Peugeot Forums banner

Peugeot 807 - 2.0 hdi - brak rozruchu, brak kręcenia, brak komunikacji ECU

7.4K views 20 replies 3 participants last post by  Lucho  
#1 · (Edited)
Mój Peugeot 807 (2.0 Hdi, 100 kW, 2013) ma problemy z rozruchem/elektryką.

Pierwsze oznaki awarii to: po przekręceniu kluczyka (pozycja rozrusznika - 3) rozrusznik nic nie robił (brak kręcenia, a nawet klikania), w BSI było tylko ciche/ciche kliknięcie (chyba przekaźnik). Spróbowałem drugi raz przekręcić kluczyk i rozrusznik zakręcił i silnik uruchomił się. Kilka dni później musiałem spróbować 3 lub 4 razy, zanim rozrusznik zakręcił (i silnik się uruchomił). Następnego dnia rozrusznik odmówił kręcenia.

Samochód jest unieruchomiony od ponad 4 miesięcy (został sprawdzony przez AA, warsztat/eksperta Peugeota), ale brak rozwiązania. Warsztat Peugeota przeprowadził kilka kontroli (bezpieczniki, diagnostyka, próba z innym BSM, wymiana BSI na dziewiczy (zaprogramował to BSI ponownie), ale nadal brak kręcenia/komunikacji z ECU. Ostatecznie (samochód był tam ponad 2,5 miesiąca) zwrócił mi samochód, mówiąc: 'Nie mam czasu, żeby to rozwiązać'.
Tak więc teraz jestem lżejszy o 750 euro (musiałem zapłacić za jego pracę i 'nowe' BSI).

Kupiłem Lexia/diagbox (pełny chip) i sedre (schematy).

Samochód:
  • Peugeot 807, 2.0 Hdi, 100 kW, rok 2013, 114 400 km (typ silnika - chyba - DW10CB)
  • ECU: Delphi DCM 3.5 – HW9666912580
  • BSM: R06 9675878780
  • BSI: 967847718001
  • VIN: VF3EBRHD8DZ......
  • DAM: 13343
Sytuacja:
  • przekręcenie kluczyka (pozycja robocza/pozycja 1): wyświetlacz się zapala, kontrolka silnika pozostaje włączona, pompa paliwa nie pompuje (jak przed problemem) (chyba nie jest to pompa w zbiorniku); reflektory, radio, elektryczne drzwi/lusterka ... wszystko w porządku.
  • wyczyszczone bieguny akumulatora
  • Akumulator w pełni naładowany
  • Sprawdzono masy i bezpieczniki (bezpieczniki maxi, bezpieczniki w pobliżu akumulatora, BSI, BSM/PSF1)
  • wizualnie sprawdzone przewody (brak korozji, ...) + test ciągłości i rezystancji
  • test dźwiękowy OK
  • Centralny zamek działa z pilotem
  • zresetowano BSI kilka razy
  • poruszanie wiązką przewodów 😉
  • BSM, ECU: suche, złącza były odłączone, brak korozji ani niczego, i ponownie zamontowane
Sprawdziłem dwukrotnie akumulator, masy (zdemontowane, wyczyszczone i ponownie zamontowane), przewody zasilające, ... .
  • OBDplug: rezystancja przewodów CAN przy gnieździe OBD: pin 6 (canH) – pin 14 (can L): 60 omów
  • can z ECU do ESP: ok (brak rezystancji)
  • odłączyłem wiele czujników (myśląc, że to problem z odniesieniem 5V)

Diagnoza usterki - patrz pełny raport w załączniku
BSI
9528: brak polecenia rozrusznika
F015: brak komunikacji z ECU silnika
F406: błąd czujnika ciśnienia oleju
F40A: błąd wskaźnika oleju
ECU
Błąd komunikacji ECU zarządzania silnikiem

pomiary napięcia (zapłon włączony): bezpieczniki BSI/BSM i 53VNR (ECU) - patrz raport w załączniku

Nie jestem inżynierem elektrykiem/motoryzacyjnym, więc szukam/mam nadzieję na pomoc na tym forum. Chociaż mam schematy okablowania, nie mam wiedzy:
  • na których przewodach powinienem się skupić
  • jak interpretować pomiary (jakie V należy się spodziewać)
  • które przewody powinny mieć 5V, 12V, ... .

Czy ktoś może rzucić okiem na raport o błędach + pomiary napięcia? Proszę

Co może powodować ten problem? Czy ECU jest martwe/spalone? Czy to problem z odniesieniem 5V (powodujący, że ECU się nie budzi)? Czy to ECU może to być problemem.

Czy ktoś ma pomysł, jak ponownie uruchomić mój samochód lub przynajmniej przywrócić komunikację z ECU?

Attachments

#2 · (Edited)
Widzę, że bezpieczniki 5, 10, 19 i 20V nie mają zasilania. Oznacza to, że przekaźnik R2 w BSM się nie zamknął, co prawdopodobnie oznacza, że R1 się nie zamknął. Przekaźnik R1 jest przekaźnikiem głównym i jest sterowany przez ECU silnika za pomocą przewodu nr 1226 (pin 8 28V NR - 28-pinowe czarne złącze BSM). Powinien mieć 12 V po wyłączeniu zapłonu i przejść do 0 V po włączeniu zapłonu. Jeśli tak się nie dzieje, może to być spowodowane złym połączeniem z ECU silnika lub uszkodzeniem ECU silnika.

Załączyłem schemat wtrysku SEDRE, który jest bardziej odpowiedni dla Twojego problemu.

EDIT
Jeśli przekaźnik R1 w BSM się nie zamknie, ECU silnika nie otrzyma głównego zasilania, co wyjaśniałoby, dlaczego magistrala CAN nie komunikuje się.

Attachments

#3 · (Edited)
Dzięki za pomoc. Schemat okablowania mojego samochodu jest inny (ECU 53Vnr, 53VMR i 48VGR). Ale rozumiem Twoją wiadomość. Sprawdziłem przewód 1226B pod kątem ciągłości i rezystancji (oba ok). To samo dotyczy przewodu 1229B. Zapomniałem wspomnieć, że dealer Peugeota próbował z innym identycznym BSM/PSF1, aby wykluczyć, że mój PSF1 jest uszkodzony; co niekoniecznie oznacza, że ​​2. PSF1 jest w 100% dobry.

Ktoś zasugerował zasilenie bezpiecznika 5 napięciem 12 V. F5 powinien zasilać pin 6 53v NR. Czy to dobry pomysł? Tylko po to, aby sprawdzić, czy nawiążę komunikację z ECU poprzez diagnostykę. Waham się to zrobić; nie chcę robić głupich rzeczy.

Chciałbym spróbować z „podobnym” ECU (Delphi dcm 3.5), aby sprawdzić, czy istnieje komunikacja między ECU, BSI i diagnostyką. Zdaję sobie sprawę, że samochód nie uruchomi się z powodu braku dopasowania między kluczykiem zapłonu, BSI i ECU, ale może w ten sposób będę mógł sprawdzić, czy to ECU jest uszkodzone. Dobry pomysł?

#4 · (Edited)
Okej. Z numeru VIN wynika, że ​​Twój silnik to RHD, czyli DW10CTED4. Myślę, że to właściwy schemat wtrysku.

EDIT
Ktoś zasugerował, aby zasilić bezpiecznik 5 napięciem 12 V. F5 powinien zasilać pin 6 53v NR. Czy to dobry pomysł? Tylko po to, aby sprawdzić, czy mam komunikację z ECU w diagnostyce. Waham się to zrobić; nie chcę robić głupich rzeczy.

Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł, ponieważ nie zapewni to całej mocy do ECU silnika. Musisz dowiedzieć się, co dzieje się na pinie 9 28V NR BSM.

Attachments

#6 ·
Myślę, że styki w przekaźniku R2 uległy awarii. Problem polega na tym, że w niektórych samochodach przekaźnik R2 włącza się tylko wtedy, gdy kluczyk jest w pozycji rozruchu, ale biorąc pod uwagę, że mierzysz 9,6 V z odłączonym przepływomierzem, myślę, że przekaźnik się zamyka, a styki są zużyte. Przepływomierz obciąży obwód, więc ma sens, że otrzymujesz pewne napięcie po jego odłączeniu.

Czy możesz sprawdzić pin 5 28V NR z włączonym zapłonem? Powinien mieć pełne napięcie akumulatora. Jeśli wszystko jest w porządku, możesz spróbować podać 12 V do bezpiecznika 10, a następnie sprawdzić, czy możesz uruchomić samochód. Sugeruję podłączenie do bezpiecznika 10, ponieważ ma on wyższą wartość znamionową. Bezpieczniki 5, 19 i 20 są również podłączone do przekaźnika R2.

#8 ·
Jest teraz jasne, że główne zasilanie jest podłączone do ECU silnika. Zazwyczaj nie ma zasilania na bezpiecznikach F5, F10, F19, F20, dopóki silnik nie zostanie uruchomiony lub pracuje. Inną rzeczą, która często się zdarza, jest to, że BSI nie pozwoli na uruchomienie samochodu, jeśli nie ma komunikacji z ECU silnika.

Sprawdziłeś już rezystancję magistrali CAN i 60 omów jest prawidłowe. Kolejnym testem, który możesz wykonać, jest pomiar napięć na złączu OBD:
Zmierz napięcie na pinie 6 do masy (pin 5), powinno wynosić 2,5 V lub więcej.
Zmierz napięcie na pinie 14 do masy (pin 5), powinno wynosić 2,5 V lub mniej.

Jeśli masa ECU silnika jest w dobrym stanie, prawdopodobne jest, że ECU jest uszkodzone. Twój pomysł wypróbowania innego ECU jest dobry, pod warunkiem, że ma ten sam numer części producenta.

#10 ·
Sprawdziłeś już rezystancję magistrali CAN i 60 omów jest prawidłowe. Kolejnym testem, który możesz wykonać, jest pomiar napięć na złączu OBD:
Zmierz napięcie na pinie 6 do masy (pin 5), powinno wynosić 2,5 V lub więcej.
Zmierz napięcie na pinie 14 do masy (pin 5), powinno wynosić 2,5 V lub mniej.
To zostało już wcześniej sprawdzone, ale bez funkcji min-max na mierniku.
Ale lubię sprawdzać wszystko podwójnie i potrójnie i ...
Sprawdzę również uziemienia na ECU (po raz 'ostatni').

Ian, nie mogę Ci wystarczająco podziękować za myślenie ze mną i dostarczanie rzeczy do zrobienia/sprawdzenia i możliwych rozwiązań!!!

#9 ·
Niedawno poprosiłem go, żeby pozwolił mi spróbować jeszcze raz z tym BSM (samochód jest w domu po 2,5 miesiącach pobytu w warsztacie), ale bez odpowiedzi...
Miałem na myśli to, że nie otrzymałem żadnej odpowiedzi od mojego mechanika/eksperta Peugeota; nawet po e-mailu i rozmowie telefonicznej.
Myślę, że nadszedł czas - cokolwiek się stanie z moim 807 - aby w przyszłości przejść do innego mechanika.

#12 ·
Myślałem o twoim problemie przez całą noc. Biorąc pod uwagę, że znalazłeś pełne napięcie akumulatora na złączu skrzynki bezpieczników 28V NR pin 5, oznacza to, że ECU powinno otrzymywać wystarczającą moc do uruchomienia magistrali CAN. Pozostałe połączenia zasilania (przekaźnik 2 - bezpieczniki 5 10, 19 20) zwykle włączają się tylko wtedy, gdy samochód jest uruchamiany. Chociaż ECU nie jest bezpośrednio zaangażowany w rozruch, wcześniej stwierdziłem, że samochody nie uruchomią się, jeśli nie ma komunikacji między BSI a ECU. Podejrzewam, że BSI blokuje rozruch. Podejrzewam, że masz uszkodzony ECU, ale warto sprawdzić ciągłość między:
Złącze skrzynki bezpieczników 28V NR pin 5 a złączem ECU 53V NR pin 2 i 5.

Istnieją firmy, które mogą testować i naprawiać ECU. Jeśli twój ECU jest niemożliwy do naprawy, w niektórych przypadkach mogą skopiować dane immobilizera ze starego ECU do zamiennika.

Przy okazji, jak udało ci się zbadać złącze, zwykle mają uszczelki?

#13 ·
Podejrzewam, że masz wadliwy ECU, ale warto sprawdzić ciągłość między:
Złączem skrzynki bezpieczników 28V NR pin 5 a złączem ECU 53V NR piny 2 i 5.
ciągłość = OK

Przy okazji, jak udało Ci się zbadać złącze od tyłu, zwykle mają uszczelki?
Użyłem bardzo cienkiej sondy - delikatnie wkładając

#14 ·
Jeśli miałbym wybrać zestaw 'ecu-bsi-transponderring-keys', czy musi być w 100% identyczny = identyczny z dawcą mojego samochodu? A może niektóre zestawy są kompatybilne?
fot. 1: moje ECU
Image

fot. 2: moje BSI
Image

Czy zestaw z Peugeota 3008 lub Citroena C5, DS4, DS5 byłby odpowiedni, jeśli miałby to samo ECU (Delphi DCM 3.5 HW9666912580) i BSI (BSI04 - 967847748001)? Czy musi to być ten sam kod silnika RHD/DW10CB?
Na przykład: zestaw ECU P3008 lub zestaw ECU Jumpy 2.0 lub zestaw ECU C5

Moje ECU zostanie wysłane do firmy w celu przetestowania, a w razie usterki do naprawy (jeśli to możliwe).

#15 ·
Jeśli ECU ma ten sam numer części Delphi DCM 3.5 HW9666912580, powinno wystarczyć do przetestowania Twojego samochodu. Nie mogę jednak zagwarantować, że będzie działać poprawnie. Powodem, dla którego to mówię, jest to, że miałem długą dyskusję z użytkownikiem forum "Bald Eagle". Miał on 308 CC 20 HDi i znalazł ECU od Citroena z identycznymi numerami części jak jego. Udało mu się zapisać poprawny PIN do ECU i samochód uruchamiał się, ale miał problemy z wydajnością. W ECU są dwie pamięci: EEPROM i Flash. EEPROM zawiera dane immobilizera, w tym PIN, a pamięć Flash ma profil samochodu. Dopiero po skopiowaniu danych z pamięci Flash z identycznego samochodu wszystko działało poprawnie.

#16 ·
Aktualizacja. Musiałem trochę poszukać ECU. Mój dealer Peugeota - gdzie samochód był wcześniej przez ponad 2,5 miesiąca - znowu nie był zbyt pomocny. Pomimo tego, że miał części, których potrzebowałem, przynajmniej tak twierdził wcześniej. Pytałem trzy razy, bardzo przyjaźnie i prawie błagając. Ale nic z tego nie pomogło. Więc zadzwoniłem do kilku innych warsztatów Peugeota, ale nie byłem klientem i wszyscy byli zbyt zajęci, nie mogli mi pomóc przez następne 2 miesiące.

Potem szukałem w internecie, znalazłem zestaw ECU (ten sam numer części)/BSI (ten sam)/transponder we Francji za 220 euro. Trochę czasu zajęło, zanim dotarł. Wymieniłem części i silnik uruchomił się - hurra - jednak trochę nieregularnie. Samochód/silnik był unieruchomiony przez 6 miesięcy.

Jest mnóstwo pęcherzyków powietrza w przezroczystym przewodzie paliwowym; czy to może być spowodowane długim okresem bez rozruchu/odpalania?

Dziś wieczorem zdiagnozuję za pomocą diagbox i zobaczę, jakie są usterki.

Chcę podziękować wszystkim, którzy mi pomogli, myśląc ze mną. Nauczyłem się dużo o moim samochodzie i to dzięki wam i forum.

#17 ·
Jedną z rzeczy, które należy zrobić podczas korzystania z Diagbox, jest sprawdzenie, czy trzeba zakodować wtryskiwacze w nowym ECU. Sprawdziłem Peugeot Servicebox i nie ma procedury zmiany wtryskiwaczy. Jednak jest bardzo prawdopodobne, że wtryskiwacze będą miały numer kodu, który należy wprowadzić do ECU. Jeśli tak, będzie zestaw czterech numerów z samochodu, z którego pochodzi ECU, już wprowadzonych, które trzeba będzie zmienić na numery na wtryskiwaczach. Diagbox jest inny dla każdego modelu, więc nie jestem pewien, gdzie szukać, ale spodziewam się, że ustawienia wtryskiwaczy będą w częściach zamiennych.

#18 ·
Dzięki za odpowiedź. Wczoraj wieczorem - zanim przeczytałem Twój post - 'bawiłem się' z diagboxem i sprawdzałem możliwości ECU. Rzeczywiście, w diagboxie jest ekran do kodowania wtryskiwaczy. Zamierzałem się temu przyjrzeć dziś wieczorem po przeszukaniu internetu/forum (co wolno, a czego nie). Jedynym minusem - jak dotąd - używanego ECU jest przebieg: w rzeczywistości nasz samochód ma 114 tys. km, a zamiennik ECU pokazuje 457 tys. km. Ale nie narzekam, udało mi się ponownie uruchomić samochód.

#21 ·
Czy musiałeś zakodować wtryskiwacze do ECU?
Mam podobny problem... Kręci, ale nie odpala.
Problemy z interfejsem BSM i ECU.
Wyjąłem i wyczyściłem wtryskiwacze i włożyłem je z powrotem - losowo, czyli w różnych kolejnościach/pozycjach.

Czy muszę jakoś zakodować wtryskiwacze w ich nowych pozycjach?

Pozdrawiam
Hej Christoper

Mój samochód był 'nie kręci - nie odpala' ;)

Kupiłem używany zestaw 'ecu/bsi/bsm/key'. 'Po prostu' podłączyłem i samochód odpalił. Nie musiałem kodować wtryskiwaczy. Do tej pory (+10 000 km) samochód działa bez zarzutu - trzymam kciuki.

IMHO losowo zamontowane wtryskiwacze nie są przyczyną nieodpalania (ale mogę się mylić). Mogłoby to jednak powodować utratę mocy, nieregularne zapłony, ...

Czy próbowałeś testu dźwiękowego:test dźwiękowy
Mogę być immobilizerem
Sprawdź również bezpieczniki, połączenia,

Wideo jak zakodować wtryskiwacze za pomocą diagbox: kodowanie wtryskiwaczy

Jestem pewien, że znajdziesz rozwiązanie. Na tym forum i w internecie jest mnóstwo informacji.

Powodzenia.