Peugeot Forums banner

Kod błędu F000

48K views 5 replies 2 participants last post by  ash1293  
#1 ·
Wbudowany interfejs systemu
F000 Błąd skrzynki bezpieczników silnika ECU nie komunikuje się przez CAN

No dobrze, w końcu skonfigurowałem mój planetarny zestaw na laptopie za 20 funtów, więc pomyślałem, że wyskoczę na deszcz i podłączę go, żeby zobaczyć, co się dzieje.

W każdym razie - nie spodziewałem się żadnych kodów, ponieważ wszystko zachowywało się dobrze.

Kilka nietrwałych kodów zostało wyczyszczonych, kilka związanych ze spójnością z radiem itp. oraz oczekiwany błąd przepływu powietrza spowodowany zablokowaniem EGR.............ale niespodzianką był powyższy F000, który jest rejestrowany jako błąd stały.

Zanim rozbiorę skrzynkę bezpieczników w komorze silnika, czy ktoś może udzielić więcej informacji na temat tego kodu?

#2 ·
Wbudowany interfejs systemu
Błąd skrzynki bezpieczników silnika F000, ECU nie komunikuje się przez CAN

Ok, w końcu skonfigurowałem mój planet na laptopie za 20 funtów, więc pomyślałem, że wyskoczę na deszcz i podłączę go, żeby zobaczyć, co się dzieje.

W każdym razie - nie spodziewałem się żadnych kodów, ponieważ wszystko zachowywało się dobrze.

Kilka nietrwałych zostało wyczyszczonych, kilka związanych ze spójnością z radiem itp. oraz oczekiwany błąd przepływu powietrza z powodu zablokowanego EGR.............ale niespodzianką był powyższy F000, który jest rejestrowany jako błąd stały.

Zanim rozbiorę skrzynkę bezpieczników w komorze silnika, czy ktoś może udzielić więcej informacji na temat tego kodu?
Sprawdź, czy na BSI i wokół BSI nie ma śladów wody, a także na BCM (skrzynka bezpieczników silnika) skrzynka bezpieczników silnika nie jest kodowana, więc jest to łatwa wymiana, sprawdź również dwa przewody, które są skręcone razem, ponieważ są to przewody CAN

#4 ·
Mała aktualizacja.

Tak naprawdę nie jestem w 100% pewien, o których dwóch skręconych przewodach mówiłeś, ale sprawdziłem wszystko w poszukiwaniu śladów uszkodzeń spowodowanych przez wodę i jest sucho jak pieprz. Wyczyściłem wszystkie bezpieczniki/złącza/główną masę za pomocą preparatu do czyszczenia styków i nadal zgłasza błąd.

Również pod tym samym kodem błędu, ale w module sterowania silnikiem, pokazuje błąd 'Usterka obudowy okablowania silnika: Ecu wyciszone na magistrali CAN'

Zauważyłem na innym forum, że może to również zależeć od wersji oprogramowania jednostki lexia?? Czy ktoś wie więcej?
Sprzedano mi urządzenie jako 'najnowsze' i odpowiednie dla 307/c5 itp.
Diagbox zgłasza wersję v4.3.0

#5 ·
Trochę więcej czytania... Czy możliwe, że mój interfejs to rewizja B zamiast C? Nie jestem pewien, jak mogę to sprawdzić, ale wiem, że rewizja C jest wymagana do pełnej obsługi canbus. Zaktualizuj swój interfejs Lexia-PSA do /C przez USB Wydaje się sugerować, że aktualizacja oprogramowania układowego może być możliwa, jednak ponieważ forum nie pozwala na rejestrację nowych użytkowników, nie mogę skontaktować się z gościem w sprawie plików/informacji.