Peugeot Forums banner
61 - 80 of 130 Posts
Kiedy zablokujesz samochód, BPGA wyłącza większość rzeczy kilka minut później. Zastanawiam się, czy to zresetowało coś w Citroënie, co pozwoliło mu się uruchomić.

Czego użyłeś do zdiagnozowania usterek?

Czy możesz zamieścić link do kabla, który zamówiłeś z Amazona? Wielu sprzedawców kabli Lexia 3 twierdzi, że ustawia pełne odpowiedniki chipsetów, a nie rzeczywisty pełny chipset Lexia 3. Te nie działają z darmowym oprogramowaniem.

Discussion starter · #64 ·
Wow, w końcu natknąłem się na ten sam problem. Mój RXH również się nie uruchamia, a światło SOS również miga. Wypróbuję niektóre z sugerowanych tutaj rozwiązań z mechanikiem i dam znać za kilka dni.
Mam nadzieję, że uda mi się dojść do wniosku, aby ten wątek zaoszczędził wam czasu...

Zostawiłem kabel w warsztacie, ale tutaj jest na Amazonie
Oprogramowanie Diagbox działa tylko z kablem PSA (Vehicle Computer Interface VCI), który jest powszechnie nazywany Lexia3*. Oto link do Lexia 3, który kupiłem na początku tego roku: https://www.aliexpress.com/item/4001346459229.html (są 3 opcje, dostałem pełny chip bez klipsa). Klips jest do bardzo starych samochodów.

*Lexia 3 była pierwotnie nazwą systemu diagnostycznego Citroena, w tym oprogramowania, ale z jakiegoś powodu większość ludzi nazywa VCI Lexia 3.

Właśnie sobie przypomniałem, że w Peugeotach z automatyczną skrzynią biegów trzeba odczekać 12 minut przed odłączeniem akumulatora. Nie sądzę, żeby dotyczyło to zautomatyzowanej skrzyni manualnej. Sprawdziłem jednak procedurę (załączoną) i ważna rzecz dla samochodów z bezkluczykowym dostępem i uruchamianiem silnika jest to, że trzeba upewnić się, że kluczyk znajduje się w odległości co najmniej 3 metrów od samochodu, a następnie odczekać 4 minuty przed odłączeniem akumulatora.

Attachments

Discussion starter · #67 ·
Cześć.
Zamówiłem właściwy kabel.
Czy muszę jeszcze coś zainstalować, aby mieć pewność, że zadziała, gdy przyjdzie w weekend?
Mogę wysłać zrzuty ekranu z ekranów diagbox, ale bez funkcji diagnostycznej. Czy to z powodu kabla?

Dzięki

Discussion starter · #68 ·
Wow, w końcu natknąłem się na ten sam problem. Mój RXH również nie uruchamia się, a światło SOS również miga. Wypróbuję niektóre z sugerowanych tutaj rozwiązań z mechanikiem i dam znać za kilka dni.
Czy udało się już to uruchomić? Jedno pytanie: kiedy pierwotnie się wyłączył, czy zauważyłeś, że na środkowym pokrętle, gdzie można zmieniać opcje jazdy z EV na napęd na cztery koła itp., wskaźnik świetlny nadal był na pokrętle, czy też nie?

Cześć.
Zamówiłem właściwy kabel.
Czy jest coś jeszcze, co muszę zainstalować, aby upewnić się, że zadziała, gdy przybędzie w weekend?
Mogę wysłać zrzuty ekranu z ekranów diagbox, ale bez funkcji diagnostycznej. Czy to z powodu kabla?

Dzięki
Na tym etapie powinieneś być w stanie uzyskać pierwszy ekran po uruchomieniu oprogramowania Diagbox i wybraniu swojego samochodu. Po podłączeniu kabla powinieneś otrzymać drugi ekran.
Image

Image

Czy udało się to uruchomić? Jedno pytanie, czy kiedy pierwotnie się wyłączył, zauważyłeś, że na środkowym pokrętle, gdzie można zmienić opcje jazdy z EV na napęd na cztery koła itp., wskaźnik świetlny nadal się świecił, czy nie?
Cóż, w zasadzie moja sytuacja jest, że tak powiem, nieco bardziej złożona.

Zatem początkowo "myłem" skraplacz klimatyzacji pianą. Pompowałem pianę przez otwory wentylacyjne. Wszystko szło dobrze aż do prawie końca procedury, kiedy zaświeciła się kontrolka SOS i samochód próbował wezwać służby ratunkowe. Trwało to około 15 minut, aż przestał próbować. Oczywiście się przestraszyłem, ale ostatecznie samochód po tym zdarzeniu funkcjonował normalnie. Przez około 3 tygodnie. Potem, gdy wyjeżdżałem z osiedla i wjechałem na drogę, przyspieszyłem z 10-15 do 45-50 km/h, żeby wyprzedzić inne samochody. Na desce rozdzielczej pojawił się czerwony komunikat ENGINE FAULT, a kierownica się usztywniła. Ledwo udało mi się zjechać na prawą stronę drogi, pozwolił mi jechać około 50-70 metrów, aż całkowicie się zatrzymał.
Ponieważ zdarzyło się to po raz pierwszy (spoiler: zdarzyło się to ponownie kilka miesięcy później), pomyślałem, że po prostu "wyjmę wtyczki" z akumulatora 12 V na około 30 sekund, błąd się wyczyści i spróbuję go uruchomić. Oczywiście to nie zadziałało, więc wezwałem lawetę i zawiozłem go do moich regularnych mechaników, u których wcześniej serwisowałem inne samochody.

Odczytali błędy za pomocą Autela, było ich co najmniej kilkanaście, ale powiedzieli mi, że problem dotyczy BSI, otworzyli go i wyglądało na to, że się spalił. Powiedzieli mi więc, że muszę znaleźć inny BSI i przynieść go do wymiany. Znalazłem jeden od innego dawcy rxh. Wymienili go i stał się cud. Samochód uruchomił się i jechał. Tak, wciąż pozostało kilka błędów, ale w tamtym czasie nie obchodziło mnie to, ponieważ myślałem, że zajmę się nimi trochę później.

Szybko do przodu 3 miesiące i około 1000 km później, dzieje się to samo. Przyspieszyłem z 10-15 do 50 km/h i samochód się wyłącza. Dokładnie ta sama sytuacja. Holuję samochód do tych samych ludzi. Po kilku dniach mówią mi, że akumulator trakcyjny jest najprawdopodobniej martwy. I nie mogą iść dalej z ich diagnostyką. Zabrałem akumulator do innych osób, które przetestowały każdy ogniwo i ogólnie akumulator miał 55 procent. Wiem, że to niezbyt dobry znak, ale pomyślałem, że to dziwne, że samochód w ogóle nie chce się uruchomić, więc postanowiłem zholować samochód do oficjalnego dealera Peugeota. Spróbowali swojej magii, żeby go uruchomić, ale się nie udało. Następnego dnia zadzwonili do mnie, mówiąc, że akumulator trakcyjny jest zbyt słaby i powinienem kupić nowy lub przynieść im zdrowszy. Zabrałem akumulator do innego warsztatu, który doprowadził go do 80% pojemności. Więc przyniosłem akumulator z powrotem do dealera i teraz cudem byli w stanie przejść przez akumulator w swoich badaniach diagnostycznych i teraz mówią mi, że problem jest najprawdopodobniej z alternatorem i że muszę im przynieść nowy, aby mogli go wypróbować i zobaczyć, czy rzeczywiście tak jest. Ponieważ to stary model, nie mają tych alternatorów w magazynie.

Pomyślałem, że to nie tania gra. Opierając się na poprzednim przykładzie z akumulatorem, który ostatecznie nie był przyczyną problemu, nie byłem pewien, czy chcę wydać około 2000 euro tylko po to, żeby odciąć możliwość.

Powiedzieli mi również, że jeśli to nie alternator, to może to być falownik lub okablowanie pomiędzy. Wyobraź sobie

W tym momencie powiedzieli mi, że nie mogą mi z niczym pomóc, chyba że przyniosę im w 100% sprawny alternator, aby iść dalej. Musiałem więc znaleźć kogoś innego, kto byłby gotów podjąć się tego zadania.

Zatem ostatni rozdział, wiem, że to już powieść, ale zostańcie ze mną na ostatnie kilka zdań. Facet, u którego samochód jest teraz, już od 2-3 miesięcy, zdołał go uruchomić, ale działa 1-2 sekundy i się zatrzymuje. Powiedział mi, że nie wierzył, że BSI BSM spalił się za pierwszym razem. Sprawdził to i nie zauważył żadnych uszkodzeń, z wyjątkiem otworu na plastikowej osłonie przez ludzi z pierwszego warsztatu. Wyczyścił wszystko i zamienił z powrotem. Zadziałało, więc najwyraźniej się nie spaliło. Teraz interesujące jest to, że ponad połowa błędów zniknęła. Samochód widzi stary BSI BSM i jest w porządku.

Podsumowując, miałem 2 przypadki w tych samych warunkach, ale po pierwszym samochód został ponownie uruchomiony i jeździł w porządku (choć nie za długo).

Zatem w tym momencie biorę sprawy w swoje ręce, przeszukuję fora i szukam rozwiązań, ponieważ mechanicy nie poświęciliby więcej czasu na próby przywrócenia go do życia.

Cóż, tak naprawdę moja sytuacja jest nieco bardziej złożona, że tak powiem.

Zatem początkowo "myłem" skraplacz klimatyzacji pianą. Pompowałem pianę przez otwory wentylacyjne. Wszystko szło dobrze do prawie końca procedury, kiedy zapaliło się światło sos i samochód próbował wezwać służby ratunkowe. Trwało to około 15 minut, aż przestał próbować. Oczywiście się przestraszyłem, ale ostatecznie samochód po tym incydencie funkcjonował normalnie. Przez około 3 tygodnie. Potem, gdy wyjeżdżałem z osiedla i wjechałem na drogę, przyspieszyłem z 10-15 do 45-50 km/h, żeby wyprzedzić inne samochody. Na desce rozdzielczej pojawił się czerwony komunikat ENGINE FAULT, a kierownica się usztywniła. Ledwo udało mi się zjechać na prawą stronę drogi, pozwolił mi jechać około 50-70 metrów, aż całkowicie się zatrzymał.

Ponieważ zdarzyło się to po raz pierwszy (spoiler: zdarzyło się to ponownie kilka miesięcy później), pomyślałem, że po prostu "wyjmę wtyczki" z akumulatora 12 V na około 30 sekund, błąd zniknie i spróbuję go uruchomić. Oczywiście to nie zadziałało, więc zadzwoniłem po lawetę i zawiozłem go do moich regularnych mechaników, których wcześniej używałem do serwisowania moich innych samochodów.

Odczytali błędy za pomocą Autela, było ich co najmniej kilkanaście, ale powiedzieli mi, że problem dotyczy BSI, otworzyli go i wyglądało na to, że się spalił. Powiedzieli mi więc, że muszę znaleźć inny BSI i przynieść go im do wymiany. Znalazłem jeden od innego dawcy rxh. Wymienili go i stał się cud. Samochód uruchomił się i jechał. Tak, wciąż pozostało kilka błędów, ale w tamtym momencie mnie to nie obchodziło, ponieważ myślałem, że zajmę się nimi trochę później.
To bardzo dziwne. BSI nie kontroluje silnika, robi to ECU silnika. BSI kontroluje wszystkie urządzenia pomocnicze, takie jak wycieraczki, światła, klimatyzacja itp.

Alternator w Twoim samochodzie to odwracalny alternator, który ładuje akumulator trakcyjny i uruchamia ponownie silnik Diesla po początkowym uruchomieniu za pomocą rozrusznika.

Akumulator 12 V jest ładowany przez akumulator trakcyjny, więc jeśli odwracalny alternator nie ładuje akumulatora trakcyjnego, akumulator 12 V również się rozładuje. Podejrzewam, że dealer miał rację podejrzewając odwracalny alternator. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że jeśli akumulator 12 V zostanie podłączony do ładowarki, uruchomi samochód, a silnik powinien wtedy działać przez krótki czas.

Być może uda Ci się znaleźć specjalistę od alternatorów, który będzie w stanie go zregenerować.

To bardzo dziwne. BSI nie kontroluje silnika, robi to ECU silnika. BSI kontroluje wszystkie urządzenia pomocnicze, takie jak wycieraczki, światła, klimatyzacja itp.

Alternator w Twoim samochodzie to alternator odwracalny, który ładuje akumulator trakcyjny i uruchamia ponownie silnik Diesla po początkowym uruchomieniu za pomocą rozrusznika.

Akumulator 12 V jest ładowany przez akumulator trakcyjny, więc jeśli odwracalny alternator nie ładuje akumulatora trakcyjnego, akumulator 12 V również się rozładuje. Podejrzewam, że dealer był na właściwym tropie, podejrzewając odwracalny alternator. Istnieje spora szansa, że jeśli akumulator 12 V zostanie podłączony do ładowarki, uruchomi samochód, a silnik powinien wtedy działać przez krótki czas.

Być może uda Ci się znaleźć specjalistę od alternatorów, który będzie w stanie go odbudować.
Rzecz w tym, że w salonie nawet nie mogli go uruchomić. Facet, do którego zabrałem samochód po salonie, po tym jak zamienił stare BSI BSM, zdołał uruchomić silnik na 1-2 sekundy.

Pozwól, że wygrzebię papier z wynikami diagnostyki od dealera.

EDIT: To był BSM, o którym mówiłem w poprzednim poście. Zatem BSM został rzekomo spalony i zamieniony na inny z samochodu powypadkowego.

Rzecz w tym, że w salonie nawet nie mogli go uruchomić. Facet, do którego zabrałem samochód po salonie, po zamontowaniu starego BSI, zdołał uruchomić silnik na 1-2 sekundy.

Pozwól, że wygrzebię papier z wynikami diagnostyki od dealera.
Ile BSI próbowałeś? Główną funkcją BSI w uruchamianiu silnika jest wyłączenie immobilizera i umożliwienie rozruchu silnika.

Jeśli dobrze rozumiem, twoja pierwotna usterka zaczęła się, gdy próbowałeś wyczyścić skraplacz klimatyzacji. Skraplacz zwykle znajduje się przed chłodnicą. Czy wciskałeś pianę przez oba urządzenia do komory silnika? Czy część piany mogła dostać się do komputera silnika i głównej skrzynki bezpieczników silnika?

Ile BSI próbowałeś? Główną funkcją BSI w uruchamianiu silnika jest wyłączenie immobilizera i umożliwienie rozruchu silnika.

Jeśli dobrze rozumiem, twoja pierwotna usterka rozpoczęła się, gdy próbowałeś wyczyścić skraplacz klimatyzacji. Skraplacz zwykle znajduje się przed chłodnicą. Czy wpychałeś pianę przez obie jednostki do komory silnika? Czy część piany mogła dostać się do ECU silnika i głównej skrzynki bezpieczników silnika?
EDIT: To był BSM, o którym mówiłem we wcześniejszym poście. Zatem BSM został rzekomo spalony i zamieniony na inny z samochodu powypadkowego.

W tej chwili samochód jest z początkowym BSM. Przez 3 miesiące (po pierwszym incydencie i przed drugim) jeździł z BSM z innego samochodu, ale podejrzewam, że drugi BSM został po prostu zainstalowany w samochodzie, ale nie został odpowiednio "wprowadzony" do wszystkich innych komputerów.

Teraz, gdy próbuję sobie przypomnieć, ten skraplacz klimatyzacji znajduje się gdzieś na środku na dole. Gdzie jest filtr pyłkowy, za nim lub tuż przed nim, nie pamiętam dokładnie. Nie jestem pewien, czy piana dostała się do ECU lub skrzynki bezpieczników, ale właśnie przypomniałem sobie jeszcze jedną rzecz.

Około 2 tygodnie przed pierwszym incydentem próbowałem wyczyścić jedną z dysz spryskiwaczy przedniej szyby, prawą, wydaje mi się. Ponieważ nagromadziło się trochę "kamienia nazębnego", próbowałem wyczyścić ją igłą. W pewnym momencie myślę, że użyłem trochę nadmiernej siły i pękła, złamałem te plastikowe zatrzaski, które trzymały ją na miejscu, więc dysza w zasadzie bujała się w środku, gdy maska była zamknięta. Trwało to około tygodnia, aż przykleiłem tę dyszę z powrotem na miejsce. W tym czasie zdarzyło się, że zapomniałem o tym i próbowałem umyć przednią szybę, a woda z tej dyszy dostała się do komory silnika. Nie przywiązywałem do tego wagi w tamtym czasie, a samochód jeździł normalnie przez około tydzień po tym.

Zatem w ciągu 2-3 tygodni przed pierwszym incydentem, kiedy zatrzymał się na środku drogi. Miałem trochę wody, która dostała się do komory silnika i tę sytuację z pianą.

BSI to główna skrzynka bezpieczników w kabinie i znajduje się w desce rozdzielczej po stronie kierowcy, więc nie powinna być narażona na działanie wody/pianki w komorze silnika. Oto schemat lokalizacji:
View attachment 119682
Żadnego problemu z BSI. Przepraszam za zamieszanie. Właściwie mówiłem o BSM, które prawdopodobnie zostało uszkodzone i zamienione, a następnie ponownie zamontowane.

Discussion starter · #77 ·
Żadnego problemu z BSI. Przepraszam za zamieszanie. Właściwie mówiłem o BSM, które zostało uznane za uszkodzone i zamienione, a następnie ponownie zamontowane.
To ma więcej sensu. Powinno być możliwe zamontowanie używanego BSM. Może wymagać konfiguracji dla drobnych rzeczy, takich jak spryskiwacze reflektorów.

BSI jest dopasowane do ECU silnika i nie może być przenoszone między samochodami bez zresetowania i ponownego zaprogramowania.

Jeśli akumulator 12 V jest w pełni naładowany, komponentem, który może powodować problem, jest ECU silnika. Znajduje się on w pobliżu BSM. ECU silnika jest bardzo solidnym komponentem, ale w pewnych okolicznościach woda może dostać się do środka przez złącza. Warto sprawdzić trzy złącza ECU silnika pod kątem jakichkolwiek śladów wody.

To ma więcej sensu. Powinno być możliwe zamontowanie używanego BSM. Może wymagać konfiguracji dla drobnych rzeczy, takich jak spryskiwacze reflektorów.

BSI jest dopasowany do ECU silnika i nie może być przenoszony między samochodami bez zresetowania i ponownego zaprogramowania.

Jeśli akumulator 12 V jest w pełni naładowany, komponentem, który może powodować problem, jest ECU silnika. Znajduje się on w pobliżu BSM. ECU silnika jest bardzo wytrzymałym elementem, ale w pewnych okolicznościach woda może dostać się do środka przez złącza. Warto sprawdzić trzy złącza ECU silnika pod kątem obecności wody.
Dziękuję za sugestię. Na pewno sprawdzę to w przyszłym tygodniu i dam znać.

Kolejne pytanie, które przyszło mi do głowy, to czy istnieje jakiś rodzaj błędu, który mógłby być przechowywany w BSM i uniemożliwiać uruchomienie silnika.

Na przykład, raz stanął mi na drodze, jakiś błąd został zapisany w BSM i nie uruchamia się. Następnie BSM zostaje zamieniony, samochód uruchamia się, jeździ kilka miesięcy, a potem dzieje się to samo. Znowu gaśnie i teraz ten sam "fatalny" błąd jest również zapisany w drugim BSM.

To nie wyjaśnia, dlaczego stanął w pierwszym miejscu, a potem drugi raz, ale wyjaśnia, dlaczego zamiana BSM pomogła po raz pierwszy. Więc tak, nadal musiałbym szukać, aby znaleźć przyczynę, ale przynajmniej mógłbym jeździć nim ostrożnie przed tym. Może się okazać, że problem dotyczy alternatora, ponieważ poprzedni właściciel powiedział mi, że pasek był zerwany i go wymienił, może procedura nie została wykonana w pełni lub nie została zakończona. Ale wtedy przypuszczam, że pojawiłyby się jakieś błędy wskazujące na pasek lub alternator itp.

Czy istnieje sposób na zresetowanie BSM?

Czy mówię bzdury

61 - 80 of 130 Posts