Peugeot Forums banner

Można połączyć się tylko z ECU silnika w PP2000

2 reading
7.6K views 16 replies 8 participants last post by  Ian M Davis  
#1 ·
Cześć,

Niedawno kupiłem chińskiego klona Lexia3, aby aktywować zmieniarkę CD w moim Peugeot 206. Problem polega na tym, że mogę połączyć się tylko z ECU silnika za pomocą PP2000. Jeśli próbuję połączyć się z jakimkolwiek innym ECU, program po kilku minutach wyświetla komunikat "ECU nie odpowiedziało".

Próbowałem dwóch różnych wersji PP2000 z włączonym zapłonem/silnikiem. Interfejs Lexia3 wydaje się być w stanie połączyć się z samochodem, ponieważ ECU silnika wyświetla poprawne informacje i jest w stanie odczytać kody błędów silnika.

Samochód to Peugeot 206, model 1.6 16v 2004, a oprogramowanie układowe Lexia3 wydaje się mieć wersję 4.2.2 według programu sprawdzającego interfejs PSA. Brakuje mi pomysłów, jak uruchomić inne ECU (głównie BSI) z PP2000, więc każda pomoc jest bardzo mile widziana. :)

#4 ·
Dziękuję za odpowiedzi. Niestety restart BSI nie wydawał się pomagać. Interfejs Lexia3 jest również zgłaszany jako rev C przez program sprawdzający interfejs PSA.

Uruchomiłem system Windows XP w VirtualBox, ale wykonałem nową, czystą instalację XP. PP2000 działa teraz znacznie szybciej, więc byłem w stanie ukończyć globalne skanowanie ECU bez przechodzenia samochodu w tryb ekonomiczny. Oprócz ECU silnika program może odczytywać ECU ABS i poduszek powietrznych, ale wszystko inne nadal zgłasza "ECU nie odpowiedziało".

Czy PP2000 nie powinno automatycznie odczytywać numeru VIN samochodu po wprowadzeniu 4-5 cyfrowego kodu budowy samochodu? Program wykonuje "identyfikację pojazdu" po wprowadzeniu kodu budowy, ale po minucie lub dwóch przeskakuje do następnego ekranu bez dodawania numeru VIN pod kodem budowy po lewej stronie okna programu.

#6 ·
Identyfikator pojazdu według VIN nie działa z klonami, ponieważ program nie ma dostępu do serwera PSA, aby uzyskać szczegółowe informacje o pojeździe.

Ponowne uruchomienie BSI w większości przypadków nie usunie usterek, a komputer silnika wyczyści kody po trzech do pięciu przejazdach, jeśli usterka się nie powtórzy.

Czy nadal masz zamontowane oryginalne radio?

Wysłane z mojego SM-T310 za pomocą Tapatalk

#7 ·
Dziękuję za informację, dobrze wiedzieć, że interfejsy klonów nie mogą identyfikować pojazdów po numerze VIN. :)

Tak, wciąż mam oryginalne radio Clarion RD3-01 zamontowane w samochodzie. Wydaje się również, że nie mam żadnych innych problemów związanych z BSI (usterki z elektrycznymi szybami, zdalnym/centralnym zamkiem, radiem itp.) z wyjątkiem tego, że nie mogę połączyć się z BSI w PP2000.

#8 ·
Przy ręcznym wyborze modelu upewnij się, że wybierasz VAN, a nie CAN, jeśli jest taka opcja, ponieważ ten wiek pojazdu powinien być VAN

#9 ·
Niektóre wersje odczytują numer VIN, inne nie, to zależy od oprogramowania, ale jak mówi Windy, ŻADEN KLON nie może połączyć się z serwerami Peugeota w celu automatycznego rozpoznawania lub aktualizacji ECU itp.

#10 ·
Opcje dla Peugeota 206 w ręcznym wyborze modelu PP2000 to 206, 206 MUX i 206+. Zgodnie z oprogramowaniem samochód z kodem produkcyjnym 9076 lub wyższym to MUX. Kod produkcyjny w moim 206 to 10080, więc używałem opcji MUX.

Próbowałem również opcji non-mux 206 i 206+, ale wydawało się, że również nie mogą skanować BSI.

#11 ·
Mam ten sam problem. Kupiłem chińskiego klona lexia, podobno full chip, i w Peugeocie 206 odczytuje tylko ECU silnika za pomocą PP2000. 206 to model z 2004 roku, a kod budowy to 10057. Interfejs Lexia3 jest również zgłaszany jako rev C przez program do sprawdzania interfejsu PSA. Wiem, że to stary wątek, ale może jest już coś nowego.

#17 · (Edited)
Mam ten sam problem. Kupiłem chiński klon lexia, podobno full chip, i w Peugeocie 206 odczytuje tylko ECU silnika za pomocą PP2000. 206 to model z 2004 roku, a kod budowy to 10057. Interfejs Lexia3 jest również zgłaszany jako rev C przez program sprawdzający interfejs PSA. Wiem, że to stary wątek, ale może do tej pory pojawiło się coś nowego.
Dokonałem właśnie kilku odkryć z 206 MUX, któremu się przyglądałem. Złącze diagnostyczne ma trzy połączenia VAN z ECU silnika (linie K i L), ABS (tylko linia K) i BSI (tylko linia K). Odłączyłem magistralę CAN, odłączając ABS i PP2000 nadal mogło widzieć wszystkie ECU (oczywiście z wyjątkiem ABS). To musi oznaczać, że PP2000 używa oddzielnego połączenia VAN do odczytu BSI.

Załączyłem schemat okablowania dla diagnostyki i zobaczysz, że istnieje linia magistrali VAN od pinu 11 złącza OBD do BSI. Czy możesz mieć problem z tym połączeniem?

Jeśli PP2000 nie może połączyć się z BSI, nie będzie w stanie zobaczyć innych ECU, z wyjątkiem ABS i ECU silnika. Czy Twój samochód ma ABS? Pamiętam, że tutaj w Australii importowano tylko 206 bez ABS, z wyjątkiem wersji GTi. To zniechęciło mnie do kupna takiego w tamtym czasie.

Attachments

#16 ·
Kilka lat temu dodałem zmieniarkę CD do naszego 2003 (53) 206cc (MUX) bez żadnych problemów, jedynym problemem, jako nowy użytkownik, było trochę czytania tutaj, aby znaleźć kod DAM. Jestem pewien, że używamy V7.49 lub V7.53. Muszę wkrótce się z nim połączyć, ponieważ w przyszłym tygodniu przejdzie swój pierwszy przegląd techniczny od prawie 3 lat, więc będę wiedział, jaką ma wersję. Kabel pochodził z serwisu eBay lub Amazon jakiś czas temu.