Peugeot Forums banner

Konfiguracja SMEG+

46K views 23 replies 8 participants last post by  annabagamezone23  
#1 ·
Ok, chłopaki,

Więc miałem dziś trochę czasu, więc postanowiłem pobawić się programowaniem SMEG_PLUS w 308. Mam dobre wieści... Jestem o krok bliżej.

Więc zaktualizowałem mój Diagbox do wersji v07.82 (która jest również określana jako v8.18). Wiązało się to z wgraniem oprogramowania układowego na moim kablu Lexia do wersji 4.3.4, co było przerażające, jednak wydawało się działać i nadal mogę rozmawiać z moim samochodem... Mam nadzieję, że to nie spowoduje żadnych problemów.

Więc wcześniej, kiedy miałem Diagbox 7.44 (który wciąż mam na innej maszynie wirtualnej), za każdym razem, gdy próbowałem wybrać jednostkę centralną SMEG+, pojawiało się okno podręczne z informacją, że muszę połączyć się z serwerami Peugeota, aby przejść dalej.

Cóż, dzisiaj na v07.82 mogę wybrać jednostkę centralną, wykonać programowanie VIN i różne inne opcje.

Teraz, kiedy wchodzę w 'Naprawa', są 2 opcje.

- Wyświetl i wydrukuj opcje konfiguracji
- Skonfiguruj i wyświetl opcje.

Jeśli wybiorę Wyświetl i wydrukuj opcje, pokazuje mi wszystko, co chcę zobaczyć. I to fantastyczne, ile opcji można się bawić.

Jednak kiedy wybieram konfigurację... Pojawia się okno podręczne z napisem 'Proszę czekać' i nic się nie dzieje. Muszę wymusić zamknięcie Diagbox i uruchomić go ponownie. Zaczynam myśleć, że potrzebujesz aktualnego, oryginalnego Diagboxa, aby bawić się tymi ustawieniami. Co oznacza pójście do dobrego dealera... I zapytanie, czy możesz pograć na ich komputerze!!

W każdym razie, wracając do opcji w SMEG PLUS. (Przepraszam za kiepskie zdjęcia i umieszczenie produktu Toshiba, nie miałem jeszcze drukarki PDF / możliwości zrzutu ekranu na tej maszynie wirtualnej).

Tutaj możesz zobaczyć pierwszą stronę, która dotyczy opcji menu dostępnych i obecnych / nieobecnych w menu ekranu dotykowego. Jak widać na pasku przewijania, jest ich całkiem sporo:

Image

A tutaj jest menu, którym jestem szczególnie podekscytowany, ponieważ wiem, że jest kilku innych członków... JAKIE MOTYWY SĄ DOSTĘPNE W TEJ JEDNOSTCE!! (wreszcie wiem).

Image

W tej chwili mogę tylko wyświetlać te ustawienia i nie mogę ich zmieniać. Ale wierzę, że to błąd oprogramowania, ponieważ było kilka innych problemów podczas korzystania z najnowszego diagboxa.

Mój następny krok, kiedy będę miał więcej czasu, to wykonanie kroków aktualizacji 1 po 1 i sprawdzenie, czy niższa wersja (powiedzmy v7.7x) pozwala mi zmienić opcje w tej jednostce.

Wszelka pomoc / porada / opinia są bardzo mile widziane. A jeśli ktoś w mojej okolicy posiada garaż, a dokładniej ma oprogramowanie diagbox, które łączy się z serwerami (w pełni licencjonowane). Będę gotów zapłacić za zmianę kilku z tych opcji. :D

Pozdrawiam wszystkich!

#2 ·
Woww. To wygląda obiecująco! Zastanawiam się, czy dealer mógłby zmienić opcje. To znaczy, nie jestem pewien, czy mogą na przykład włączyć motyw 3. Może być jeszcze jedne drzwi bezpieczeństwa, aby sprawdzić, czy wykończenie samochodu (GT-GTi - Active(Allure)) jest sprawdzone! Ale rzeczywiście obiecująco to widzieć.

#3 ·
Woww. To wygląda obiecująco! Zastanawiam się, czy dealer mógłby zmienić opcje. To znaczy, nie jestem pewien, czy mogą włączyć na przykład motyw 3. Może być jeszcze jedno zabezpieczenie, aby sprawdzić, czy wykończenie samochodu (GT-GTi - Active(Allure)) jest sprawdzone! Ale rzeczywiście obiecująco to widzieć.
Mam przyjaciela, który pracuje jako technik w warsztacie Peugeota w Kornwalii. Używają (oryginalnej) wersji 8.19 (ta, którą próbowałem, to 8.18). Następnym razem, gdy tam będę, pozwoli mi pobawić się swoim prawdziwym zestawem i zobaczyć, co mogę zrobić.

(Oczywiście, chyba że dowiem się tego wcześniej :D )

Nie wiem, czy tak jest, kiedy przeglądałem oprogramowanie układowe dla plików motywów, przechodząc przez programowanie, wyglądało na to, że oprogramowanie układowe po prostu zrzucało wszystkie motywy na samochód, nie mogłem znaleźć niczego, co by mi mówiło, że oprogramowanie układowe umieszcza tylko określone motywy w samochodach. Więc pomyślałem, że to musi być jednostka centralna, która mówi oprogramowaniu układowemu. Co ma sens po zobaczeniu tych opcji w Diagbox. Nie sądzę, żeby mogły być jakieś inne kontrole, ponieważ te jednostki SMEG będą uniwersalne dla każdego samochodu, więc jeśli jedna zawiedzie, musi być sposób na wzięcie pustej i skonfigurowanie jej w GTI lub Active... Takie są moje przemyślenia.

Mój przyjaciel z Peugeota nie był pewien, ponieważ tak naprawdę nie musiał jeszcze wykonywać żadnych prac na SMEG+, poza pomaganiem ludziom z mapami / fotoradarami itp... (Co uważam za dobry znak :

#6 ·
Paul,

Poszedłem do lokalnego dealera Peugeota. Podłączyli mój T9 do Diagbox, aby zobaczyć opcje motywów SMEG+, tak jak udostępniłeś wcześniej. Ale nie mogliśmy tego znaleźć.

Czy możesz mi powiedzieć, jak możemy tam wejść? Dealer używa Diagbox v8.18

Dzięki z góry! :thumb:

#7 ·
Cześć, nie pamiętam dokładnie, ponieważ spędziłem mnóstwo czasu na zabawie, próbując coś znaleźć.

Zrobiłem globalny test. Następnie przeszedłem do sekcji Wielofunkcyjnej/rtx. Lub do tej, która wskazywała na jednostkę centralną. (Nie należy mylić z sekcją samego wyświetlacza dotykowego, ponieważ zauważyłem, że tam była).

Na początku było napisane ECU nie rozpoznane (jednak myślę, że to był błąd oprogramowania, ponieważ później pojawiło się coś w stylu silnik musi być włączony do programowania SMEG).

W tym miejscu przeszedłem do 'Naprawa', a następnie 'Zmień i wyświetl konfigurację' i opcje były tam.

#9 ·
Cześć Paul,

Nie wiem, czy to widziałeś, czy nie, ale wydaje się, że możesz pomyślnie aktywować motyw RedLine z Diagbox, tak jak zrobił to jeden z francuskich użytkowników z pomocą oficjalnego dealera Peugeota.

themes smeg+ - SMEG+ - Electronique embarquée - FORUM Forum-Peugeot

:thumb:
Dzięki za link! Byłem pewien, że to możliwe, po prostu potrzebuję wersji Diagbox, która nie ma błędów, takich jak mój, gdzie się zawiesza.

Dobrze zrobił, że doprowadził do tego mechanika Peugeota :D

#11 ·
Cześć Paul,

Smutna wiadomość ode mnie.

Dziś znalazłem czas, aby odwiedzić lokalnego dealera. Podłączyliśmy mój samochód do DiagBox (który jest teraz w wersji 8.22).

Poszliśmy do RTX > Telekodowanie > następnie było 4-5 głównych wyborów menu, takich jak VIN / Audio / ... / Inne parametry

W jednym z menu znaleźliśmy

"Aktywny motyw nr 6"

Następnie próbowaliśmy go telekodować, aby był "Aktywny motyw nr 8", wtedy wyświetla się Nieudane kodowanie!

Technik powiedział mi, że musi być jakieś inne menu, w którym NAJPIERW należy Aktywować lub Dezaktywować motywy, a następnie wybrać je z powyższego.

Chodzi mi o to, że nie mogliśmy znaleźć ekranu, który udostępniłeś wcześniej, jak

Motyw 1 --- nieaktywny
Motyw 2 --- nieaktywny
---
---
---
Motyw 8 -- nieaktywny

Jeśli masz czas, aby ponownie zająć się samochodem i wyjaśnić menu krok po kroku, byłoby wspaniale! Byłbym szczęśliwy, gdybyś miał na to czas.

Technik powiedział mi: "Jeśli znajdziesz rozwiązanie online, wróć, chcielibyśmy Ci pomóc"

Wrócę więc i spróbuję jeszcze raz. Ale wcześniej chcę mieć pewność, które menu/ścieżkę powinienem śledzić...

#12 ·
Cześć Paul,

Smutna wiadomość ode mnie.

Dzisiaj znalazłem czas, aby odwiedzić lokalnego dealera. Podłączyliśmy mój samochód do DiagBox (który ma teraz wersję v8.22).

Przeszliśmy do RTX > Telekodowanie > następnie było 4-5 głównych wyborów menu, takich jak VIN / Audio / ... / Inne parametry

W jednym z menu znaleźliśmy

"Aktywny motyw nr 6"

Następnie próbowaliśmy go telekodować, aby był "Aktywnym motywem nr 8", wtedy wyświetla się Nieudane kodowanie!

Technik powiedział mi, że musi istnieć inne menu, w którym NAJPIERW należy Aktywować lub Dezaktywować motywy, a następnie wybrać je z powyższego.

Chodzi mi o to, że nie mogliśmy znaleźć ekranu, który udostępniłeś wcześniej, jak

Motyw 1 --- nieaktywny
Motyw 2 --- nieaktywny
---
---

---
Motyw 8 -- nieaktywny

Jeśli masz czas, aby ponownie zająć się samochodem i wyjaśnić menu krok po kroku, byłoby wspaniale! Byłbym szczęśliwy, gdybyś miał na to czas.

Technik powiedział mi: "jeśli znajdziesz rozwiązanie online, wróć, chcielibyśmy ci pomóc"

Więc wrócę i spróbuję ponownie. Ale wcześniej chcę mieć pewność, które menu/ścieżkę powinienem śledzić...
Cześć, na pewno pomogę, kiedy będę mógł. Właściwie wierzę, że istnieje inna wersja diagbox, którą również mogę zaktualizować i zobaczyć, czy pozwoli mi to wprowadzić wymagane zmiany, kiedy będę miał na to szansę.

Niestety jestem na kursie szkoleniowym w Walii do końca tygodnia i prawdopodobnie nie będę miał okazji zrobić tego do weekendu po następnym!

Na pewno będę was wszystkich informował, jeśli poczynię jakieś postępy!

#17 ·
Przepraszam, ostatnio nie miałem czasu się tym pobawić. Wciąż dochodzę do siebie po złamanej stopie, której doznałem kilka tygodni temu, więc w tej chwili nie wychodzę za bardzo do samochodu! Wkrótce znajdę trochę czasu! Ponadto mapy 2016-1 powinny być dostępne za tydzień lub dwa.
Och, nie wiedziałem tego. Przykro mi to słyszeć, mam nadzieję, że wkrótce wyzdrowiejesz! :thumb:

#18 ·
Ok, więc byłem w weekend w Kornwalii, a mój przyjaciel, który pracuje tam jako mechanik w Peugeot, dał mi dostęp do swojego Genuine Diagbox (8.22). Jak tylko zalogowałem się do SMEG, poinformował mnie, że dostępna jest aktualizacja 'profilu' i kontynuował pobieranie i instalowanie zaktualizowanego profilu. Nie poinformował mnie jednak o zawartości tego nowego profilu.

W każdym razie, przeglądałem menu i są zupełnie inne opcje niż to, co widzę u siebie. Głównie, nie ma opcji włączenia wyłączonych motywów, tylko zmiany aktywnego motywu.

Udało mi się włączyć opcje 'oświetlenia nastrojowego' w mojej jednostce centralnej, więc mogę włączać i wyłączać światła w kabinie, kiedy chcę. Zamiast żeby były 'włączone' cały czas. Sprawdziłem również i ustaliłem, że będzie można włączyć wejście wideo dla kamery cofania (Następny projekt).

Z tego, co mogę wywnioskować, przynajmniej z oryginalnym Diagboxem. Zmieniasz ustawienia w Diagbox, Diagbox wysyła nowe ustawienia na serwer online, serwer online tworzy nowy 'Profil' dla twojego SMEG+, wysyła go do Diagbox, Diagbox instaluje go i uruchamia ponownie jednostkę centralną. To może utrudnić programowanie ich za pomocą zestawu Diagbox, który niekoniecznie jest oryginalny. Myślę, że czas pokaże!

#19 ·
Cześć. Jestem nowicjuszem na forach, ale śledzę je od jakiegoś czasu i z powodzeniem zaktualizowałem do R5.41.xxxx i śledzę wątki dotyczące motywów od jakiegoś czasu, ponieważ kwadrat i refleks w kolorze niebieskim po prostu mi nie odpowiadają.

Zauważyłem w plikach oprogramowania układowego folder o nazwie HARMONY i zawiera on różne pliki konfiguracyjne, które odnoszą się do wszystkich znanych motywów. Czy to może być sposób na instalację po aktualizacji, zamiast używać diagbox?

To tylko myśl - popraw mnie, jeśli wiesz inaczej.

#20 ·
Cześć. Nowicjusz na forach, ale śledzę je od jakiegoś czasu i z powodzeniem zaktualizowałem do R5.41.xxxx i śledzę wątki dotyczące motywów od jakiegoś czasu, ponieważ kwadrat i refleks w kolorze niebieskim po prostu mi nie odpowiadają.

Zauważam w plikach oprogramowania układowego folder o nazwie HARMONY i zawiera on różne pliki konfiguracyjne, które odnoszą się do wszystkich znanych motywów. Czy to być może sposób na instalację podczas aktualizacji, zamiast używać diagbox?

To tylko myśl - popraw mnie, jeśli wiesz inaczej.
Nie, obawiam się, że to nie zadziała. Aktualizacja oprogramowania układowego instaluje WSZYSTKIE motywy z folderu.

Samo urządzenie musi być zaprogramowane, które motywy mają być wyświetlane.

#23 ·
Ok, chłopaki,

Więc miałem dziś trochę czasu i postanowiłem pobawić się programowaniem SMEG_PLUS w 308. Mam dobre wieści... Jestem o krok bliżej.

Więc zaktualizowałem mój Diagbox do wersji v07.82 (która jest również nazywana v8.18). Wiązało się to z wgraniem oprogramowania układowego na moim kablu Lexia do wersji 4.3.4, co było przerażające, jednak wydawało się działać i nadal mogę rozmawiać z moim samochodem... Mam nadzieję, że to nie spowoduje żadnych problemów.

Więc wcześniej, kiedy miałem Diagbox 7.44 (który wciąż mam na innej maszynie wirtualnej), za każdym razem, gdy próbowałem wybrać jednostkę centralną SMEG+, pojawiało się okno podręczne z informacją, że muszę połączyć się z serwerami Peugeota, aby przejść dalej.

Cóż, dzisiaj na v07.82 mogę wybrać jednostkę centralną, wykonać programowanie VIN i różne inne opcje.

Teraz, kiedy wchodzę w „Naprawę”, są 2 opcje.

• Wyświetl i wydrukuj opcje konfiguracji

• Konfiguruj i wyświetl opcje.

Jeśli wybiorę Wyświetl i wydrukuj opcje, pokazuje mi wszystko, co chcę zobaczyć. I to fantastyczne, ile opcji można się bawić.

Jednak kiedy wybieram konfigurację... Pojawia się okno podręczne z napisem „Proszę czekać” i nigdy nic się nie dzieje. Muszę wymusić zamknięcie Diagboxa i uruchomić go ponownie. Zaczynam myśleć, że potrzebujesz aktualnego, oryginalnego Diagboxa, aby bawić się tymi ustawieniami. Co oznacza pójście do dobrego dealera... I zapytanie, czy możesz pograć na ich komputerze!!

W każdym razie, wracając do opcji w SMEG PLUS. (Przepraszam za kiepskie zdjęcia i umieszczenie produktu Toshiba, nie miałem jeszcze drukarki PDF / możliwości zrzutu ekranu na tej maszynie wirtualnej).

Tutaj możesz zobaczyć pierwszą stronę, która dotyczy opcji menu dostępnych i obecnych / nieobecnych w menu ekranu dotykowego. Jak widać na pasku przewijania, jest ich sporo:

Image

A tutaj jest menu, którym jestem szczególnie podekscytowany, ponieważ wiem, że kilku innych członków też jest... JAKIE MOTYWY SĄ DOSTĘPNE W TYM URZĄDZENIU!! (czas najwyższy, żebym wiedział).

Image

W tej chwili mogę tylko wyświetlać te ustawienia i nie mogę ich zmieniać. Ale wierzę, że to błąd oprogramowania, ponieważ było kilka innych problemów, które miałem podczas korzystania z najnowszego diagboxa.

Mój następny krok, kiedy będę miał więcej czasu, to wykonanie kroków aktualizacji 1 po 1 i sprawdzenie, czy niższa wersja (powiedzmy v7.7x) pozwala mi zmienić opcje w tym urządzeniu.

Wszelka pomoc / rada / opinia są bardzo mile widziane. A jeśli ktoś w pobliżu ma garaż, a dokładniej oprogramowanie diagbox, które połączy się z serwerami (w pełni licencjonowane). Będę gotów zapłacić za zmianę kilku z tych opcji. :D

Pozdrawiam wszystkich!
Gdzie mogę dostać kopię zaktualizowanego oprogramowania, dzięki