Peugeot Forums banner

Wentylator chłodzący

2.5K views 11 replies 3 participants last post by  RedSector  
#1 ·
Cześć! Miałbym taki problem, że 2013 508 2.0 HDI generuje kody błędów p0691 i p0693. Wentylator działa tylko na niskich obrotach po włączeniu klimatyzacji, a nie na wysokich. Jednak temperatura klimatyzacji nie jest odpowiednia w stanie postoju. Sterownik wentylatora chłodnicy został wymieniony na fabryczny, a bezpieczniki również zostały sprawdzone. Problem nadal występuje. Czy ktoś może mi pomóc, co jeszcze może być problemem? Czujnik temperatury wody jest również dobry, a sprężarka klimatyzacji się włącza. Został również świeżo napełniony gazem. Jedyne czego brakuje to wysokie ustawienie wentylatora.

#5 ·
Cześć Redsector,

Mam tutaj w Perth 508 z 2013 roku i w związku ze zbliżającym się latem moja żona wspomniała, że temperatura oleju silnikowego była nieco wyższa niż zwykle, ale temperatura płynu chłodzącego bardzo się zmieniała. Nie ma żadnych kodów, a Peogeot powiedział, że nie ma żadnych usterek, ale coś się zmieniło.
Kiedy zatrzymała się któregoś dnia, podniosłem maskę i zauważyłem, że komora silnika była znacznie cieplejsza niż zwykle, ale co ciekawsze, wentylator chłodnicy nie działał. Zapytałem, czy jest ciepło, a ona powiedziała tak, ale nie przekroczyło 92. Nigdy wcześniej nie było cieplej niż 88. Więc w naprawdę ciepły dzień żona użyła klimatyzacji, przy której zauważyła, że temperatura spadła. Patrząc pod maskę, wentylator działał, ale zatrzymał się po wyłączeniu klimatyzacji.
Zatem, jeśli wentylator chłodnicy działa przy włączonej klimatyzacji, czy moduł sterujący byłby prawdopodobnie uszkodzony? Nadal brak kodów błędów?

Ktokolwiek??

Pozdrawiam

#7 ·
Temperatura płynu chłodzącego bardzo się zmieniała.
Nie ma żadnych kodów, a Peogeot powiedział, że nie ma żadnych błędów, ale coś się zmieniło
W tamtym czasie mogło to być prawdą, ale bez nowego skanowania ze zmienionymi warunkami trudno powiedzieć, czy nadal tak jest.

Wygląda na to, że ma termostat mechaniczny, nie mogę się powstrzymać od myśli, czy się nie zacina / wiąże
Peugeot dla numerów części OEM i widoków z rozstrzeleniem

#8 ·
Cześć Redsector,

Dzięki za informację, nie sądzę, żebym był w stanie zdiagnozować bez narzędzia diagnostycznego. Jakieś przemyślenia na temat rozsądnego narzędzia diagnostycznego dla tego modelu?
Fakt, że wentylator działa z klimatyzacją, skłania mnie również do myślenia o termostacie. Czy wiesz, gdzie się on znajduje w silniku?

Pozdrawiam

#10 · (Edited)
Jakieś przemyślenia na temat rozsądnego narzędzia diagnostycznego dla tego modelu?
Jeśli posiadasz laptopa, na którym można uruchomić system Windows 10 lub 11, to Lexia jest opcją. Głównie może uruchamiać Virtual Machine (zestawy instrukcji wirtualizacji), Windows 7 lub nawet XP i nowsze, wszystko Ryzen (SVM) i Intel różnie, nie stało się standardem do około 2012 roku, ale istniało wcześniej, może od około 2005 roku. Czasami trzeba to włączyć w BIOS-ie, to się różni, ale zazwyczaj w sekcji CPU.
Lexia 3 | Peugeot Forums

Peugeot Planet - buying, installing, using | Peugeot Forums
Diagbox 9 (VM) install Guide | Peugeot Forums

#11 ·
View attachment 121524

Butelka o pojemności 1,25 litra z odciętym dnem powinna działać w procedurze odpowietrzania, może być potrzebnych kilka innych poprawek.

Reset BSI / Odłączenie akumulatora / Ponowne podłączenie - French Car Forum
Dzięki jeszcze raz za schematy. Nie sądzę, żeby to był termostat, ponieważ temperatura silnika szybko osiąga 88 stopni, a następnie nie jest cieplejsza, co wskazywałoby na otwarcie termostatu. Czy możesz powiedzieć, czy przekaźnik wentylatora chłodnicy jest sterowany przez ten sam czujnik temperatury silnika co wskaźnik na desce rozdzielczej? Jeśli tak, to powiedziałbym, że problem prowadzi do przekaźnika wentylatora, który zgaduje temperaturę silnika, aby określić wysoką lub niską prędkość wentylatora??

Nie wiem... po prostu zgaduję