Peugeot Forums banner

Peugeot Boxer tryb awaryjny

5K views 31 replies 5 participants last post by  Jfs  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Dołączyłem do tego forum w nadziei znalezienia odpowiedzi na ciągły problem z moim peugeotem boxerem 2.2 euro 5.

Mój van tracił moc i przechodził w tryb awaryjny, a po sprawdzeniu diagnostycznym wyrzucał kod P0234 dla przeładowania turbosprężarki.
Mechanik powiedział mi, że wymagana będzie nowa turbosprężarka, mimo że pojazd przejechał zaledwie 77000 mil.
Chciałbym wspomnieć, że w bardzo zimne dni uruchomienie silnika powodowało stukanie przez około pierwsze 30 sekund, a także że normalna jazda po mieście tak naprawdę nie wykazywała żadnych problemów. Prawdziwe problemy pojawiały się podczas próby przyspieszenia do 60 lub 70 mil na godzinę i utrzymania tej prędkości.
W każdym razie zgodziłem się na wykonanie tej pracy i po odebraniu pojazdu po zamontowaniu nowej turbosprężarki i przejechaniu pojazdem do domu, kontrolka silnika ponownie się zaświeciła, a pojazd przeszedł w tryb awaryjny.
Zabrałem go z powrotem, a mechanik powiedział, że przeprowadzi dalsze dochodzenie. Po tym, jak mieli go kilka dni, ich diagnoza brzmiała, że zawór EGR nie zamyka się prawidłowo i wymagany będzie nowy zawór, na co się zgodziłem.
Po wykonaniu tej pracy powiedzieli mi, że przeprowadzili również test przelewu wtryskiwaczy, a odczyty nie były dobre, wskazując na możliwe uszkodzenie wtryskiwaczy jako kolejny krok, jeśli pojazd nadal miałby niską moc.
Po przejechaniu moim vanem do domu nic nie było inaczej, a następnego dnia kontrolka silnika ponownie się zaświeciła wraz z trybem awaryjnym.

W tym momencie myślę, jaki rodzaj diagnozy oni wykonują? Ponieważ wszystko wydaje się być próbą i błędem na mój koszt.
Biorąc sprawy w swoje ręce, postanowiłem przeprowadzić własny test przelewu.
Zakupiłem zupełnie nowy zestaw testowy, podłączyłem go i przeprowadziłem 3-minutowy test, podsumowując, że mechanik napełnia mnie s***tem, ponieważ wszystkie 4 butelki wyciekły w tej samej ilości, co wyniosło około 15 ml każda, plus minus 1 lub 2 ml.

Myślę, że nowe wtryskiwacze nie są tutaj problemem i na pewno nie chcę wydawać więcej niepotrzebnych pieniędzy, aby to naprawić. Kończą mi się pomysły, jaki może być problem. Wydech wydaje się emitować dość dużą ilość spalin, ale nie są to czarne, sadzowe spaliny. Czy to możliwe, że mój DPF jest zatkany? Jeśli tak, czy nie wyrzuciłby kodu dla problemu z DPF?
Wszelkie rady dotyczące tego byłyby mile widziane.

Pozdrawiam.

JFs

#2 · (Edited)
Czy możesz podać nam co najmniej EDC lub numer VIN (najlepiej ten drugi)? VIN zaczyna się od VF3........... lub VF7.............
I czy ma start/stop czy nie? PSA działało z i bez tych systemów.

Image

Po sprawdzeniu i opublikowaniu tego, będę miał informacje o systemie.

Czy możesz również zamieścić zdjęcie silnika, bez osłony? Chcę zobaczyć system CCV (mniejsza rura prowadząca od pokrywy zaworów z powrotem do układu dolotowego), ponieważ mam już pomysły na temat DTC i co to jest.

#3 ·
Czy możesz podać nam przynajmniej EDC lub numer VIN (najlepiej ten drugi), VIN zaczyna się od VF3........... lub VF7.............
I czy ma start/stop czy nie, PSA działało z i bez tych systemów.

View attachment 122339

Po sprawdzeniu i opublikowaniu będę miał informacje o systemie.

Czy możesz również zamieścić zdjęcie silnika, bez osłony, chcę zobaczyć system CCV (mniejsza rura prowadząca od pokrywy zaworów z powrotem do układu dolotowego), ponieważ mam już pomysły na temat DTC i co to jest.
Numer VIN to "VF3YCTMFC12770814"
Pojazd nie ma start stop.
Wrócę jutro w ciągu dnia ze zdjęciem.

Dzięki.

#5 · (Edited)
PEUGEOT Boxer III 2.2 HDi 130 PUMA C (4HH) 2011 - Dalej
E1 - ECU (1320)

Image

Image

Image

Nie mam grafiki pin-out dla tego ECU, ale powyżej znajduje się pełna lista wszystkich pinów z ECU. Jeśli się nie zgadzają, konieczna będzie zmiana schematów okablowania Peugeota (SEDRE), potrzebne będą szczegóły DAM/RPO i będziemy mogli wymyślić najlepszy sposób postępowania.

Image

Mam nadzieję, że okaże się to pomocne.

#6 ·
PEUGEOT Boxer III 2.2 HDi 130 PUMA C (4HH) 2011 - Dalej
E1 - ECU (1320)

View attachment 122353
View attachment 122354
View attachment 122355

Nie mam grafiki wyprowadzeń dla tego ECU, ale powyżej znajduje się pełna lista wszystkich pinów z ECU. Jeśli się nie zgadzają, trzeba będzie przełączyć schematy okablowania Peugeota (SEDRE), potrzebne będą szczegóły DAM/RPO i będziemy mogli znaleźć najlepszy sposób.

View attachment 122357

Mam nadzieję, że okaże się to przydatne.
Witaj i dziękuję za bardzo szczegółową odpowiedź na moje pytania, jest to bardzo doceniane.
Przyjrzę się temu bliżej i opublikuję wyniki.

Miałem przemyślenie dotyczące mojego testu przelewowego wtryskiwaczy, ponieważ testowałem tylko przy prędkości biegu jałowego. Czy to zadowalający sposób testowania przelewu? Jak wspomniano wcześniej, mój van ma problem z mocą tylko wtedy, gdy próbuje przyspieszyć do prędkości około 60-70 mil na godzinę, ponieważ ma trudności z osiągnięciem i utrzymaniem tej prędkości, zwłaszcza jeśli wjedziesz na wzniesienie, wtedy prędkość po prostu spadnie.
Biorąc to pod uwagę, czy powinienem przeprowadzić kolejny test przelewowy wtryskiwaczy przy wyższych obrotach? A może marnuję na to czas?

Dzięki.

#7 · (Edited)
Myślę, że możesz tracić kontrolę nad powietrzem w układzie, a czujnik MAP jest używany do dokonywania tych ostatecznych korekt. Myślę, że proporcje powietrze/paliwo są tracone. Co jest podobne do teorii o wtryskiwaczach, z wyjątkiem tego, że testy wydają się sugerować, że działają. Właściwa diagnostyka z Lexią byłaby przydatna, ponieważ moglibyśmy zobaczyć, co widzi ECU.

Po prostu przyjmuję inne podejście oparte na dotychczasowych informacjach DTC i nic nie sugeruje mi, że wtryskiwacze są problemem. Musimy najpierw skupić się na wyczyszczeniu kodów, ponieważ ECU czyści, mówiąc, że nie wie, co się dzieje, albo między kontrolą turbosprężarki, albo czujnika, którego używa.

Rzeczy takie jak Lexia lub równoważne do diagnostyki, mogą dostarczyć Ci danych na żywo podczas jazdy, aby zobaczyć, co robi lub próbuje zrobić ECU, lub powiedzieć Ci, dlaczego ECU tak bardzo się myli i tracisz moc. Jeśli powyższe testy nie doprowadzą do znalezienia usterki, będziesz potrzebować odpowiedniej diagnostyki, aby dotrzeć do sedna sprawy.

Charakter CCV systemu oznacza, że ​​krytyczne jest, aby poprawnie znał dokładną ilość powietrza w systemie, trafiającą do cylindra.

#8 ·
Myślę, że możesz tracić kontrolę nad powietrzem w układzie, a czujnik MAP jest używany do wprowadzania tych ostatecznych korekt. Myślę, że proporcje powietrze/paliwo są tracone. Co jest podobne do teorii o wtryskiwaczach, z wyjątkiem tego, że testy wydają się sugerować, że działają, właściwa diagnostyka z Lexią byłaby przydatna, ponieważ moglibyśmy zobaczyć, co widzi ECU.

Po prostu przyjmuję inne podejście w oparciu o dotychczasowe informacje DTC i nic nie sugeruje mi, że wtryskiwacze są problemem. Musimy najpierw skupić się na wyczyszczeniu kodów, ponieważ ECU czyści, mówiąc, że nie wie, co się dzieje, albo między kontrolą turbosprężarki, albo czujnika, którego używa.

Rzeczy takie jak Lexia lub równoważne do diagnostyki, mogą zapewnić dane na żywo podczas jazdy, aby zobaczyć, co robi lub próbuje zrobić ECU, lub powiedzieć, dlaczego ECU tak bardzo się myli i tracisz moc. Jeśli powyższe testy nie doprowadzą do znalezienia usterki, będziesz potrzebować odpowiedniej diagnostyki, aby dotrzeć do sedna sprawy.

Natura CCV systemu oznacza, że ​​krytyczne jest, aby poprawnie znał dokładną ilość powietrza w systemie, trafiającą do cylindra.
Dzisiaj usunąłem czujnik map i po inspekcji był stosunkowo czysty, chociaż z lekką warstwą brudu. W każdym razie wyczyściłem go rozpuszczalnikiem i przetestowałem vana na drodze.
Werdykt: wciąż brak mocy, ale być może niewielka poprawa w porównaniu do poprzedniego, więc w takim przypadku zdecydowałem się zamówić nowy czujnik i tak biorąc pod uwagę jego niski koszt.
Zamieszczę wyniki nowego czujnika po jego otrzymaniu.

Silnik udało mi się sfotografować z zdjętą osłoną, więc proszę zobaczyć załącznik, dzięki.
Image

#9 ·
Pomyślałem, że dam kolejną aktualizację po mojej ostatniej pracy.
Wymieniłem czujnik map na nową oryginalną część i przetestowałem pojazd i mogę potwierdzić, że czujnik nie jest problemem, ponieważ pojazd nadal nie ma mocy.
Po teście drogowym rozejrzałem się po silniku i zauważyłem ślady wycieku oleju z okolic gumowych uszczelek wtryskiwaczy przy pokrywie zaworów, faktycznie widziałem, jak przechodzi, gdy silnik pracował.
Postanowiłem wyciągnąć wtryskiwacz i zauważyłem, że korpus wtryskiwacza był pokryty olejem. Przecież to chyba nie jest normalne?
Czy to oznaczałoby, że najprawdopodobniej moje miedziane uszczelki wtryskiwaczy uległy uszkodzeniu? A jeśli tak, czy mogłoby to przyczynić się do braku przyspieszenia i niemożności utrzymania stałej prędkości podczas jazdy pod górę?

A także, jeśli tak jest, czy może to być związane z kodem DTC P0234, który pojawił się w mojej diagnostyce?

Muszę jeszcze wyjąć pozostałe wtryskiwacze, ponieważ będę musiał zamówić nowe uszczelki i śruby rozciągliwe, których potrzebuję do ich wymiany, więc dam kolejną aktualizację, gdy będę na tym etapie.

#10 · (Edited)
Czy testowałeś okablowanie silnika turbiny o zmiennym przepływie?
Czy uruchomiłeś diagnostykę i przetestowałeś funkcjonalną kontrolę / test siłownika?
Otworzyłeś stronę wlotową turbosprężarki i na nią spojrzałeś?
Image

Zdecydowałem się wyciągnąć wtryskiwacz i zauważyłem, że korpus wtryskiwacza był pokryty olejem. Z pewnością to nie jest normalne?
Czy to oznaczałoby, że najprawdopodobniej moje miedziane uszczelki wtryskiwacza uległy uszkodzeniu?
Wygląda na to, że złapałeś wyciek, zanim olej zacznie zamieniać się w klej i trzyma wtryskiwacz, dając ci nowe ucho do podnoszenia pojazdu, co jest dobrym znaleziskiem.

Podkładka wygląda jak elementy 15,14,17. Element (3) wydaje się lepszy niż niektóre inne konstrukcje, nie sądzę, żeby to był problem, elementy widełkowe mogą się wyginać i nie zapewniać wystarczającego nacisku w dół.
Image

Śruby używane do mocowania wtryskiwaczy nie są śrubami rozciągliwymi. Więc o ile nie są uszkodzone, nie ma powodu, dla którego nie można ich ponownie użyć. Zaciski uchwytu powinny zostać sprawdzone, ale jak wspomniano, myślę, że będą w porządku.

Mam nadzieję, że okaże się to przydatne. Szczęśliwego Nowego Roku.

Attachments

#11 ·
Cześć, nie wykonałem jeszcze żadnych testów okablowania dla turbosprężarki.
Kiedy wyczyszczę porty wtryskiwaczy i zamontuję nowe uszczelki, mam nadzieję, że to rozwiąże mój problem.
Jeśli okaże się, że problem nadal występuje, wówczas testy okablowania będą moim kolejnym dochodzeniem.

Wielkie dzięki za schematy i wykresy momentu obrotowego. To bardzo pomocne.

Szczęśliwego Nowego Roku dla Ciebie i Twoich bliskich.👍

#15 ·
Ostatnia aktualizacja dotycząca mojego vana Boxer.

Wymieniłem wszystkie miedziane uszczelki wtryskiwaczy po dokładnym wyczyszczeniu portów i ponownym ich osadzeniu.
Zamontowałem również wszystkie nowe gumowe uszczelki górne i dokręciłem wszystko zgodnie ze specyfikacją.

Przetestowałem vana na drodze z nadzieją na najlepszy możliwy wynik, ale zamiast tego byłem głęboko zasmucony, ponieważ nadal jeździ tak samo, bez mocy i częstego trybu awaryjnego.

To teraz kieruje mnie w stronę testowania elektryki, jak wspomnieliście wcześniej.

Opublikuję kolejną aktualizację, gdy się tym zajmę.

#16 ·
Najnowsza aktualizacja dotycząca mojego vana Boxer.

Wymieniłem wszystkie miedziane uszczelki wtryskiwaczy po dokładnym wyczyszczeniu portów i ponownym ich osadzeniu.
Zamontowałem również wszystkie nowe gumowe uszczelki górne i dokręciłem wszystko zgodnie ze specyfikacją.

Przetestowałem vana na drodze z założonymi palcami i nadzieją na najlepszy możliwy wynik, ale zamiast tego głęboko zasmucony, ponieważ nadal jeździ tak samo, bez mocy i z częstym trybem awaryjnym.

To teraz kieruje mnie w stronę testowania elektryki, jak wspomniałeś wcześniej.

Zamieszczę kolejną aktualizację, gdy się tym zajmę.
Kiedy turbosprężarka została wymieniona, czy był to kompletny zespół, w tym elektryczny silnik ze zmiennymi łopatkami, czy tylko rdzeń turbosprężarki?
Jeśli był to tylko rdzeń, to podejrzewałbym, że elektryczny silnik ze zmiennymi łopatkami lub okablowanie jest uszkodzone.
Patrząc na zdjęcie turbosprężarki w poście nr 10, widać popychacz/ciągadło od silnika do dźwigni łopatek. Myślę, że z odpowiednim zestawem diagnostycznym powinien być test działania, aby sprawdzić, czy silnik/łopatki działają prawidłowo.

#32 ·
Cześć, wróciłem do początku i postępowałem zgodnie ze wszystkimi instrukcjami dotyczącymi wyszukiwania usterek w okablowaniu.

Wygląda na to, że coś przeoczyłem, ponieważ sprawdzając wartości rezystancji na czujniku map do ecu, znalazłem 1 przewód między pinem 1 i A28, który wskazuje około 1,4 oma.
Zakładam, że to problem, który spędza mi sen z powiek, więc teraz muszę znaleźć miejsce jego uszkodzenia.
Dam znać, gdy posunę się dalej, więc trzymam kciuki, że rozwiązanie jest w zasięgu wzroku.

Wielkie dzięki, ponieważ nie doszedłbym tak daleko bez Twojej pomocy.

Pozdrawiam

#27 ·
Cześć, nie, nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Jednak po wymianie turbosprężarki wraz z siłownikiem, wymianie zaworu EGR, przeprowadzeniu testu przelewowego wtryskiwaczy z zadowalającymi wynikami i braku różnicy w działaniu vana, jestem przekonany mechanicznie, że nie ma problemu. Podczas diagnostyki, którą przeprowadziłem samodzielnie za pomocą mojego ograniczonego narzędzia diagnostycznego, wykryto kod wskazujący na zwarcie do masy dla siłownika turbosprężarki, więc myślę, że to jest przyczyną mojego problemu. Turbosprężarka w tych vanach znajduje się w bardzo trudno dostępnym miejscu, więc konieczne będzie dalsze dochodzenie z mojej strony w celu sprawdzenia okablowania od ECU do siłownika, ponieważ myślę, że prawdopodobnie albo pękł przewód, albo izolacja została zużyta przez ruch i spowodowała zwarcie. Ponieważ nie mam garażu wystarczająco dużego, aby wjechać moim pojazdem do środka, nie mam innego wyjścia, jak tylko przeprowadzić naprawę na zewnątrz, a zła pogoda nie pozwoliła mi na razie zagłębić się w to, ale na pewno to zrobię, ponieważ problem doprowadza mnie do szału. Ile lat ma Twój van? I jaki ma przebieg, jeśli nie masz nic przeciwko?

#28 · (Edited)
Cześć, dzięki za odpowiedź

Mój to 2020 boxer 2.2 HDi 103kw (DW12RUD)

Mój pierwotny błąd to czujnik temperatury spalin przed katalizatorem P2084 i zawór EGR P12B3, wyczyściłem EGR i usunąłem kod EGR i nigdy nie wrócił, tylko kod czujnika temperatury.

Wyjechałem na jazdę próbną, było absolutnie w porządku na płaskim terenie, ale jak tylko wjechałem na jakikolwiek podjazd z wciśniętym pedałem gazu, wchodził w tryb awaryjny i żeby go wyłączyć, wystarczyło wyłączyć silnik i uruchomić go ponownie i znikał, więc zrobiłem tę jazdę próbną kilka razy i za każdym razem wchodził w tryb awaryjny, ale mniejsze, płaskie podróże są w porządku, zauważyłem jednak, że podczas ostatnich kilku małych podróży czasami mogłem uruchomić vana, odjechać i natychmiast wchodził w tryb awaryjny i mniej więcej w tym czasie zacząłem zauważać syczenie, jeśli wcisnąłem pedał gazu, więc myślę, że możliwe jest, że wyciek podciśnienia między turbosprężarką a kolektorem dolotowym powietrza może się do tego przyczyniać, muszę tam zajrzeć.

Teraz dostaję również

P2448 Obwód wlotu powietrza (przepływ powietrza)

P1496 Pozycja turbosprężarki

P2563 Pozycja turbosprężarki

Myślę, że P1496 i P2563 mogą być bezpośrednią usterką wynikającą z za wysokiego wlotu powietrza 🤔

Ma wrócić do warsztatu jutro na dalsze badania, mam tylko nadzieję, że nie będzie to kosztować majątku, aby dotrzeć do sedna problemu.

Pozdrawiam

#29 ·
Cześć, dzięki za odpowiedź

Mój to boxer 2020 2.2 HDi 103kw (DW12RUD)

Moją pierwotną usterką był czujnik temperatury gazu przed katalizatorem P2084 i zawór EGR P12B3 wyczyszczony egr i wyczyszczony i kod EGR nigdy nie wrócił tylko kod czujnika temperatury..

Wyjechałem na jazdę próbną, było absolutnie w porządku na płaskim, ale gdy tylko wcisnąłem jakikolwiek podjazd, włączył się tryb awaryjny, a żeby go wyłączyć, wystarczyło wyłączyć silnik i uruchomić go ponownie i go nie było, więc zrobiłem tę jazdę próbną kilka razy i za każdym razem włącza się tryb awaryjny, ale mniejsze płaskie podróże są w porządku, zauważyłem jednak, że podczas ostatnich kilku małych podróży czasami mogłem uruchomić furgonetkę, odjechać i natychmiast włączył się tryb awaryjny i w tym czasie zacząłem zauważać syczenie, jeśli również wcisnąłem pedał gazu, więc myślę, że możliwy wyciek próżni między turbosprężarką a kolektorem dolotowym może się do tego przyczyniać, muszę tam włożyć głowę.

Teraz dostaję również

P2448 Obwód wlotu powietrza (przepływ powietrza)

P1496 Pozycja turbosprężarki

P2563 Pozycja turbosprężarki

Ma wrócić do warsztatu jutro w celu dalszego dochodzenia, po prostu mam nadzieję, że dojście do sedna problemu nie będzie kosztować majątku.

Pozdrawiam
Już zrezygnowałem z oddawania mojego pojazdu do warsztatu tylko po to, żeby mogli wziąć twoje pieniądze i powiedzieć ci, że wymienili coś, co wymagało wymiany, ale w rzeczywistości nie było to związane z powodem, dla którego pojazd został do nich zabrany.

Być może po prostu wybrałem zły warsztat, więc mam nadzieję, że będziesz miał więcej szczęścia niż ja.

Proszę o zamieszczenie wyników.

#31 ·
Ostatnia aktualizacja dotycząca mojego niedziałającego turbo to....... cóż, wciąż nie działa!!!

Udało mi się jednak sprawdzić całe okablowanie między siłownikiem turbosprężarki a ECU, najpierw wykonując test ciągłości, aby dowiedzieć się, które przewody są które, a następnie test rezystancji na wszystkich poszczególnych przewodach.

Wszystkie wartości wynoszą około 0,5 do 0,7 omów.

Teraz zgaduję, że problem leży po stronie mojego ECU??

Jeśli ktoś może zaoferować coś więcej w tej sprawie, byłoby wspaniale. Ile w ogóle kosztowałby zamiennik ECU do vana Boxer?

Z niecierpliwością czekam na przeczytanie kilku odpowiedzi.