Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 45 Posts
Cześć, mam ten sam system... żeby dać ci przykład, mój system start/stop działał dobrze po początkowych problemach takich jak twoje. Pojechałem na wakacje na dwa tygodnie i kiedy wróciłem, system start/stop nie działa cały czas. Więc moja rada jest taka, że system wróci do normy po dalszym użytkowaniu. Czytałem, że jest wzmacniacz, duży kondensator, który wspomaga start/stop i musi być w pełni naładowany razem z akumulatorem.

Aby promować harmonię na forum, chciałbym przedstawić kilka informacji dotyczących działania systemu start-stop, informacje te są dostępne dla wszystkich w internecie.

Cytat: - Zatrzymaj samochód i wciśnij sprzęgło - przestaw dźwignię zmiany biegów na luz - zwolnij sprzęgło - wtedy silnik się zatrzymuje. Silnik nie zatrzyma się, jeśli samochód się porusza, nawet jeśli zostaną wykonane powyższe kroki. Silnik uruchamia się ponownie po wciśnięciu sprzęgła przed wybraniem biegu w celu uruchomienia samochodu. Silnik może również uruchomić się ponownie, jeśli występuje zapotrzebowanie na moc, na przykład ze strony systemu klimatyzacji.

System został wprowadzony do Peugeota przez pierwszą generację 308. Alternator może odwrócić swoją polaryzację, zmieniając swoją funkcję na generator i odzyskując energię, która w przeciwnym razie zostałaby utracona.

Wypełnia kondensatory elektrycznością, którą alternator następnie wtłacza z powrotem do silnika i uruchamia ponownie spalanie w zaledwie 400 milisekund. Gdy silnik jest ciepły, alternator zajmuje się wszystkimi zadaniami ponownego uruchamiania. Podobnie jak w systemie Mazdy, oszczędności paliwa są natychmiastowe, gdy silnik się wyłącza.

Attachments

Cześć,

Mój samochód ma ten sam system i doświadczyłem tych samych problemów. Dealer twierdzi, że to normalne zachowanie, ponieważ system ECO analizuje kilka parametrów, takich jak temperatura silnika, ładowanie akumulatora, zużycie energii elektrycznej itp.

Zazwyczaj wyłączam ECO, ponieważ denerwuje mnie, gdy ECO się włącza, a silnik zaczyna się wyłączać i ponownie uruchamiać. Uważam, że w średnio- i długoterminowej perspektywie ta funkcja przyniesie problemy mechaniczne znacznie droższe niż zaoszczędzone paliwo. Oczywiście musimy myśleć o kwestii środowiskowej, ale jeśli trzeba wymienić kilka części w związku z tym problemem, pozostawi to również ślad ekologiczny... więc kupmy Teslę P90D! :-D

Jeźdź bezpiecznie!

Save
Doświadczyłem tych samych problemów, które opisujesz. Obecnie wykonuję sporo krótkich podróży i system nie działa od miesięcy - długa podróż zwykle to rozwiązuje, choć na krótko. To, co wymaga dalszego dochodzenia, to dlaczego nie doświadczyłem tego w wielu wypożyczonych samochodach z systemem start/stop (w tym dużych dieslach pochłaniających dużo energii z akumulatora), które były używane w podobnych warunkach jazdy. Mam silne podejrzenie, że ten system jest tam tylko po to, aby podawać niższe średnie wartości emisji w celu spełnienia wymagań UE. 'Oficjalne' dane dotyczące emisji będą zakładać, że system start/stop działa cały czas, jeśli jest zamontowany - podczas gdy w rzeczywistości ja i inni stwierdzamy, że prawie nigdy nie działa (& to jest ważne) DOKŁADNIE W WARUNKACH JAZDY, W KTÓRYCH SYSTEM START/STOP MA DZIAŁAĆ I ZMNIEJSZAĆ EMISJĘ! Z pewnością nie jest to dla mnie powód do rezygnacji, ponieważ pod każdym innym względem samochód jest wspaniały, ale myślę, że Peugeot musi szczerze powiedzieć, jak skuteczny jest ten system. Z ciekawości, jak inni oceniają system Start/Stop w innych modelach diesla Peugeota?

Dostałem mojego 308 e-hdi z tablicą rejestracyjną 62 i systemem stop/start rok temu i mimo że odbyłem jazdę próbną, funkcja eco nigdy nie działała.

Ponieważ czytałem o systemie przed zakupem samochodu, nie byłem zbytnio zaniepokojony, ponieważ w styczniu była oczywiście zimna pogoda i pomyślałem, że jest całkiem prawdopodobne, że samochód był używany do krótkich jazd próbnych i stał na placu itp., więc akumulator prawdopodobnie nie był w optymalnym stanie.

Niestety miesiąc później samochód nie chciał odpalić i skończyło się na tym, że zapłaciłem 200 funtów za nowy akumulator!

Z tego, co pamiętam, Peugeot daje tylko 6 miesięcy gwarancji na akumulator! A ponieważ modele stop/start wymagają akumulatora typu AGM, nie miałem innego wyjścia, jak zapłacić RAC za zamontowanie nowego akumulatora.

Mogłem dostać trochę tańszy, ale wygląda na to, że jego montaż to koszmar, nie mogłem prowadzić samochodu i martwiłem się o zresetowanie systemu po odłączeniu akumulatora.

RAC dał jednak 4 lata ochrony na nowy akumulator.

Zasadniczo więc nie zakładaj tylko, że pogoda jest zbyt zimna itp., jeśli kupujesz samochód z systemem stop/start, upewnij się, że akumulator jest w porządku!

Mój 5008 eHDI z 2012 roku wydaje się robić to samo.

Nie widziałem, żeby wykonywał zatrzymanie dla trybu eco stop/start od miesięcy.

Zawsze się uruchamia, nigdy nawet nie sprawiał wrażenia niechętnego do uruchomienia, a w spoczynku, bez kluczyka w stacyjce, akumulator pokazuje 12,4 V.

Wygląda więc na to, że akumulator jest dobry, a mimo to jedyne, co robi, to miga kontrolka Eco.

Czy istnieje procedura resetowania tej funkcji?

Próbowałem wyłączyć tryb Eco, a następnie ponownie uruchomić samochód, aby sprawdzić, czy to zadziała, ale bezskutecznie.

Jakieś pomysły?

A

Save
Wcześniej pisałem o słabej wydajności systemu stop/start w nowym 308. Ostatnio dałem mojemu nowemu 308 150 Bluhdi kilka długich tras powyżej 90 mil i nadal się nie włącza.

W tym roku wynająłem kilka samochodów, które były dieslami i ich systemy stop/start działały dobrze.

Ostatnim wynajętym samochodem był diesel Megane, który miał na liczniku zaledwie 2000 km, a sonda ostatnich podróży na jego (doskonałym, opartym na TomTom i znacznie łatwiejszym w użyciu niż w 308) systemie nawigacji satelitarnej wykazała, że ​​przejechał nie więcej niż kilka km wokół lotniska jako samochód służbowy i jedną podróż Faro-Albufiera. Stop/start działał idealnie za każdym razem.

Mój samochód jest zarezerwowany na przegląd w przyszłym tygodniu i to jest główny problem, który chcę zbadać w ramach gwarancji. Dam znać, co zostało zdiagnozowane.

Dzięki kolego,
będę wdzięczny za podzielenie się jakąkolwiek odpowiedzią, jaką otrzymasz.

Wiem, że to tylko drobny punkt działania, ale chciałbym, żeby to cholerne coś działało tak, jak powinno.

W tym roku miałem tygodniową jazdę próbną nowym A4 i jako samochód prasowy miał ciężkie życie. Funkcja start-stop była nienaganna i tylko pokazała, jak bardzo przyzwyczaiłem się do tego, że się nie zdarzała.

Save
Discussion starter · #29 ·
Wracam do tego posta po pewnym czasie, ponieważ nie miałem rozwiązania, więc po prostu z tym żyłem.
Ostatnio miałem wykonywaną pracę przy wymianie wtryskiwacza po tym, jak samochód nie chciał odpalić.

Teraz ekomode włącza się, kiedy powinien... więc zakładam, że jakiś rodzaj resetu systemu został wykonany, gdy wtryskiwacz został włożony? (To nie była funkcja, którą mój mechanik miał wcześniej sprawdzać, ale teraz wydaje się działać dobrze.)

Eco stop start w nowym 3008 Allure

Kupiłem właśnie 3008 diesel blue eco 1.6, w którym funkcja Eco stop start nie działa. Kiedy zatrzymuję się w ruchu, wrzucam luz, to znaczy jestem na luzie i mam nogę na hamulcu nożnym, silnik się zatrzymuje, a następnie, gdy tylko zaciągam elektryczny hamulec ręczny, silnik ponownie się uruchamia. Nieważne, co robię, elektryczny hamulec ręczny wydaje się nadpisywać tę funkcję Eco! Czy jest jakieś rozwiązanie?

No dobrze, mam ostateczną aktualizację moich doświadczeń tutaj.

Zgłosiłem te problemy, które moim zdaniem nie były problemami, w lutym.

Od tego czasu, gdy zrobiło się ciepło (czyli stale powyżej 15 stopni Celsjusza), system start/stop od czasu do czasu znowu działał. Nie w żaden spójny sposób, tylko od czasu do czasu i na tyle, żeby było to zauważalne.

Następnie, dwa tygodnie temu, żona jechała przez miasto, gdy zapaliło się światło stopu i nie mogła jechać dalej, i doczołgała się do bezpieczniejszego miejsca. Potem zapaliło się więcej świateł, ABS, VSC i stop i silnik. MFD powiedziało usterka elektryczna, wymaga naprawy.

Więc kazałem go odholować i dostarczyć do głównego dealera, a krótka odpowiedź brzmiała: rozładowany akumulator.

Po zbadaniu, napinacz paska alternatora poluzował się, a alternator nie ładował prawidłowo akumulatora.

Nowy napinacz, nowy akumulator i montaż — ponad 500 €!

Werdykt był taki, że jeśli tryb eco start/stop nie działa prawie cały czas, jakiego byś oczekiwał, to należy to sprawdzić, ponieważ coś jest nie tak. Byli przekonani, że jest to niezawodny system i jeśli nie działa tak, jak oczekujesz, to jest problem.

W każdym razie, mój jest teraz z powrotem w porządku i w pełni posortowany. Co jest dobre, bo mi się podoba.

Save
Właśnie kupiłem 3008 diesel blue eco 1.6, w którym funkcja Eco stop start nie działa. Kiedy zatrzymuję się w ruchu ulicznym, wrzucam luz, tzn. jestem na luzie i mam nogę na hamulcu nożnym, silnik się zatrzymuje, a następnie, gdy tylko zaciągam elektryczny hamulec ręczny, silnik ponownie się uruchamia. Bez względu na to, co robię, elektryczny hamulec ręczny wydaje się pomijać tę funkcję Eco! Czy jest jakieś rozwiązanie?
Nie, to ze względów bezpieczeństwa, abyś nie zapomniał i nie zostawił samochodu z nierozruchowym silnikiem, a po chwili silnik ponownie się uruchomi, ale bez Twojej obecności. Zatem, gdy zaciągasz hamulec ręczny, samochód zakłada, że chcesz wysiąść.

Cześć,

mój samochód ma ten sam system i doświadczyłem tych samych problemów. Dealer twierdzi, że to normalne zachowanie, ponieważ system ECO analizuje kilka parametrów, takich jak temperatura silnika, ładowanie akumulatora, zużycie energii elektrycznej itp.

Zazwyczaj wyłączam ECO, ponieważ denerwuje mnie, gdy ECO się włącza, a silnik zaczyna się wyłączać i ponownie uruchamiać. Uważam, że w średnio- i długoterminowej perspektywie ta funkcja przyniesie problemy mechaniczne znacznie droższe niż zaoszczędzone paliwo. Oczywiście musimy myśleć o kwestii środowiskowej, ale jeśli trzeba wymienić kilka części w związku z tym problemem, pozostawi to również ślad ekologiczny... więc kupmy Teslę P90D! :-D

Bezpiecznej jazdy!
Nie do końca rozumiem, co jest denerwującego w stop/start? Powinieneś zrobić coś specjalnego, tak jak zwykle: zatrzymać się na światłach, wrzucić na luz, poczekać, wrzucić pierwszy bieg, jechać. Z lub bez stop/start, prawda?
I wierzę, że nie ma powodu do obaw o problemy mechaniczne, inżynierowie robią wszystko dobrze z technologią i materiałami, aby robić to, co powinni robić przez długi czas. Tak jak wtryskiwacze, wycieraczki, wentylatory, pompy ...."

System Eco (Stop/Start) wyłącza się samoczynnie, gdy temperatura otoczenia przekracza 34 stopnie Celsjusza. Przełącznik Eco jest podświetlony, a przy próbie ponownego włączenia na ekranie pojawia się komunikat "Niewłaściwa temperatura".

Niezrównany

Mój Peugeot 3008 z funkcją stop-start, pojazd ma nieco ponad 3 lata i przejechał 34 tys. km, funkcja stop-start działa idealnie na krótkich dystansach, jednak na dystansach powyżej 240 km doświadczyłem nieregularnych problemów z tą funkcją, podczas niedawnej podróży z Midlands do Newhaven wszystko było w porządku, dopóki nie dotarłem na obrzeża Newhaven, gdzie w dość dużym ruchu funkcja stop-start robiła prawie wszystko, tylko nie działała poprawnie, słychać było nawet głośny huk, jakby ktoś uderzył mnie z tyłu, ale nikogo za mną nie było, to samo wydarzyło się około 2 tygodni temu podczas podróży z Dieppe do Tuluzy, około 320 km po rozpoczęciu podróży miałem ten sam problem, ponieważ cały przebieg został pokonany w świetle dziennym i w ciepły dzień, a jedyną używaną elektryką były kierunkowskazy, akumulator jest w idealnym stanie, byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie rady, jakie ktoś może mi udzielić, bardzo dziękuję.

stop start
mam 308 z s/s system wydaje się działać, kiedy chce, dziś rano nie działał, bawiłem się z ogrzewaniem, ponieważ mam z tym problemy, po prostu obniżyłem temperaturę z wysokiej i kiedy osiągnęła 20 stopni, s/s zaczęło działać dziwne, mój samochód idzie w piątek mam nadzieję, że peugeot to naprawi, ale mam wątpliwości.

Cześć, zadałem również to pytanie?
Odpowiedź, jaką otrzymałem od Peugeota, jest taka, że ​​używają małego pudełka na silniku, które przechowuje energię, kiedy jest pełne, włącza się start-stop, a także jeśli masz włączoną klimatyzację, nie włączy się, ponieważ cała ta energia jest tam zużywana, ale to, co odkryłem, to jeśli się zatrzymasz i miga kontrolka eco i stoisz w miejscu, a silnik wciąż pracuje, po prostu naciśnij sprzęgło, zwolnij i to czasami włączy tryb eco i silnik się wyłączy! Mam nadzieję, że pomogłem....

Cześć, ja również zadałem to pytanie? Odpowiedź, jaką otrzymałem od Peugeota, jest taka, że ​​używają małego pudełka na silniku, które przechowuje energię, kiedy jest pełne, włącza się start-stop, a także jeśli klimatyzacja jest włączona, nie włączy się, ponieważ cała ta energia jest tam zużywana, ale odkryłem, że jeśli się zatrzymasz i miga kontrolka eco i stoisz w miejscu, a silnik nadal pracuje, po prostu naciśnij sprzęgło, zwolnij i to czasami włączy tryb eco i silnik się wyłączy! Mam nadzieję, że w czymś pomogłem ....
Pudełko, które przechowuje energię, to kondensator. Mój SS działa z włączoną klimatyzacją, próbowałem z dmuchawą na max i klimatyzacją i silnik nadal się wyłącza. Może ma to coś wspólnego z temperaturą zewnętrzną?

Save
508 2.0 BlueHdi Robi to samo

Mój 508 właśnie zaczął robić to samo, w ogóle się nie zatrzymuje w trybie eco, tylko dostaje eco flash. Kupiłem go w zeszłym grudniu i SS działał ok do tygodnia temu, od kiedy w ogóle nie działa; długa lub krótka podróż. W jego historii bateria została wymieniona w wieku 18 miesięcy. Zastanawiam się, czy to wtedy rozwiązało problem. Wszystko inne działa dobrze. Zamierzam spróbować z/bez klimatyzacji.
Jon

3008 Alure Automatic

Kupiłem mojego diesla 2016 17 stycznia 2017 roku, z przebiegiem 700 mil. Od zakupu do 31 marca 2017 roku robiłem tylko krótkie dojazdy do/z pracy. Nigdy nie widziałem, żeby SS działało. W ten weekend zrobiłem 250-milową podróż w obie strony i SS działa teraz świetnie. "Happy Days :thumb:".

21 - 40 of 45 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.