Peugeot Forums banner

P11AA przerywany

13K views 12 replies 4 participants last post by  Ace47  
#1 ·
Cześć
Mam 508 SW GT 2.2 z 2015 roku, który czasami podczas jazdy i przyspieszania wyświetla na desce rozdzielczej pomarańczową kontrolkę silnika i słowo serwis. Kod błędu P11AA pojawia się w diagnostyce.
Dealer Peugeota wymienił przepływomierz powietrza i wszystko było w porządku przez około 2 tygodnie, a potem znowu to samo, tym razem najwyraźniej był to czujnik mapy, więc został wymieniony, samochód był w porządku przez tydzień i wczoraj podczas przyspieszania ponownie zapaliła się pomarańczowa kontrolka, a po powrocie do domu kod błędu P11AA powrócił.
Powiedziano mi, że wygląda na to, że mam gdzieś wyciek w moim wlocie powietrza.
Czy ktoś ma jakieś rady, zanim włożę więcej pieniędzy w coś, co nie jest problemem?
Jeśli wyczyszczę kod, czasami nie wraca przez kilka dni, a czasami pojawia się na desce rozdzielczej na sekundę i znika.

#2 ·
Kod usterki P11AA 508 2.2
Ogólne znaczenie:
Ciśnienie doładowania niższe niż oczekiwane
Ciśnienie doładowania wyższe niż oczekiwane
Image

Image

Image

Image

Biorąc pod uwagę, że czujnik został wymieniony, jest mało prawdopodobne, aby był przyczyną, ale powyższe to testy dla niego. Następną możliwą przyczyną jest wyciek powietrza, często pomijanym jest uszczelka O-ring na bagnecie oleju.

#3 ·
Kod błędu P11AA 508 2.2
Ogólne znaczenie:
Ciśnienie doładowania niższe niż oczekiwane
Ciśnienie doładowania wyższe niż oczekiwane
View attachment 99337
View attachment 99338
View attachment 99339
View attachment 99340

Biorąc pod uwagę, że czujnik został wymieniony, jest mało prawdopodobne, aby był przyczyną, ale powyższe to testy dla niego. Następną możliwą przyczyną jest wyciek powietrza, często pomijanym jest uszczelka na bagnecie oleju.
Cześć
Przepraszam, że zabrzmię głupio, ale który bagnet, nie znam się na samochodach, wydaje się, że mam trudności ze znalezieniem warsztatu, który wykonuje testy dymowe na wycieki

#7 ·
Szukasz niezmierzonego powietrza wchodzącego do układu. Ten o-ring może to zrobić i może być przerywany. Gdziekolwiek za przepływomierzem masy powietrza wzdłuż wlotu powietrza jest oczywiste, ale ten jest cały czas pomijany.
Dziękuję, doceniam to, sprawdzę i zobaczę, czy coś widzę lub słyszę, czekając na kontakt kilku lokalnych warsztatów.

Czy uszkodzę samochód, jeśli nadal będę nim jeździł? Oczywiście i tak nie jeżdżę jak idiota.

#8 ·
Cóż, nie jeździłbym w rajdach, dopóki nie ustalisz przyczyny, na wypadek gdyby było to nadciśnienie turbodoładowania, ale skłaniam się ku myśleniu, że to ostrzeżenie o turbodoładowaniu niższym niż oczekiwane. Zwłaszcza jeśli nie jesteś pod doładowaniem, gdy występuje błąd.

Pęknięcie w wężu wlotu powietrza, małe, może być również przyczyną.

#9 ·
Cóż, nie jeździłbym w rajdach, dopóki nie ustalisz przyczyny, na wypadek gdyby to było nadciśnienie turbodoładowania, ale skłaniam się ku myśleniu, że to ostrzeżenie o niższym niż oczekiwane turbodoładowaniu. Zwłaszcza jeśli nie jesteś pod doładowaniem, gdy występuje błąd.

Pęknięcie w wężu dolotu powietrza, małe, może być również przyczyną.
Tak, zdecydowanie nic z tego haha. Przeważnie zdarzało się to podczas jazdy ze stałą prędkością lub ruszania ze skrzyżowania, ale nigdy nie przyspieszałem gwałtownie.

#11 ·
Czy jesteś w 100% pewien, że właściwy zawór został zmieniony i użyto właściwego zaworu? Dostęp do nich w tym silniku jest trudny i istnieją dwa różne typy zaworów.

Jeśli wszystko jest w porządku, sprawdź układ podciśnienia pod kątem wycieków, a następnie przewody doładowania. Następnie sprawdź, czy cięgno siłownika turbosprężarki porusza się swobodnie.

Ten kod dotyczy braku doładowania, często spowodowanego słabą regulacją turbosprężarki. Wycieki doładowania często mają drugi kod dotyczący przepływu powietrza.

Wysłane z mojego SM-T830 przy użyciu Tapatalk

• Like
Reactions: Ace47
#12 ·
Czy jesteś w 100% pewien, że właściwy zawór został zmieniony i użyto właściwego zaworu. Dostęp do nich w tym silniku jest trudny i istnieją dwa różne typy zaworów.

Jeśli wszystko jest w porządku, sprawdź układ podciśnienia pod kątem wycieków, a następnie przewody doładowania. Następnie, że cięgno siłownika turbosprężarki porusza się swobodnie.

Ten kod oznacza brak doładowania, często spowodowany słabą regulacją turbosprężarki. Wycieki doładowania często mają drugi kod dotyczący przepływu powietrza.

Wysłane z mojego SM-T830 za pomocą Tapatalk
Cześć, nie ja to zmieniałem, mechanik wykonał pracę, to przyjaciel; mam również inne usterki z tym P2562 P1497 i P2566.