Peugeot Forums banner
41 - 60 of 130 Posts
Właśnie patrzyłem na zdjęcie deski rozdzielczej przy #9 i jedna rzecz, która mnie niepokoi, to fakt, że samochód wydaje się być w "Strefie ładowania". Właśnie zdałem sobie sprawę, że to tempo ładowania, a nie stan naładowania akumulatora 200 V, ale rodzi to dobre pytanie: czy pokazywał tempo ładowania, gdy silnik pracował? ale pokazuje brak ładowania lub bardzo niskie ładowanie. Sugeruje to, że akumulator 200 V ma niski poziom naładowania. To nie ma większego znaczenia, chyba że dobrze pamiętam, standardowy akumulator 12 V jest ładowany przez system 200 V. Jedna rzecz, której nie jestem pewien - czy samochód kręci? Jeśli tak, warto zmierzyć napięcie akumulatora 12 V podczas rozruchu.

Discussion starter · #42 ·
Samochód ma zupełnie nowy akumulator 12 V, ponieważ poprzedni pokazywał tylko 4 V po tygodniu postoju w pierwszym warsztacie, więc postanowiłem wymienić akumulator zapobiegawczo.
Samochód nie kręci. Może to sugerować, że jeden komputer komunikuje się z drugim, aby powiedzieć, że parametry nie zostały spełnione, więc nie uruchamiać?
Potrzebuję procedury krok po kroku, aby przeanalizować i wykluczyć różne potencjalne problemy, aby móc dotrzeć do wyniku końcowego. Zastanawiam się, czy coś takiego istnieje.

Bardzo dziękuję za pomoc.

David

Samochód ma zupełnie nowy akumulator 12 V, ponieważ poprzedni pokazywał tylko 4 V po tygodniu postoju w pierwszym warsztacie, więc postanowiłem profilaktycznie wymienić akumulator.
Samochód nie kręci. Może to sugerować, że jeden komputer komunikuje się z drugim, aby powiedzieć, że parametry nie zostały spełnione, więc nie uruchamiaj?
Potrzebuję procedury krok po kroku, aby przeanalizować i wyeliminować różne potencjalne problemy, aby móc dotrzeć do wyniku końcowego. Zastanawiam się, czy coś takiego istnieje.

Bardzo dziękuję za pomoc.

David
Jestem zaskoczony, że napięcie akumulatora 12 V tak spadło. BPGA powinno odłączyć większość rzeczy, które rozładowują akumulator.

Wszystko, co możesz zrobić, to spojrzeć na kod diagnostyczny, a następnie poszukać przyczyny. Niestety, kody diagnostyczne nie zawsze wskazują na usterkę. Najważniejsze, aby sprawdzić, czy ECU silnika otrzymuje zasilanie.

Załączyłem schemat rozruchu. Procesor skrzynki bezpieczników silnika kontroluje rozruch i istnieje kilka rzeczy, które muszą być prawidłowe, zanim zezwoli na rozruch. Na przykład, jeśli RCU silnika nie otrzymuje pełnej mocy, samochód nie uruchomi się.

Czy wiesz, czy kierownica się odblokowuje?

Attachments

Czy wiesz, czy samochód używał tylnego silnika elektrycznego do zasilania samochodu przed awarią? Powodem, dla którego pytam, jest to, że akumulator 12 V jest ładowany przez akumulator trakcyjny 200 V. Na wczesnym etapie śledztwa (#8) stwierdzono, że napięcie na BPGA spadło z 13,5 V do 12,3 V, a następnie po tygodniu przechowywania spadło do 4 V. Podejrzewam, że występuje pasożytniczy pobór prądu z akumulatora 12 V, prawdopodobnie przez układ ładowania.

Discussion starter · #46 ·
Dzień dobry.

Po odłączeniu zarówno akumulatora HV, jak i zasilania 12 V na godzinę lub dwie, ponownie włączyłem diagnostykę i otrzymałem następujący błąd: FD 80 Błąd wewnętrzny modułu GSM?
Szybko przejrzałem fora i nie widzę, aby powodowało to ten błąd, który mam.
Zamierzam prześledzić wiadomości i proces diagnostyczny, w tym schemat okablowania, aby spróbować prześledzić, gdzie idzie zasilanie i następnie od tego momentu.
Zaktualizuję później, mam nadzieję z dobrymi wiadomościami.
Wielkie dzięki,
David

Discussion starter · #47 ·
Rozmawialiśmy przy kawie wczesnym popołudniem i pracowaliśmy nad samochodem bez radości i naprawdę zdezorientowani.com jak zwykle, moi znajomi mają wersję Citroena DS5, ale mają własne problemy, ponieważ ich skrzynia biegów szwankuje, ale to więcej pracy domowej dla mnie....
Ok, podczas gdy rozmawialiśmy, mój przyjaciel zapytał, czy samochód działa, jeśli pakiet HV przestanie działać i na to pytanie nie znałem odpowiedzi, więc odłączyłem pakiet hybrydowy od samochodu i wyczyściłem błędy i spróbowałem uruchomić samochód i zakręcił i odpalił! Ku mojemu zdziwieniu. Wyłączyłem go, a następnie usunęliśmy pakiet hybrydowy, myśląc, że to musi być to. Wszystkie ogniwa i połączenia były dobre, napięcia w średnim zakresie, więc w zakresie. Nie znaleziono żadnych problemów, więc włożyliśmy pakiet z powrotem.
Po ponownym wyczyszczeniu błędów, pokazywały się tylko 2, 1 to sprężarka klimatyzacji, której zamiennik mam gotowy do zamontowania, a 2 to ten wewnętrzny błąd modułu FD80 GSM? Kiedy czytałem o tym, chodziło o przycisk SOS, który zaczyna świecić na zielono, a następnie miga na pomarańczowo? Sam moduł nie jest drogi na eBay, ale czy to uniemożliwia uruchomienie samochodu? Jeśli tak, to musi być problem. Jeśli nie, to nie jestem dalej, z wyjątkiem rzucania gotówki na części zamienne....co zrobiłbym, gdybym był pewien, jaki jest problem.
Próbowałem dodać zdjęcia wcześniej, ale system tego nie lubił, więc spróbuję ponownie jutro, sprawdzając bezpieczniki i BGPA i spróbuję zmniejszyć rozmiar.

David

Discussion starter · #48 ·
Jeszcze jedna informacja: selektor skrzyni biegów w konsoli środkowej nie świeci się, ten 4-pozycyjny, gdzie można wybrać EV lub sport itp. itd.
Czy to może być kolejny znak czegoś innego?
D

Discussion starter · #50 ·
Cześć Ian,

Zarówno pakiet HV, jak i złącze elektroniki po prawej stronie.
Nie udało nam się odtworzyć tego samego wyniku.
Duże pytania to:
1. Czy mam kupić bgpa na wypadek, gdyby to było to?
2. Dlaczego kontrolka skrzyni biegów nie zapala się po włączeniu zapłonu?
3. Czy moduł gry uniemożliwiłby uruchomienie samochodu?

Myślę o rozebraniu bgpa, aby dostać się do części i przekaźników pośrodku. W najgorszym przypadku czegoś się nauczyłem 😁

Cholera, chciałbym, żeby udało mi się pobrać ten program diagbox.

David

Wątpię, aby BPGA był przyczyną problemu, to bardzo proste urządzenie. Lista części podaje ten numer części dla BPGA Hybrydy: 96 668 514 80, więc myślę, że Twój BPGA wygląda jak na zdjęciu poniżej (ref FranceAuto.pl | Części do aut francuskich). Jasnoszara część w lewym górnym rogu to przekaźnik. Istnieją dwie szyny zbiorcze. Zaznaczyłem je na czerwono i niebiesko. Niebieska szyna zbiorcza łączy się bezpośrednio z akumulatorem, a czerwona szyna zbiorcza jest włączana przez przekaźnik. Jeśli przekaźnik jest uszkodzony, można go pominąć, po prostu wstawiając zworkę.

Nie jestem pewien, czy kod błędu P0215, który otrzymałeś, jest istotny, ale jeśli jakikolwiek przekaźnik jest uszkodzony, bardziej prawdopodobne jest, że jest to R1 w BSM (główna skrzynka bezpieczników silnika).

Podejrzewam, że może występować problem z blokiem 1760 "nadzorca stanu akumulatora HT+" (patrz schemat okablowania silnika trakcyjnego w załączeniu). Ma on cały czas zasilanie z akumulatora 12V i mógł go rozładowywać.

Nie sądzę, aby inna kopia Diagbox pomogła. Wszystkie kopie, które obejmują Twój samochód, powinny odczytywać wszystkie kody błędów. Problem polega na tym, że w późniejszych wersjach PSA zablokowało niektóre funkcje telekodowania, których w tej chwili nie potrzebujesz.

Na tym etapie nie mogę odpowiedzieć na pytania 2 i 3, ale 2 może być istotne, niektóre skrzynie biegów uniemożliwiają rozruch. Co to jest moduł gry?

Image

Attachments

Przyjrzałem się dołączonej kopii schematu okablowania skrzyni biegów. Wygląda na standardową skrzynię biegów z pilotem. Nie pokazuje "selektora trybu transmisji". Znalazłem go na schemacie okablowania silnika śledzącego (pozycja 6714). Pamiętałem, że mówiłeś, że to urządzenie się nie świeci, więc sprawdziłem, skąd pobiera zasilanie i stwierdziłem, że pochodzi z bezpiecznika 10 BSM (główna skrzynka bezpieczników silnika). Co ważniejsze, ten bezpiecznik łączy się z przekaźnikiem 6. Przekaźnik ten jest również powiązany z blokadą kierownicy i immobilizerem i wiem, że może to spowodować brak rozruchu w standardowym silniku Diesla 508. W takim przypadku zarówno blokadę kierownicy, jak i skrzynkę bezpieczników trzeba było wymienić*. Bezpiecznik 10 zasila również jednostkę elektryczną zasilania 1919 i jednostkę sterującą.

* W tym samochodzie blokada kierownicy się zacinała, więc nie wiem, czy spowodowało to uszkodzenie przekaźnika 6.

Attachments

Discussion starter · #53 ·
Wątpię, czy BPGA jest przyczyną problemu, to bardzo proste urządzenie. Lista części podaje ten numer części dla BPGA Hybrydy jako 96 668 514 80, więc myślę, że Twój BPGA wygląda jak na obrazku poniżej (ref FranceAuto.pl | Części do aut francuskich). Jasnoszara część w lewym górnym rogu to przekaźnik. Istnieją dwie szyny zbiorcze. Zaznaczyłem je na czerwono i niebiesko. Niebieska szyna zbiorcza łączy się bezpośrednio z akumulatorem, a czerwona szyna zbiorcza jest włączana przez przekaźnik. Jeśli przekaźnik jest uszkodzony, można go pominąć, po prostu wstawiając zworę.

Nie jestem pewien, czy kod błędu P0215, który otrzymałeś, jest istotny, ale jeśli jakikolwiek przekaźnik jest uszkodzony, bardziej prawdopodobne jest, że jest to R1 w BSM (główna skrzynka bezpieczników silnika).

Podejrzewam, że może występować problem z blokiem 1760 "akumulator HT+ nadzorca stanu akumulatora" (patrz załączony schemat okablowania silnika trakcyjnego). Ma on cały czas zasilanie z akumulatora 12 V i mógł go rozładowywać.

Nie sądzę, żeby inna kopia Diagbox pomogła. Wszystkie kopie, które obejmują Twój samochód, powinny odczytywać wszystkie kody błędów. Problem polega na tym, że w późniejszych wersjach PSA zablokowało niektóre funkcje telekodowania, których w tej chwili nie potrzebujesz.

Na tym etapie nie mogę odpowiedzieć na pytania 2 i 3, ale 2 może być istotne, niektóre skrzynie biegów uniemożliwiają rozruch. Co to jest moduł gry?

View attachment 119334
Image

Discussion starter · #54 ·
Rozumiem, że przekaźnik 6 znajduje się w samym BSM i jest czymś, do czego nie mogę się dostać? Pierwotnie sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, ale tym razem wyjmę każdy bezpiecznik i ponownie go zamontuję, na wypadek gdyby było złe połączenie. Czy warto wyjąć BSM, jak na zdjęciu, i spróbować się do niego dostać, aby zdiagnozować, czy przekaźnik uległ awarii wewnątrz urządzenia? Zastanawiam się, czy ktoś kiedyś próbował to zrobić?

Discussion starter · #56 ·
Dzień dobry wszystkim,
Zastąpiłem skrzynkę bezpieczników i nadal bez powodzenia.
To, co mnie dezorientuje, to fakt, że wciąż nie ma świateł na środkowym pokrętle do zmiany trybu pojazdu, a światło SOS wciąż miga i nawet po usunięciu wszystkich usterek SOS wciąż się włącza. Czy to oznacza, że muszę zanieść to do Peugeota, aby zresetowali system?
Wszelkie przemyślenia mile widziane.

Niedawno miałem problem z uruchomieniem mojego 508... W końcu "naprawiłem" problem, wymieniając 3-miesięczny akumulator na nowy.
Temat do przemyślenia.

Discussion starter · #58 ·
Cześć.
Dzięki za to, chociaż było to w warsztacie, który nie mógł tego naprawić, jedną z rzeczy, które zrobili, było zastąpienie go fabrycznie nowym akumulatorem.
Nowy problem, który pojawił się dzisiaj, polega na tym, że system mówi, że nie może komunikować się z akumulatorem hybrydowym? Nigdy wcześniej to nie stwierdziło ani nie pokazało się w diagnozie usterki. Dziwne.

Skrzynka bezpieczników silnika 508 (BSM) jest nietypowa, ponieważ wymaga konfiguracji. Twoja istniejąca kopia może być w stanie to zrobić.

EDYTUJ
Właśnie sprawdziłem Servicebox listę części. Pokazuje tylko dwie skrzynki bezpieczników. Jedna jest wstępnie skonfigurowana tak, aby pasowała do numeru VIN, a druga musi być skonfigurowana przez instalatora.

Zaskoczyło mnie, że nie było osobnej skrzynki bezpieczników dla hybrydy, ponieważ SEDRE wymienia dwie wersje. Jednak, chociaż funkcje bezpieczników się zmieniają, rzeczywiste rozmiary bezpieczników są takie same.

Oficjalna część zamienna często ma więcej bezpieczników niż jednostka zamontowana w samochodzie. Warto sprawdzić, czy nowa skrzynka bezpieczników ma ten sam zestaw bezpieczników co oryginał.

Discussion starter · #60 ·
Dzień dobry wszystkim,

Kiedy pracowałem nad Peugeotem, mój przyjaciel Citroen DS5 hybrid był ze mną na cały dzień, więc jak wspomniałeś, skrzynki bezpieczników są takie same, więc postanowiłem zaryzykować i je zamienić.
Po zamianie usiadłem w Peugeocie i nacisnąłem przycisk start, a samochód natychmiast się uruchomił, a następnie natychmiast zgasł. Kiedy próbowałem ponownie zatrzymać samochód, silnik tylko kręcił, ale nie było rozruchu.
Usunąłem tę skrzynkę bezpieczników Citroëna i włożyłem ją z powrotem do DS5, tylko po to, by stwierdzić, że ten samochód nie chce się uruchomić. Kręcił w kółko i w kółko. Postanowiłem zostawić samochód na noc, ponieważ było późno i spróbować ponownie następnego dnia, ale miałem złe przeczucie, że mogłem zrujnować skrzynkę bezpieczników Citroëna.
W każdym razie wróciłem do niego następnego ranka, podłączyłem diagnostykę i usunąłem wszelkie błędy, które tam były, i poszedłem uruchomić samochód i się uruchomił, więc cokolwiek to był za problem, udało mu się naprawić samemu w nocy? Bardzo dziwne. Udało mi się pobrać diagbox na laptopa znajomego i czekam tylko na dostawę kabla przez Amazon dzisiaj w pewnym momencie, aby móc w końcu sprawdzić, jakie są kody błędów lub diagnoza dla obu samochodów.
Naprawdę mam nadzieję, że dostanę jakieś kody, które mają sens i pozwolą mi raz na zawsze rozwiązać te problemy.
Zaktualizuję tutaj później dzisiaj wieczorem.

41 - 60 of 130 Posts