Peugeot Forums banner

Wymiana ECU?

2 reading
27K views 23 replies 6 participants last post by  Kasali Amogbonjaye  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam Peugeota 206 LX 1124cc (52) 2002 i szczegóły na ECU to...

IAW 48P2.76

Chatellerault E 12V=

HW 16.552.004
HW 9643707380

SW 16.495.044
SW 9644925780

Jeśli wymienię ECU na inny z tymi samymi numerami powyżej, czy będzie działać? czy będzie trzeba go zaprogramować, aby działał z moim kluczem i czy jest to łatwe do zrobienia?

Z poważaniem

Phil

#2 ·
Jeśli kupię używany, pasujący moduł ECU, w jaki sposób przesłać dane z mojego istniejącego modułu ECU do zamiennika, aby był gotowy do użycia i działał z moimi istniejącymi kluczami? Czy jest to możliwe i czego potrzebuję, aby to zrobić?

Z poważaniem,

Phil

#4 · (Edited)
Dziękuję za odpowiedź.

Czy można odczytać dane, w tym kod klucza, z mojego istniejącego ECU i zapisać je na innym identycznym ECU, aby mieć klon mojego oryginału, bez konieczności usuwania jakichkolwiek chipów lub ponownego lutowania?

Jeśli tak, jakiego programatora potrzebujesz do odczytu/zapisu danych?

Samochód uruchamia się i działa dobrze na zimno, a jeśli go wyłączysz i włączysz ponownie, uruchamia się również dobrze, dopiero gdy stygnie po rozgrzaniu, zaczyna działać nierówno, więc dla mnie brzmi to jak problem z temperaturą lub regulacją paliwa.

Nie ma kodów błędów ani kontrolek na desce rozdzielczej.

Wszystkie czujniki zostały wymienione. Ma nowe wtryskiwacze paliwa, czujnik tlenu itp. Akumulator jest ok.

Próbowałem nowego czujnika kąta wału korbowego, co nie zrobiło różnicy.

Chcę tylko wypróbować inny identyczny ECU, ale wydaje się, że nie można go po prostu wymienić ze względu na kod klucza.

#5 ·
Nie, nie możesz wymienić swojego ECU osobno, tylko jako pełny zestaw, ale jest mało prawdopodobne, że twój ECU jest prawdziwym problemem, zwykle psują się jako ostatnie. Jedyny raz, kiedy widziałem uszkodzone ECU, to przez uszkodzoną cewkę zapłonową, która uszkodziła tranzystory wyjściowe cewki, a to głównie w silnikach 2-litrowych.

#6 ·
Cześć, dzięki za Twój post...

Co masz na myśli mówiąc pełny zestaw?

Powiedziano mi, że można usunąć chip, aby odczytać z niego dane i zapisać je na innym chipie, a następnie przylutować z powrotem do płyty, aby działał z istniejącymi kluczami.

#8 ·
Cześć, dzięki za post...

Co masz na myśli mówiąc pełny zestaw?

Powiedziano mi, że można usunąć chip, aby odczytać z niego dane i zapisać je na innym chipie, a następnie przylutować z powrotem do płyty, aby działał z istniejącymi kluczami
Możesz to zrobić, jeśli wiesz, który chip usunąć, nie musisz go nawet odczytywać/zapisywać, ponieważ możesz po prostu zamienić chip, ale jak wspomniano, po co się martwić, skoro można zamienić ECU, BSI i klucze i to zadziała?

A tak przy okazji, nie powiedziałeś nam, dlaczego w ogóle musisz wymieniać ECU, ECU bardzo rzadko się psuje, to tylko mechanicy myślą, że wszystko wiedzą i obwiniają ECU!

#10 ·
#12 ·
Jeśli nic nie usłyszę, gdzie mogę zdobyć oprogramowanie diagnostyczne Peugeot Planet i kabel LEXIA3? Czy to wszystko, czego potrzebuję do Peugeota?

Widziałem zestawy diagnostyczne Peugeot Planet za około 50 funtów, ale nie sądzę, żebym potrzebował wszystkich dodatkowych kabli, które są w zestawie.

Jeśli to ECU, czy wystarczy wyjąć jeden układ scalony z istniejącego ECU i umieścić go na innym ECU z pasującymi wersjami sprzętu i oprogramowania?

Czy układ scalony zawiera informacje wymagane do współpracy z istniejącymi kluczykami do samochodu?

Samochód nie posiada hamulców ABS ani klimatyzacji.

#13 ·
Zestawy za 50 funtów to wszystko, czego potrzebujesz do 206. Późniejsze samochody mogą potrzebować "pełnego chipa" LEXIA, co generalnie kosztuje ponad 70 funtów. Kable są tanie jak barszcz i nigdy nie widziałem tańszych z mniejszą ilością kabli.

Będziesz potrzebować laptopa z 32-bitowym systemem Windows, najlepiej XP SP3.

Jeśli masz tylko 64-bitowy laptop, możesz zainstalować 32-bitowy XP jako maszynę wirtualną za pomocą VMWare Player (bezpłatny). Używam tego i nie mam żadnych problemów.

Afaik, chip zawiera numer VIN i czterocyfrowy kod klucza należący do pojazdu. BSI używa numeru VIN, czterocyfrowego kodu klucza i kodów w chipie immobilizera oraz module klucza (oba w kluczu), aby utworzyć bazę danych, którą przechowuje w pamięci, której używa do walidacji klucza. To prawdopodobnie niedokładne podsumowanie, ale wystarczająco dobre, aby zrozumieć konsekwencje.

Dlatego większość ludzi wymienia BSI, ECU i klucze razem jako dopasowany zestaw, po prostu zamieniając ostrza kluczy, ale upewniając się, że chip immobilizera (oddzielny od modułu w obudowie klucza) jest przechowywany z modułem.

#14 ·
Cześć IanML

Dzięki za wyjaśnienie.

To samochód mojego taty, nie wiem za dużo o samochodach, mój tata zajmuje się samochodami, a ja komputerami :), potrafię bez problemu naprawić laptopa z XP.

Nie wiem, co to jest BSI?

Mój tata ma skaner samochodowy U480 OBD 2 Diagnostic Tool, ale nie pokazuje żadnych kodów błędów, ale muszę zdobyć zestaw diagnostyczny Peugeot Planet i zobaczyć, co mi powie.

Jeśli to ECU, rozmawiałem ze sprzedawcą na fleaBay, który sprzedaje ten sam ECU i jeśli wyślę mu mój ECU pocztą, mówi, że może przenieść dane immo i flash na to urządzenie, usuwając układ flash i tworząc plik kopii zapasowej danych hex przed zaprogramowaniem na flash dawcy i przylutowaniem z powrotem do płytki drukowanej, ponieważ na tym urządzeniu nie ma eepromu.

Czy to ma sens?

#15 · (Edited)
Cześć IanML

Dzięki za wyjaśnienie.

To samochód mojego taty, nie znam się za bardzo na samochodach, mój tata zajmuje się samochodami, a ja komputerami :), bez problemu ogarnę laptopa z XP.

Nie wiem, co to jest BSI?

Mój tata ma skaner samochodowy U480 OBD 2 Diagnostic Tool, ale nie pokazuje żadnych kodów błędów, ale muszę zdobyć zestaw diagnostyczny Peugeot Planet i zobaczyć, co mi powie.

Jeśli to ECU, rozmawiałem ze sprzedawcą na fleaBay, który sprzedaje to samo ECU i jeśli wyślę mu moje ECU pocztą, mówi, że może przenieść dane immo i flash na to urządzenie, usuwając układ flash i tworząc plik kopii zapasowej danych hex przed zaprogramowaniem na flash dawcy i przylutowaniem z powrotem do płytki drukowanej, ponieważ na tym urządzeniu nie ma eepromu.

Czy to ma sens?
Bardzo rzadko zdarza się, żeby ECU uległo awarii i nie sądzę, żeby to było twoje ECU

Musisz umieścić je na planet/diagbox, aby odczytać kody i przyjrzeć się danym na żywo, dobrze przeczytaj poniższy link, wyjaśnia wiele rzeczy, takich jak sposób skontaktowania się z członkiem z odpowiednim sprzętem http://www.peugeotforums.com/forums/introductions-28/brief-faq-guide-new-members-83170/

#20 ·
Większość uniwersalnych czytników kodów nie odczyta ECU Peugeota. Potrzebujesz Planet, aby je poprawnie odczytać. Byłbym bardzo ostrożny w przypadku chip-off lub Jtag. Oba wymagają dużej ilości specjalistycznego sprzętu/wiedzy i często, gdy chip jest usuwany, nóżki chipa są uszkodzone, co oznacza, że ​​nie można go ponownie założyć. Ktoś, kto sprzedaje tę "usługę" na eBayu, prawdopodobnie nie będzie miał wymaganego sprzętu. Wiem to, ponieważ w ramach mojej pracy dyplomowej badałem to w celu odzyskiwania danych z zakresu informatyki śledczej.

Jak już wspomniano, nigdy nie widziałem, żeby ECU się zepsuło. To prawdopodobnie szansa 1 na miliard. BSI to wbudowany interfejs systemu. W 206 steruje różnymi systemami, które normalnie byłyby uruchamiane przez oddzielne przekaźniki i jednostki sterujące. Znajduje się pod kierownicą, pod panelem inspekcyjnym obok portu diagnostycznego. Duża tylna skrzynka z dużą ilością bezpieczników i kabli. Kontroluje:
kierunkowskazy i światła awaryjne
silniczki wycieraczek przedniej i tylnej szyby
system immobilizera
system antykradzieżowy
światła włączone/brzęczyk zapłonu
centralny zamek, blokada i zdalny odbiornik centralnego zamka
wskaźnik otwartych drzwi
akustyczny system ostrzegania automatycznej skrzyni biegów

Aby rozwiązać problem, należy podłączyć go do Planet, aby można było odczytać kody błędów i zobaczyć dane na żywo. Mam uniwersalny czytnik, który nie wykrył żadnych błędów, a po uruchomieniu Planet znalazł kilka. Planet to Twoja odpowiedź.

#21 ·
Większość ogólnych czytników kodów nie odczyta ECU Peugeota. Potrzebujesz Planet, aby je poprawnie odczytać. Byłbym bardzo ostrożny w przypadku rzeczy typu chip-off lub Jtag. Oba wymagają dużej specjalistycznej wiedzy/sprzętu i często, gdy chip jest usuwany, kulki stóp na chipie są uszkodzone, co oznacza, że nie można go ponownie założyć. Ktoś, kto sprzedaje tę "usługę" na eBayu, prawdopodobnie nie będzie miał wymaganego sprzętu. Wiem to, ponieważ w ramach mojej pracy dyplomowej badałem to w celu odzyskiwania danych kryminalistycznych.

Jak już powiedziano, nigdy nie widziałem, żeby ECU się zepsuło. To prawdopodobnie szansa 1 na miliard. BSI to wbudowany interfejs systemu. W 206 steruje różnymi systemami, które normalnie byłyby uruchamiane przez oddzielne przekaźniki i jednostki sterujące. Znajduje się pod kierownicą pod panelem inspekcyjnym obok portu diagnostycznego. Duża tylna skrzynka z mnóstwem bezpieczników i kabli. Kontroluje:
kierunkowskazy i światła awaryjne
silniczki wycieraczek przedniej i tylnej szyby
system immobilizera
system antykradzieżowy
światła włączone/brzęczyk zapłonu
centralny zamek, blokada i zdalny odbiornik centralnego zamka
wskaźnik otwarcia drzwi
Akustyczny system ostrzegawczy automatycznej skrzyni biegów

Aby rozwiązać problem, należy podłączyć go do Planet, aby można było odczytać kody błędów i zobaczyć dane na żywo. Mam ogólny czytnik, który nie wykrył żadnych błędów, kiedy uruchomiono Planet, znalazł kilka. Planet jest twoją odpowiedzią.
nie chcąc lekceważyć tego, co powiedziałeś o usuwaniu chipów, ale robiłem i nadal robię usuwanie i ponowne montowanie chipów normalną lutownicą, inne z opalarką i nigdy nie uszkodziłem chipa, a najgorsze, co zrobiłem, to oderwanie pada z płytki drukowanej, ale udało mi się to naprawić za pomocą drutu, to wszystko jest częścią mojej pracy

#23 ·
Nie mówię, że nie można tego zrobić tylko lutownicą lub opalarką. ale jak wiesz, układy scalone są wrażliwe na ciepło i mogą łatwo pęknąć. Chodziło mi o to, że nie zaufałbym facetowi na eBayu, który twierdzi, że może to zrobić
układy scalone nie są tak naprawdę wrażliwe na ciepło, ale można spalić ścieżkę na płytce drukowanej, miałem układy scalone w temperaturze 500°C