Peugeot Forums banner

Usterka silnika ODB2 P11AB, P0299, P2562

22K views 4 replies 4 participants last post by  Johnfix  
#1 ·
Mój 508 sw 2.0 diesel był wyłączony z ruchu przez 3 miesiące z powodu uszkodzonego rozrusznika, zostało to naprawione 2 dni temu. Samochód teraz odpala i działa jak należy.
Mimo że podczas gwałtownego przyspieszania zapala się kontrolka silnika z ostrzeżeniem 'wymagana naprawa usterki silnika'. Nigdy wcześniej nie zdarzyło się to przed problemem z rozrusznikiem. Samochód pokazuje kod błędu P11AB i oczekujące kody P0299 i P2562.
Mogę zresetować kody i jeździć normalnie, ale moc przyspieszenia nie jest taka sama, a usterka powraca podczas gwałtownego przyspieszania na niższych biegach. Przyspieszenie jest wolne na wyższych biegach, ale usterka nie powraca.

Przed problemem z rozrusznikiem samochód wykazywał problem z nierówną pracą na biegu jałowym, skacząc z 700 do 1100 obr./min, a także sporadycznie gaśnie na biegu jałowym i podczas zatrzymywania się bez biegu i hamowania.
Zanim wysłałem samochód do naprawy, zauważyłem czarny, sadzowaty syf wydobywający się z zaworu wlotowego kolektora przymocowanego do kolektora. Jedna ze śrub z łbem sześciokątnym była luźna, więc wyjąłem zawór i stwierdziłem, że wnętrze jest bardzo zabrudzone. Zeskrobałem wszystko, do czego mogłem się dostać i wyczyściłem czujnik odtłuszczaczem. Zmontowałem ponownie po wyschnięciu.

Kiedy odebrałem samochód po wymianie rozrusznika, nierówna praca na biegu jałowym i sporadyczne gaśnięcie zniknęły, ale zostały zastąpione problemem z przyspieszeniem.

Czy to może być powiązane? A może moja turbosprężarka się kończy?

#3 ·
Prawdopodobnie nikt nie miał tego lub podobnych problemów i nie może ci pomóc.