Peugeot Forums banner
176K views 21 replies 10 participants last post by  Francisco.rpm  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć wszystkim,

Mam Peugeota 3008 1.6 HDi (DV6C), rej. 01/2013, z przebiegiem 221400 km na liczniku. Przepraszam, jeśli powielam ten temat, ale do tej pory nie mogłem znaleźć żadnej jasnej odpowiedzi. Otrzymałem kody błędów P1435 i P1434 po ostatnim tankowaniu diesla, plus był również błąd P1445, ale usunąłem go, oszukując ECU, że zamontowano nowy DPF.

Są również następujące błędy BSI:
  • 040A - Błąd wskaźnika oleju (nawet takiego nie mam)
  • 003D - brak komunikacji z zestawem głośnomówiącym ECU lub jednostką sterującą nomad (co to jest? Telefon działa dobrze przez Bluetooth)
  • 0EB3 - sterowanie pompą dodatku do oleju napędowego

Za każdym razem, gdy uruchamiam silnik, wita mnie komunikat "Usterka silnika. Wymagana naprawa".

Co zrobiono do tej pory:
  • Eolys został uzupełniony, ale udało się wlać tylko około 1,1 litra. Czy to maksymalna pojemność zbiornika?
  • Sprawdzono bezpieczniki, ale nie ma jasnych wskazań, który bezpiecznik chroni pompę dodatku do oleju napędowego.

Zanim umieszczę nowy DPF, który stoi w rogu garażu, chcę dotrzeć do sedna tego problemu i skrócić wszystkie możliwe problemy elektryczne. Po przeczytaniu kilku tematów tutaj, zrobiłem test korka wlewu paliwa. Zdjąłem korek i uruchomiłem samochód, ale nie ma żadnego komunikatu ostrzegawczego, że korek paliwa jest źle umieszczony lub usunięty. Wierzę więc, że żaden sygnał nie przechodzi do głównego ECU podczas tankowania, a Pug myśli, że nie tankuję, nawet jeśli to robię.

Pytania:
  • Czy istnieje oddzielna jednostka ECU (skrzynka) dodatku do paliwa Diesla, czy jest zintegrowana z ECU silnika jako chip?
  • Jak przetestować i gdzie sprawdzić czujnik korka wlewu paliwa?
  • Jak przetestować pompę zbiornika dodatku, czy działa?
  • Który bezpiecznik chroni ECU dodatku do paliwa Diesla lub samą pompę?
  • Jak zresetować liczniki dodatków w Peugeot Planet, ponieważ w poniedziałek wybieram się do gościa, który jest wyposażony w PP2000?

Jeśli ktoś tutaj faktycznie dotrze do sedna tych kodów, wszelka pomoc i porady będą bardzo mile widziane, a kiedy to naprawię, możemy stworzyć rodzaj pełnego przewodnika, czego i gdzie szukać.

Dziękuję z góry!

Elmo

#2 · (Edited by Moderator)
Aktualizacja!

Kody błędów P1434, P1435 i 0EB3 zostały naprawione. Usterki zostały rozwiązane poprzez wymianę nowego zbiornika dodatku do paliwa - nr części 16 063 402 80. Używając OBD II stwierdzono, że nowy zbiornik został zainstalowany, a powyższe błędy zniknęły.

Nie wyrzuciłem starego, wadliwego zbiornika, ale zabrałem go do demontażu. Po pierwsze - byłem wkurzony, że Peugeot - Citroen (PSA) zmusza mnie do kupna całego pojemnika, podczas gdy pompę można łatwo wyjąć z tacy.

Dodaję zdjęcia, jak to wygląda poniżej.

Jak widać - ECU pompy i sama pompa znajdują się w tym samym miejscu.

Jednak - odłączyłem i przetestowałem zespół pompy osobno i działa jak marzenie. Zasilanie WŁ. - WYŁ. i pluje jak diabeł :LOL:

Stąd widzę, że (jak zakładałem wcześniej) występuje usterka ECU pompy. Niestety, mam małą wiedzę na temat PCB, więc może jakiś rezystor uległ awarii. Ale może to być również układ scalony (jak widać na zdjęciu), który musi zostać zresetowany i mógłby działać jak nowy. Ale nie mam pojęcia, czy to możliwe.

#7 · (Edited by Moderator)
Aktualizacja!

Kody błędów P1434, P1435 i 0EB3 naprawione.
Usterki zostały rozwiązane poprzez wymianę nowego zbiornika dodatku do paliwa - nr części 16 063 402 80
Używając OBD II stwierdzono, że nowy zbiornik został zainstalowany i powyższe błędy zniknęły.

Nie wyrzuciłem wadliwego starego, ale zabrałem go do demontażu.
Po pierwsze - byłem wkurzony, że Peugeot - Citroen (PSA) zmusza mnie do kupna całego pojemnika, podczas gdy pompę można łatwo wyjąć z tacy.
Dodałem zdjęcia, jak to wygląda poniżej.
Jak widać - ECU pompy i sama pompa znajdują się w tym samym miejscu.
Jednak - odłączyłem i przetestowałem zespół pompy osobno i działa jak urok. Power ON - OFF i pluje jak diabeł :LOL:
Stąd widzę, że (jak zakładałem wcześniej), występuje usterka ECU pompy.
Niestety mam małą wiedzę na temat PCB, więc może jakiś rezystor uległ awarii. Ale może to być również układ (widać na zdjęciu), który musi zostać zresetowany i mógłby działać jak nowy. Ale nie wiem, czy to możliwe.
Cześć kolego, mam ten sam problem z moim samochodem. Mój to 308 sw 1.6 diesel. Czy uważasz, że numer części, który podałeś, pasuje do mojego samochodu? Daj mi znać, bardzo dziękuję kolego.

#4 ·
Witajcie,
Mam Peugeota 3008 1.6 HDi (DV6C), rej. 01/2013, z przebiegiem 221400 km na liczniku.
Przepraszam, jeśli powielam ten temat, ale do tej pory nie mogłem znaleźć żadnej jasnej odpowiedzi.
Otrzymałem kody błędów P1435 i P1434 po ostatnim tankowaniu diesla, plus był również błąd P1445, ale usunąłem go, oszukując ECU, że zamontowano nowy DPF.
Są również następujące błędy BSI:
040A - Błąd wskaźnika oleju (nawet takiego nie mam)
003D - brak komunikacji z zestawem głośnomówiącym ECU lub jednostką sterującą nomad (co to jest? Telefon działa dobrze przez Bluetooth)
0EB3 - sterowanie pompą dodatku do oleju napędowego

Za każdym razem, gdy uruchamiam silnik, wita mnie komunikat "Usterka silnika. Wymagana naprawa".

Co zrobiono do tej pory:
Eolys jest uzupełniony, ale udało się wlać tylko około 1,1 litra. Czy to maksymalna pojemność zbiornika?
Sprawdzono bezpieczniki, ale nie ma jasnych wskazań, który bezpiecznik chroni pompę dodatku do oleju napędowego.
Zanim umieszczę nowy DPF, który stoi w rogu garażu, chcę dotrzeć do sedna tego problemu i skrócić wszystkie możliwe problemy elektryczne.
Po przeczytaniu kilku tematów tutaj, zrobiłem test korka wlewu paliwa. Zdjąłem korek i uruchomiłem samochód, ale nie ma komunikatu ostrzegawczego, że korek wlewu paliwa jest źle umieszczony lub usunięty. Wierzę więc, że nie ma sygnału do głównego ECU, gdy tankuję, a Pug myśli, że nie tankuję, nawet jeśli to robię.

Pytania:
Czy istnieje oddzielna jednostka ECU (box) dodatku do paliwa Diesla? Czy jest zintegrowana z ECU silnika jako chip?
Jak przetestować i gdzie sprawdzić czujnik korka wlewu paliwa?
Jak przetestować pompę zbiornika dodatku, jeśli działa?
Który bezpiecznik chroni ECU dodatku do paliwa Diesla lub samą pompę?
Jak zresetować liczniki dodatków w Peugeot Planet, ponieważ w poniedziałek wybieram się do gościa, który jest wyposażony w PP2000?

Jeśli ktoś tutaj faktycznie dotrze do sedna tych kodów, wszelka pomoc i porada będą bardzo mile widziane, a kiedy to naprawię, możemy zrobić rodzaj pełnego przewodnika, czego i gdzie szukać.

Dziękuję z góry!

Elmo

#5 · (Edited by Moderator)
Cześć

Zabrałem mojego Peugeota 308 do warsztatu i pokazał mi kod błędu, ale byli zbyt zajęci, aby naprawić błąd p1434 i p1435.

Czy ktoś może mi powiedzieć, jakiego OBD2 muszę użyć, aby zobaczyć te kody błędów? Widzę również na YouTube, że można przeprogramować komputer, aby stwierdził, że ma nową pompę, wtedy ten błąd znika, ale muszę wiedzieć, które OBD2 kupić.

Będę wdzięczny za pomoc.

#6 · (Edited by Moderator)
Cześć
zabrałem mojego Peugeota 308 do warsztatu i pokazał mi kod błędu, ale byli zbyt zajęci, aby naprawić błąd p1434 i p1435
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jakiego OBD2 muszę użyć, aby zobaczyć te kody błędów, a także widzę na utube, że można przeprogramować komputer, aby powiedział, że ma nową pompę, wtedy ten błąd znika, ale muszę wiedzieć, które OBD2 kupić
Będę wdzięczny za pomoc
Cześć,
kupiłem czytnik OBD2 z Amazona (mogę podać dokładny model później) i zainstalowałem aplikację na iPhonie, aby odczytywać kody wyłącznie w celu potwierdzenia kodów błędów, a następnie szukałem rozwiązań w internecie.
Po przejrzeniu wielu forów i filmów oraz próbie usunięcia błędów za pomocą Peugeot Planet, skończyłem z niezbyt unikalnym rozwiązaniem, czyli wymianą zbiornika dodatku. Wziąłem go nowego ze sklepu z częściami u dealera i kosztował mnie mniej niż u jakiegokolwiek innego sprzedawcy części.
Kiedy zdemontowałem stary, trochę się wkurzyłem, ponieważ pompę można naprawdę łatwo odłączyć i nie mam pojęcia, dlaczego nie jest sprzedawana osobno. Nawiasem mówiąc, znalazłem jednego producenta OEM w Portugalii, który sprzedaje tę pompę osobno. Nie poszedłem w ten sposób, ponieważ nie chciałem czekać na dostawę.
Na koniec, gdy nowa taca na dodatek jest napełniona i zainstalowana, należy usunąć kody błędów. Jeśli masz komunikaty o błędach dotyczące DPF, kup jeden z tych środków czyszczących, które możesz rozpylić między katalizatorem a DPF, postępuj zgodnie z instrukcjami, a następnie powiedz przez komputer, że zainstalowano nowy DPF. Mam kumpla, który pożyczył mi tablet z odpowiednim oprogramowaniem diagnostycznym. :)
Napisz wiadomość, jeśli potrzebujesz więcej szczegółów.

#11 ·
Cześć Jazim,
Widzę, że masz "BlueHDI". Twój Pug nie używa dodatku Eolys, ale AdBlue. Spójrz na ten film -
Nie ma dźwięku, ale pokazuje, gdzie go napełnić. Pamiętaj tylko, że potem musisz zresetować poziom na komputerze.
Daj mi znać, czy to ma Twój samochód?
Pozdrawiam
Cześć Jazim,
Widzę, że masz "BlueHDI". Twój Pug nie używa dodatku Eolys, ale AdBlue. Spójrz na ten film -
Nie ma dźwięku, ale pokazuje, gdzie go napełnić. Pamiętaj tylko, że potem musisz zresetować poziom na komputerze.
Pozdrawiam
Cześć Elmo
Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że ma AdBlue i normalnie zapala się dla tego inna kontrolka. Zobaczę. Jeśli masz jakieś aktualizacje, daj mi znać.
Dzięki za pomoc
Cześć Jazim,
Pozdrawiam
Cześć Elmo
Dzięki za odpowiedź. Wiem o AdBlue, uzupełniłem je. Myślę, że ma też dodatek DPF. Muszę dowiedzieć się więcej. Może zadzwonię do Peugeota i zobaczę, czy mogą znaleźć dla mnie numer części

#16 ·
Cześć Elmo3008 i inni, od jakiegoś czasu mam problem p1435, a CZERWONE światło STOP zapala się wraz z żółtą kontrolką usterki silnika w moim Peugeot 3008 2.0 2014 hybrid.

Powoduje to, że moje przednie 2 koła przestają się poruszać, a tylko tylne koła działają z napędem elektrycznym i diesla.

Jeśli wyłączę silnik, poczekam 25 sekund, aż zgaśnie czerwone światło, włączę go i nacisnę przycisk manualnej zmiany biegów, aby włączyć silnik, zapala się tylko żółta kontrolka silnika i mogę jechać używając przednich kół i tylnych, jeśli to konieczne.

Jednak osiągi mojego samochodu są mniejsze niż przed wystąpieniem tego problemu. Ledwo przekraczam 80 km/h, a to silnik 2.0 litra. Sprawdziłem turbosprężarkę, brak problemów.

Czy istnieje sposób na oszukanie komputera pokładowego, aby nie informował o zamontowaniu nowego zbiornika elos, bez faktycznego jego montażu? I czy może to zrobić osoba prywatna, czy też potrzebne jest specjalistyczne oprogramowanie mechaniczne? Mam obdII, ale nie znalazłem opcji dla nowego zbiornika elos.

Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana.

#17 ·
Cześć Elmo3008 i inni, od jakiegoś czasu mam problem p1435, a CZERWONA kontrolka STOP zapala się wraz z żółtą kontrolką usterki silnika w moim Peugeot 3008 2.0 2014 hybrid.

Powoduje to, że moje przednie 2 koła przestają się poruszać, a tylko tylne koła działają z napędem elektrycznym i diesla.

Jeśli wyłączę silnik, poczekam 25 sekund, aż zgaśnie czerwone światło, włączę go i nacisnę przycisk manualnej zmiany biegów, aby włączyć silnik, zapala się tylko żółta kontrolka silnika i mogę jechać używając przednich kół i tylnych w razie potrzeby.

Jednak osiągi mojego samochodu są mniejsze niż przed tym problemem. Ledwo przekraczam 80 km/h, a to 2.0 litra. Sprawdziłem turbo, nie ma problemów.

Czy istnieje sposób na oszukanie komputera pokładowego, aby myślał, że zamontowano nowy zbiornik elos, bez faktycznego jego montażu? I czy można to zrobić przez osobę fizyczną, czy też potrzebne jest specjalistyczne oprogramowanie mechaniczne? Mam obdII, ale nie znalazłem opcji dla nowego zbiornika elos.

Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana.

#19 ·
Cześć, mam 308sw 1.6 blue hdi z 2016 roku i ma on zarówno zbiornik na niebieski, jak i FAP, właśnie zamontowano zbiornik. Zbiornik kosztował około 207 funtów z Peugeota, niewiele więcej niż te z rynku wtórnego na eBayu. Facet z działu części powiedział, że mieści się w nim 1,1 l płynu. Ale kody błędów nie chcą się wyczyścić. Znalazłem film na YouTube z tymi samymi problemami w Citroenie DS3, który zamierzam wypróbować jutro. Będę was na bieżąco informował.

Link do YouTube: