Peugeot Forums banner

RE: 1.6 silnik VTi system PCV

20K views 14 replies 8 participants last post by  MojoMagician  
#1 ·
RE: 1.6 Silnik VTi system PCV

Cześć,

Mam podejrzenia, że mój system PCV w moim Peugeocie 207 sw nie działa prawidłowo, ale nie mam pojęcia, jak powinien działać.

Badam przyczynę niepowodzenia testu emisji węglowodorów.

Do tej pory próbowałem dowiedzieć się, czy zarejestrowano jakieś usterki elektroniczne (takie jak wypadanie zapłonów itp.). Nie widzę żadnych usterek, poza sporadycznym błędem mieszanki bogatej P2178. Kontrolka silnika się nie zapala, więc zakładam, że ta sporadyczna bogata mieszanka jest spowodowana czymś, co robię, próbując dowiedzieć się, co się dzieje (zamiast być przyczyną problemu). - Mogę się mylić, więc zamówiłem już nowe świece zapłonowe, nowy filtr powietrza, olej i filtr oleju, więc może to wyleczy sporadyczny błąd.

Powody, dla których podejrzewam coś z PCV/próżniami i odpowietrznikami?

W momencie, gdy wyciągam bagnet oleju, jest tam próżnia. Możesz położyć palec, aby zakryć i jest tam sporo próżni.

Ponadto, wyjmując korek wlewu oleju podczas pracy silnika: można wyjąć korek wlewu oleju, jednak gdy go włożę z powrotem, po kilku sekundach silnik ma problem z biegiem jałowym i najczęściej po prostu całkowicie gaśnie. (więc włożenie korka wlewu oleju powoduje zatrzymanie silnika)

Ponadto, wspomniany powyżej kod błędu pojawia się dopiero po zgaśnięciu silnika (z powodu jakiegoś rodzaju próżni i/lub ciśnienia, spowodowanego wyjęciem korka wlewu oleju).

Odłączyłem również rurę odpowietrzającą (z pokrywy skrzyni korbowej - po lewej stronie pokrywy skrzyni korbowej). Wygląda na to, że trochę oleju dostaje się do rury odpowietrzającej (jest dość oleista - nie jestem pewien, ile oleju normalnie powinno uciekać w ten sposób)

Na tej samej rurze odpowietrzającej (tej odłączonej od pokrywy skrzyni korbowej) występuje próżnia, a jeśli położę na niej palec, blokując powietrze, silnik gaśnie w ten sam sposób, jak z korkiem oleju

Nigdy nie badałem niczego podobnego, więc wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana.

Jak powiedziałem, nie wykluczam faktu, że mogę mieć nieszczelny wtryskiwacz lub zużytą świecę zapłonową lub przeszkodę w powietrzu. Pracuję nad tą możliwością, ale wydaje mi się dziwne, że nie są rejestrowane żadne kody wypadania zapłonów, a kod bogatej mieszanki nie jest normalnie rejestrowany, chyba że majstruję przy próżniach w silniku.

z góry dziękuję za pomoc

#2 · (Edited)
Cześć Lenroc,
Ja również mam silnik 1.6Vti w moim 2008 207SW. Wszystkie obserwacje dotyczące podciśnienia, które poczyniłeś, zgadzają się z tym, co ja zauważyłem w moim.

Tak, w skrzyni korbowej powstaje podciśnienie i jest ono zaskakująco silne. Zawór PCV w pokrywie zaworów ma za zadanie regulować ilość podciśnienia, aby wraz ze wzrostem obrotów silnik nie zasysał zbyt mocno sam siebie!

Odpowietrzanie oleju to system „zamknięty” i rzeczywiście ZALEŻY od powstania tego podciśnienia. Usunięcie korka wlewu oleju przy włączonym silniku nagle wprowadzi w zakłopotanie ECU, ponieważ natychmiast wpłynie to na mieszankę, a komputer spróbuje to zrekompensować, co czasami może spowodować wzrost obrotów. Wymiana korka wlewu również nagle wprowadzi ECU w zakłopotanie w drugą stronę, więc może również wystąpić zgaśnięcie silnika.

Zatem, gdy docenisz naturę zamkniętego systemu i sposób, w jaki ECU oblicza mieszankę i wartości emisji zakładając, że podciśnienie w skrzyni korbowej jest obecne, możesz wtedy docenić, jak nagłe usunięcie lub przywrócenie tego podciśnienia za pomocą korka wlewu może wpłynąć na działanie silnika.

Próbując wyjaśnić niepowodzenie testu na obecność węglowodorów, może to być wadliwy zawór PCV. Jest to gumowa membrana, która może albo przeciekać na krawędziach, albo mieć w niej faktyczne pęknięcie. Każdy rodzaj wycieku zakłóciłby mieszankę bez konieczności utraty podciśnienia.

#3 ·
Dziękuję

Po przeczytaniu Twojej odpowiedzi zaczynam myśleć, że zawór PCV rzeczywiście działa tak, jak powinien.
Zamierzam przeprowadzić test kompresji, abym mógł wykluczyć pierścienie tłokowe (chociaż nie mam dużego ciśnienia w silniku, jeśli w ogóle, mam podciśnienie, ponieważ wąż podłączony do PCV zasysa sporą ilość)

Po dalszej diagnostyce, którą przeprowadziłem od czasu mojego ostatniego posta, odczytałem parametry silnika podczas pracy na biegu jałowym, ciśnienie oleju wyszło jako "nadciśnienie".

Wygląda więc na to, że gdzieś w silniku buduje się ciśnienie.

Czy jest jakiś inny odpowietrznik lub coś w tym rodzaju? A może zawór PCV w skrzyni korbowej to jedyna droga z silnika?

Nadal mam biały dym z silnika i brak kodu błędu, brak kontrolki MIL i brak jasnej wskazówki, co może to powodować. Silnik pracuje dobrze, bez żadnych problemów, bez pukania, bez dziwnych dźwięków, bez wahań, bez nieregularnych obrotów biegu jałowego, wszystkie cylindry zapalają się tak, jak powinny (odłączałem po kolei każdą świecę zapłonową i na pewno działają tak, jak powinny)

To musi być coś, czego mi brakuje, ale szczerze mówiąc, poza testem kompresji nie mogę wymyślić nic innego (wykonam go, gdy mój przyjaciel przyniesie swoje narzędzie do odczytu)

Będę Cię informował na bieżąco, cokolwiek się stanie; Bardzo dziękuję za przeczytanie

#4 ·
Może być wiele przyczyn wysokiego HC. Jeśli nie ma zarejestrowanych kodów, spójrz na dane na żywo dotyczące korekcji wtryskiwaczy, temperatury płynu chłodzącego, temperatury powietrza wlotowego i obliczonej masy powietrza itp.

Czy możesz uzyskać kopię oryginalnego niepowodzenia emisji lub ponownego testu, ponieważ wartości CO i Lambda mogą pomóc w rozwiązywaniu problemów? Zakładam, że samochód był w pełni rozgrzany przed testem, z włoskim tuningiem przed testem może zająć trochę czasu, zanim katalizator w niektórych VTI się zapali, moja córka stara 207 była.

• Like
Reactions: 5ar
#6 ·
Może być wiele przyczyn wysokiego HC. Jeśli nie ma zarejestrowanych kodów, spójrz na dane na żywo dotyczące korekcji wtryskiwaczy, temperatury płynu chłodzącego, temperatury powietrza wlotowego i obliczonej masy powietrza itp.

Czy możesz uzyskać kopię pierwotnego niepowodzenia emisji lub ponownego testu, ponieważ wartości CO i Lambda mogą pomóc w znalezieniu usterki. Zakładam, że samochód był w pełni rozgrzany przed testem, z włoskim tuningiem przed testem może zająć trochę czasu, zanim kat zapali się w niektórych VTI, tak było w przypadku starego 207 mojej córki
O teście emisji: Kupiłem ten samochód, sprzedawca reklamował go jako "dobry stan, ale nieużywany, przeterminowany przegląd"; facet wyglądał na szczerego, więc mu zaufałem, to była moja wina, że ​​nie sprawdziłem historii przeglądów wcześniej;
Kiedy sprawdziłem to online, jedyne co widzę to awaria z powodu wysokiego HC. Ostatecznie zabiorę go na inny test, ale chcę spróbować wszystkiego, co mogę, zanim znów się nie uda.
Nie mam pojęcia, czy samochód był odpowiednio gorący, kiedy przeprowadzali test. Wygląda na samochód, który nie był dużo jeżdżony i wygląda na to, że większość przebiegu pochodzi z podróży 3-4 mil. więc włoski tuning prawdopodobnie pomoże, z tym że nie mogę legalnie prowadzić samochodu.
Mój lokalny przegląd jest w odległości mniejszej niż 1 mila ode mnie, więc wkrótce umówię się na ponowne przetestowanie.
Będę Cię informował o wartościach, które z tego uzyskam;
Przed testem postaram się utrzymać samochód na wysokich obrotach tak długo, jak to możliwe, aby mógł zachowywać się jak porządna jazda po autostradzie

#5 ·
Jeśli chodzi o biały dym, czy przedostaje się płyn chłodniczy? Jeśli nie, czy odpowietrzyłeś system do końca?
Będzie wyrzucał biały/szary dym, jeśli powietrze zostanie uwięzione wokół czujnika, ponieważ będzie przelewał paliwo, wygląda to jak uszkodzenie uszczelki głowicy z rury wydechowej, ale tak nie jest.

#7 ·
Jeśli chodzi o biały dym, czy tracisz płyn chłodniczy? Jeśli nie, czy odpowietrzyłeś system do końca?
Będzie wyrzucał biały/szary dym, jeśli powietrze zostanie uwięzione wokół czujnika, ponieważ będzie przelewał paliwo, wygląda to jak uszkodzenie uszczelki głowicy z rury wydechowej, ale tak nie jest.
Miałem podejrzenia, że coś jest nie tak w obiegu płynu chłodniczego.
Kiedy dostałem samochód, było mało płynu chłodniczego (znacznie poniżej minimum)
Uzupełniłem to od razu, ale nie odpowietrzyłem go prawidłowo, tylko uzupełniłem do maksymalnego poziomu.
Innym powodem podejrzeń problemów z płynem chłodniczym jest to, że ostatnio miałem dziwne zachowanie wentylatora, tzn. wentylator pracuje szybko, gdy tylko uruchomisz zimny silnik i w chłodne dni
Nie jestem pewien, czy zużywa płyn chłodniczy, nie ma na to żadnych oznak, ponieważ pozostaje stabilny (od kiedy go uzupełniłem, pozostaje na tym samym poziomie)
Nie ma również nadmiernego ciśnienia ani pęcherzyków na zbiorniku płynu chłodniczego (z wyjątkiem normalnego ciśnienia)

Czy wiesz, jak prawidłowo odpowietrzyć układ chłodzenia?
Odpowietrzę go i zobaczę, co dalej
Również kolejne głupie pytanie: Nie mogę wyjąć żadnej ze świec zapłonowych, wszystkie moje narzędzia do świec zapłonowych są za duże do tego zadania; próbowałem z małą nasadką (14 mm długości), ale jest za krótka do tego zadania, czy istnieje specjalne narzędzie lub nasadka, której mogę użyć?
dziękuję

#8 ·
Sposób, w jaki to widzę, silnik gorący i pracujący oraz gumowe rękawice, znajdziesz zawór, który wygląda jak korek opony za/po lewej stronie akumulatora na przegrodzie, zwolnij go, aż zobaczysz płyn chłodzący, wkręć go z powrotem i mocno i szybko ściśnij rury, powtórz, powtórz za każdym razem zwalniając zawór. Może zająć kilka mil, zanim komputer się dostosuje.

Świece zapłonowe, magnetyczne najlepszy klucz do świec zapłonowych Peugeot 14mm 12-punktowy cienkościenny 3/8

#9 ·
Cześć
Prawidłowo odpowietrzyłem płyn chłodniczy, wychodzi czysty. Zrobiłem test kompresji na wszystkich tłokach i mam mniej więcej takie samo ciśnienie na wszystkich, około 12 barów na 11,8 do 12,2 barów, więc zdrowa kompresja.
Świece zapłonowe były czarne i mokre, co wskazuje na bogatą mieszankę lub spalanie oleju.
Biały dym nadal występuje, ECU nie ma żadnych kodów, żadna kontrolka na desce rozdzielczej.
Muszę również zrobić test szczelności (aby sprawdzić, czy ciśnienie w tłokach jest stabilne), ale poza tym nie mogę wymyślić nic innego.
Z wyjątkiem uszkodzonego ECU, czy wiesz, czy ECU można wymienić samodzielnie (czy potrzebny jest zestaw - zwykle z deską rozdzielczą, kluczem itp.)

#10 ·
Musisz widzieć odczyty danych na żywo, a nie tylko szukać kodów.

Dane na żywo mówią ci, co SIĘ dzieje, kody mówią ci, co SIĘ STAŁO.

Brzmi dla mnie, że silnik jest zdrowy i włoskie strojenie to wszystko, czego potrzebuje!

Zarezerwuj to na przegląd techniczny i wybierz się na najdłuższe i najszybsze drogi, jakie możesz znaleźć po drodze, nie musisz jechać bezpośrednio :)

#11 ·
RE: wyjąłem kolektor dolotowy

Cześć
Przetestuję to, ale wcześniej chcę wyczyścić i sprawdzić wszystkie układy (wlot powietrza, wlot paliwa, czujniki tlenu).
Dziś wyjąłem kolektor dolotowy, przepustnicę i wtryskiwacze.
Widzę trochę oleju i brudu wewnątrz przepustnicy, którą wyczyszczę. Zauważyłem jednak, że odpowietrznik pokrywy zaworów wchodzi do kolektora i ma czujnik tuż przed kolektorem, ten czujnik ma przewód, który nigdzie nie prowadzi (nie był do niczego podłączony i nie widzę tam żadnego luźnego przewodu).
Przewód odpowietrzający to po prostu plastikowa rurka, która prowadzi od pokrywy zaworów do kolektora (przepraszam, nie mogę dołączyć zdjęć).
Na końcu kolektora znajduje się rodzaj czujnika z 2-przewodową wtyczką).
Co ciekawe, kiedy szukam w Internecie odpowietrznika peugeot 1.6vti, widzę wąż, który w ogóle nie wygląda jak ten, który mam.
Widzę taki jak mój w niektórych Citroen 1.6 vti
Nie jestem pewien, czy wiesz, co jest tam przymocowane do tego odpowietrznika

Ponadto, czy wiesz, czy jest regulator ciśnienia paliwa, widzę tylko wąż doprowadzający paliwo do szyny wtryskiwaczy, ale nie jestem pewien, gdzie jest przewód powrotny, ani nie widzę regulatora ciśnienia

Dziękuję

#12 ·
RE: wyjąłem kolektor dolotowy

Cześć
Zrobię test, ale wcześniej chcę wyczyścić i sprawdzić wszystkie układy (wlot powietrza, wlot paliwa, czujniki o2)
dziś wyjąłem kolektor dolotowy, przepustnicę i wtryskiwacze.
Widzę trochę oleju i brudu wewnątrz przepustnicy, którą wyczyszczę. Zauważyłem jednak, że odpowietrznik pokrywy zaworów wchodzi do kolektora i ma czujnik tuż przed kolektorem, ten czujnik ma przewód, który nigdzie nie prowadzi (nie był do niczego podłączony i nie widzę tam żadnego luźnego przewodu)
Wąż odpowietrznika to tylko plastikowa rurka, która prowadzi od pokrywy zaworów do kolektora (przepraszam, nie mogę dołączyć zdjęć) na końcu kolektora znajduje się rodzaj czujnika z 2-przewodową wtyczką)
Co ciekawe, kiedy szukam w Internecie odpowietrznika peugeot 1.6vti, widzę wąż, który w niczym nie przypomina tego, który mam
Widzę taki jak mój w niektórych Citroen 1.6 vti
Nie jestem pewien, czy wiesz, co jest przymocowane do tego odpowietrznika

Ponadto, czy wiesz, czy istnieje regulator ciśnienia paliwa, widzę tylko wąż doprowadzający paliwo do szyny wtryskiwaczy, ale nie jestem pewien, gdzie jest przewód powrotny, ani nie widzę regulatora ciśnienia

Dziękuję
Cześć Lenroc, czy znalazłeś przyczynę tego problemu? Podejrzewam, że mam podobny, ponieważ wygląda na to, że mam wyciek podciśnienia na biegu jałowym, co powoduje nierówną pracę silnika. Z góry dziękuję!

#15 ·
Ja mam ten sam problem i nie mam pojęcia, co się dzieje, próbuję wszystkiego, nic nie działa
I tak czy inaczej zrobię w tym tygodniu PCV - kompletny zestaw kosztuje tylko 20 funtów (nie bierz tylko membrany, weź cały zestaw). To łatwa naprawa do zrobienia w pół godziny, która to wyklucza. Od czasu do czasu wydobywa się biały dym z wydechu, szczególnie jeśli jechałem, a potem nagle ruszyłem i odjechałem w ruchu ulicznym. Pomijając "zwykłą" kwartę oleju w silniku 1.6vti prince, którą zużywam, mam nadzieję, że to zaradzi problemowi, zanim zacznę szukać droższych rozwiązań.