Cześć wszystkim,
Mam Peugeota 3008 1.6 HDi (DV6C), rej. 01/2013, z przebiegiem 221400 km na liczniku. Przepraszam, jeśli powielam ten temat, ale do tej pory nie mogłem znaleźć żadnej jasnej odpowiedzi. Otrzymałem kody błędów P1435 i P1434 po ostatnim tankowaniu diesla, plus był również błąd P1445, ale usunąłem go, oszukując ECU, że zamontowano nowy DPF.
Są również następujące błędy BSI:
Za każdym razem, gdy uruchamiam silnik, wita mnie komunikat "Usterka silnika. Wymagana naprawa".
Co zrobiono do tej pory:
Zanim umieszczę nowy DPF, który stoi w rogu garażu, chcę dotrzeć do sedna tego problemu i skrócić wszystkie możliwe problemy elektryczne. Po przeczytaniu kilku tematów tutaj, zrobiłem test korka wlewu paliwa. Zdjąłem korek i uruchomiłem samochód, ale nie ma żadnego komunikatu ostrzegawczego, że korek paliwa jest źle umieszczony lub usunięty. Wierzę więc, że żaden sygnał nie przechodzi do głównego ECU podczas tankowania, a Pug myśli, że nie tankuję, nawet jeśli to robię.
Pytania:
Jeśli ktoś tutaj faktycznie dotrze do sedna tych kodów, wszelka pomoc i porady będą bardzo mile widziane, a kiedy to naprawię, możemy stworzyć rodzaj pełnego przewodnika, czego i gdzie szukać.
Dziękuję z góry!
Elmo
Mam Peugeota 3008 1.6 HDi (DV6C), rej. 01/2013, z przebiegiem 221400 km na liczniku. Przepraszam, jeśli powielam ten temat, ale do tej pory nie mogłem znaleźć żadnej jasnej odpowiedzi. Otrzymałem kody błędów P1435 i P1434 po ostatnim tankowaniu diesla, plus był również błąd P1445, ale usunąłem go, oszukując ECU, że zamontowano nowy DPF.
Są również następujące błędy BSI:
- 040A - Błąd wskaźnika oleju (nawet takiego nie mam)
- 003D - brak komunikacji z zestawem głośnomówiącym ECU lub jednostką sterującą nomad (co to jest? Telefon działa dobrze przez Bluetooth)
- 0EB3 - sterowanie pompą dodatku do oleju napędowego
Za każdym razem, gdy uruchamiam silnik, wita mnie komunikat "Usterka silnika. Wymagana naprawa".
Co zrobiono do tej pory:
- Eolys został uzupełniony, ale udało się wlać tylko około 1,1 litra. Czy to maksymalna pojemność zbiornika?
- Sprawdzono bezpieczniki, ale nie ma jasnych wskazań, który bezpiecznik chroni pompę dodatku do oleju napędowego.
Zanim umieszczę nowy DPF, który stoi w rogu garażu, chcę dotrzeć do sedna tego problemu i skrócić wszystkie możliwe problemy elektryczne. Po przeczytaniu kilku tematów tutaj, zrobiłem test korka wlewu paliwa. Zdjąłem korek i uruchomiłem samochód, ale nie ma żadnego komunikatu ostrzegawczego, że korek paliwa jest źle umieszczony lub usunięty. Wierzę więc, że żaden sygnał nie przechodzi do głównego ECU podczas tankowania, a Pug myśli, że nie tankuję, nawet jeśli to robię.
Pytania:
- Czy istnieje oddzielna jednostka ECU (skrzynka) dodatku do paliwa Diesla, czy jest zintegrowana z ECU silnika jako chip?
- Jak przetestować i gdzie sprawdzić czujnik korka wlewu paliwa?
- Jak przetestować pompę zbiornika dodatku, czy działa?
- Który bezpiecznik chroni ECU dodatku do paliwa Diesla lub samą pompę?
- Jak zresetować liczniki dodatków w Peugeot Planet, ponieważ w poniedziałek wybieram się do gościa, który jest wyposażony w PP2000?
Jeśli ktoś tutaj faktycznie dotrze do sedna tych kodów, wszelka pomoc i porady będą bardzo mile widziane, a kiedy to naprawię, możemy stworzyć rodzaj pełnego przewodnika, czego i gdzie szukać.
Dziękuję z góry!
Elmo