Peugeot Forums banner
21 - 40 of 65 Posts
Zgaduję, że to słabszy 2.0, ponieważ wygląda tak z 2 oddzielnymi czujnikami i sądzę, że ten ze strzałką to czujnik ciśnienia
Jeśli się nie mylę, silnik 163 KM to wersja 2.2 z podwójnym turbodoładowaniem, która jest dość rzadka w Australii. Spójrz na swój numer VIN. Powinien zawierać "RHR", co jest (jednym z) oznaczeń silnika dla 136.

Pomyślałem, że może być interesujące opublikowanie tego, co moja wersja servicebox pokazuje dla silników 407. Pierwszy zrzut ekranu pochodzi z Servicebox, a drugi z sekcji schematów okablowania (SEDRE). Jedną z mylących rzeczy jest to, że wymieniają silniki w różny sposób. Oba pokazują dwa silniki: DW10 BTED z i bez FAP oraz DW10 CTED. Specyfikacja mocy silnika wydaje się nieznacznie różnić od danych, które znalazłem w Internecie:
DW10 BTED4 / RHR 136 KM (100 kW, 134 KM) z lub bez FAP
DW10 CTED4 (DW10C) / RHH (165 KM (121 kW, 163 KM) z PEF

Discussion starter · #26 ·
Czy ktoś ma rozpiskę pinów przekaźnika świec żarowych? Żebym mógł przetestować rezystancję wtyczki z przekaźnika zamiast próbować dostać się do samych świec. Wartości rezystancji też byłyby dobre?

Czy ktoś ma wyprowadzenia przekaźnika świec żarowych? Żebym mógł przetestować rezystancję świec z przekaźnika zamiast próbować dostać się do samych świec. Wartości rezystancji też byłyby dobre?
Załączyłem schemat okablowania, który moim zdaniem powinien pasować do Twojego samochodu. Schematy okablowania różnią się w zależności od numeru RPO (powinien on znajdować się na górze etykiety ciśnienia w oponach w pobliżu zawiasu drzwi kierowcy), ale myślę, że szczegóły przekaźnika świec żarowych na schemacie powinny być prawidłowe. Rezystancja świec żarowych nie powinna przekraczać 6 omów. Są to grzałki 12 V, więc w rzeczywistości spodziewam się, że będą znacznie niższe niż 6 omów na zimno.

Attachments

Błędy, które jak dotąd ujawniłeś, nie sugerują mi, że uniemożliwiłyby one uruchomienie silnika. Zastanawiam się, czy antykradzieżowy może być włączony lub w działaniu?
Dodając do sugestii RedSectors. Gdy już uruchomisz DiagBox, powinieneś sprawdzić immobilizer zarówno w sekcji ECU silnika, jak i w sekcji BSI. Czasami zdarza się, że transponder kluczyka działa poprawnie, więc samochód przechodzi test dźwiękowy, ale ECU silnika nie otrzymuje polecenia odblokowania z BSI. Ta usterka nie generuje kodu błędu.

Discussion starter · #33 ·
To właśnie podejrzewałem, że komputer silnika powinien być odblokowany. Rozpoznana etykieta transpondera mówi mi, że klucz jest rozpoznawany. Powinien być jeszcze jeden ekran dotyczący komputera silnika, który pokazuje, że czeka on na odpowiedź od BSI.
Jeszcze raz dziękuję Ian, nie zrobiłem zdjęcia, ale w komputerze silnika było napisane, że jest w porządku. Muszę się z tym uporać z diagboxem, to dla mnie nowość. Przyzwyczajony do vagcom i ogólnych czytników.
W każdym razie akumulator w końcu padł, więc został wyjęty i jest ładowany na kolejną próbę jutro.
Co oznacza 'tryb ekonomiczny aktywny'? Ciągle miga na ekranie na środku deski rozdzielczej, zastanawiam się, czy to istotne.
Ponadto diagbox pokazuje te same 2 kody, które pojawiły się wcześniej. Nie miałem czasu, żeby wyciągnąć czujnik ani sprawdzić świec żarowych (samochód sąsiada i zwykle jestem zajęty swoimi sprawami)

Dzięki za pomoc wszystkim, bardzo doceniam

Jeszcze raz dzięki Ian, nie dostałem zdjęcia, ale w ECU silnika było napisane, że wszystko jest w porządku. Muszę się z tym Diagboxem pomęczyć, wszystko jest dla mnie nowe. Przyzwyczajony do Vagcoma i uniwersalnych czytników.
W każdym razie, bateria w końcu padła, więc została wyjęta i jest na ładowaniu, żeby spróbować jeszcze raz jutro.
Co oznacza 'tryb ekonomiczny aktywny'? Ciągle miga na ekranie na środku deski rozdzielczej, zastanawiam się, czy to istotne.
Diagbox pokazuje również te same 2 kody, które pojawiły się wcześniej. Nie miałem czasu wyciągnąć czujnika ani sprawdzić świec żarowych (samochód sąsiada i zwykle jestem zajęty swoimi sprawami)

Dzięki za pomoc, bardzo doceniam
Nie martw się trybem ekonomicznym. Po prostu wyłącza mniej ważne rzeczy, aby oszczędzać energię akumulatora. Pojawia się po 30 minutach, jeśli akcesorium pozostaje włączone lub jeśli napięcie akumulatora spadnie poniżej 10 V. Zniknie po uruchomieniu silnika.

W przypadku wyniku diagbox ECU silnika, czy pokazuje oczekiwanie na BSI?. Jeśli tak, to źle, powinno być odblokowane.

Discussion starter · #35 ·
Nie martw się trybem ekonomicznym. Po prostu wyłącza mniej ważne rzeczy, aby oszczędzać energię akumulatora. Pojawia się po 30 minutach, jeśli akcesorium jest włączone lub jeśli akumulator spadnie poniżej 10 V. Zniknie po uruchomieniu silnika.

W przypadku wyniku diagbox ECU silnika, czy pokazuje oczekiwanie na BSI?. Jeśli tak, to źle, powinno być odblokowane.
Zdecydowanie nie było napisane oczekiwanie na BSI kolego, jestem pewien, że było napisane odblokowane.

Discussion starter · #37 ·
Po ponownym podłączeniu akumulatora prawdopodobnie uruchomi się, popracuje kilka sekund, a następnie zgaśnie i ponownie się nie uruchomi. Zdarzyło się to już dwa razy.
Ciekawe będzie zobaczyć, co diagbox wskaże jako usterkę przed próbą uruchomienia go po raz pierwszy.

21 - 40 of 65 Posts