękowe przy uruchamianiu silnika i kontrolka serwisowa pozostawała włączona. Pomyślałem, że może to być wadliwy zawór TPMS w jednym z kół i poprosiłem wulkanizatorów o sprawdzenie za pomocą ich zestawu - mogli odczytać tylko jeden czujnik... Jutro idzie do dealera, mam nadzieję, że ich maszyna diagnostyczna może go zresetować, jeśli nie, poproszę ich o jego wyłączenie. Ciśnienie w oponach jest w porządku, sprawdziłem je u wulkanizatorów.
Naprawdę denerwujące!

#2 ·
Błąd systemu monitorowania ciśnienia w oponach

Aktualizacja.
Zabrałem go więc dzisiaj do dealera, zarezerwowałem na pół godziny pracy na diagnostykę. Potwierdzili, że to tylny zawór TPMS po stronie pasażera był uszkodzony i powodował błąd.
Poprosiłem ich o wyłączenie TPMS (koszt kolejnej pół godziny pracy).
W każdym razie powiedzieli mi, że nie byli w stanie wyłączyć TPMS, ale wierzyli, że byli w stanie przeprogramować uszkodzony czujnik, ale nie mogli zagwarantować, że będzie działał.
Niezadowolony z zapłaty prawie 100 funtów za to, ale zadowolony z pozbycia się komunikatu o błędzie, jednak w ciągu 3 mil jazdy błąd pojawił się ponownie!!!
Od tego czasu zniknął, ale wątpię, czy zniknie na stałe.
Co najbardziej denerwuje i frustruje, to fakt, że dealer za wymianę czujnika zażąda 250 funtów, podczas gdy wiem, że warsztaty wulkanizacyjne zamontują zamiennik czujnika klonowego za 50 funtów, ale nie mogę tego zrobić, ponieważ wydaje się, że tylko komputer diagnostyczny dealera Peugeota może odczytać i zresetować TPMS.
Próbowałem w 2 innych warsztatach nie-Peugeot, ale ich narzędzia diagnostyczne nie mogą odczytać TPMS, ale mogą odczytać inne systemy na moim komputerze 508...

#3 ·
Znowu jesteś kolejnym członkiem, który nie daje pojęcia o swojej lokalizacji. Powinieneś spróbować skontaktować się z członkiem, który ma Planetę. Będą w stanie ponownie zainicjalizować system TPM za przekąskę Scooby'ego po tym, jak faceci z warsztatu opon to naprawią.

Zrzęda

#4 ·
Przepraszam, jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post ?. Jestem w East Yorkshire.
Poszedłem do dealera tylko jako ostateczność, byłem już w 2 warsztatach, które uruchomiły własne narzędzia diagnostyczne, te nie mogły wykryć tpms, Jeden z nich to przyjaciel, który pracował w innym salonie Peugeota i powiedział, że Peugeot Planet był stary i został zastąpiony nowszym oprogramowaniem diagnostycznym dla mojego samochodu. Prawdopodobnie nie najlepsza rada, z której skorzystałem.
Nie zamierzam płacić 125 funtów + 80 funtów + VAT u dealerów. Pójdę gdzieś taniej, chociaż istnieje niewielka szansa, że usterka zostanie naprawiona...
Dzięki

#6 ·
Usunąłem wiadomość, ponieważ nie chciałem wysyłać Cię w ciemną alejkę.
Mym zamiarem było wymienić czujnik niezależnie od tego, ponieważ jest uszkodzony. Nie można zresetować czujnika, jeśli nie może być odczytany przez narzędzie do ponownej nauki. TPS to trochę dym i lustra, ale nie jest to unikalne dla Puga - każdy przyzwoity warsztat powinien być w stanie wymienić czujnik i uruchomić Cię. Uważam, że typy Pugs to RF, a nie z ABS, więc nie ma się co martwić okablowaniem, ale nie jestem tego pewien.

#7 ·
Tpms

Cześć ponownie, minęło trochę czasu, odkąd po raz pierwszy to opublikowałem. Nienawidzę Peugeot TPMS, kupiłem czujnik zamienny z serwisu eBay, jak sugerowano, ale nie sądzę, żeby był to odpowiedni typ do mojego samochodu, ponieważ nie chciał się zaprogramować. Dziś założyłem nową oponę i warsztat był w stanie odczytać 3 działające czujniki za pomocą swojego zestawu, ale nie udało im się uruchomić zamiennika z serwisu eBay - wyglądał również inaczej, moje mają gumowe trzpienie zaworów, a nie metalowe.
Czy ktoś może doradzić, gdzie można dostać właściwy zawór TPMS zamienny bez płacenia fortuny u dealera Peugeota? Nie mam pojęcia, patrząc na fabrycznie zamontowany w samochodzie, nie mogłem nawet zobaczyć żadnego kodu/numeru części napisanego na nim...
Pozdrawiam

#8 ·
Problem z TPMS rozwiązany?

Cześć wszystkim, pomyślałem, że zamieszczę tę aktualizację, jeśli ktoś jest zainteresowany lub będzie miał ten sam problem w przyszłości. Wydaje się, że w końcu miałem trochę szczęścia.
Zdecydowany, by nie dać się oszukać przez dealera i po zwróceniu pierwszego czujnika zamiennego, który kupiłem na ebayu, kupiłem kolejny (właściwy) typ czujnika od sprzedawcy z Hongkongu na ebayu, który kosztował niewiele ponad dziesięć funtów (nie oszczędzałem, po prostu nie mogłem znaleźć tego konkretnego zaworu czujnika nigdzie indziej.
Niewiele się spodziewałem, ale niedawno zamontowałem go w lokalnym, przyjaznym warsztacie wulkanizacyjnym. Zamontowali go dla mnie i po przejechaniu kilku mil wszystko wydaje się być w porządku, a błąd przestał się pojawiać. Zastanawiam się, czy komputer/jednostka centralna samochodu po prostu wykryła nowy czujnik, ponieważ miał on odpowiednią częstotliwość? Samochód nie został zaprogramowany przez wulkanizatorów.
Bardzo się cieszę, że problem wydaje się rozwiązany, brak sygnału dźwiękowego/komunikatu o błędzie od ponad tygodnia :)

#9 ·
Są do bani.

Trzpienie się psują i odpadają, i/lub nakrętka odpada.
Ten sam problem w Jaguach, które używają tych samych czujników.

Wylącz je i zamontuj zwykłe gumowe trzpienie, ponieważ jest bardziej prawdopodobne, że w ogóle utrzymają powietrze.

Wyłączyłem to w moim 407 (2007) bez problemu, ale u znajomego (2005 iirc) musieliśmy odłączyć i ponownie podłączyć akumulator, zanim samochód zaakceptował nowe ustawienia. (Założę się, że dealer nigdy by tego nie spróbował.)

#10 ·
Jeśli samochód jest z 2012 roku lub nowszy i był wyposażony w TPMS, nie przejdzie teraz przeglądu technicznego, jeśli kontrolka ostrzegawcza nie zaświeci się i nie zgaśnie (podobnie jak kontrolka ABS), ponieważ jest to nowy element podlegający badaniu.

System przeglądu technicznego informuje teraz również osobę przeprowadzającą badanie, czy był on zamontowany, więc nie można go po prostu wyłączyć.

#12 ·
Jeśli samochód jest z 2012 roku lub nowszy, jeśli TPMS było zamontowane, nie przejdzie teraz przeglądu technicznego, jeśli kontrolka ostrzegawcza nie zaświeci się i nie zgaśnie (podobnie jak kontrolka ABS), ponieważ jest to nowy element podlegający badaniu.

System przeglądu technicznego teraz również podświetla testerowi, czy był zamontowany, więc nie można go po prostu wyłączyć.
RE: TPMS & Przegląd techniczny
Możesz "wyłączyć" go i nie oblać przeglądu technicznego.
TPMS w systemie kół nie jest połączony z systemem ABS.
P.S.
OBLAWA BĘDZIE TYLKO WTEDY, JEŚLI JEST TO PÓŹNIEJSZY TYP SYSTEMU MONITOROWANIA ABS wprowadzony około 2014 roku (modele po liftingu), ponieważ jest to system połączony, a każda usterka w nim jest również usterką w układzie hamulcowym.
HTH

#11 ·
Tpms

Dzięki za odpowiedzi.
Zawory czujników w moim samochodzie są typu z gumowymi trzpieniami, widziałem inny typ, który pasuje do poprzedniego modelu 508. Pomijając to, działały dobrze.
Wiem, że mogą spowodować oblane badanie techniczne, to był kolejny powód, aby to naprawić, jeśli nie robiąc tego, co zrobiłem, pójście do dealera było moim ostatnim wyjściem. Powiedziawszy to, zabrałem go już wcześniej do dealera Peugeota i poprosiłem ich o wyłączenie TPMS, próbowali, ale nie mogli i nadal obciążyli mnie kosztami za swój czas...