Peugeot Forums banner

Jak wyłączyć immobilizer 407?

24K views 29 replies 7 participants last post by  trustme  
#1 ·
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy istnieje sposób na wyłączenie immobilizera w moim 407 coupe z 2006 roku?

Dowiedziałem się właśnie, że ponowne zakodowanie kluczyka będzie mnie kosztować fortunę, po prostu dlatego, że wymieniłem baterię w pilocie. Z tego, co rozumiem, BSI nie rozpoznaje kluczyka.
Nie mogę się martwić, że stanie się to za każdym razem, gdy wymienię baterię w pilocie lub jeśli kluczyk z jakiegoś powodu się zepsuje, wolałbym obejść się bez immobilizera.

#2 ·
NIE można wyłączyć immobilizera, jest on częścią oprogramowania w BSI. Wymiana baterii nie uszkadza kluczyka, muszą być uszkodzone połączenia lutowane na płytce.

Istnieją sposoby usunięcia go z ECU, ale będzie to kosztować tyle samo lub więcej, co ponowne zakodowanie kluczyka. Kodowanie kluczyka nie musi dużo kosztować, przeczytaj dokładnie forum, jest tu już mnóstwo informacji o kluczykach.

#3 ·
changing the battery does not break the key you must have damaged solder joints on the board.
^^ To, co powiedział. O ile pamiętam, chip immobilizera technicznie rzecz biorąc, nawet nie jest zasilany. To chip RFID, który działa na określonej częstotliwości, która jest wzbudzana przez pierścień wokół kolumny kierownicy.

#4 ·
Czy kody kluczy mogą zostać wymazane z BSI? Nie widzę absolutnie niczego złego w wnętrzu klucza po sprawdzeniu nawet za pomocą lupy.

Czy jest jakiś sposób, abym mógł przetestować klucz, jakie są najtańsze opcje, jakie mam tutaj?

Co się stało, to wyjąłem akumulator samochodowy, aby go naładować, robiłem to wiele razy wcześniej i nigdy nie miałem tego problemu, za każdym razem, gdy podłączałem akumulator pojazdu, klucz działał bez problemów.

Więc tym razem poszedłem do samochodu i spróbowałem odblokować pojazd za pomocą pilota i to nie zadziałało, po zsynchronizowaniu klucza mogłem odblokować samochód za pomocą pilota, ale teraz na desce rozdzielczej wyświetla się symbol klucza immobilizera i samochód nie uruchamia się, kręci się, ale nie uruchamia się.

Próbowałem tak wiele razy, w pewnym momencie na konsoli pojawił się komunikat o błędzie immobilizera wraz z obrazem klucza/krzyża na centralnym wyświetlaczu LED, innym razem konsola po prostu się nie włączała.

Odmawiam uwierzenia, że BSI jest uszkodzone, nigdy nie uruchamiałem samochodu z kabli ani nie robiłem z nim nic dziwnego, ale wymiana kosztowałaby zbyt dużo.

#5 · (Edited)
Jeśli odłączyłeś i ponownie podłączyłeś akumulator bez przestrzegania prawidłowej procedury, możliwe jest, że pamięć BSI utraciła szczegóły dotyczące Twoich kluczy.

Jeśli tak się stało, klucze należy ponownie zaprogramować w pamięci samochodu za pomocą Peugeot Planet 2000/Diagbox. Uruchom komputer, podłącz interfejs i to 5-minutowa robota. Jest tu mnóstwo informacji na ten temat. Ślusarze samochodowi, dealerzy Peugeota, mapa Planet lub zrób to sam, jeśli chcesz zainwestować około 50 funtów na eBay.

#7 · (Edited)
Cześć Ian, mam 2 pytania:

Czy jest jakiś sposób, aby mieć pewność, że mój transponder w kluczyku samochodowym działa? Wygląda dobrze i jestem pewien, że działa, pilot otwiera centralny zamek i wszystko inne, tylko nie uruchamia samochodu, jednak nie mam Planet Peugeot, więc będę musiał zapłacić wysoką cenę ślusarzowi, aby to zrobić (skontaktowałem się z kilkoma ślusarzami), jeśli transponder kluczyka jest uszkodzony, mogę skończyć płacąc tylko za ich usługę, aby dowiedzieć się, że transponder kluczyka nie działa. I w efekcie zapłacić więcej, wpaść w scenariusz królika, aż wyschnę. Mogą powiedzieć, że mogą to naprawić, tylko po to, aby dowiedzieć się, że nie mogą, a ja skończę z wysokimi rachunkami bez rozwiązania, nawet nie wiem, czy mają numer VIN do PIN dla tego samochodu.

Albo jakie są szanse, że coś może być nie tak z BSI? Stanowił uszkodzony immobilizer (ale klucz z krzyżowym błyskiem w tym samym czasie), więc komputer mówi, że to klucz, czy mówi, że to BSI? Na pewnym etapie tylko klucz błysnął krzyżem, nie widzę powodu, dla którego miałby po prostu zawieść, ale jeśli naprawdę tak się stało, równie dobrze mogę sprzedać samochód.

Dlatego chciałbym wyłączyć immobilizer.

Czy nie ma sposobu na oszukanie immobilizera poprzez mechaniczne przekierowanie przewodów lub zrobienie czegoś, aby po prostu powiedzieć bsi, że może uruchomić samochód?

Wygląda na to, że nie zastosowałem procedury odłączania tak, ale nie wiedziałem, że musi być specjalny sposób odłączania akumulatora, w przeciwnym razie oczywiście bym to zrobił.

BigK:

Akumulator wymagał ładowania synchronicznego, nie byłem tego świadomy wcześniej, ponieważ mój akumulator nie osiągnął pełnego naładowania i został wyjęty wiele razy, aby naładować go tylko po to, aby na końcu stwierdzić, że wymaga ładowania synchronicznego, co zadziałało, co się stało, to wylewał kwas do bagażnika, gdy był ładowany przez alternator (wtyczka spustowa była wyjęta, zanim kupiłem samochód i nie wiedziałem o tym), a inne wiele razy nie mogłem znaleźć spustu, w końcu to zrobiłem, w każdym razie naprawiłem akumulator, teraz może przyjąć pełne naładowanie i nie wylewa.

Wszystko działało świetnie przez wszystkie te razy, kiedy wyjmowałem akumulator i wkładałem go z powrotem, tylko teraz po raz ostatni podłączając akumulator, coś poszło nie tak, właściwie nie jestem pewien, czy to było zaraz po podłączeniu akumulatora, czy też samochód stał dzień z podłączonym akumulatorem przed tym, co się stało, wiem tylko, że następnego ranka, kiedy poszedłem do samochodu i nacisnąłem przycisk odblokowania, to nie zadziałało, po zsynchronizowaniu centralny zamek zadziałał, ale oczywiście samochód nie chce się uruchomić zgodnie z tym postem.

#9 ·
W kluczu są trzy systemy:
* ostrze,
* zdalny centralny zamek i
* immobilizer.

Instrukcja obsługi zawiera instrukcje dotyczące ponownej synchronizacji zdalnego centralnego zamka.

W przypadku immobilizera klucz musi być sparowany z samochodem za pomocą oprogramowania diagnostycznego dealera - Peugeot Planet lub Diagbox. Aby wykonać procedurę parowania, potrzebujesz 4-literowego kodu, który został dostarczony na karcie kredytowej wraz z instrukcją obsługi.

Po włożeniu klucza BSI odczytuje układ ID46, a jeśli klucz jest sparowany z BSI, to "odblokowuje" ECU, co pozwala na uruchomienie samochodu.

PP2k / Diagbox pozwala również sprawdzić, czy posiadany 4-literowy kod pasuje do tego zapisanego w BSI, tzn. że masz właściwy kod. (Ale nie może powiedzieć, jaki jest faktycznie zapisany w BSI.)

Po sparowaniu klucza z samochodem (a konkretnie z BSI) nie można go już sparować z żadnym innym samochodem. (Byłem tego świadkiem w 207, gdzie mieliśmy trzy klucze i dwa BSI.)

Jeśli BSI zapomniało klucza lub jeśli włożysz niesparowany klucz, otrzymasz komunikat na MFD i pomarańczowe światło na desce rozdzielczej pokazujące klucz wchodzący w kwadrat.

...więc...

Chciałbym zdobyć 4-literowy kod i przeprowadzić sesję PP2k/diagbox, aby uruchomić procedurę parowania. Mogę również kupić nowy klucz na wszelki wypadek. (Niektóre oddziały Timpsons przytną ostrze, ale inne będą naprawdę urażone, że zapytałeś.)

Kupując nowy klucz, musisz dopasować numer CE, który jest wytłoczony w plastiku w miejscu, gdzie chowa się ostrze.

#12 ·
Kiedy kupiłem samochód, ta karta nie została dostarczona, czy jest inny sposób na uzyskanie 4-cyfrowego kodu?
Od dealera Peugeota, podając numer VIN - mogą chcieć zobaczyć dowód rejestracyjny samochodu, aby udowodnić, że jesteś właścicielem.

Jakie są szanse na awarię samego breloka lub transpondera w kluczu?
Pilot nie ma żadnej funkcji immobilizera poza umieszczeniem transpondera, więc jego awaria jest dyskusyjna. Nigdy nie słyszałem o awarii transpondera. Są uszczelnione w plastiku i bardzo wytrzymałe.

Jeśli transponder kluczyka nadal działa, a cewka zapłonowa jest sprawna, czy samochód zaakceptuje ten sam kluczyk, który teraz nie działa, czy potrzebuję nowego kluczyka?
Nie będziesz potrzebować nowego kluczyka.

#13 ·
Ok, dziękuję Ian, byłbym naprawdę wdzięczny, gdybyście mogli zasubskrybować ten wątek. Jestem pewien, że wrócę, jak tylko zdobędę pp2000, ale najpierw wezmę książkę telefoniczną i zadzwonię do każdego ślusarza, którego uda mi się znaleźć, aby spróbować znaleźć kogoś, kto przyjdzie i przeprogramuje klucz, i dam znać, jak poszło. Trem, jestem w południowej Afryce.

#14 ·
Ok, zdecydowałem się wezwać ślusarza, ponieważ i tak potrzebuję zapasowego klucza, więc mogą przynieść zapasowy nowy klucz do zakodowania i zakodować również mój stary klucz.

Zakładam, że ślusarze wiedzą, co robią, ale nie jestem pewien ze względu na wyjątkowość tego samochodu, być może myślą, że wiedzą, jak to działa, ale czy wiedzą?

Chcę powiedzieć, że jeden ślusarz powiedział, że muszę przynieść

"moduł sterowania nadwoziem, a więc PCM i mój klucz".

Czy muszę więc wyjąć BSI, ECU i zanieść mu klucz, czy w ogóle można to zrobić z tym samochodem?

#16 · (Edited)
Ok, dziękuję,

Dziękuję za procedurę!
Gdzie jest napisane:

5 Włącz światła mijania przez okno kierowcy (usłyszysz "bong") (uwaga: Snap-on mówi światła pozycyjne)

Czy to światła pozycyjne czy światła mijania?

A także, nie mogę otworzyć okna w drzwiach, samochód najpierw musi się uruchomić, czy to byłby problem?

I tylko dla potwierdzenia, to nie tylko BSI, ale także ECU?

#17 · (Edited)
Robię światła boczne, ale nie sądzę, żeby to miało znaczenie. Najważniejsze to nie zaczynać od włączenia zapłonu i uruchomienia rozrusznika.

Obejście problemu z oknem:

Kiedy dostaniesz jednostki z powrotem, otwórz drzwi i maskę. Uruchom mechanizm zatrzaskowy na drzwiach za pomocą śrubokręta, tak aby system myślał, że drzwi są zamknięte (oczywiście nie próbuj zamykać drzwi w tym stanie). Zainstaluj ponownie jednostki. Teraz podłącz ponownie akumulator itp., itd. Kiedy wszystko będzie gotowe, pamiętaj, aby "odblokować" zatrzask drzwi, aby móc zamknąć drzwi.

#20 ·
Szkoda, że cię tu nie ma, proszę pana, dziękuję za hojną ofertę, miałem tę kartę kredytową w książce serwisowej, zawsze się zastanawiałem, do czego ona służy, teraz, kiedy wiem i jej potrzebuję, nigdzie jej nie ma... ślusarz powiedział, że doliczy dodatkową opłatę za odczytanie kodu PIN, tak jak pan właśnie powiedział :eek:

#21 ·
ok aktualizacja:

Z 7 ślusarzy tutaj tylko 2 odpowiedziało, jeden chce, żebym wyjął BSI, żeby mógł je odebrać, powiedziałem mu, że potrzebuje BSI i ECU, nie wiem, dlaczego muszą je zabrać do swojego "warsztatu" lub gdziekolwiek wykonują pracę, ponieważ rozumiem, że mogą po prostu przynieść laptopa i czytnik kodów OBD i zrobić wszystko u mnie?

W każdym razie, być może nie mam wyboru, ponieważ drugi ślusarz ma trudności z uzyskaniem kodu od Peugeota.

Czy trudno jest wyjąć BSI i ECU, ponieważ rozumiem, że Ecu dla 407 coupe z 2006 roku znajduje się w plastikowym schowku z przodu po lewej stronie silnika?
A BSI gdzieś w schowku?

I czy istnieje specjalna procedura, aby go usunąć, czy mogę go po prostu usunąć?

Mam tylko nadzieję, że mogę im wystarczająco zaufać, żeby nie zniszczyli mi BSI i ECU lub nie udawali, że są "zepsute", tylko po to, żeby mogli mi sprzedać nowe, w którym to przypadku musiałbym zezłomować samochód.

#23 ·
Właśnie przetestowałem mój czytnik kodów na BSI, którego używam na stole warsztatowym, nie jest on nawet zamontowany w samochodzie, używam go tylko do kodowania radia i zajęło to 3 minuty od początku do końca, aby odczytać numer VIN I kod PIN i wiem, że jest poprawny, ponieważ mam go już dla samochodu dawcy, nie rozumiem, dlaczego lokalnie nie ma nikogo z podobnym narzędziem.

#25 ·
Właśnie wypróbowałem mój czytnik kodów na BSI, którego używam na stole warsztatowym, nie jest on nawet zamontowany w samochodzie, używam go tylko do kodowania radia i zajęło mi to 3 minuty od początku do końca, aby odczytać numer VIN I kod PIN i wiem, że jest poprawny, ponieważ mam go już dla samochodu dawcy, nie rozumiem, dlaczego nie ma nikogo z podobnym narzędziem lokalnie.
Przepraszam, tylko żeby potwierdzić, potrzebujesz tylko BSI do zaprogramowania kluczyka transpondera? Mam od Iana, że kod transpondera jest przechowywany w ECU, więc wspomniał, że wymagane są BSI i ECU.

#27 ·
ok technik przyszedł z systemem o połowie wielkości walizki, nie jestem pewien czego używał, pudełko było szaro-czarne z żółtym napisem,

Następnie przetestował transponder po włożeniu klucza do gniazda tego systemu i nie odczytał transpondera.

Teraz zabrał klucz z powrotem do sklepu i zamierzam wyjąć transponder i, jak rozumiem, zakodować nowy transponder. Mam nadzieję, że mu się uda.

#28 ·
Istnieje WIELE sposobów odczytu/kodowania kluczy.

Wbrew temu, co myślisz, Planet nie jest jedynym narzędziem diagnostycznym, które to potrafi, to tylko to, co ludzie tutaj znają. Każde dobre narzędzie może to zrobić, ale żadne, nawet Planet, nie może odczytać kodu klucza!

ECU przechowuje kod transpondera, ale tylko jeden pasujący do BSI, kod w BSI to wszystko, co jest potrzebne.