Peugeot Forums banner

Dostawcy pomp wysokiego ciśnienia do silników Diesla?

7.8K views 9 replies 6 participants last post by  gijoe50000  
#1 · (Edited)
407 2L 136 HDi, rok produkcji 2006.

Szukam zamiennika wysokociśnieniowej pompy paliwa do silnika Diesla, jest to:

Siemens 5W S40019

Chciałbym nową, a nie regenerowaną, ale nie mogę znaleźć wielu dostawców, czy ktoś ma jakieś rekomendacje? Mieszkam w Newcastle w Wielkiej Brytanii. (próbowałem Andrew Page, eurocarparts, GSF, nie jestem zadowolony z ich cen).

Czy można zamienić pompę Siemensa na wersję Delphi, czy też są one różne? Zgodnie ze stroną internetową Delphi jest ona kompatybilna z moim silnikiem DW10BTED4. Numer części Delphi to 9424A110A. Nie byłem pewien, czy wszystkie złącza będą w tym samym miejscu, czy też mogą wystąpić inne problemy? Próbowałem znaleźć numer części LUCAS, ponieważ oferują część zamienną, ale nie mogę znaleźć ich katalogu, więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi w tym pomóc?

#2 ·
Myślę, że ktoś taki jak reliable406 najlepiej odpowie na to pytanie, czy mogę zapytać, dlaczego potrzebujesz jednego?? Niezbyt częste pytanie

Wysłane z mojego K013 używając Tapatalk

#3 ·
Będziesz się zmagać, ponieważ zupełnie nowe pompy są drogie, zwykle powyżej 500-600 funtów. Najlepiej znaleźć lokalne miejsce, aby zregenerować swoją pompę lub kupić regenerowaną. Pompy używane mogą być ryzykowne, jak się przekonałem na moim starym samochodzie (pompa była gorsza niż ta, która ją zastępowała!)

#4 · (Edited)
Dostałem kod mówiący coś podobnego do usterki zaworu regulatora ciśnienia paliwa. Niewystarczające ciśnienie paliwa.

To kontynuacja mojego wcześniejszego postu dotyczącego niereagującego pedału przyspieszenia.

Poprzedni problem rozwiązałem, lutując ponownie okablowanie pedału, co usunęło kody ścieżki przepustnicy. Następnie otrzymałem kod dotyczący EGR, więc wymieniłem EGR, samochód jeździł _ok_ przez około dwa tygodnie, chociaż zauważyłem opóźnienie na pedale przyspieszenia.

Kiedy zaczął się nowy problem, testowałem pedał przyspieszenia na kilku czerwonych światłach w drodze do domu, na biegu jałowym, stukając pedałem do 1500 obr./min i pozwalając mu opaść, i reagował dobrze bez opóźnień, za trzecim razem pedał w ogóle nie zareagował, nie dostałem nic z pedału przez około 10 sekund. W tym czasie samochód stał i pracował na biegu jałowym bez żadnych oznak problemu. Następnie pedał przyspieszenia zaczął ponownie reagować, a samochód jechał normalnie przez resztę drogi do domu.

Kiedy wróciłem do domu, podłączyłem Diagbox i zobaczyłem kod dotyczący regulatora ciśnienia paliwa, zarejestrowany czas od uruchomienia zapłonu wydawał się zbiegać z moim doświadczeniem z pedałem przyspieszenia. Wymieniłem filtr paliwa w poprzedni weekend (5 dni) i jeździłem samochodem do pracy i z powrotem bez problemów.

Czy uważasz, że jest prawdopodobne, że coś jest nie tak z pompą? Miałem zamiar ją po prostu wymienić i skończyć, ale po namyśle zastanawiam się, czy za to może odpowiadać czujnik common rail? Nie jestem pewien, gdzie zdobyć zamiennik, ponieważ nie jestem przekonany, że powinienem ufać ofertom specjalnym z serwisu eBay.

Czytałem również we wcześniejszym wątku o jednostce nadawczej paliwa jako potencjalnym źródle problemów.

Udało mi się zdobyć kilka pomp:

Mogę dostać regenerowaną za 250 funtów, ale obawiam się, że regenerowane mogą nie być niezawodne w dłuższej perspektywie.
Mogę dostać Lucas za 400 funtów.
Mogę dostać nową Siemensa za 480 funtów.

Czujniki ciśnienia na eBayu wydają się kosztować 41 funtów, ale jeśli ktoś może polecić lepszego dostawcę, zapłaciłbym trochę więcej.

Jeśli ktoś ma kartę katalogową (lub instrukcje testowe) dla czujnika common rail lub nadajnika paliwa, byłbym wdzięczny.

#5 ·
Czy 400/500 funtów to naprawdę tak dużo? Nie mrugnąłbym okiem, gdyby to miało utrzymać mój samochód w ruchu, chyba że samochód byłby wart 10 funtów, co byłoby łatwiej wymienić niż naprawiać.

Ale ponad tysiąc funtów musiałbym przemyśleć..

Zanim wydałbym jakiekolwiek pieniądze, byłbym czterokrotnie pewien (właśnie to wymyśliłem), że moje 500 funtów naprawia samochód.

#6 ·
Jeśli masz pompę Siemensa, nie możesz zamontować Delphi, ponieważ systemy są różne, musi być jak dla siebie, ale jak wspomniano, to nie jest powszechny problem, tak, ulegają awarii, ale zwykle jest to całkowite zablokowanie i zabierają również krzywkę !! Uważam, że Twój problem jest gdzie indziej, czy sprawdzałeś ciśnienie paliwa w danych na żywo, jeśli rośnie z obrotami i pasuje do odniesienia, to zwykle jest w porządku.

#10 ·
Niedawno wymieniłem regulator w moim 1.6hdi, 50 funtów na ebayu i 15 minut roboty. W moim przypadku regulator zacinał się w pozycji otwartej przy niskich obrotach (przez otwarty rozumiem, że pozwalał na powrót całego paliwa do obwodu niskiego ciśnienia i żadne paliwo nie trafiało do przewodu wysokiego ciśnienia).

Więc samochód ciągle gasł, gdy zbliżał się do znaku stopu lub skrzyżowania, gdy regulator był cofnięty i zablokowany. Myślę, że też przeciekał, ponieważ w złączu był olej napędowy. Wiem, że prawdopodobnie już to naprawiłeś, ale to były objawy, gdy mój regulator się zacinał. Samochód działał idealnie, gdy już jechał, lub gdy wyłączyłem zapłon ręcznie, ale jeśli sam zgasł, nie uruchamiał się ponownie.

To było piekło na ulicach jednokierunkowych i w miastach!