Peugeot Forums banner
21 - 40 of 106 Posts
Zrobię to. Już walczyłem z dealerem, który sprzedał mi samochód i gwarancję i dostałem 3 tys. funtów na naprawę. Samochód powinien być w pełni naprawiony w tym tygodniu i pójdę do rzecznika praw konsumenta z pozostałymi kosztami (spodziewam się kolejnych 1 tys. funtów), o które będę się ubiegał od Peugeota. Moja sprawa jest gotowa do złożenia... trzymajcie kciuki!!

Przepraszam, to moja wina, że się nie wyraziłem jasno. To nie Peugeot jeszcze za to zapłacił. Kupiłem samochód od niezależnego dealera z przedłużoną gwarancją, która miała pojedynczy limit naprawy w wysokości 3 tys. funtów. Krótka wersja jest taka, że gwarancja odrzuciła roszczenie, ponieważ okazało się, że dealer nie wykonał pełnego serwisu, który rzekomo wykonał i złożył wniosek o moją gwarancję z... unieważniając ją... więc zagroziłem im standardami handlowymi itp. i 3 tys. funtów jest teraz pokryte. Pójdę po Peugeota po resztę. To było bardzo stresujące przeżycie!! Radości 😫

Zapomnij o rzeczniku praw konsumenta, który próbuje zmusić producenta (a dokładniej importera). W żadnym momencie nie zawarłeś umowy z importerem, wyraźnej ani dorozumianej.

Niezależnie od tego, gdzie kupiłem samochód, ma on mniej niż 5 lat i doznał poważnych uszkodzeń silnika z powodu wadliwego łańcucha, o czym Peugeot wie, więc zamierzam pozwać Peugeota, ponieważ to oni założyli łańcuch w samochodzie i od tego czasu zmienili specyfikację, ponieważ wiedzą, że pęka. Miejsce zakupu jest nieistotne, jeśli występuje wada producenta!

Widziałeś, czy wahacze były uszkodzone lub czy miały jakieś uszkodzenia? Myślałem, że skręcili krzywki wałka rozrządu, aby zapobiec zginaniu się zaworów.
Wszystko zależy od siły tłoka przenoszonej przez zawór z powrotem do zespołu wahaczy. Z punktu widzenia inżynierii mechanicznej, idealnie byłoby, gdyby siła ta była przenoszona pod kątem 0 stopni do zaworu, w przeciwnym razie trzeba wziąć pod uwagę momenty obrotowe, a w zależności od tego, kiedy nastąpi pęknięcie, jak w tym przypadku, siła przekroczyła wytrzymałość zaworu (moduł Younga), a wynikiem jest zgięcie zaworu. Zawory rzadko znajdują się pod kątem 0 stopni do tłoka i najwyraźniej ktoś nie dobrał ich rozmiaru dla wszystkich możliwych sił (co mnie nie dziwi), wpływa to również na inne rzeczy, takie jak wytwarzanie mocy silnika i staje się kompromisem czynników, a następnie jest uważane za akceptowalne ryzyko, dopóki nie przydarzy się to tobie. Utknąłeś również w używaniu standardowych rozmiarów zaworów (chyba że możesz uzasadnić zmianę) lub ryzykujesz zwiększenie kosztów produkcji.

Wahacze również zostały wymienione, nie chroniły zaworów. Teoria z warsztatu jest taka, że ​​ponieważ stało się to, gdy uruchomiłem silnik, łańcuch prawdopodobnie pękł w ułamku sekundy, gdy obroty silnika były najwyższe podczas uruchamiania silnika, aby spowodować takie uszkodzenie.

Skręcają również krzywki wałka rozrządu, są beznadziejnie słabe i łatwo się obracają. Silniki te to katastrofa i WSZYSTKIE powinny zostać wycofane, aby zamontować nowy silnik, nie ma problemu... psa tego nie zrobi... Mówię kierowcom, żeby uruchamiali i natychmiast wyłączali, a następnie ponownie uruchamiali, ponieważ natychmiast zatrzymuje to grzechotanie.

Niezależnie od tego, gdzie kupiłem samochód, ma on mniej niż 5 lat i doznał poważnych uszkodzeń silnika z powodu wadliwego łańcucha, o czym Peugeot wie, więc zamierzam pozwać Peugeota, ponieważ to oni założyli łańcuch w samochodzie i od tego czasu zmienili specyfikację, ponieważ wiedzą, że pęka. Miejsce zakupu jest nieistotne, jeśli występuje wada producenta!
Cytowany powyżej artykuł z l'Argus mówi, że PSA zapłaci 100% kosztów naprawy, jeśli pojazd ma mniej niż 5 lat/150 000 km i był serwisowany zgodnie z harmonogramem przy użyciu zatwierdzonych części i płynów. Mają algorytm podziału kosztów, jeśli te warunki nie są spełnione. Oczywiście dotyczy to tylko języka francuskiego, ponieważ francuscy kierowcy podpaliliby siedzibę główną PSA, gdyby próbowali uniknąć obciążania klienta kosztami, podczas gdy Coventry jest już postapokaliptycznym pustkowiem, więc żaden brytyjski właściciel nie będzie tracił czasu na bezpośrednie działania, których nikt nawet by nie zauważył

Och wow, to bardzo pomocne i naprawdę pomoże mi w mojej skardze do rzecznika praw konsumenta. Bardzo, bardzo dziękuję!
Cześć Lynnem,

Czy udało Ci się odnieść jakiś sukces u rzecznika praw konsumenta? Mój łańcuch właśnie zerwał się w moim 5008. Mój niezależny warsztat znalazł również 2 uszkodzone zawory. Skontaktował się z Peugeot w sprawie części i nie mają żadnych i nie mogli podać przewidywanego czasu dostawy. Zaoferowali zdiagnozowanie problemu za około 180 funtów. Jeśli uznają to za wadę fabryczną na podstawie diagnostyki, pokryją wszystkie koszty i zwrócą koszt diagnostyki. Ale jeśli okaże się, że nie jest to wada fabryczna (co moim zdaniem ostatecznie spróbują udowodnić), to obciążą mnie wszystkimi kosztami.

Chciałem więc wiedzieć, czy odniosłeś jakiś sukces u rzecznika praw konsumenta, abym mógł mieć na czym stanąć, jeśli spróbują jakichś dziwnych rzeczy. Mój niezależny warsztat sprawdził samochód i silnik i nie może znaleźć niczego, co mogłoby spowodować zerwanie paska rozrządu. Ma dopiero około 60 tysięcy km na liczniku, więc mam nadzieję, że ich diagnoza również doprowadzi do podobnego wniosku i zaakceptuje odpowiedzialność.

Wielkie dzięki z góry

Aktualizacja dotycząca mojego Berlingo, Citroen płaci za pełną wymianę silnika, ponieważ mieści się to w oknie 5 lat/150 000 km. Ani słowa o tym, kiedy to nastąpi, stoi już w warsztacie 2 miesiące. Mój garagiste był świadomy problemu i dał mi do zrozumienia, że producent łańcucha ostatecznie otrzyma rachunek, oczywiście PSA zawarło umowę, na mocy której oszukują swoich klientów, nie wydając wezwania do naprawy, aby obniżyć koszty dla swojego dostawcy.

Aktualizacja dotycząca mojego Berlingo, Citroen płaci za pełną wymianę silnika, ponieważ mieści się to w oknie 5 lat/150 000 km. Nie ma słowa o tym, kiedy to się stanie, stoi już w warsztacie od 2 miesięcy. Mój garagiste był świadomy problemu i dał mi do zrozumienia, że producent łańcucha ostatecznie otrzyma rachunek, oczywiście PSA zawarło umowę, na mocy której oszukują swoich klientów, nie wydając wezwania do serwisu, aby utrzymać niskie koszty dla swojego dostawcy
Świetna wiadomość i dzięki za aktualizację. Czy zaoferowali Ci samochód zastępczy? Powiedziano mi, że otrzymam samochód zastępczy od momentu diagnozy. Moim dużym problemem jest to, że najwcześniej mogą zdiagnozować usterkę 4 grudnia, więc w ogóle nie mogę jeździć samochodem.

Mój samochód również mieści się w 5 latach, ale przekroczy je od 31 października. Będę musiał to z nimi poruszyć, ponieważ ich najwcześniejszy termin diagnozy przekroczy 5 lat. Wiem, że jesteś Citroenem, a ja Peugeotem, ale mam nadzieję, że również rozwiążą mój problem.

Czy zaoferowano ci samochód zastępczy?
Nie, całkowity brak jakiejkolwiek uprzejmości będzie podstawą mojego roszczenia wobec firmy leasingowej :mad: Firma leasingowa twierdzi, że to wina warsztatu, warsztat twierdzi, że to wina Citroena, Citroen twierdzi, że to wina firmy leasingowej. A może krąg piekła obraca się w drugą stronę.

Nie powinno robić różnicy, czy to Citroen czy Peugeot (lub Vauxhall lub Opel), i tak wszystko jest teraz Stellantis, a nawet wersje K9 Berlingo z silnikiem Toyoty z tym samym silnikiem powinny być objęte ubezpieczeniem.

Nie, całkowity brak jakiejkolwiek uprzejmości będzie podstawą mojego roszczenia wobec firmy leasingowej :mad: Firma leasingowa twierdzi, że to wina warsztatu, warsztat twierdzi, że to wina Citroena, Citroen twierdzi, że to wina firmy leasingowej. A może krąg piekła obraca się w drugą stronę.

Nie powinno robić różnicy, czy to Citroen czy Peugeot (lub Vauxhall lub Opel), i tak wszystko jest teraz Stellantis, a nawet wersje Toyoty K9 Berlingo z tym samym silnikiem powinny być objęte.
Przykro mi to słyszeć. Mam nadzieję, że wkrótce zapewnią Ci samochód zastępczy, dopóki nie odzyskasz swojego samochodu. Będę zadowolony, jeśli przyznają się do usterki i zgodzą się naprawić problem, ponieważ staje się to dość kosztowne, jeśli próbuję to zrobić sam w lokalnym warsztacie. Nie pomaga również to, że Peugeot nie wydaje się mieć części do naprawy, więc musiałbym użyć czegoś takiego jak eBay, gdzie warsztat powiedział, że nie może wziąć odpowiedzialności, jeśli się zepsuje, ponieważ części mogą nie być oryginalne.

Dzięki za aktualizację. Czy przypadkiem masz jakąś korespondencję od nich w sprawie problemu, na wypadek gdyby Peugeot twierdził, że nie jest świadomy takiej usterki? To może być dla mnie wybawieniem.

Zrobię to. Już walczyłem z dealerem, który sprzedał mi samochód i gwarancję i dostałem 3 tys. funtów na naprawę. Samochód powinien być w pełni naprawiony w tym tygodniu i pójdę do rzecznika praw konsumenta z pozostałymi kosztami (spodziewam się kolejnych 1 tys. funtów), których będę dochodzić od peugeota. Moja sprawa jest gotowa do złożenia... trzymajcie kciuki!!
Przykro mi to słyszeć. Mam nadzieję, że szybko załatwią ci samochód zastępczy, dopóki nie odzyskasz swojego. Będę zadowolony, jeśli przyznają się do usterki i zgodzą się naprawić problem, ponieważ staje się to dość kosztowne, jeśli próbuję zrobić to sam w lokalnym warsztacie. Nie pomaga to, że peugeot wydaje się nie mieć części do naprawy, więc musiałbym użyć czegoś takiego jak ebay, gdzie warsztat powiedział, że nie może wziąć odpowiedzialności, jeśli się zepsuje, ponieważ części mogą nie być oryginalne.

Dzięki jeszcze raz za aktualizację. Czy przypadkiem masz jakąś korespondencję od nich w sprawie problemu, na wypadek gdyby peugeot twierdził, że nie jest świadomy takiej usterki? To może być dla mnie wybawieniem.

21 - 40 of 106 Posts