Peugeot Forums banner

Kod P0087 - Właściwa diagnostyka w Essex?

6.7K views 32 replies 5 participants last post by  elgyveeten  
#1 ·
Wrzucam czwarty bieg i wyżej, a mój Peugeot 508 z 2011 roku zapala kontrolkę silnika, a rozruch na zimno trwa o wiele za długo. Wymieniłem już filtr paliwa i czujnik ciśnienia paliwa, ale bez zmian. Nowy akumulator również właśnie zamontowany. Byłem w 2 różnych warsztatach, które nie potrafią prawidłowo zdiagnozować problemu. Mój skaner pokazuje błąd P0087, więc moje badania sugerują, że albo obudowa filtra paliwa przecieka powietrze, albo pompa wysokiego ciśnienia paliwa jest uszkodzona, ale muszę mieć pewność, zanim po prostu zacznę w to wkładać pieniądze, ponieważ pompa kosztuje fortunę i powiedziano mi, że pasek musi zostać wyjęty. Toomey Basildon nie chciało odebrać telefonu przez 2 dni z rzędu, więc czy możesz polecić kogoś w Essex z odpowiednim narzędziem diagnostycznym Peugeota i wiedzą na temat silnika Diesla 2l HDI?

#3 ·
P0087 najprawdopodobniej przyczyny to
(1) Czujnik ciśnienia paliwa
(2) Elektrozawór regulacji ciśnienia paliwa

Musisz podać kod silnika (pozycje 6,7,8) numeru VIN i jeśli możesz użyć multimetru, najprawdopodobniej możesz przeprowadzić testy dla kodu błędu.
Czujnik ciśnienia paliwa już wymieniony na ten z Peugeota bezpośrednio. Jestem w porządku z multimetrem, ale co mam zrobić?

#11 ·
Solinoid jest zamontowany na korpusie pompy, który jest zamocowany na końcu skrzyni biegów głowicy na wałku rozrządu.

Spróbowałbym uzyskać jakieś dane na żywo podczas jazdy, ponieważ bardziej prawdopodobne jest, że uszkodzony wtryskiwacz się zacina i obniża ciśnienie paliwa, jeśli uruchamia się i działa dobrze przez większość czasu.

Jeśli masz smartfona lub tablet, aplikacja FAP i tani interfejs Bluetooth OBDII powinny umożliwić rejestrowanie lub przeglądanie korekcji wtryskiwaczy i ciśnienia paliwa.

Wysłane z mojego SM-G996B za pomocą Tapatalk

#12 ·
Samochód działa dobrze, chyba że mocno go wciśniesz, ale długie kręcenie rozrusznikiem na zimnym silniku bardziej mnie martwi, ponieważ się pogarsza.
Przetestuję je za pomocą OBD2, ponieważ mam gdzieś w domu stary Bluetooth. Tymczasem ten solenoid, czy mam go po prostu odłączyć i dotknąć pinów multimetrem, aby zobaczyć odczyty?

#13 ·
Miałem ten sam kod i problemy (2,2 hdi), a powodem było to, że użyłem innego filtra paliwa niż OE Purflux i biały przewód paliwowy dostawał powietrze z punktu połączenia. Uważam, że rura w filtrze była do kitu, ponieważ nie pasowała "dobrze". Wiem, że filtr jest inny, ale może powinieneś najpierw sprawdzić te połączenia filtra, ponieważ jest to najtańsze rozwiązanie?

#20 ·
Miałem ten sam kod i problemy (2,2 hdi), a powodem było to, że użyłem innego filtra paliwa niż OE Purflux, a biała linia paliwowa dostawała powietrze z punktu połączenia. Uważam, że rura w filtrze była do kitu, ponieważ nie mogła "dobrze" pasować. Wiem, że filtr jest inny, ale może powinieneś najpierw dwukrotnie sprawdzić te połączenia filtra, ponieważ jest to najtańsze rozwiązanie?
View attachment 103412
Założyłem nowy filtr Mann, ale nie zrobiło to różnicy. Czy musiałeś wymienić przewód paliwowy i złącze?

#15 ·
Aby przetestować zasilanie solenoidu, potrzebujesz oscyloskopu do 100%, ponieważ jest to sygnał PWM, który zmienia cykl pracy na solenoidzie w celu regulacji ciśnienia paliwa.

Miernik na prądzie zmiennym może wykryć różnicę napięcia, możesz spróbować czegoś takiego jak zasilacz 5-9 V, aby sprawdzić, czy się porusza. 12 V może go uszkodzić, jeśli jest podłączony zbyt długo.

#17 ·
Na podstawie maksymalnych i minimalnych zarejestrowanych danych na żywo dla wtryskiwaczy wygląda na to, że 2 i 4 miały w pewnym momencie nieco dłuższe czasy wtrysku.

Może to być spowodowane spadkiem ciśnienia paliwa z leniwego/zacinającego się wtryskiwacza, który wystrzelił przed 2 i 4, co moim zdaniem jest wtryskiwaczem 3.

Jeśli możesz (nie jestem pewien, czy opcja jest dostępna w wersji lite), włączyłbym rejestrowanie i pojechał samochodem, aby spróbować wywołać usterkę, a następnie przejrzeć dziennik.

Drugą opcją jest test przelewowy na zimnym silniku, ponieważ może to pokazać, że jeden wtryskiwacz przepuszcza nadmiar paliwa.

#18 ·
Jeśli to możliwe, pełne obciążenie przyspieszenia, aby osiągnąć maksymalne ciśnienie paliwa, które wynosi około 1300 barów, co może zidentyfikować wtryskiwacz.

#19 ·
Jeśli to możliwe, pełne obciążenie przyspieszenia, aby osiągnąć maksymalne ciśnienie paliwa, które wynosi około 1300 barów, co może zidentyfikować wtryskiwacz

Oto zrzut ekranu z pełną przepustnicą i załączyłem również plik dziennika. Spójrz na dziennik z godziny 19:48, wtedy właśnie uruchomiłem kontrolkę silnika. Po prostu usuń rozszerzenie PDF, ponieważ nie pozwoliłoby mi to przesłać csv.
Image

Attachments

#26 ·
Wartość wtryskiwacza 3 wciąż wygląda na podejrzaną. Czy masz inny plik dziennika, a nie tylko wartości min/max, ponieważ łatwiej jest zauważyć nagłe zmiany wartości, aby pomóc w diagnozie.

Rozważyłbym test przelewowy przed wymianą jakichkolwiek głównych części, takich jak pompa lub regulator, aby mieć 100% pewności, że wtryskiwacze są w porządku, ponieważ w przypadku problemu z zimnym startem jestem w 95% pewien, że jest to związane z wtryskiwaczami.

#27 ·
Wartość wtryskiwacza 3 wciąż wygląda podejrzanie. Czy masz inny plik dziennika, a nie tylko wartości min/max, ponieważ łatwiej jest zauważyć nagłą zmianę wartości, aby pomóc w diagnozie.

Rozważyłbym test przelewowy przed wymianą jakichkolwiek głównych części, takich jak pompa lub regulator, aby mieć 100% pewności, że wtryskiwacze są w porządku, ponieważ w przypadku problemu z zimnym startem jestem w 95% pewien, że jest to związane z wtryskiwaczem
Załączyłem drugi plik dziennika. Ponownie, po prostu usuń rozszerzenie PDF.

Attachments

#28 ·
W pliku znajduje się tylko jeden wiersz danych. Czy zaznaczyłeś pole wyboru itp., aby rejestrować wszystko (myślę, że domyślnie jest 5, ale zmieniam na 1), a następnie jeździć nim itp.

#29 ·
W pliku znajduje się tylko jeden wiersz danych. Czy zaznaczyłeś pole wyboru itp., aby rejestrować wszystko (myślę, że domyślnie jest to 5, ale zmieniam na 1), a następnie jeździć nim itp.

Być może wersja Lite nie pozwala na pełne logowanie
Nie używam wersji Lite, a rejestrowanie jest ustawione na 1 sekundę. Istnieją tylko te 2 pliki, które można wyeksportować z aplikacji, a drugą opcją jest wysłanie plików devlog.