Peugeot Forums banner
41 - 58 of 65 Posts
Pomyślałem, że może to pomóc, jeśli dołączę kilka zdjęć ekranu Diagbox dla samochodu (Peugeot 207) z problemem z immobilizerem. Są dwa zdjęcia dla BSI i jedno dla ECU. Diagnostyka BSI 207 daje nieco więcej informacji, ale zasadniczo jest taka sama jak w przypadku 407. Ważne jest to, że jednostka sterująca silnikiem jest zablokowana, więc samochód nie uruchomi się.

W przypadku 207 ECU diagbox rozpoznał problem z immobilizerem, widać, że wysłał seed (kod odblokowujący), ale nie otrzymał odpowiedzi od BSI, więc się nie odblokuje.

Zdjęcia pochodzą z innej dyskusji na forum: 207 Crank but no Start. W tym przypadku samochód początkowo miał problem z magistralą CAN w BSI i po dużej ilości pracy samochód jeździł przez około miesiąc, a następnie rozwinęła się ta usterka. Rozwiązaniem było zastąpienie zestawu ECU/BSI. Na pewnym etapie na złączu ECU znajdowała się woda i podejrzewam, że niewielka ilość wody dostała się do ECU.

Discussion starter · #43 ·
Jak włączyć tryb „ekspercki”? Podczas wyszukiwania usterek diagbox prosi mnie o nazwę użytkownika i hasło, ale nie mam pojęcia, co to jest, więc po prostu klikam X i wydaje się, że pozwala mi to kontynuować normalnie

Jak włączyć tryb „eksperta”? Podczas wyszukiwania usterek diagbox pyta mnie o nazwę użytkownika i hasło, ale nie mam pojęcia, co to jest, więc po prostu klikam X i wydaje się, że pozwala mi to normalnie kontynuować
Wyłącz połączenie internetowe. Diagbox próbuje połączyć się z serwerem Peugeota.

Ten film może pomóc

Nie miałem jeszcze okazji zająć się samochodem, ale bawiąc się z diagboxem znalazłem raporty z diagnostyki
To był interesujący raport. W razie gdybyś nie wiedział, w DiagBox ECU oznacza Electronic Control Unit, więc każde pudełko na magistrali CAN jest ECU. Jednostka sterująca silnikiem (ECU silnika lub kontrola wtrysku) to SID803A. Wydaje się, że jest wiele usterek związanych z kilkoma ECU. Mogą one być historyczne. Z Diagboxem musisz wyświetlić usterkę, zanim będziesz mógł ją usunąć i może się zdarzyć, że usterki zostały naprawione, ale nie usunięte. Jedną z usterek, która mnie zaniepokoiła, była U1213 prędkość pojazdu. Może to być usterka ABS, ale może to być problem z komunikacją magistrali CAN. Moim zdaniem może występować problem z komunikacją między BSI a ECU silnika, a połączenie magistrali między tymi dwoma jednostkami zwykle przechodzi przez ABS. Może to być tak proste, że złącze elektryczne ABS może wymagać czyszczenia.

Discussion starter · #48 ·
Ok, więc bateria odłączona, naładowana i z powrotem włączona i uruchomiła się bez problemów. Wyłączyłem ją, uruchomiłem ponownie bez problemów. Przejechałem dookoła bloku bez problemów.
Cokolwiek powstrzymuje uruchomienie, wydaje się być resetowane przez odłączenie akumulatora LUB sam akumulator jest problemem?

Attachments

Wydaje się, że pojawiły się nowe usterki, które powinieneś móc wyświetlić i wyczyścić. Nie jestem pewien, czy są prawdziwe. Ten, który mnie zaintrygował, to usterka magistrali CAN komfortu. Jak sama nazwa wskazuje, kontroluje on takie rzeczy jak klimatyzacja.

Jedną rzeczą, którą zawsze warto sprawdzić, są masy. Załączyłem schemat.

Attachments

Discussion starter · #54 ·
Problem z klimatyzacją polega na tym, że elementy sterowania po stronie kierowcy nie działają, a po stronie pasażera tak. Wyjąłem filtr pyłkowy, żeby uzyskać trochę przepływu powietrza i jest lepiej. Czy to problem z panelem, jeśli kontroler po stronie kierowcy nie działa? Jeśli chodzi o uruchamianie, dziś znowu odpalił od razu 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Problem z klimatyzacją polega na tym, że elementy sterowania po stronie kierowcy nie działają, a po stronie pasażera tak. Wyjąłem filtr pyłkowy, żeby uzyskać trochę przepływu powietrza i jest lepiej.
Czy to problem z panelem, jeśli kontroler po stronie kierowcy nie działa?
Jeśli chodzi o uruchamianie, dziś znowu odpalił od razu 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
Pracując nad raportem Diagbox, wydaje mi się, że widziałem błąd komunikacji z ECU drzwi kierowcy. W rzeczywistości istnieje cała lista błędów komunikacji z wieloma ECU, ale wciąż próbuję zidentyfikować, czym one wszystkie są. Wcześnie zauważyłem, że zaprogramowany był tylko jeden kluczyk. Standardem są dwa kluczyki, co oznacza, że kluczyki mogły zostać zgubione i zaprogramowano nowy lub zainstalowano nowy BSI i zaprogramowano tylko jeden kluczyk. Możliwe, że BSI nie został poprawnie zaprogramowany i DiagBox szuka ECU, których tam nie ma.

Kilka rzeczy, które zauważyłem w szczególności i które nie komunikują się, to radio, wyświetlacz, asystent parkowania, poduszka powietrzna, sterowanie kierownicą (prawdopodobnie tylko niektóre). Zgłasza również problem z komunikacją z klimatyzacją, ale być może klimatyzacja nie jest tego typu.

Jedną z naprawdę dziwnych rzeczy jest to, że lista zawiera błąd komunikacji z skrzynką bezpieczników silnika BSM. Nie wyobrażam sobie, żeby samochód się uruchomił, jeśli tak jest. Zaczynam myśleć, że jeden z trzech magistrali CAN ma problem. Wszystkie trzy łączą się z BSI i może to być sporadyczna usterka BSI.

Załączyłem listę ECU z raportu Diagbox

Attachments

Discussion starter · #56 ·
Pracując nad raportem Diagbox, myślę, że zauważyłem błąd komunikacji z ECU drzwi kierowcy. W rzeczywistości istnieje cała lista błędów komunikacji z wieloma ECU, ale wciąż próbuję zidentyfikować, czym one wszystkie są. Wcześnie zauważyłem, że zaprogramowany był tylko jeden kluczyk. Standardem są dwa kluczyki, co oznacza, że kluczyki mogły zostać zgubione i zaprogramowano nowy lub zainstalowano nowy BSI i zaprogramowano tylko jeden kluczyk. Możliwe, że BSI nie został poprawnie zaprogramowany i DiagBox szuka ECU, których tam nie ma.

Kilka rzeczy, które zauważyłem, a które nie komunikują się, to radio, wyświetlacz, asystent parkowania, poduszka powietrzna, sterowanie kierownicą (prawdopodobnie tylko niektóre). Zgłasza również problem z komunikacją z klimatyzacją, ale być może klimatyzacja nie jest tego typu.

Jedną z naprawdę dziwnych rzeczy jest to, że lista zawiera błąd komunikacji ze skrzynką bezpieczników silnika BSM. Nie widzę, żeby samochód się uruchamiał, jeśli tak jest. Zaczynam myśleć, że jeden z trzech magistrali CAN ma problem. Wszystkie trzy łączą się z BSI i może to być sporadyczna usterka BSI.

Załączyłem listę ECU z raportu Diagbox
Hej kolego, niedawno stracił programowanie z obydwoma oryginalnymi kluczykami, właściciel miał mobilnego specjalistę, który dostarczył i zakodował 1 nowy kluczyk, stąd ma tylko 1 kluczyk zakodowany w tej chwili, ponieważ to wszystko, za co zapłacił właściciel.
Wszystkie 4 drzwi niedawno uszkodziły plastikowe elementy szklano-kablowe (wszystkie w ciągu 3 tygodni) i obecnie mają klocki drewna podtrzymujące szybę, podczas gdy właściciel zdobywa jakieś klipsy.
Biorąc pod uwagę, że dzisiaj jest 35 stopni Celsjusza, czy masz jakiś link do ręcznej konfiguracji klap nagrzewnicy? Próbowałem linku gdzie indziej na tym forum, ale strona zniknęła

Discussion starter · #57 ·
Jedną rzeczą z diagboxem jest to, że prosi mnie o wybranie, który BSI ma samochód, wybieram "stary", zakładając, że samochód jest jednym z wcześniejszych modeli używających diagboxa, więc prawdopodobnie ma wcześniejszy typ BSI.
Jeśli wybieram zły BSI, czy może to powodować problem z odczytem ECU?
Podejrzewam, że połowy z nich i tak po prostu nie ma. Dodatkowa nagrzewnica nie będzie tu zainstalowana, wątpię, żeby miała jakieś zawieszenie ecu itp.

Discussion starter · #58 ·
Do wiadomości: samochód znów odpalił dzisiaj od razu, jakby sam się naprawił, ale to tylko kwestia czasu, aż znowu się zepsuje.

Jedną rzeczą z diagbox jest to, że prosi mnie o wybranie, który BSI ma samochód, wybieram "stary", zakładając, że samochód jest jednym z wcześniejszych modeli, które używają diagbox, więc prawdopodobnie ma wcześniejszy typ BSI
Jeśli wybieram zły BSI, czy może to powodować problem z odczytem ECU?
Podejrzewam, że połowa z nich i tak tam nie ma. Dodatkowa nagrzewnica nie będzie tu zainstalowana, wątpię, żeby miała jakieś zawieszenie ecu itp.
Mógłbyś spróbować innego BSI, ale wydaje się, że go rozpoznaje (9654425680). Jednak interesujące jest to z kluczami. Sugeruje to, że coś jest nie tak w BSI lub zasilaniu. jeśli stracił dane dla obu kluczy. Założę się, że utracono całą masę programowalnych ustawień.

Przy okazji, jeśli znasz PIN samochodu, możesz przeprogramować oryginalne klucze za pomocą diagbox. Ślusarze musieliby pobrać PIN, ale założę się, że nie dał go właścicielowi.

Przepraszam, nie mogę pomóc w sprawie klapek A/C. Podejrzewam, że to system kontroli klimatu, więc klapy są napędzane silnikiem.

FYI samochód znów odpalił od razu dzisiaj, to tak jakby sam się naprawił, ale to tylko kwestia czasu, aż znowu się zepsuje.
Jeśli spojrzysz na część raportu dotyczącą wtrysku (ECU silnika), widać, że napięcie akumulatora, widoczne przez ECU silnika, jest niskie i obniża się po włączeniu zapłonu. Jeśli napięcie akumulatora jest w porządku, sprawdziłbym masy akumulatora, masy ECU silnika i masy BSM (MC10, MC11, MM01A i MC30A oraz MC12A).

Przy okazji, rozładowany akumulator może spowodować, że BSI straci swoje ustawienia, w tym klucze.

41 - 58 of 65 Posts