Peugeot Forums banner

Peugeot 307 BSI ma usterkę

36K views 197 replies 9 participants last post by  Ian M Davis  
#1 ·
Dzień dobry, używam starego modelu Peugeot 307 z 2002 roku, mój samochód odmówił uruchomienia i po wielu próbach poprosiłem eksperta Peugeota o sprawdzenie. Po zeskanowaniu powiedział mi, że mój BSI jest zepsuty, że dostała się do niego woda, więc będę potrzebował innego, kompletnego komputera pokładowego. Próbowaliśmy zdobyć komputer pokładowy, ale jest tu trudno dostępny, ale czytam post na forum i mówię, że BSI można naprawić, to właśnie chcę wiedzieć. Czy BSI naprawdę można naprawić?

#2 ·
Czy jesteś w 100% pewien, że BSI jest uszkodzony i po prostu nie uległ uszkodzeniu i utracił kody kluczy?

#4 ·
Być może lepiej będzie kupić zestaw ECU&BSI z serwisu eBay lub podobnego. Poza tym potrzebujesz BSI o tym samym numerze części, a następnie musisz odczytać lub usunąć chip eeprom i zamienić/zapisać go w zamienniku BSI.

Czy jesteś w 100% pewien, że BSI jest uszkodzony i po prostu nie uległ uszkodzeniu i utracił kody kluczy?
Dziękuję za odpowiedź, tak, zostało to sprawdzone przez eksperta od okablowania Peugeota i powiedział mi, że BSI jest uszkodzony z powodu wody, która się do niego dostała, ponieważ woda zwykle znajdowała się w moim samochodzie po deszczu, a on również powiedział mi, że woda dostaje się do samochodu przez stronę przedniej szyby i powiedział, że będę musiał uszczelnić krawędzie mojej przedniej szyby, aby uniknąć dostawania się wody deszczowej do samochodu. Powiedział więc, że BSI uległo uszkodzeniu z powodu wody, która się do niego dostała.

#7 ·
Zgodnie z sugestią, wyjmij bsi i umieść je na kaloryferze na dzień lub dwa, aby wyschło, chyba że mieszkasz w gorącym klimacie, a jeśli tak, po prostu pozwól słońcu wykonać swoją pracę! Spróbuj najpierw tego, zanim przejdziesz do następnego etapu, który może być bardzo skomplikowany.

#8 ·
Zgodnie z sugestią, wyjmij bsi i umieść je na kaloryferze na dzień lub dwa, aby wyschło, chyba że mieszkasz w gorącym klimacie, a jeśli tak, po prostu pozwól słońcu wykonać swoją pracę! Spróbuj najpierw tego, zanim przejdziesz do następnego etapu, który może być bardzo skomplikowany.
Jestem Nigeryjczykiem i słońce wychodzi tu codziennie w tym okresie, może spróbuję tego, ale samochód został porzucony od czasu, gdy pojawił się problem i minęło już wiele lat

#14 ·
Dzięki za odpowiedź. Ponowne okablowanie odmówiło zrobienia czegokolwiek i wciąż mówi mi, że BSI jest uszkodzony, więc musiałem zdobyć kolejny kompletny komputer pokładowy, ale problem polega teraz na tym, że nie mogę nawet znaleźć mojego typu komputera pokładowego na rynku w tej chwili.

Samochód toczy się tylko wtedy, gdy próbuję go uruchomić, ale nie uruchamia się, zanim ekspert Peugeota przyjechał zeskanować samochód i powiedział mi, że BSI jest uszkodzony i minęło już ponad 4 lata, ponieważ samochód został od tego czasu porzucony.
Dzięki

#16 ·
Dzięki za odpowiedź. Elektryk odmówił zrobienia czegokolwiek i wciąż mówi mi, że BSI jest uszkodzony, więc potrzebowałem kolejnego kompletnego modułu sterującego, ale problem polega teraz na tym, że nie mogę nawet znaleźć na rynku mojego typu modułu sterującego do mojego samochodu.

Samochód toczy się tylko wtedy, gdy próbuję go uruchomić, ale nie uruchamia się, zanim ekspert Peugeota przyjechał zeskanować samochód i powiedział mi, że BSI jest uszkodzony i minęło już ponad 4 lata, ponieważ samochód został od tego czasu porzucony.
Dzięki
Nawet jeśli udałoby się znaleźć nowy BSI, to nie jest to po prostu kwestia jego zainstalowania. Jeśli pochodzi z innego samochodu, jego pamięć musi zostać wyczyszczona i przeprogramowana. Jak zasugerował Windy, lepiej byłoby wymienić BSI i ECU na dopasowaną parę. Potrzebne będą również nowe kluczyki, które również będą wymagały zaprogramowania.

Zgadzam się z patspiercing, że warto spróbować wyczyścić istniejący BSI.

#23 ·
Jaki silnik jest w samochodzie? Niektóre zestawy ECU i BSI Citroena są wymienne, wystarczy dopasować numery części ECU i BSI.

#27 ·
Dzięki za informację, zobaczę, co mogę zrobić, bo mam już dość całej sytuacji i myślę o sprzedaniu samochodu na złom. Dzięki
Obawiam się, że możesz mieć inne problemy z samochodem, więc zanim przejdziesz dalej, czy możesz podać nam trochę więcej informacji? W szczególności, kiedy mówisz, że samochód nie chciał zapalić, czy rozrusznik był w stanie zakręcić silnikiem?

Czy BSI jest w tej chwili zainstalowany w samochodzie?

307 ma dwie skrzynki bezpieczników. Główna skrzynka bezpieczników znajduje się w komorze silnika. Druga skrzynka bezpieczników jest częścią BSI. BSI jest zasilane przez trzy bezpieczniki w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, jeśli jeden z tych bezpieczników jest przepalony, jest wysoce prawdopodobne, że diagnostyka zgłosi wadliwe BSI.

Czy w Twojej okolicy są jakieś warsztaty samochodowe? Zazwyczaj mają dobre pojęcie o BSI, więc mogą być w stanie Ci pomóc.

#28 ·
Tak, był w stanie zakręcić silnikiem, a BSI zostało usunięte i nie było żadnego eksperta w mojej okolicy, co sprawiło, że zmarnowałem na to 70 000 naira, zanim dostałem eksperta Peugeota, który odkrył, że BSI było uszkodzone.

Od tego czasu samochód jest porzucony od około 4 lat.

#29 ·
Czy widziałeś tę holenderską stronę internetową:
https://bartebben.com/parts/peugeot/307/electrical-system/ecu.html Ten BSI do tego zestawu ECU wygląda jak Twój:
Peugeot 307 Ecu second hand | large used car part stock Nie jestem jednak pewien, czy jest to właściwy zestaw do Twojego samochodu, ponieważ jest on przeznaczony do silnika 1.6l, a Ty powiedziałeś, że Twój silnik to E10, co przypuszczam, że jest w rzeczywistości EW10 (EW10J4), czyli 2.0l. Myślę, że musisz sprawdzić swój ECU, aby znaleźć producenta i numer części. BSI powinien mieć również numer części z tyłu. Jeśli możesz uzyskać oba numery części, warto wysłać e-mail do tej firmy, aby sprawdzić, czy mogą pomóc.

Przyjrzałem się bliżej Twoim zdjęciom BSI i jestem trochę zaskoczony, że Twój rewirer Peugeota był w stanie przeprowadzić test diagnostyczny. Większość bezpieczników w BSI ma niewłaściwy rozmiar, a kilka jest przepalonych. Co najważniejsze, bezpieczniki (bezpieczniki 10 i 18), które zasilają złącze diagnostyczne, wydają się być przepalone. Myślę, że ktoś miał w przeszłości problemy z różnymi akcesoriami i wymieniał bezpieczniki. Jeśli te bezpieczniki są trudne do zdobycia w Twoim kraju, ktoś mógł przylutować drut bezpiecznikowy do pinów pod korpusem bezpiecznika.

Jeśli przyjrzysz się uważnie swoim zdjęciom BSI, zobaczysz, że na obudowie pod każdym bezpiecznikiem znajduje się numer. Bezpieczniki są numerowane od lewej do prawej w następujący sposób: 15 1 9 18 14 2 5 17 16 4 24 10 23 11 przerwa 12 7. Szczegóły dotyczące bezpieczników można znaleźć na stronie
Skrzynka bezpieczników Peugeot 307 pokazano zarówno skrzynki bezpieczników silnika, jak i przedziału pasażerskiego (BSI) - patrz - skrzynka bezpieczników przedziału pasażerskiego typ 1.

#32 ·
https://bartebben.com/parts/peugeot/307/electrical-system/ecu.html Ten BSI dla tego zestawu ECU wygląda jak Twój:
Peugeot 307 Ecu second hand | large used car part stock Nie jestem jednak pewien, czy jest to właściwy zestaw dla Twojego samochodu, ponieważ jest on przeznaczony do silnika 1.6l, a Ty powiedziałeś, że Twój silnik to E10, co przypuszczam, że jest w rzeczywistości EW10 (EW10J4), czyli 2.0l. Myślę, że musisz sprawdzić swój ECU, aby znaleźć producenta i numer części. BSI powinno mieć również numer części z tyłu. Jeśli możesz uzyskać oba numery części, warto wysłać e-mail do tej firmy, aby sprawdzić, czy mogą pomóc.

Przyjrzałem się bliżej Twoim zdjęciom BSI i jestem trochę zaskoczony, że Twój rewirer Peugeota był w stanie uruchomić test diagnostyczny. Większość bezpieczników w BSI ma niewłaściwy rozmiar, a kilka jest przepalonych. Co najważniejsze, bezpieczniki (bezpieczniki 10 i 18), które zasilają złącze diagnostyczne, wydają się być przepalone. Myślę, że ktoś miał w przeszłości problemy z różnymi akcesoriami i zamieniał bezpieczniki. Jeśli te bezpieczniki są trudne do zdobycia w Twoim kraju, ktoś mógł przylutować drut bezpiecznikowy do pinów pod korpusem bezpiecznika.

Jeśli przyjrzysz się uważnie swoim zdjęciom BSI, zobaczysz, że na obudowie pod każdym bezpiecznikiem znajduje się numer. Bezpieczniki są numerowane od lewej do prawej w następujący sposób: 15 1 9 18 14 2 5 17 16 4 24 10 23 11 luka 12 7. Szczegóły dotyczące bezpieczników można znaleźć na stronie
Skrzynka bezpieczników Peugeot 307 pokazano zarówno skrzynki bezpieczników silnika, jak i przedziału pasażerskiego (BSI) - patrz - skrzynka bezpieczników przedziału pasażerskiego typ 1.
Wow! Dzięki za informację, naprawdę doceniam Twoją obserwację. Myślę, że ze wszystkim, co wspomniałeś, najlepszą opcją jest zdobycie kompletnego mózgu, tylko jeśli uda mi się taki znaleźć. Przyjrzę się wszystkiemu, co powiedziałeś i skontaktuję się z Tobą ze wszystkim, co mam.
Dzięki

#30 ·
https://bartebben.com/parts/peugeot/307/electrical-system/ecu.html Ten BSI dla tego zestawu ECU wygląda jak Twój:
Peugeot 307 Ecu second hand | large used car part stock Nie jestem jednak pewien, czy jest to właściwy zestaw dla Twojego samochodu, ponieważ jest on przeznaczony do silnika 1.6l, a Ty powiedziałeś, że Twój silnik to E10, co przypuszczam, że jest w rzeczywistości EW10 (EW10J4), czyli 2.0l. Myślę, że musisz spojrzeć na swój ECU, aby znaleźć producenta i numer części. BSI powinien mieć również numer części z tyłu. Jeśli możesz uzyskać oba numery części, warto wysłać e-mail do tej firmy, aby sprawdzić, czy mogą pomóc.

Przyjrzałem się bliżej Twoim zdjęciom BSI i jestem trochę zaskoczony, że Twój rewirer Peugeota był w stanie przeprowadzić test diagnostyczny. Większość bezpieczników w BSI ma niewłaściwy rozmiar, a kilka jest przepalonych. Co najważniejsze, bezpieczniki (bezpieczniki 10 i 18), które zasilają złącze diagnostyczne, wydają się być przepalone. Myślę, że ktoś miał w przeszłości problemy z różnymi akcesoriami i wymieniał bezpieczniki. Jeśli te bezpieczniki są trudne do zdobycia w Twoim kraju, ktoś mógł przylutować drut bezpiecznikowy do pinów pod korpusem bezpiecznika.

Jeśli przyjrzysz się uważnie swoim zdjęciom BSI, zobaczysz, że na obudowie pod każdym bezpiecznikiem znajduje się numer. Bezpieczniki są numerowane od lewej do prawej w następujący sposób: 15 1 9 18 14 2 5 17 16 4 24 10 23 11 luka 12 7. Szczegóły dotyczące bezpieczników można znaleźć na stronie
Skrzynka bezpieczników Peugeot 307 pokazane są zarówno skrzynki bezpieczników silnika, jak i przedziału pasażerskiego (BSI) - patrz - skrzynka bezpieczników przedziału pasażerskiego typ 1.

#31 ·
Dzień dobry wszystkim, proszę, chcę poprosić o pomoc, mam ten stary model Peugeot 307 z 2002 roku. Kiedy jadę, gdy tylko zdejmuję nogę z gazu. Samochód robi zwarcie, a dźwięki stają się bardzo głośne. Dokładnie tak, jakby ktoś zrobił komuś zwarcie. Ludzie się boją... proszę, w czym może tkwić problem. Dzięki Paul z Nigerii.

#34 ·
Dzień dobry wszystkim, proszę chcę prosić o pomoc, mam ten stary model Peugeot 307 2002. Kiedykolwiek jadę, jak tylko zdejmuję nogę z gazu. Samochód dalej robi zwarcie, a dźwięki stają się bardzo głośne. Dokładnie tak, jakby ktoś zrobił komuś zwarcie. Sprawianie, że ludzie się boją.. proszę, jaki może być problem. Dzięki Paul z Nigerii.
Cześć Paulow47,
Brzmi jak interesujący problem, ale obawiam się, że może nie zostać zauważony przez właściwe osoby. Ten wątek dotyczy problemu BSI, więc może warto założyć nowy wątek. Warto również wspomnieć, czy hałas nadal występuje, gdy samochód jest zaparkowany, a biegi są na luzie.

#38 ·
Tak. Masz rację. Mam ten numer części, tylko że nie jestem teraz w pobliżu samochodu, ale dostanę go za około godzinę. Ale mam dla ciebie zdjęcie, aby potwierdzić, że jesteśmy na tym samym tropie
92470

#45 ·
Ok, zrobię to wszystko. Wielkie dzięki
[/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>
[/TR>
[TR>
[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>
[/TR>
[TR>
[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>

[TD][/TD>
[/TR>
[/TABLE>
[/QUOTE>
Daj mi znać, jak ci idzie.

Magneti Marelli IAW48P2.37 (często pisane IAW48P237) wydaje się być nietypowym ECU. Jest ich kilka w miejscach takich jak eBay, ale nie z BSI. Katalog Magneti Marelli, który znalazłem w Internecie, sugeruje, że 307 z silnikiem 2 litry EW10J4 ma zwykle IWA48P2.36.

#49 ·
Wszystko wygląda poprawnie, z wyjątkiem tego pod IAW, nie zgadza się z moim, które wysłałem Ci w mojej poprzedniej wiadomości.

Dzięki
Ten numer nie jest ważny. Myślę, że to numer unikalny dla każdej jednostki, np. kod daty produkcji, numer seryjny itp. Numer IWA jest ważnym numerem. Dwa numery HW i dwa numery SW są również często cytowane, ale numer IWA jest ważny.

#51 ·
Jeśli BSI się uruchomi, możesz spróbować znaleźć kogoś z OBDSTAR F108, aby odczytać BSI, a następnie skopiować je do urządzenia zastępczego, aby je sklonować, wtedy możesz zachować istniejący ECU silnika i klucze.

#52 ·
Jeśli BSI się włączy, możesz spróbować znaleźć kogoś z OBDSTAR F108, aby odczytać BSI, a następnie skopiować je do jednostki zastępczej, aby je sklonować, wtedy możesz zachować istniejący komputer silnika i klucze.
Dzięki Windy, zgadzam się, że najlepiej byłoby sklonować BSI. Najwyraźniej Wachocilla1 nie może znaleźć nikogo w Nigerii, kto mógłby to zrobić, więc dałem mu kilka linków do brytyjskich firm, które mogą pomóc.

Problem polega na tym, że BSI nie jest już zainstalowany w samochodzie, a jego technik „Peugeot Rewirer” odmawia powrotu, dopóki nie będzie dostępny nowy zestaw ECU (który nazywa „brain box”).

Chociaż wydaje się, że woda dostała się do jednego złącza BSI, nie jestem przekonany, że dostała się do środka. Bezpiecznik, który łączy 12 V z pinem 16 złącza diagnostycznego, wydaje się przepalony, więc jestem trochę zaskoczony, że technik był w stanie uruchomić diagnostykę.

#54 ·
To, co sugeruje Windy, to dobra możliwość, że Twój BSI nie jest całkowicie martwy, w którym to przypadku możliwe będzie odczytanie danych zapisanych w pamięci jego mikroprocesora i skopiowanie ich do nowego BSI. Niestety, nie sądzę, żeby narzędzie (ODSTAR F108), które zasugerował, działało z Twoim samochodem (patrz notatka poniżej).

Mimo że mogą istnieć inne rozwiązania, myślę, że nadal powinieneś wysłać e-mail do holenderskiej firmy, jak omawialiśmy to wcześniej.

Podczas oczekiwania na odpowiedź od holenderskiej firmy, myślę, że warto wykonać więcej kontroli w Twoim BSI. Mam trzy pytania:
1. Czy byłbyś w stanie sam ponownie zainstalować BSI? Możesz stwierdzić, gdzie trafia większość wtyczek po ich rozmiarze i są one oznaczone kolorami. Etykiety na BSI to skróty francuskich kolorów:
GRIS - szary
NOIR - czarny
VERT - zielony
2. Wiele bezpieczników w BSI wydaje się przepalonych. Czy możesz je sprawdzić? Patrząc na Twoje zdjęcia BSI, jeśli spojrzysz na pierwsze dwa bezpieczniki nr 15 i nr 1, jest przewód łączący dwa piny, ale jeśli spojrzysz na trzeci bezpiecznik nr 9, nie ma przewodu, co oznacza, że jest przepalony, a kilka innych jest takich samych (czy ktoś owinął drut wokół pinów pod spodem?).
3. Czy akumulator Twojego samochodu jest w pełni naładowany?

Uwaga
Przyjrzałem się narzędziu ODSTAR F108 i wygląda interesująco, ale w opisie jest napisane, że nie obsługuje samochodów wyprodukowanych przed 2008 rokiem. Istnieje inna jednostka ODSTAR H108 dla starszych samochodów, ale nie sądzę, żeby działała w Peugeot 307 z 2002 roku. Peugeot 307 z 2002 roku używa diagnostyki VAN i o ile wiem, narzędzia ODSTAR działają tylko w nowszej diagnostyce CAN.

#59 ·
To, co sugeruje Windy, to dobra możliwość, że Twój BSI nie jest całkowicie martwy, w którym to przypadku możliwe będzie odczytanie danych zapisanych w pamięci jego mikroprocesora i skopiowanie ich do nowego BSI. Niestety, nie sądzę, aby narzędzie (ODSTAR F108), które zasugerował, działało z Twoim samochodem (patrz uwaga poniżej).

Mimo że mogą istnieć inne rozwiązania, myślę, że nadal powinieneś wysłać e-mail do holenderskiej firmy, jak omawialiśmy to wcześniej.

Podczas oczekiwania na odpowiedź od holenderskiej firmy, myślę, że warto byłoby przeprowadzić więcej kontroli w Twoim BSI. Mam trzy pytania:
1. Czy byłbyś w stanie sam ponownie zainstalować BSI? Możesz stwierdzić, gdzie trafia większość wtyczek po ich rozmiarze i są one oznaczone kolorami. Etykiety na BSI to skróty francuskich kolorów:
GRIS - szary
NOIR - czarny
VERT - zielony
2. Wiele bezpieczników w BSI wydaje się przepalonych. Czy możesz je sprawdzić? Patrząc na Twoje zdjęcia BSI, jeśli spojrzysz na pierwsze dwa bezpieczniki nr 15 i nr 1, jest przewód łączący dwa piny, ale jeśli spojrzysz na trzeci bezpiecznik nr 9, nie ma przewodu, co oznacza, że jest przepalony, a kilka innych jest takich samych (czy ktoś owinął drut wokół pinów pod spodem?).
3. Czy akumulator Twojego samochodu jest w pełni naładowany?

Uwaga
Przyjrzałem się narzędziu ODSTAR F108 i wygląda interesująco, ale w opisie jest napisane, że nie obsługuje samochodów wyprodukowanych przed 2008 rokiem. Istnieje inna jednostka ODSTAR H108 dla starszych samochodów, ale nie sądzę, aby działała w Peugeocie 307 z 2002 roku. Peugeot 307 z 2002 roku używa diagnostyki VAN i o ile wiem, narzędzia ODSTAR działają tylko w nowszej diagnostyce CAN.
Ok, spróbuję to naprawić, ale poinformuję mojego mechanika, aby wykonał przy tym trochę pracy, ponieważ samochód był spakowany od kilku lat.
Dzięki

#55 ·
108+ (chyba klon), który mam, mówi, że obsługuje BS1 (K-Line), co, jak myślałem, obejmuje pojazdy VAN (wymienia również 206 itp.).

Używałem go w 307 z 2003 roku, aby znaleźć PIN, ale tylko BSI/Dash dump w późniejszych pojazdach CAN.

Wysłane z mojego SM-T830 używając Tapatalk

#56 ·
108+ (chyba klon), który mam, mówi, że obsługuje BS1 (K-Line), co, jak myślałem, obejmuje pojazdy VAN (jak również 206 itp.).

Użyłem go w 307 z 2003 roku, aby znaleźć PIN, ale używałem tylko zrzutu BSI/Dash w późniejszych pojazdach CAN

Wysłane z mojego SM-T830 za pomocą Tapatalk
Cześć Windy,

Dzięki za odpowiedź. Kiedy używam Diagbox w moim 307 z 2002 roku, muszę wybrać opcję VAN i wygląda na to, że CAN został wprowadzony w 2005 roku, kiedy Peugeot zrobił face lifting 307. To była strona, na której szukałem ODSTAR F108. Wyraźnie stwierdza, że ​​nie obsługuje samochodów sprzed 2008 roku i odsyła do innej wersji. Jednak mówi również, że może odczytać PIN obu wersji 307. Jeśli przejdziesz do linku do H108, wymienia on BSI, które może obsłużyć, a wszystkie wymienione VELO BSI to CAN. VELO BSI w 307, którego szukamy, ma MCU HC05, który ma własną pamięć danych. ODSTAR musi być w stanie odczytać te dane, aby uzyskać PIN, więc można oczekiwać, że będzie w stanie odczytać wszystko.

#57 ·
Jestem pewien, że masz rację, myślę tylko o tym, że 307 mógł przechwycić dane ECU silnika dla kodu PIN, ponieważ używałem istniejącej procedury klucza do uzyskania kodu PIN, a nie odczytu BSI.

Przypuszczam, że jedyną inną opcją, jeśli nie może znaleźć zestawu ECU, jest znalezienie zresetowanego urządzenia i zaprogramowanie go od zera, ale do tego potrzebny jest kod PIN.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalk

#58 ·
Jestem pewien, że masz rację, wszystko, o czym mogę pomyśleć, to to, że w 307 mogło to przechwycić dane z ECU silnika dla pinu, ponieważ używałem istniejącej procedury klucza do uzyskania pinu, a nie odczytu BSI

Przypuszczam, że jedyną inną opcją, jeśli nie może znaleźć zestawu ECU, jest znalezienie zvirginizowanej jednostki i zaprogramowanie jej od zera, ale do tego potrzebny jest pin

Wysłane z mojego SM-G965F za pomocą Tapatalk
Dzięki Windy,

Zrobiłem trochę więcej badań nad OBDSTAR F108 i myślę, że ta recenzja jest interesująca Recenzja OBDSTAR F108 dotycząca odczytu kodu PIN i tworzenia klucza dla Peugeot Citroen DS – Oficjalny blog UOBDII. Odnoszę wrażenie, że to raczej sprzedawcy niż producent doszli do wniosku, że F108 prawdopodobnie nie będzie działać w samochodach wyprodukowanych przed 2008 rokiem. Recenzent próbował odczytać PIN na dwóch różnych 307 i się nie udało. Twoje doświadczenie z 307 sugeruje, że działa w niektórych 307, co nie jest zaskakujące, ponieważ w gamie 307 występuje wiele wariantów BSI i ECU.

Nadal możliwe jest sklonowanie istniejącego BSI Wakochia1. LM Auto Repairs ma film na YouTube, w którym wyodrębnia dane dla tego samego BSI i klonuje go. Wymaga to wyraźnie, aby mikroprocesor w oryginalnym BSI nadal działał. W takim przypadku pomyślałbym, że istnieje duża szansa, że ​​oryginalny BSI będzie można naprawić. Problem polega na tym, że Wakochia1 nie był w stanie znaleźć nikogo w Nigerii z odpowiednią wiedzą specjalistyczną, aby naprawić BSI, a nawet zaprogramować zvirginizowaną jednostkę.

#62 ·
Dobry, przyjrzę się temu i poproszę mojego mechanika o pomoc i ponowne zainstalowanie, aby sprawdzić, czy zadziała
Po zainstalowaniu BSI przetestuj takie rzeczy jak: światła, radio, centralny zamek, elektryczne szyby, wycieraczki itp. BSI kontroluje to wszystko.

Jeśli samochód nie uruchomi się, wykonaj test dźwiękowy, wkładając kluczyk do stacyjki (pozycja wyłączona), otwierając drzwi kierowcy i nasłuchując alarmu (ciągły sygnał dźwiękowy).