Peugeot Forums banner

Montaż składanych lusterek

1 reading
17K views 13 replies 2 participants last post by  davidireland  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, nowy tutaj i po prostu chciałem trochę pomocy, obecnie mam peugeota 206 lx 51 plate z błyszczącymi czarnymi elektrycznymi lusterkami gti, chciałbym dodać lusterka składane 180 power fold, ale nie jestem w 100% pewien, czy będę potrzebował nowych wiązek drzwiowych, czy to tylko praca typu plug and play.

Obecne lusterka mają 5 przewodów po stronie kierowcy i 7 po stronie pasażera, wiązka samochodu wydaje się mieć 8 przewodów z 2 zielonymi wchodzącymi do jednego połączenia.

Sprawdziłem przełącznik lusterek w pobliżu hamulca ręcznego i ma on 10 przewodów, co o ile wiem, jest odpowiednią ilością dla funkcji składania.

Zrobiłem kilka zdjęć obecnych wtyczek.

Pozdrawiam.

#3 ·
Ok, po prostu założyłem, że lusterko pasażera potrzebuje 9 przewodów, a kierowcy 7, ponieważ na zdjęciu wtyczka ma tylko 7 styków, więc nie sądzę, żeby to zadziałało, ktoś może dodać trochę więcej informacji.

#5 ·
Wiem, że 180 luster, które kupiłem, ma pomarańczową wtyczkę i jak widać moje obecne bloki są białe, może poszukam nowych wiązek.

Jeśli to nie zadziała, opcja może być w moim bsi i może wymagać włączenia.

To są lusterka, które kupiłem

PEUGEOT 206 GTI 180 POWER FOLD WING MIRROWS FROM 2005 | eBay

Jeśli moje bsi nie ma tej opcji, czy można podłączyć funkcję składania do oddzielnych przewodów, aby ominąć bsi, widzę, że jest to zbyt trudne, elektryk samochodowy może mieć lepszy pomysł.

#7 ·
Wątpię, żebym mógł zdobyć schemat do samochodu, z którego pochodzą. Zakładam, że 2 z 10 przewodów przy przełączniku kontrolują składanie lusterek.

Mógłbym spróbować dowiedzieć się, które przewody to kontrolują.

#10 ·
Patrząc na ten link, wygląda na wykonalne i nie jest kontrolowane przez bsi, tylko przez sam przełącznik, więc powinno działać tak samo jak w moim Subaru.

Jak mówi David, to okablowanie jest niechlujne, spróbuj wykonać to bardziej schludnie niż to :)

#11 · (Edited)
Nie planowałem używać jego metody okablowania, tylko pokazać, że wygląda na to, że można to zrobić.

Więc jeśli dobrze rozumiem, przeciął przewody 8 i 9 w obu lusterkach i połączył je z przewodami 6 i 10 na przełączniku w pobliżu hamulca ręcznego, czy to w zasadzie wszystko?

Jeśli to prawda, to będzie o wiele taniej niż kupowanie nowej wiązki, która może nawet nie pasować.

#12 · (Edited)
Czy potrzebowałbym schematu okablowania mojego samochodu, aby znaleźć odpowiednie przewody przy przełączniku? Sprawdziłem i wydaje się, że nie są ponumerowane.

Jaki byłby najlepszy sposób, aby znaleźć przewody, które muszę przeciąć po stronie przełącznika? Czy multimetr mógłby pomóc?

Ok, znalazłem 10 i 6 na wtyczce przełącznika, 6 jest puste, a 10 ma podłączony przewód.