Peugeot Forums banner
21 - 40 of 198 Posts
Jaki silnik jest w samochodzie? Niektóre zestawy ECU i BSI Citroena są wymienne, wystarczy dopasować numery części ECU i BSI.

Discussion starter · #24 ·
Biorąc pod uwagę, że nie możesz znaleźć zamiennika pary BSI/ECU, jedyną opcją może być wysłanie BSI do specjalistycznego warsztatu naprawczego, co prawdopodobnie oznacza wysyłkę za granicę.
Ok, i jak mam to zdobyć? I nie tylko jeden, ale ten jeden do
Jaki silnik jest w samochodzie? Niektóre zestawy ECU i BSI Citroena są wymienne, wystarczy dopasować numery części ECU i BSI
E10

Ok, i jak mam jeden zdobyć? I nie tylko jeden, ale ten, któremu można zaufać
Nie mogę nikogo polecić, ale myślę, że większym problemem będzie znalezienie kogoś, kto będzie chciał zająć się papierkową robotą związaną z importem/eksportem. Po szybkim wyszukiwaniu w Internecie znalazłem te dwie firmy:

Wymiana BSI - Peugeot Citroen | Autolockxpress2

NAPRAWY PSA BSI

Naprawca powinien spróbować sklonować dane ROM z Twojego BSI, ale istnieje możliwość, że naprawca będzie musiał zvirginizować Twoje BSI, co będzie wymagało zaprogramowania za pomocą Peugeot Planet po ponownym umieszczeniu w samochodzie. Warto zapytać technika, czy może zaprogramować nowy/zvirginizowany BSI. Oto film, na którym ktoś programuje nowszy model 307 BSI:

Twoim najlepszym rozwiązaniem jest nadal próba znalezienia zestawu BSI/ECU.

Dzięki za informację, zobaczę, co mogę zrobić, bo mam już dość całej sytuacji i myślę o sprzedaniu samochodu na złom. Dzięki
Obawiam się, że możesz mieć inne problemy z samochodem, więc zanim przejdziesz dalej, czy możesz podać nam trochę więcej informacji? W szczególności, kiedy mówisz, że samochód nie chciał zapalić, czy rozrusznik był w stanie zakręcić silnikiem?

Czy BSI jest w tej chwili zainstalowany w samochodzie?

307 ma dwie skrzynki bezpieczników. Główna skrzynka bezpieczników znajduje się w komorze silnika. Druga skrzynka bezpieczników jest częścią BSI. BSI jest zasilane przez trzy bezpieczniki w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, jeśli jeden z tych bezpieczników jest przepalony, jest wysoce prawdopodobne, że diagnostyka zgłosi wadliwe BSI.

Czy w Twojej okolicy są jakieś warsztaty samochodowe? Zazwyczaj mają dobre pojęcie o BSI, więc mogą być w stanie Ci pomóc.

Discussion starter · #28 ·
Tak, był w stanie zakręcić silnikiem, a BSI zostało usunięte i nie było żadnego eksperta w mojej okolicy, co sprawiło, że zmarnowałem na to 70 000 naira, zanim dostałem eksperta Peugeota, który odkrył, że BSI było uszkodzone.

Od tego czasu samochód jest porzucony od około 4 lat.

Czy widziałeś tę holenderską stronę internetową:
https://bartebben.com/parts/peugeot/307/electrical-system/ecu.html Ten BSI do tego zestawu ECU wygląda jak Twój:
Peugeot 307 Ecu second hand | large used car part stock Nie jestem jednak pewien, czy jest to właściwy zestaw do Twojego samochodu, ponieważ jest on przeznaczony do silnika 1.6l, a Ty powiedziałeś, że Twój silnik to E10, co przypuszczam, że jest w rzeczywistości EW10 (EW10J4), czyli 2.0l. Myślę, że musisz sprawdzić swój ECU, aby znaleźć producenta i numer części. BSI powinien mieć również numer części z tyłu. Jeśli możesz uzyskać oba numery części, warto wysłać e-mail do tej firmy, aby sprawdzić, czy mogą pomóc.

Przyjrzałem się bliżej Twoim zdjęciom BSI i jestem trochę zaskoczony, że Twój rewirer Peugeota był w stanie przeprowadzić test diagnostyczny. Większość bezpieczników w BSI ma niewłaściwy rozmiar, a kilka jest przepalonych. Co najważniejsze, bezpieczniki (bezpieczniki 10 i 18), które zasilają złącze diagnostyczne, wydają się być przepalone. Myślę, że ktoś miał w przeszłości problemy z różnymi akcesoriami i wymieniał bezpieczniki. Jeśli te bezpieczniki są trudne do zdobycia w Twoim kraju, ktoś mógł przylutować drut bezpiecznikowy do pinów pod korpusem bezpiecznika.

Jeśli przyjrzysz się uważnie swoim zdjęciom BSI, zobaczysz, że na obudowie pod każdym bezpiecznikiem znajduje się numer. Bezpieczniki są numerowane od lewej do prawej w następujący sposób: 15 1 9 18 14 2 5 17 16 4 24 10 23 11 przerwa 12 7. Szczegóły dotyczące bezpieczników można znaleźć na stronie
Skrzynka bezpieczników Peugeot 307 pokazano zarówno skrzynki bezpieczników silnika, jak i przedziału pasażerskiego (BSI) - patrz - skrzynka bezpieczników przedziału pasażerskiego typ 1.

https://bartebben.com/parts/peugeot/307/electrical-system/ecu.html Ten BSI dla tego zestawu ECU wygląda jak Twój:
Peugeot 307 Ecu second hand | large used car part stock Nie jestem jednak pewien, czy jest to właściwy zestaw dla Twojego samochodu, ponieważ jest on przeznaczony do silnika 1.6l, a Ty powiedziałeś, że Twój silnik to E10, co przypuszczam, że jest w rzeczywistości EW10 (EW10J4), czyli 2.0l. Myślę, że musisz spojrzeć na swój ECU, aby znaleźć producenta i numer części. BSI powinien mieć również numer części z tyłu. Jeśli możesz uzyskać oba numery części, warto wysłać e-mail do tej firmy, aby sprawdzić, czy mogą pomóc.

Przyjrzałem się bliżej Twoim zdjęciom BSI i jestem trochę zaskoczony, że Twój rewirer Peugeota był w stanie przeprowadzić test diagnostyczny. Większość bezpieczników w BSI ma niewłaściwy rozmiar, a kilka jest przepalonych. Co najważniejsze, bezpieczniki (bezpieczniki 10 i 18), które zasilają złącze diagnostyczne, wydają się być przepalone. Myślę, że ktoś miał w przeszłości problemy z różnymi akcesoriami i wymieniał bezpieczniki. Jeśli te bezpieczniki są trudne do zdobycia w Twoim kraju, ktoś mógł przylutować drut bezpiecznikowy do pinów pod korpusem bezpiecznika.

Jeśli przyjrzysz się uważnie swoim zdjęciom BSI, zobaczysz, że na obudowie pod każdym bezpiecznikiem znajduje się numer. Bezpieczniki są numerowane od lewej do prawej w następujący sposób: 15 1 9 18 14 2 5 17 16 4 24 10 23 11 luka 12 7. Szczegóły dotyczące bezpieczników można znaleźć na stronie
Skrzynka bezpieczników Peugeot 307 pokazane są zarówno skrzynki bezpieczników silnika, jak i przedziału pasażerskiego (BSI) - patrz - skrzynka bezpieczników przedziału pasażerskiego typ 1.

Dzień dobry wszystkim, proszę, chcę poprosić o pomoc, mam ten stary model Peugeot 307 z 2002 roku. Kiedy jadę, gdy tylko zdejmuję nogę z gazu. Samochód robi zwarcie, a dźwięki stają się bardzo głośne. Dokładnie tak, jakby ktoś zrobił komuś zwarcie. Ludzie się boją... proszę, w czym może tkwić problem. Dzięki Paul z Nigerii.

Discussion starter · #32 ·
https://bartebben.com/parts/peugeot/307/electrical-system/ecu.html Ten BSI dla tego zestawu ECU wygląda jak Twój:
Peugeot 307 Ecu second hand | large used car part stock Nie jestem jednak pewien, czy jest to właściwy zestaw dla Twojego samochodu, ponieważ jest on przeznaczony do silnika 1.6l, a Ty powiedziałeś, że Twój silnik to E10, co przypuszczam, że jest w rzeczywistości EW10 (EW10J4), czyli 2.0l. Myślę, że musisz sprawdzić swój ECU, aby znaleźć producenta i numer części. BSI powinno mieć również numer części z tyłu. Jeśli możesz uzyskać oba numery części, warto wysłać e-mail do tej firmy, aby sprawdzić, czy mogą pomóc.

Przyjrzałem się bliżej Twoim zdjęciom BSI i jestem trochę zaskoczony, że Twój rewirer Peugeota był w stanie uruchomić test diagnostyczny. Większość bezpieczników w BSI ma niewłaściwy rozmiar, a kilka jest przepalonych. Co najważniejsze, bezpieczniki (bezpieczniki 10 i 18), które zasilają złącze diagnostyczne, wydają się być przepalone. Myślę, że ktoś miał w przeszłości problemy z różnymi akcesoriami i zamieniał bezpieczniki. Jeśli te bezpieczniki są trudne do zdobycia w Twoim kraju, ktoś mógł przylutować drut bezpiecznikowy do pinów pod korpusem bezpiecznika.

Jeśli przyjrzysz się uważnie swoim zdjęciom BSI, zobaczysz, że na obudowie pod każdym bezpiecznikiem znajduje się numer. Bezpieczniki są numerowane od lewej do prawej w następujący sposób: 15 1 9 18 14 2 5 17 16 4 24 10 23 11 luka 12 7. Szczegóły dotyczące bezpieczników można znaleźć na stronie
Skrzynka bezpieczników Peugeot 307 pokazano zarówno skrzynki bezpieczników silnika, jak i przedziału pasażerskiego (BSI) - patrz - skrzynka bezpieczników przedziału pasażerskiego typ 1.
Wow! Dzięki za informację, naprawdę doceniam Twoją obserwację. Myślę, że ze wszystkim, co wspomniałeś, najlepszą opcją jest zdobycie kompletnego mózgu, tylko jeśli uda mi się taki znaleźć. Przyjrzę się wszystkiemu, co powiedziałeś i skontaktuję się z Tobą ze wszystkim, co mam.
Dzięki

Wao! Dzięki za informację, naprawdę doceniam Twoją obserwację. Myślę, że z tym wszystkim, co wspomniałeś, najlepszą opcją jest zdobycie kompletnego modułu sterującego, tylko jeśli uda mi się taki znaleźć.
Przyjrzę się wszystkiemu, co powiedziałeś i skontaktuję się z Tobą, jeśli coś znajdę.
Dzięki
Kilka innych rzeczy, które znalazłem po opublikowaniu. Zajrzałem do mojej instrukcji warsztatowej Haynesa dla 307 i wymienia ona dwa różne silniki 2-litrowe dla 307 EW10J4 i EW10A. EW10A był po raz pierwszy użyty w 2005 roku po wyprodukowaniu Twojego samochodu, więc myślę, że Twój samochód musi mieć silnik EW10J4.

Na holenderskiej stronie internetowej wymieniono kilka zestawów ECU dla 307 z silnikiem EW10J4. Kilka z nich ma BSI, które wyglądają jak Twój.

Dzień dobry wszystkim, proszę chcę prosić o pomoc, mam ten stary model Peugeot 307 2002. Kiedykolwiek jadę, jak tylko zdejmuję nogę z gazu. Samochód dalej robi zwarcie, a dźwięki stają się bardzo głośne. Dokładnie tak, jakby ktoś zrobił komuś zwarcie. Sprawianie, że ludzie się boją.. proszę, jaki może być problem. Dzięki Paul z Nigerii.
Cześć Paulow47,
Brzmi jak interesujący problem, ale obawiam się, że może nie zostać zauważony przez właściwe osoby. Ten wątek dotyczy problemu BSI, więc może warto założyć nowy wątek. Warto również wspomnieć, czy hałas nadal występuje, gdy samochód jest zaparkowany, a biegi są na luzie.

Discussion starter · #35 ·
Kilka innych rzeczy, które znalazłem po opublikowaniu. Przejrzałem instrukcję serwisową Haynesa dla 307 i wymienia ona dwa różne silniki 2-litrowe dla 307 EW10J4 i EW10A. EW10A był po raz pierwszy używany w 2005 roku, po wyprodukowaniu Twojego samochodu, więc myślę, że Twój samochód musi mieć silnik EW10J4.

Na holenderskiej stronie internetowej wymieniono kilka zestawów ECU dla 307 z silnikiem EW10J4. Kilka z nich ma BSI, które wyglądają jak Twoje.
Ok, ale próbowałem na kilku holenderskich stronach internetowych, ale nie widziałem mojego BSI

Discussion starter · #36 ·
Kilka innych rzeczy, które znalazłem po opublikowaniu. Przejrzałem moją instrukcję warsztatową Haynes dla 307 i wymienia ona dwa różne silniki 2-litrowe dla 307 EW10J4 i EW10A. EW10A był po raz pierwszy użyty w 2005 roku, po wyprodukowaniu Twojego samochodu, więc myślę, że Twój samochód musi mieć silnik EW10J4.

Na holenderskiej stronie internetowej wymieniono kilka zestawów ECU dla 307 z silnikiem EW10J4. Kilka z nich ma BSI, które wyglądają jak Twoje.
Ale inną rzeczą jest to, że ponowne okablowanie peugeota powiedziało, że samo BSI nie zadziała, że ​​będę musiał kupić kompletny moduł sterujący

Ale inną rzeczą jest to, że ponowne okablowanie Peugeota powiedziało, że samo BSI nie zadziała, że będę musiał kupić kompletny „brain box”
Kiedy osoba, która ponownie okablowywała Twojego Peugeota, mówiła o „brain box”, miała na myśli zestaw ECU. Składa się on z co najmniej BSI i ECU i często zawiera stacyjkę i kluczyk. Nie jestem pewien, czy to właściwy zestaw do Twojego samochodu, ale jest do niego zbliżony:

Powinieneś uzyskać numer części zarówno z obecnego BSI, jak i ECU. ECU znajduje się w komorze silnika pod czarną osłoną po prawej stronie z tyłu. Osoba, która ponownie okablowywała Twojego Peugeota, powinna była podać Ci te numery części, bez nich trudno jest znaleźć odpowiedni zestaw.

Discussion starter · #38 ·
Tak. Masz rację. Mam ten numer części, tylko że nie jestem teraz w pobliżu samochodu, ale dostanę go za około godzinę. Ale mam dla ciebie zdjęcie, aby potwierdzić, że jesteśmy na tym samym tropie
92470

21 - 40 of 198 Posts