Mój Peugeot 807 (2.0 Hdi, 100 kW, 2013) ma problemy z rozruchem/elektryką.
Pierwsze oznaki awarii to: po przekręceniu kluczyka (pozycja rozrusznika - 3) rozrusznik nic nie robił (brak kręcenia, a nawet klikania), w BSI było tylko ciche/ciche kliknięcie (chyba przekaźnik). Spróbowałem drugi raz przekręcić kluczyk i rozrusznik zakręcił i silnik uruchomił się. Kilka dni później musiałem spróbować 3 lub 4 razy, zanim rozrusznik zakręcił (i silnik się uruchomił). Następnego dnia rozrusznik odmówił kręcenia.
Samochód jest unieruchomiony od ponad 4 miesięcy (został sprawdzony przez AA, warsztat/eksperta Peugeota), ale brak rozwiązania. Warsztat Peugeota przeprowadził kilka kontroli (bezpieczniki, diagnostyka, próba z innym BSM, wymiana BSI na dziewiczy (zaprogramował to BSI ponownie), ale nadal brak kręcenia/komunikacji z ECU. Ostatecznie (samochód był tam ponad 2,5 miesiąca) zwrócił mi samochód, mówiąc: 'Nie mam czasu, żeby to rozwiązać'.
Tak więc teraz jestem lżejszy o 750 euro (musiałem zapłacić za jego pracę i 'nowe' BSI).
Kupiłem Lexia/diagbox (pełny chip) i sedre (schematy).
Samochód:
Diagnoza usterki - patrz pełny raport w załączniku
BSI
9528: brak polecenia rozrusznika
F015: brak komunikacji z ECU silnika
F406: błąd czujnika ciśnienia oleju
F40A: błąd wskaźnika oleju
ECU
Błąd komunikacji ECU zarządzania silnikiem
pomiary napięcia (zapłon włączony): bezpieczniki BSI/BSM i 53VNR (ECU) - patrz raport w załączniku
Nie jestem inżynierem elektrykiem/motoryzacyjnym, więc szukam/mam nadzieję na pomoc na tym forum. Chociaż mam schematy okablowania, nie mam wiedzy:
Czy ktoś może rzucić okiem na raport o błędach + pomiary napięcia? Proszę
Co może powodować ten problem? Czy ECU jest martwe/spalone? Czy to problem z odniesieniem 5V (powodujący, że ECU się nie budzi)? Czy to ECU może to być problemem.
Czy ktoś ma pomysł, jak ponownie uruchomić mój samochód lub przynajmniej przywrócić komunikację z ECU?
Pierwsze oznaki awarii to: po przekręceniu kluczyka (pozycja rozrusznika - 3) rozrusznik nic nie robił (brak kręcenia, a nawet klikania), w BSI było tylko ciche/ciche kliknięcie (chyba przekaźnik). Spróbowałem drugi raz przekręcić kluczyk i rozrusznik zakręcił i silnik uruchomił się. Kilka dni później musiałem spróbować 3 lub 4 razy, zanim rozrusznik zakręcił (i silnik się uruchomił). Następnego dnia rozrusznik odmówił kręcenia.
Samochód jest unieruchomiony od ponad 4 miesięcy (został sprawdzony przez AA, warsztat/eksperta Peugeota), ale brak rozwiązania. Warsztat Peugeota przeprowadził kilka kontroli (bezpieczniki, diagnostyka, próba z innym BSM, wymiana BSI na dziewiczy (zaprogramował to BSI ponownie), ale nadal brak kręcenia/komunikacji z ECU. Ostatecznie (samochód był tam ponad 2,5 miesiąca) zwrócił mi samochód, mówiąc: 'Nie mam czasu, żeby to rozwiązać'.
Tak więc teraz jestem lżejszy o 750 euro (musiałem zapłacić za jego pracę i 'nowe' BSI).
Kupiłem Lexia/diagbox (pełny chip) i sedre (schematy).
Samochód:
- Peugeot 807, 2.0 Hdi, 100 kW, rok 2013, 114 400 km (typ silnika - chyba - DW10CB)
- ECU: Delphi DCM 3.5 – HW9666912580
- BSM: R06 9675878780
- BSI: 967847718001
- VIN: VF3EBRHD8DZ......
- DAM: 13343
- przekręcenie kluczyka (pozycja robocza/pozycja 1): wyświetlacz się zapala, kontrolka silnika pozostaje włączona, pompa paliwa nie pompuje (jak przed problemem) (chyba nie jest to pompa w zbiorniku); reflektory, radio, elektryczne drzwi/lusterka ... wszystko w porządku.
- wyczyszczone bieguny akumulatora
- Akumulator w pełni naładowany
- Sprawdzono masy i bezpieczniki (bezpieczniki maxi, bezpieczniki w pobliżu akumulatora, BSI, BSM/PSF1)
- wizualnie sprawdzone przewody (brak korozji, ...) + test ciągłości i rezystancji
- test dźwiękowy OK
- Centralny zamek działa z pilotem
- zresetowano BSI kilka razy
- poruszanie wiązką przewodów 😉
- BSM, ECU: suche, złącza były odłączone, brak korozji ani niczego, i ponownie zamontowane
- OBDplug: rezystancja przewodów CAN przy gnieździe OBD: pin 6 (canH) – pin 14 (can L): 60 omów
- can z ECU do ESP: ok (brak rezystancji)
- odłączyłem wiele czujników (myśląc, że to problem z odniesieniem 5V)
Diagnoza usterki - patrz pełny raport w załączniku
BSI
9528: brak polecenia rozrusznika
F015: brak komunikacji z ECU silnika
F406: błąd czujnika ciśnienia oleju
F40A: błąd wskaźnika oleju
ECU
Błąd komunikacji ECU zarządzania silnikiem
pomiary napięcia (zapłon włączony): bezpieczniki BSI/BSM i 53VNR (ECU) - patrz raport w załączniku
Nie jestem inżynierem elektrykiem/motoryzacyjnym, więc szukam/mam nadzieję na pomoc na tym forum. Chociaż mam schematy okablowania, nie mam wiedzy:
- na których przewodach powinienem się skupić
- jak interpretować pomiary (jakie V należy się spodziewać)
- które przewody powinny mieć 5V, 12V, ... .
Czy ktoś może rzucić okiem na raport o błędach + pomiary napięcia? Proszę
Co może powodować ten problem? Czy ECU jest martwe/spalone? Czy to problem z odniesieniem 5V (powodujący, że ECU się nie budzi)? Czy to ECU może to być problemem.
Czy ktoś ma pomysł, jak ponownie uruchomić mój samochód lub przynajmniej przywrócić komunikację z ECU?