Peugeot Forums banner

Zużycie oleju silnikowego: 3008

1 reading
40K views 55 replies 27 participants last post by  exhd  
#1 ·
Cześć wszystkim, mam 3008 z 2018 roku - ostatnio zauważyłem, że wzrosło zużycie oleju silnikowego. Poszedłem do serwisu i przeprowadzają teraz test, aby sprawdzić, ile oleju faktycznie spala się na 1000 km (mam przejechać około 2500 km i udać się do serwisu). Powiedziano mi, że średnie zużycie wynosi około 250 ml na 1000 km. Czy to prawda? Moim pierwszym przypuszczeniem było, że może być problem z zaworem PCV, ale może to być również spowodowane wyciekami w silniku.

Czy ktoś doświadczył czegoś takiego? Jak tylko dostanę odpowiedź od serwisu, zamieszczę ją tutaj.

#5 ·
Jednym z wielu znanych problemów z tym okropnym silnikiem jest to, że Twój dealer Peugeota będzie najlepiej w stanie Ci pomóc.
Jednym z wielu znanych problemów z tym okropnym silnikiem jest to, że Twój dealer Peugeota będzie najlepiej w stanie Ci pomóc.
Dzięki, poczekam, aż zobaczę, co powie dealer.

#6 ·
Czy ktoś doświadczył czegoś takiego? Jak tylko dostanę właściwą odpowiedź od serwisu, zamieszczę ją tutaj
Mam 5008 z 2018 roku z silnikiem benzynowym 1.2, jeżdżę około 15000 km rocznie i dolewam 1l-1.5l oleju rocznie łącznie. Mój dealer powiedział, że 0,25l na 1000km to akceptowalny górny limit zużycia zgodnie ze specyfikacją psa, to nie jest średnia. Moje zużycie oleju jest stabilne w ten sposób od drugiego roku. Szczególnie w sezonie zimowym z dużą ilością krótkich tras zużycie wzrasta. (Regularnie sprawdzam poziom oleju, co stało się moim nawykiem po posiadaniu Toyoty z 2005 roku, która spalała 5 litrów rocznie..., ten samochód został kupiony przez sąsiada i nadal działa bez zarzutu, więc nie martwię się zbytnio zużyciem oleju, ważne jest, aby nie jeździć na sucho)

#9 ·
Mam 5008 z 2018 roku z silnikiem benzynowym 1.2, jeżdżę około 15000 km rocznie i dolewam 1l-1.5l oleju rocznie. Mój dealer powiedział, że 0.25l na 1000km to akceptowalny górny limit zużycia zgodnie ze specyfikacją psa, to nie jest średnia. Zużycie oleju utrzymuje się na tym poziomie od drugiego roku. Szczególnie w chłodnej porze roku, podczas wielu krótkich tras, zużycie wzrasta. (Regularnie sprawdzam poziom oleju, to nawyk, który nabyłem po posiadaniu Toyoty z 2005 roku, która spalała 5 litrów rocznie..., ten samochód został kupiony przez sąsiada i nadal działa bez zarzutu, więc nie martwię się zbytnio zużyciem oleju, ważne jest, aby nie dopuścić do jego braku)
Dzięki za aktualizację, powiedziano mi to samo w salonie 0.25 L na 1000 KM jako górny limit, jednak ponieważ jeżdżę w tropikach, nie jestem pewien, jak te standardy się zmieniają, następnym razem zabiorę swój pojazd na przegląd, zobaczymy.

#7 ·
Czy dostajecie jakieś powiadomienia, na przykład o konieczności uzupełnienia oleju silnikowego na desce rozdzielczej, czy po prostu sprawdzacie na bagnecie? Mam ten sam silnik, wyprodukowany w 2019 roku i w tym czasie nic. Robię kilka kontroli przed dłuższą podróżą, ale nigdy nie doświadczyłem niskiego poziomu oleju. Do tej pory przejechałem samochodem 38000 km.

#8 ·
Czy dostajecie jakieś powiadomienia, np. o uzupełnieniu oleju silnikowego na desce rozdzielczej, czy po prostu sprawdzacie na bagnecie? Mam ten sam silnik, wyprodukowany w 2019 roku i w tym czasie nic. Robię kilka kontroli przed dłuższą podróżą, ale nigdy nie doświadczyłem niskiego poziomu oleju. Do tej pory przejechałem samochodem 38000 km.
U mnie w samochodzie powiadomienie o poziomie oleju pojawia się bardzo wcześnie, ponieważ mogę dolać tylko 0,3-0,4 litra i wtedy jest na MAX. Jeśli moja stara Toyota dała to samo ostrzeżenie, poziom był poniżej MIN na bagnecie...

#11 ·
Dzięki @mudlogger i @rachitha.dayaratne za waszą opinię. Uważam to za bardzo dziwne. Jak już wspomniałem, mam 38000 km i nigdy nie miałem tego powiadomienia. OK, raz miałem, ale to była wina serwisu, ponieważ wlali za dużo oleju do silnika i prawdopodobnie czujnik oszalał. Nie polegam na powiadomieniach, jak powiedziałem, sprawdzam poziom oleju na bagnecie, szczególnie przed dłuższą podróżą, a poziom oleju jest zawsze taki sam.

#12 ·
Szczerze mówiąc, nie mogę uwierzyć, że oczerniasz silnik 1.2. Mam już drugi samochód z takim silnikiem w ciągu 4 lat i nigdy nie musiałem wlewać oleju między przeglądami, dziwne.

• Like
Reactions: Gittos
#13 ·
Szczerze mówiąc, nie mogę uwierzyć, że krytykujesz silnik 1.2. Mam już drugi samochód z tym silnikiem w ciągu 4 lat i nigdy nie musiałem wlewać żadnego oleju do samochodu między przeglądami, dziwne
U mnie tak samo.

#19 ·
Czy ktoś może mi pokazać, gdzie znajduje się zawór PCV i jak wygląda??? W silniku 1.2/130 pure tech.
Wymiana zaworu PCV w Peugeot 3008
PCV oznacza pozytywną wentylację skrzyni korbowej. Zawór PCV jest częścią systemu kontroli emisji w Twoim Peugeot 3008, a także systemem wentylacji skrzyni korbowej. Umożliwia silnikowi Peugeot 3008 „oddychanie” i usuwa szkodliwe opary oleju, które są uwalniane do atmosfery. Zawór PCV reguluje ciśnienie i opary wydostające się ze skrzyni korbowej i przesuwa opary do kolektora dolotowego, gdzie mieszają się z mieszanką powietrze/paliwo i kontynuują proces spalania.
Zawór znajduje się w pobliżu lub w górnej części pokrywy zaworów (pokrywy zaworów) Peugeot 3008. Zawór PCV może się zakleszczyć lub zatkać szlamem i powinien być regularnie sprawdzany i wymieniany w razie potrzeby. Jeśli zawór PCV ulegnie awarii, może to spowodować nierówną pracę silnika Twojego Peugeot 3008 i możesz zauważyć dym z wydechu i wycieki oleju.
Jeden koniec zaworu jest większy niż drugi, co sprawia, że ​​prawie niemożliwe jest zamontowanie zaworu w niewłaściwy sposób. Wewnętrznie zawór PCV zamyka się, gdy silnik Twojego Peugeot 3008 jest wyłączony lub gdy występuje przeciwciśnienie. Otwiera się, gdy silnik pracuje na biegu jałowym (niski przepływ) i przyspiesza (wysoki przepływ) w oparciu o podciśnienie.
Jeśli zawór PCV pozostanie uszkodzony, dodatkowy brud może zanieczyścić świece zapłonowe Twojego Peugeot 3008 i zwiększyć zużycie oleju. W przypadku tak niedrogiego elementu naprawdę nie ma wymówki, aby nie wymienić zaworu PCV. Nowe świece zapłonowe i wymiana spalonego oleju będą Cię kosztować znacznie więcej.

• Like
Reactions: belatlet
#21 ·
Image
Zawór znajduje się w pobliżu lub w górnej części pokrywy zaworów (pokrywy zaworów) Peugeota 3008.

• Like
Reactions: belatlet
#24 ·
Mój 3008 1.2 Allure puretech zużywa 1 litr oleju na każde 250 mil. To wystarczy mi na dwa tygodnie. Powiedziano mi, że to normalne dla tego silnika. Trudno mi w to uwierzyć. Ma cztery lata i tak było od nowości.
To, co ci powiedziano, jest po prostu śmieszne. Jeśli zużycie oleju jest tak wysokie, coś jest nie tak z twoim silnikiem. I uwierz mi, to dalekie od normy. Nie uzupełniam nawet oleju między przeglądami.

#26 ·
Mam 5008 auto z 2018 roku z tym samym silnikiem 1.2 puretech. Musiałem uzupełniać olej od czasu, gdy kupiłem samochód zeszłego lata, nawet po serwisie. W ciągu ostatnich kilku tygodni zużycie oleju gwałtownie wzrosło. Dwa tygodnie temu musiałem uzupełnić 650 ml oleju 0w-30, aby uzupełnić poziom. Po 385 km od tego czasu musiałem ponownie uzupełnić 800 ml oleju. Brak śladów oleju w tacy pod silnikiem lub na ziemi, gdzie parkuję każdej nocy. Kilka miesięcy temu wymieniono uszczelkę szyberdachu i zapytałem mechanika, czy silnik normalnie zużywa olej. Powiedział, że tak i że dobrym pomysłem jest sprawdzanie poziomu oleju co kilka tygodni. Nie powiedział, ile może zużywać, ale jestem pewien, że nie powinno to być nic w rodzaju litra na około 500 km. Muszę to zarezerwować u dealera do sprawdzenia, ponieważ nigdy nie zużyłem tak dużo oleju w żadnym samochodzie.

#28 ·
Wydaje się, że silniki benzynowe generalnie używają 0w-30 ze względu na fakt, że producent chce zapewnić dobre zużycie paliwa... Używają bardzo rzadkiego oleju, który nie wystarczająco smaruje pierścienie tłokowe.
Olej przedostaje się i jest spalany...
Nie widzę tych problemów w wariantach z silnikiem Diesla.

#29 ·
Cześć,
Czy ktoś ma numer części lub link do membrany zaworu pcv? Mój jest pęknięty i po pracy na biegu jałowym wydaje okropny dźwięk podobny do krzyku. Snows żąda 290 funtów za całą pokrywę zaworów :eek:

Attachments

#30 ·
Odwiozłem samochód do dealera kilka tygodni temu. Napełnili go olejem i powiedzieli, żeby wrócić po tysiącu km lub gdy zaświeci się kontrolka ostrzegawcza. Ostrzeżenie o niskim poziomie oleju pojawiło się po zaledwie 434 km. Dokumenty muszą teraz zostać wysłane do Peugeota w tej sprawie i będę cierpliwie czekać na rozwiązanie. Jeszcze nie ma aktualizacji od Peugeota. Tego samego popołudnia samochód miał problemy z przerywaniem i zapaliła się kontrolka Stop. Został odholowany do warsztatu i czekam teraz prawie 3 tygodnie na dostarczenie nowej cewki zapłonowej do dealera, ponieważ żadna nie jest dostępna w magazynie.

#31 ·
Poinformowano mnie przez dealera, że Peugeot w końcu zgodził się na wymianę silnika. Powiedziano mi, że dostawa powinna zająć tydzień, a następnie umówię się na wizytę. Mam nadzieję, że z tym silnikiem będzie więcej szczęścia. Na szczęście nadal był na gwarancji z pełną historią serwisową głównego dealera.

#35 ·
Cześć wszystkim, mam 3008 z 2018 roku - ostatnio zauważyłem, że wzrosło zużycie oleju silnikowego, poszedłem do serwisu i przeprowadzają teraz test, aby sprawdzić, ile oleju faktycznie spala się na 1000 km (mam przejechać około 2500 km i udać się do serwisu) Powiedziano mi, że średnie zużycie wynosi około 250 ml na 1000 km. Czy to prawda? Moim pierwszym przypuszczeniem było, że może być problem z zaworem PCV, ale może to być również spowodowane wyciekami w silniku. Czy ktoś doświadczył czegoś takiego? Jak tylko dostanę odpowiedź od serwisu, zamieszczę ją tutaj
Tak, 2 lata temu kupiłem 3008 1.2 benzyna z 2018 roku i kontrolka niskiego poziomu oleju zapala się po długiej podróży. Peugeot nie może znaleźć żadnej usterki ani wycieków, z wyjątkiem wysokiego zużycia oleju i odpowiedzialności właściciela za wymianę... dość frustrujące, ponieważ nigdy wcześniej nie doświadczyłem tego w żadnym z samochodów, które wcześniej posiadałem.

#36 ·
Posiadam mojego 3008 od nowości w 2018 roku. Przez ostatnie 18 miesięcy miałem problemy ze zużyciem oleju, a kontrolka oleju silnikowego zapalała się co około 500 mil. Zgłaszałem to kilka razy do dealera Peugeota. Wracali i mówili, że nie mogą znaleźć usterki.

W końcu w tym roku zmusiłem ich, żeby porządnie to sprawdzili. Widziałem ich w październiku i powiedziano mi, żebym przejechał 650 mil, a następnie przywiózł go z powrotem do sprawdzenia.

Krótko mówiąc, powiedzieli, że jest to znany problem z biuletynu Peugeota i że będę potrzebował nowego silnika. Przejechał 69 000 mil.

Peugeot powiedział, że pokryje koszt nowego silnika, ale nie robocizny. Została ona wyceniona na 12,5 godziny, 1660 funtów.

Obecnie czekam na informację od działu obsługi klienta Peugeota, czy pokryją całość lub część kosztów robocizny!!!

#45 ·
Posiadam mojego 3008 od nowości w 2018 roku. Przez ostatnie 18 miesięcy miałem problemy ze zużyciem oleju, a kontrolka oleju silnikowego zapalała się co około 500 mil. Zgłaszałem to kilka razy do dealera Peugeota. Wrócili i powiedzieli, że nie mogą znaleźć usterki.

W końcu w tym roku zmusiłem ich do dokładnego sprawdzenia. Widziałem ich w październiku i powiedziano mi, żebym przejechał 650 mil, a następnie przywiózł go z powrotem do sprawdzenia.

Krótko mówiąc, powiedzieli, że jest to znany problem z biuletynu Peugeota i że będę potrzebował nowego silnika. Przejechał 69 000 mil.
Peugeot powiedział, że pokryje koszt nowego silnika, ale nie robocizny. Została ona wyceniona na 12,5 godziny i 1660 funtów.
Obecnie czekam na odpowiedź od działu obsługi klienta Peugeota, czy pokryją całość lub część kosztów robocizny!!!!
Cześć,

Mam podobny problem.

Czy Twój samochód był na gwarancji?

Dzięki

#38 ·
To zależy od mokrego paska rozrządu, który ulega degradacji i wymaga wymiany - ponieważ pasek rozpada się w oleju silnikowym, blokuje zawór pcv i zaczyna ograniczać przepływ oleju w silniku - i zapala się kontrolka niskiego ciśnienia oleju. -
Teraz dostaję nowy silnik. Bez kosztów dla mnie, a robocizna jest pokrywana przez Peugeota. Oczywiście znany problem dla nich, aby to zaoferować...