Peugeot Forums banner
61 - 65 of 65 Posts
Discussion starter · #61 ·
Możesz spróbować innego BSI, ale wydaje się, że go rozpoznaje (9654425680). Jednak ciekawa jest kwestia kluczy. Sugeruje to, że coś jest nie tak z BSI lub zasilaniem. Jeśli utracił dane dla obu kluczy. Założę się, że utracono mnóstwo ustawień programowalnych.

Przy okazji, jeśli znasz PIN samochodu, możesz przeprogramować oryginalne klucze za pomocą diagbox. Ślusarze musieliby pobrać PIN, ale założę się, że nie przekazał go właścicielowi.

Przepraszam, nie mogę pomóc w sprawie klapek klimatyzacji. Podejrzewam, że to system klimatyzacji, więc klapy są napędzane silnikiem.
Dzięki za pomoc, kolego

Attachments

Próbowałem dowiedzieć się, jaki typ BSI ma Twój samochód. Myślę, że to prawdopodobnie stara generacja, ponieważ wszystkie sedany 407 z silnikiem ECU SID803A są wymienione ze starą generacją BSI. Zmiana nastąpiła w 2008 roku i to prawdopodobnie wtedy pojawił się BSI cross-range.

Otrzymałem kilka przydatnych podstawowych informacji, wprowadzając numer VIN do servicebox:
sedan 4-drzwiowy
silnik Diesla DW10BTED
Przekładnia automatyczna BVA AM6

Kolejnym kluczowym elementem informacji z diagnostyki jest ECU silnika
Siemens HDI_SID803A

Jeśli właściciel chce pełnej listy wyposażenia, może założyć konto online w Servicebox Service Box, możesz zobaczyć, jakie dane są dostępne, ale aby faktycznie uzyskać dostęp do danych, pobierają opłatę np. 8,00 euro za godzinę dostępu.

Discussion starter · #64 ·
Próbowałem znaleźć typ BSI, który ma Twój samochód. Myślę, że to prawdopodobnie stara generacja, ponieważ wszystkie sedany 407 z silnikiem ECU SID803A są wymienione ze starą generacją BSI. Zmiana nastąpiła w 2008 roku i prawdopodobnie wtedy pojawiło się BSI z wielu zakresów.

Uzyskałem kilka przydatnych podstawowych informacji, wprowadzając numer VIN do servicebox:
4-drzwiowy sedan
Silnik Diesla DW10BTED
Skrzynia biegów BVA AM6 automatyczna

Kolejnym kluczowym elementem informacji z diagnostyki jest ECU silnika
Siemens HDI_SID803A

Jeśli właściciel chce pełnej listy wyposażenia, może założyć konto online w Servicebox Service Box możesz zobaczyć, jakie dane są dostępne, ale aby faktycznie uzyskać dostęp do danych, pobierają opłatę np. 8,00 euro za godzinę dostępu.
Jeszcze raz dziękuję Ian, jesteś kopalnią wiedzy na temat tych samochodów.
Myślę, że przejdziemy przez połączenia w BSI, ECU silnika i ABS, odłączymy, wyczyścimy styki i podłączymy je ponownie, aby zobaczyć, co się stanie (jak tylko je znajdziemy. BSI to schowek, ECU silnika jest w skrzynce bezpieczników pod maską, nie jestem pewien, gdzie znajduje się moduł ABS?)
Sąsiad zabrał go dziś do pracy, więc wydaje się, że nadal działa, a nawet włączył klimatyzację.
Jeśli uda nam się rozwiązać ten problem, myślę, że zatrzyma go jeszcze na kilka lat, ponieważ jest to dobry mały diesel i mechanicznie całkiem dobry (chociaż będę zmuszał do konserwacji!). Tylko te cholerne elektryczne problemy do rozwiązania.

Jeszcze raz dziękuję za cały Twój czas i wysiłek, jest to bardzo doceniane.

Och, jedna rzecz, która mnie niepokoi, to dlaczego ten problem z komunikacją między ECU a BSI jest rozwiązywany przez odłączenie akumulatora? Czy któraś z tych płytek drukowanych ma znane problemy z suchymi połączeniami lutowniczymi itp.? Wydaje się dziwne, że odłączenie akumulatora rozwiązało ten problem już 3 razy.

Załączyłem schemat Servicebox SEDRE pokazujący, gdzie znajdują się ECU. Potrzebujesz 7800 ECU ESP. Może to być w rzeczywistości system kontroli trakcji.

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że odłączenie i ponowne podłączenie akumulatora powoduje ponowne uruchomienie BSI. Biorąc pod uwagę, że BSI utraciło dane dla kluczy, sugeruje mi to, że coś jest nie tak z BSI. Utrata komunikacji na magistrali CAN komfortu może być również problemem BSI. BSI nie lubi tracić napięcia, więc może to być tylko problem z uziemieniem. Uziemienie BSI znajduje się zwykle na progu pod przednimi drzwiami (MC30 i MC32).

Attachments

61 - 65 of 65 Posts