Peugeot Forums banner

Czy moja turbosprężarka jest uszkodzona? Kod błędu p0299

176K views 78 replies 12 participants last post by  Okiemute  
#1 ·
Tylko mała rada. Szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale pewne wyjaśnienie byłoby wspaniałe. Nie znam się zbytnio na samochodach, więc proszę o cierpliwość.

Mam Peugeota 207 gti 1.6 thp z 2008 roku. Wydaje się, że samochód ostatnio stracił trochę wigoru i teraz mam ostrzeżenie o usterce systemu depollucji z kontrolką silnika. Samochód wydaje się działać dobrze, ale po prostu brakuje mu tej "mocy", którą miał. Podłączyłem go do diagnostyki w moim warsztacie i pojawił się kod błędu p0299. Uważam, że jest to niskie ciśnienie doładowania turbosprężarki. Turbosprężarka/rury itp. zostały sprawdzone pod kątem wycieków i wszystko wydaje się w porządku.

Powiedziano mi, że będzie potrzebna nowa turbosprężarka z wyceną, która wydaje się niewiarygodna. Czy będzie to przypadek, że turbosprężarka jest uszkodzona, czy mogę ją uratować? Z mojego zrozumienia może to być problem z zaworem upustowym/siłownikiem? Czy mam rację? Inną rzeczą, która została wspomniana, jest możliwe nagromadzenie się węgla w turbosprężarce i przypuszczam, że to zabiłoby turbosprężarkę. Wiem, że nie możecie mi podać powodu, dla którego ma problemy z niewielką ilością informacji, które podaję, ale po prostu próbuję znaleźć możliwe problemy przed podjęciem ogromnej decyzji o nowej turbosprężarce. Jakieś inne pomysły lub rzeczy do wykluczenia?

Dzięki

#4 ·
Wiem, że w zależności od konkretnego problemu, turbosprężarki można regenerować za ułamek kosztu nowej.

Może warto wygooglować i zadzwonić do kilku.
Tak, wiem i sprawdzę to, jeśli okaże się, że turbosprężarka jest uszkodzona. Zastanawiam się tylko, które komponenty mogą ulec awarii, co mogłoby spowodować ten problem, z możliwym tańszym rozwiązaniem. Dzięki.

Czy sprawdzili pękniętą membranę w zaworze upustowym?
Szczerze mówiąc, nie jestem pewien, więc sprawdzę to w warsztacie. Rozumiem, że jest to częsta usterka, która może powodować niskie ciśnienie, więc sprawdzę to. Jakieś inne pomysły, jeśli to jest w porządku? Dziękuję za sugestię.

#6 ·
Ten kod błędu będzie albo zaworem upustowym, albo elektrozaworem ciśnienia doładowania, który znajduje się pod kolektorem dolotowym.

Wysłane z mojego SM-G925F za pomocą Tapatalk
Miałem wrażenie, że to ogólny kod niskiego ciśnienia doładowania i dlatego musiałbym zbadać przyczynę(y). Skąd wiesz, że to będzie jeden z nich? Nie wątpię w ciebie, po prostu próbuję to wszystko trochę bardziej zrozumieć, ponieważ naprawdę nie jestem tak kompetentny. Dzięki

#7 ·
Dostęp do Peugeot Service Box, 8 lat posiadania GTI, wiedza zdobyta przez te lata i znajomość kilku mistrzów techników Peugeota.

Zawór upustowy (BOV) i elektrozawór ciśnienia to w 99% przypadków problemy, BOV jest łatwy do sprawdzenia, 3 śruby, aby go zdjąć i wyciągnąć część, jeśli na czarnych plastikowych pierścieniach są jakieś białe ślady, to oznacza, że ​​się psuje i wymaga wymiany, elektrozawór ciśnienia jest trudny do zdobycia, ponieważ znajduje się pod kolektorem dolotowym, ale na metalowej części zazwyczaj występują zadrapania, gdy już go zdemontujesz w celu zbadania.

#9 ·
Dzięki za pomoc. Nie mówiłem, że nie wiesz, po prostu byłem ciekaw, czy ten kod błędu był tak precyzyjny w odniesieniu do problemu. Mój mechanik wydawał się myśleć, że turbosprężarka będzie do wymiany. Zdemontowałem to, co uważam za zawór upustowy, jeśli się mylę, jestem niezłym matołem haha. Myślę, że to jest przyczyną problemu, ponieważ ma podzielony schemat - spróbuję zamieścić zdjęcie. Uważam, że mogę zastąpić fabryczny zawór recyrkulacji zaworem Forge aftermarket? Nie jestem pewien, czy mogę zamieścić link? Dzięki za pomoc, jestem naprawdę nowicjuszem w mechanice samochodowej, więc doceniam to.

Attachments

#11 ·
Mechanicy ZAWSZE widzą niskie doładowanie jako uszkodzone turbo.

Widzą również brak ciśnienia paliwa jako uszkodzoną pompę paliwa.

Widzą brak komunikacji z ECU jako uszkodzone ECU.

Prawie zawsze się mylą.

Turbosprężarki rzadko powodują niskie doładowanie, czy to benzyna czy diesel, prawie zawsze jest to coś, co kontroluje lub odczytuje doładowanie, co jest prawdziwą przyczyną lub prostym pęknięciem rury itp.

Większość warsztatów/mechaników nie ma czasu lub nie chce się odpowiednio badać!

#13 ·
Tak, zaczynam to widzieć u niektórych mechaników. Problem w tym, że nie znam się na tym za bardzo, więc zazwyczaj muszę się kierować tym, co mi powiedziano. Tak, mój wygląda na całkowicie skończony i czytałem, że to częsty problem z tymi turbosprężarkami, naprawdę szalone!!

Myślę, że zamówię zawór recyrkulacji Forge. Przyglądałem się instrukcjom montażu, ponieważ chcę spróbować tego sam. Czy ktoś z Was montował już taki? Wygląda na to, że nie jest to bezpośrednia zamiana na nowy, ale montaż z użyciem silikonowych węży itp. Czy ktoś może to rozwinąć?

#15 ·
W porządku, spoko. Jeśli nie masz nic przeciwko, jeszcze jedno pytanie. Mogę się zachowywać głupio, ale na stronie Forge jest wymieniony zawór recyrkulacyjny i zawór upustowy. Myślałem, że to to samo? Zakładam, że chcę zawór recyrkulacyjny i zakładam, że to, co mają wymienione jako zawór upustowy, to zawór upustowy atmosferyczny? Dzięki za pomoc, naprawdę to doceniam.

#19 ·
Brzmi świetnie, jeśli lubisz tego typu rzeczy, ale ma to tendencję do zmuszania twojego turbo do cięższej pracy, ponieważ gdy normalny zawór upustowy recyrkulacyjny, taki jak w moim Subaru, otwiera się, zrzuca doładowanie z powrotem do wlotu, aby pomóc w płynnym obracaniu się turbosprężarki.

Atmosferyczny zawór upustowy wyrzuca to WSZYSTKO, więc turbosprężarka musi ciężej pracować, aby ponownie napełnić wlot. Ok, to nie jest duża różnica, ale problem się wtedy pogarsza, ponieważ spędzisz czas, aby WYWOŁAĆ upust, aby uzyskać ten hałas, co z pewnością bardziej obciąży twoje turbo.

#20 ·
To naprawdę nie dla mnie, a żona tego nienawidzi haha. To sprawiło, że zdecydowałem się na zawór recyrkulacji.

Zamontowałem go dzisiaj i jestem prawie pewien, że zrobiłem wszystko poprawnie zgodnie z instrukcjami, ale mam kilka pytań.

Nadal pojawia się komunikat "uszkodzony system oczyszczania spalin". Czy będę musiał iść do warsztatu, żeby usunęli kody, czy to oznacza, że nadal mam problem?

Zauważyłem również, że moje turbo było rozgrzane do czerwoności po tym, jak je wyjąłem. Dałem mu nieźle w kość i jest ciemno, więc łatwo zobaczyć żar, ale nigdy wcześniej tego nie zauważyłem. Czy powinienem się martwić? Samochód dobrze jechał i szedł jak rakieta.

#22 ·
To nie do końca dla mnie, a pani nienawidzi tego haha. To sprawiło, że zdecydowałem się na zawór recyrkulacji.

Zamontowałem go dzisiaj i jestem prawie pewien, że zrobiłem wszystko poprawnie zgodnie z instrukcjami, ale mam kilka pytań.

Nadal pojawia się komunikat o błędzie systemu depolucji. Czy będę musiał iść do warsztatu, aby usunąć kody, czy to oznacza, że nadal mam problem?

Zauważyłem również, że moja turbosprężarka świeciła się na czerwono po tym, jak ją wyjąłem. Dałem jej nieźle w kość i jest ciemno, więc łatwo zobaczyć blask, ale nigdy wcześniej tego nie zauważyłem. Czy powinienem się martwić? Samochód dobrze jechał i szedł jak rakieta.
Nie, to dobrze, że się ładnie rozgrzał! Pokazuje, że działa! lol

Być może będziesz musiał udać się do warsztatu, aby usunąć błąd, normalnie jeśli wyświetla się jako błąd stały na diagnostyce, to zwykle wymaga usunięcia za pomocą diagnostyki LUB może to być elektrozawór ciśnienia turbosprężarki pod kolektorem dolotowym, ale widząc stan BOV, który miałeś, chciałbym myśleć, że jesteś już gotowy i potrzebujesz tylko usunięcia kodu.

Doskonała wiadomość, samochód dobrze jeździ!

Jedna rada dla ciebie z zaworem recyrkulacji forge, dostępny jest zestaw serwisowy, tylko 15 funtów lub więcej, warto go robić co 10 000 mil lub kilka lat, aby utrzymać go w doskonałym stanie.

#24 ·
Nie spiesz się z kasowaniem kodów, większość systemów skasuje usterkę, jeśli nie powtórzy się po 3-5 cyklach jazdy (cykl zdefiniowany jako zimny start do normalnej temperatury roboczej z normalnym wzorem jazdy).

#25 ·
p0299
Cześć
Mam Peugeota 207 GTI 07 reg, wszystko było dobrze do niedawna, kiedy zacząłem mieć dokładnie ten sam problem z brakiem mocy, a samochód całkowicie stracił moc doładowania.

Kupiłem narzędzie diagnostyczne z eBay, które pokazywało kod P0299. Kiedy kasuję kod, wszystko wraca do normy, ale kiedy przyspieszam na 5. biegu powyżej 90 mil, zapalała się kontrolka zarządzania i ponownie występował brak mocy.
Zmieniłem zawór upustowy na GFB DV+, co poprawiło problem, ale nadal, gdy przyspieszam trochę mocniej, nadal zapala się kontrolka zarządzania. Następnie zmieniłem GFB DV+ na zawór upustowy, ale bez zmian w objawach.
Niestety jestem naprawdę początkujący, więc nie jestem pewien, co dalej robić. Może to wina elektrozaworu ciśnienia turbosprężarki? Warto wspomnieć, że miałem samochód ponownie zmapowany (etap 1), ale to było po tym, jak zaczęła się zapalać kontrolka zarządzania.

Czy ktoś może rzucić trochę światła?

Pozdrawiam

#26 ·
Cześć
Mam Peugeota 207 GTI 07 reg, wszystko było dobrze, dopóki ostatnio nie zacząłem mieć dokładnie tego samego problemu z brakiem mocy, a samochód całkowicie stracił moc doładowania.

Kupiłem narzędzie diagnostyczne z eBay, które pokazywało kod P0299. Kiedy kasuję kod, wszystko wraca do normy, ale kiedy przyspieszam na 5. biegu powyżej 90 mil, zapalała się kontrolka zarządzania i ponownie występował brak mocy.
Wymieniłem zawór upustowy na GFB DV+, co poprawiło problem, ale nadal, gdy przyspieszam trochę mocniej, nadal zapala się kontrolka zarządzania. Następnie zmieniłem GFB DV+ na zawór upustowy, ale bez zmian w objawach.
Niestety jestem naprawdę początkujący, więc nie jestem pewien, co dalej robić. Może to wina elektrozaworu ciśnienia turbosprężarki? Warto wspomnieć, że miałem samochód ponownie zmapowany (etap 1), ale to było po tym, jak zapaliła się kontrolka zarządzania.

Czy ktoś może rzucić trochę światła?

Pozdrawiam
Bardzo powszechny kod dla silnika THP, zwykle albo BOV, albo elektrozawór ciśnienia turbosprężarki pod kolektorem dolotowym jest uszkodzony.

Kto zmapował twoje gti?

#29 ·
Po299

Myślę, że to mój sposób jazdy rujnuje gospodarkę... a nie remap... Jeśli jeżdżę rozsądnie, to daje mi około 300 mil na pełnym baku. Jeżdżę codziennie na M56 z Runcorn do South Manchester.

Czy wiesz może numer części elektrozaworu lub dobre miejsce, gdzie można go zamówić? Przyjaciel powiedział również, że może to być problem z siłownikiem turbosprężarki. Czy warto go wymienić w tym samym czasie?

Nawiasem mówiąc, to są wyniki diagnostyczne, gdy zapala się kontrolka:
PO299 Niedoładowanie turbosprężarki/sprężarki
FUELSYS1 CL
FUELSYS2 N/A
LOAD_PCT(%) 68.2
ETC (oC) 84
SHRTFT1 (%) -14.1
LONGFT1 (%) 1.6
MAP (kPa) 138
RPM (/min) 4688
VSS (km/h) 156
FRP (kPa) 11650.0