Peugeot Forums banner

P2448

31K views 7 replies 4 participants last post by  Jamietee  
#1 · (Edited)
Na desce rozbłysnął się błąd silnika, gdy umiarkowanie przyspieszałem. Zauważyłem zmniejszenie przyspieszenia i od tego momentu pozostało ono zmniejszone, aż do zatrzymania i wyłączenia zapłonu. Potem osiągi znowu były normalne, chociaż EML pozostał włączony. Po kilku postojach całkowicie zniknął.

Powrócił ponownie w podobnych okolicznościach, tym razem udało się odczytać kod. P2448. Wyczyściłem go i na razie wszystko jest dobrze.

Zatem ma to związek z wtórnym wtryskiem powietrza, wysoki przepływ powietrza.

Czy ktoś może podać jakieś wyjaśnienie, co to oznacza, i jakieś przypuszczenia co do przyczyny problemu?

Szczegóły pojazdu w moim podpisie.

#2 ·
Po sprawdzeniu wtórnego wtrysku powietrza jestem jeszcze bardziej zdezorientowany, ponieważ system ten nie jest normalnie wymagany w silnikach Diesla.

Samochód nie był używany przez ostatnie kilka miesięcy z powodu blokady, więc zastanawiam się, czy to wpływa na sprawy.
Miałem jeszcze dwa inne przypadki zapalenia się kontrolek SERWIS i EML. Pierwszy powiedział, że wystąpiła usterka dwumasowego koła zamachowego. Wyczyściłem, już nie wróciło.
Następny był przy przyspieszaniu, z tymi samymi objawami, ale jestem pewien, że to nie był ten sam numer błędu, chociaż nie pamiętam, co to było, ale jestem pewien, że opis w Diagbox miał coś wspólnego z układem dolotu powietrza.

Ale wszystkie trzy zdarzyły się przy umiarkowanym przyspieszaniu, ostatnie dwa razy, gdy silnik był całkowicie rozgrzany.

#5 ·
Cóż, znowu się to wydarzyło, wczoraj dwa razy. Za każdym razem jechałem z prędkością około 65 mil na godzinę i mocniej naciskałem pedał gazu, aby wyprzedzić inny pojazd. Błąd pojawił się natychmiast. Jednak ponieważ było to na M42 i musiałem dostać się do domu, nie miałem możliwości sprawdzenia tego za pomocą diagbox.
Nie wiedziałem, że silniki Diesla wykorzystują wtórny wtrysk powietrza.

#6 ·
Cóż, znowu się to zdarzyło, wczoraj dwa razy. Za każdym razem jechałem około 65 mil na godzinę i mocniej naciskałem pedał gazu, aby wyprzedzić inny pojazd. Usterka pojawiła się natychmiast. Jednak ponieważ było to na M42 i musiałem dostać się do domu, nie miałem możliwości sprawdzenia tego za pomocą diagbox.
Nie wiedziałem, że silniki Diesla wykorzystują wtórny wtrysk powietrza.
Witaj,
Mam ten sam problem z moim 2014 308 SW II 1.6 BlueHDi 120. Czy masz jakieś aktualizacje lub prawdopodobnie rozwiązałeś ten problem?

Z poważaniem,
Mykhaylo

#8 ·
Niestety, ten problem pojawił się dzisiaj. EmL włączył się podczas jazdy autostradą i tryb awaryjny, niewiele mocy. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to czujnik lambda 02? Jeśli tak, to jak znaleźć dokładnie ten właściwy?