Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

ECO (Start-Stop) nie włącza się konsekwentnie

140K views 44 replies 27 participants last post by  noddy-hol  
#1 ·
61 Plate 308 e-HDI Access z funkcją Stop-Start.

Tryb eco wydaje się nie włączać konsekwentnie. Czasami (rzadko) się włącza i silnik wyłącza się podczas postoju na światłach itp.

Przez większość czasu niebieska lampka 'ECO' na desce rozdzielczej miga podczas zatrzymywania się, a następnie gaśnie, a silnik pozostaje włączony.

Czy czegoś mi brakuje w sposobie działania tego systemu lub w sposobie jego włączania? (Zrobiłem kilka przejazdów, podczas których funkcja stop-start włączała się [prawidłowo za każdym razem, gdy powinna była... jednak w większości przypadków wcale się nie włącza, tylko miga do mnie)

Jakieś pomysły?

Dzięki!

#3 ·
start stop
Miałem podobny problem, podejrzewałem niskie naładowanie akumulatora. Po podróży z prędkością 70 mil na godzinę system znów działał.
Pamiętaj, że system nie toleruje niskiego naładowania akumulatora w przypadku, gdy nie ma wystarczającej ilości energii do ponownego uruchomienia silnika. Tylko myśl.

#4 ·
Czy to może być spowodowane dużym obciążeniem instalacji elektrycznej, ogrzewania, klimatyzacji, świateł itp.? Uważałem, że system start/stop nie będzie działał w takim przypadku.

Mój 308 nie ma systemu start/stop, ponieważ jest to 2.0 HDI, ale pamiętam, jak sprzedawca tłumaczył, jak to działa w innych 308, które próbowałem.

Save
#5 ·
Miałem ten sam problem, ale to prawdopodobnie stan naładowania akumulatora. Jeśli nie używam samochodu przez dwa lub więcej dni, funkcja ECO 'stop start' nie działa. Pojechałem w długą podróż i samochód, system ECO działa teraz dobrze.

#6 ·
Jak powiedziałem gdzie indziej:
Może to być związane z twoim akumulatorem, ponieważ s/s jest w dużym stopniu zależne od jego stanu naładowania.
Zakładając, że nie masz żadnych dużych obciążeń. Niezawodne obliczenie SOC można zobaczyć za pośrednictwem Diagbox. Jeśli masz dostęp do multimetru, możesz również dokonać przybliżonego obliczenia naładowania akumulatora.

#7 · (Edited)
Ten sam problem z systemem start/stop ECO

Cześć,

mam ten sam problem w nowo otrzymanym Peugeot 308sw. Kiedy zatrzymuję się w domu lub po prostu normalnie parkuję, zatrzymuje się, a następnie uruchamia silnik ponownie w ciągu 1-2 sekund, a kontrolka ECO miga do mnie.

Jeździłem cały dzień i co najmniej 50 km każdego dnia do pracy, ale nadal bez zmian - jeśli ktoś może wyjaśnić, co może to zmienić, byłbym bardzo wdzięczny. Mam ten samochód od 2 tygodni.

#8 ·
Sugerowałbym przeczytanie instrukcji obsługi właściciela, która powinna wyjaśniać, jak działa system start/stop.

Oryginalny autor postu musiał być zadowolony ze wszystkich odpowiedzi, które mówiły to samo - związane z akumulatorem, ale nie wrócił, aby powiedzieć, co to właściwie było - w rzeczywistości jego
Ostatnia aktywność: 21-01-15 22:25

#9 ·
Być może autor wątku po prostu zmęczył się słuchaniem tego samego - Bateria nie powinna stanowić problemu, a ja miałem samochód (Lupo 3L) około 13 lat temu z technologią start/stop, bez żadnego problemu, więc nie jest to dla mnie dziwne zjawisko - proszę odpowiadać tylko wtedy, gdy macie coś użytecznego, ponieważ bzdury o nowych akumulatorach, które nie działają prawidłowo w nowym samochodzie, wcale mi nie pomagają - i tylko dlatego, że wątek jest "stary", wydaje się przynajmniej dla mnie, wciąż aktualny.

Z nadzieją na coś nieco bardziej użytecznego niż komentarz od storemana!

Dziękuję z góry.

#10 ·
Zazwyczaj, jeśli odpowiedzi i rady nie prowadzą do rozwiązania problemu, wracają i mówią, że nadal nie działa. Bardzo rzadko ktoś odpowie, że dane rozwiązanie działa, ale niestety jest to rzadkie zjawisko. Również, gdy kilka niezwiązanych ze sobą osób odpowiada tą samą odpowiedzią, zwykle oznacza to, że odpowiedź jest poprawna.

Nigdzie w swoim poście nie powiedziałeś, że to nowy akumulator - tylko, że to nowo otrzymany Peugeot 308sw, co oznacza, że ​​niedawno otrzymałeś samochód w nieznanym wieku i stanie. Poza tym, nawet nowe akumulatory zaczną tracić moc pod dużym obciążeniem i potrzeba trochę czasu i dystansu, aby z powrotem do akumulatora włożyć energię zużytą do początkowego uruchomienia silnika.

Ludzie mogą odpowiadać tylko swoimi odpowiedziami w oparciu o dostarczone informacje. Im więcej informacji podasz, tym dokładniejsze będą odpowiedzi. Podałeś minimum informacji i moim zdaniem otrzymałeś odpowiednią odpowiedź.

Oto moja przydatna odpowiedź --P.C.W.U.

#11 ·
/storeman
Jeśli myślałeś, że brakuje Ci informacji do napisania dobrego komentarza, czy nie mogłeś po prostu poprosić o informacje, których potrzebujesz, albo po prostu wcale nie odpowiadać?! Zamiast tego zachowujesz się jak dupek i bez żadnych informacji, które byłyby przydatne dla kogokolwiek, ani dla nikogo, kto będzie sprawdzał tego rodzaju problem w przyszłości.

Jeszcze raz powiem, proszę odpowiadaj tylko wtedy, gdy masz coś przydatnego, co wiesz o tego rodzaju problemie.

Dzięki

#12 · (Edited)
/storeman
Jeśli myślałeś, że brakuje Ci informacji do napisania dobrego komentarza, czy nie mogłeś po prostu poprosić o informacje, których potrzebujesz, albo po prostu wcale nie odpowiadać?! Zamiast tego zachowujesz się jak dupek i bez żadnych informacji, które byłyby przydatne dla kogokolwiek, ani dla nikogo, kto będzie sprawdzał ten rodzaj problemu w przyszłości.

Jeszcze raz powiem, proszę odpowiadaj tylko wtedy, gdy masz coś przydatnego, co wiesz o tego rodzaju problemie.

Dzięki
Dałem wystarczająco dużo informacji JUŻ DWA RAZY. Oto te same informacje po raz trzeci - PRZECZYTAJ INSTRUKCJĘ. Moja instrukcja obsługi 308, która została dostarczona z 308 bez technologii stop/start, podaje powody, dla których stop/start może być niedostępny na stronach 66 i 158.

Jeśli nie masz instrukcji (powinieneś mieć, jeśli samochód jest w miarę nowy, jak sugeruje Twój post), możesz ją znaleźć online tutaj.

INFOTEC - Service Box Peugeot Łatwo znaleźć za pomocą wyszukiwania w Google hasła „Peugeot instrukcja obsługi online”

Wydaje się, że czytanie instrukcji obsługi to dla Ciebie zbyt duży problem, więc to Ty jesteś DUPKIEM i chcesz, żeby informacje zostały Ci podane na tacy.

#13 ·
Ponownie, ponownie i jeszcze raz dla storemana PONOWNIE - Jeśli ktoś, kto ma więcej doświadczenia "z życia" z tym systemem, ma jakieś WARTOŚCIOWE informacje, to proszę, zamieść je, w przeciwnym razie po prostu proszę nie...... Wtedy poszukam więcej informacji gdzie indziej.

#17 ·
Tak jak mówisz storeman, wciąż powtarzasz to samo gówno, zamiast po prostu siedzieć cicho, gdy nie masz nic przydatnego do powiedzenia - Nie muszę ci tego mówić, ale instrukcja została przeczytana, ale potrzebowała więcej opinii "w życiu", a nie głupich, mądrych uwag, ale jeśli to cię podtrzymuje, to proszę bardzo, po prostu nie rozumiem, jeśli nie masz nic ciekawszego do roboty, zamiast publikować coś, o czym najwyraźniej nic nie wiesz!

Ponownie, ponownie i jeszcze raz dla storemana PONOWNIE - Jeśli ktoś, kto ma więcej doświadczenia "w życiu" z tym systemem, ma jakieś WARTOŚCIOWE informacje, to proszę, zamieść je, w przeciwnym razie po prostu proszę, nie...... Wtedy poszukam więcej informacji gdzie indziej.
Po prostu pomyśl, że jesteś trochę nie w porządku, a większość członków forum stara się unikać obraźliwych uwag i języka. Dla mnie miałem te same problemy co ty, ale przy codziennym użytkowaniu i dłuższych podróżach system działa teraz dobrze. Później odkryłem, że mój samochód był przechowywany przez jakiś czas, zanim go kupiłem SH, ale jak powiedziałem, teraz działa dobrze za każdym razem... ale może być uciążliwy w dużym natężeniu ruchu, więc wolę go wtedy wyłączyć

#14 ·
Ostatni post do ciebie w historii. Wciąż wygadujesz to samo stare gówno i oczywiście wiem o systemie tyle samo co ty - a może i więcej. Żadnych głupich, mądrych uwag z mojej strony, ale trafne odpowiedzi, choć od ciebie mnóstwo głupich, kretyńskich odpowiedzi. Mam wiele interesujących rzeczy do zrobienia i dałem trafne odpowiedzi głośnemu gębowi, który pyskował, gdy dostawał odpowiedź, której nie chciał usłyszeć. Nie jesteś pierwszy i nie będziesz ostatni. Zapraszam i szukaj odpowiedzi gdzie indziej.

#15 ·
Udzieliłem informacji we WSZYSTKICH moich poprzednich odpowiedziach (co w tej chwili wydaje się stratą czasu), z wyjątkiem jednej rzeczy, która wydaje mi się bardzo dziwna - ZA KAŻDYM RAZEM prosiłem kogoś z informacjami dotyczącymi tego problemu o odpowiedź, z wyjątkiem ciebie "storeman", ponieważ nie wniosłeś nic nowego, a pisanie "R.T.F.M" jest po prostu głupie i dziecinne.

Jedną genialną rzeczą, którą właśnie powiedziałeś, to "ostatni post do ciebie w ogóle", ponieważ teraz mogę mieć nadzieję, że ktoś, kto wie coś o Eco Stop&Go, będzie następny, który odpowie, i szczerze mówiąc, w tej chwili cieszę się, że nie usłyszę ponownie z twojego dziecinnego i niedojrzałego profilu, więc dziękuję za to przynajmniej.

Czekam na dorosłego, który zamieści następną odpowiedź na ten temat, a jeśli nie, to mogę z tym żyć.

#16 ·
Czekam na odpowiedź osoby dorosłej na ten temat, a jeśli nie, to mogę z tym żyć.
Naprawdę musisz podać więcej informacji. Chociaż powiedziałeś, że masz samochód od dwóch tygodni, nie widzę nigdzie, ile lat ma samochód? Jeśli jest nowy, po prostu wróć do dealera i poproś go o sprawdzenie. Jeśli używany, w zależności od wieku, naprawdę musisz sprawdzić akumulator i układ ładowania, jak wcześniej zasugerowano, byłyby to główni winowajcy uniemożliwiający prawidłowe działanie systemu.

Nie opowiadam się po żadnej stronie, ale Storeman wydawał się naprawdę próbować pomóc. Mamy wielu ludzi, którzy po prostu dołączają do forum i wchodzą w środek tematu bez żadnego wprowadzenia i oczekują natychmiastowych odpowiedzi ekspertów. Jesteśmy społecznością podobnie myślących właścicieli Peugeot, którzy starają się pomagać sobie nawzajem, gdziekolwiek to możliwe, jednak większość z nas oczekiwałaby przynajmniej, że podstawy zostały najpierw sprawdzone.
Przewodnik jest tam z jakiegoś powodu - http://www.peugeotforums.com/forums/introductions-28/brief-faq-guide-new-members-83170/

#18 ·
/ash1293

Cześć,

Dziękuję za bardziej uprzejmą i "starającą się pomóc" odpowiedź.

Jak napisano wcześniej w tym wątku 04-09-15:
nowy akumulator nie działa prawidłowo w nowym samochodzie, nie jest to pomocne, jak widzę - i tylko dlatego, że wątek jest "stary", wydaje się przynajmniej dla mnie, wciąż aktualny.

Oczywiście zapytam dealera, jeśli nikt nie wie o problemie, ale ponieważ widziałem ten post z dokładnie takim samym nagłówkiem, pomyślałem, że ktoś inny mógł go zobaczyć lub o nim usłyszeć.

Wierz mi, magazynier widział wszystko, co napisałem, i dlatego jestem bardzo pewien, że nie próbował pomóc.

#20 ·
Cześć wszystkim. Nowy na stronie, ale mam e-hdi z funkcją stop-start i wydaje się, że działa tylko wtedy, gdy wszystko jest w porządku z "systemem". Na początku wydawało mi się to dziwne, że nie działało w 100% czasu, ale teraz po prostu z tym żyję i zdaję sobie sprawę, że nie włączyło się, ponieważ najwyraźniej coś musi utrzymywać silnik w ruchu, aby dostarczać energię lub cokolwiek innego, do czego odnosi się instrukcja obsługi. Zdarzyło mi się nawet, że zaczęło działać od razu w drodze do pracy, ale po 2 zatrzymaniach i uruchomieniach przestało działać, jak to dziwne! Nie wiem, czy to pomaga, ale to moje doświadczenie z systemem stop-start Peugeota.

#21 ·
Cześć, mam ten sam system... żeby dać ci przykład, mój system start/stop działał dobrze po początkowych problemach takich jak twoje. Pojechałem na wakacje na dwa tygodnie i kiedy wróciłem, system start/stop nie działa cały czas. Więc moja rada jest taka, że system wróci do normy po dalszym użytkowaniu. Czytałem, że jest wzmacniacz, duży kondensator, który wspomaga start/stop i musi być w pełni naładowany razem z akumulatorem.

#22 ·
Aby promować harmonię na forum, chciałbym przedstawić kilka informacji dotyczących działania systemu start-stop, informacje te są dostępne dla wszystkich w internecie.

Cytat: - Zatrzymaj samochód i wciśnij sprzęgło - przestaw dźwignię zmiany biegów na luz - zwolnij sprzęgło - wtedy silnik się zatrzymuje. Silnik nie zatrzyma się, jeśli samochód się porusza, nawet jeśli zostaną wykonane powyższe kroki. Silnik uruchamia się ponownie po wciśnięciu sprzęgła przed wybraniem biegu w celu uruchomienia samochodu. Silnik może również uruchomić się ponownie, jeśli występuje zapotrzebowanie na moc, na przykład ze strony systemu klimatyzacji.

System został wprowadzony do Peugeota przez pierwszą generację 308. Alternator może odwrócić swoją polaryzację, zmieniając swoją funkcję na generator i odzyskując energię, która w przeciwnym razie zostałaby utracona.

Wypełnia kondensatory elektrycznością, którą alternator następnie wtłacza z powrotem do silnika i uruchamia ponownie spalanie w zaledwie 400 milisekund. Gdy silnik jest ciepły, alternator zajmuje się wszystkimi zadaniami ponownego uruchamiania. Podobnie jak w systemie Mazdy, oszczędności paliwa są natychmiastowe, gdy silnik się wyłącza.

Attachments

#23 ·
Cześć,

Mój samochód ma ten sam system i doświadczyłem tych samych problemów. Dealer twierdzi, że to normalne zachowanie, ponieważ system ECO analizuje kilka parametrów, takich jak temperatura silnika, ładowanie akumulatora, zużycie energii elektrycznej itp.

Zazwyczaj wyłączam ECO, ponieważ denerwuje mnie, gdy ECO się włącza, a silnik zaczyna się wyłączać i ponownie uruchamiać. Uważam, że w średnio- i długoterminowej perspektywie ta funkcja przyniesie problemy mechaniczne znacznie droższe niż zaoszczędzone paliwo. Oczywiście musimy myśleć o kwestii środowiskowej, ale jeśli trzeba wymienić kilka części w związku z tym problemem, pozostawi to również ślad ekologiczny... więc kupmy Teslę P90D! :-D

Jeźdź bezpiecznie!

Save
#33 ·
Cześć,

mój samochód ma ten sam system i doświadczyłem tych samych problemów. Dealer twierdzi, że to normalne zachowanie, ponieważ system ECO analizuje kilka parametrów, takich jak temperatura silnika, ładowanie akumulatora, zużycie energii elektrycznej itp.

Zazwyczaj wyłączam ECO, ponieważ denerwuje mnie, gdy ECO się włącza, a silnik zaczyna się wyłączać i ponownie uruchamiać. Uważam, że w średnio- i długoterminowej perspektywie ta funkcja przyniesie problemy mechaniczne znacznie droższe niż zaoszczędzone paliwo. Oczywiście musimy myśleć o kwestii środowiskowej, ale jeśli trzeba wymienić kilka części w związku z tym problemem, pozostawi to również ślad ekologiczny... więc kupmy Teslę P90D! :-D

Bezpiecznej jazdy!
Nie do końca rozumiem, co jest denerwującego w stop/start? Powinieneś zrobić coś specjalnego, tak jak zwykle: zatrzymać się na światłach, wrzucić na luz, poczekać, wrzucić pierwszy bieg, jechać. Z lub bez stop/start, prawda?
I wierzę, że nie ma powodu do obaw o problemy mechaniczne, inżynierowie robią wszystko dobrze z technologią i materiałami, aby robić to, co powinni robić przez długi czas. Tak jak wtryskiwacze, wycieraczki, wentylatory, pompy ...."

#24 ·
Doświadczyłem tych samych problemów, które opisujesz. Obecnie wykonuję sporo krótkich podróży i system nie działa od miesięcy - długa podróż zwykle to rozwiązuje, choć na krótko. To, co wymaga dalszego dochodzenia, to dlaczego nie doświadczyłem tego w wielu wypożyczonych samochodach z systemem start/stop (w tym dużych dieslach pochłaniających dużo energii z akumulatora), które były używane w podobnych warunkach jazdy. Mam silne podejrzenie, że ten system jest tam tylko po to, aby podawać niższe średnie wartości emisji w celu spełnienia wymagań UE. 'Oficjalne' dane dotyczące emisji będą zakładać, że system start/stop działa cały czas, jeśli jest zamontowany - podczas gdy w rzeczywistości ja i inni stwierdzamy, że prawie nigdy nie działa (& to jest ważne) DOKŁADNIE W WARUNKACH JAZDY, W KTÓRYCH SYSTEM START/STOP MA DZIAŁAĆ I ZMNIEJSZAĆ EMISJĘ! Z pewnością nie jest to dla mnie powód do rezygnacji, ponieważ pod każdym innym względem samochód jest wspaniały, ale myślę, że Peugeot musi szczerze powiedzieć, jak skuteczny jest ten system. Z ciekawości, jak inni oceniają system Start/Stop w innych modelach diesla Peugeota?

#25 ·
Dostałem mojego 308 e-hdi z tablicą rejestracyjną 62 i systemem stop/start rok temu i mimo że odbyłem jazdę próbną, funkcja eco nigdy nie działała.

Ponieważ czytałem o systemie przed zakupem samochodu, nie byłem zbytnio zaniepokojony, ponieważ w styczniu była oczywiście zimna pogoda i pomyślałem, że jest całkiem prawdopodobne, że samochód był używany do krótkich jazd próbnych i stał na placu itp., więc akumulator prawdopodobnie nie był w optymalnym stanie.

Niestety miesiąc później samochód nie chciał odpalić i skończyło się na tym, że zapłaciłem 200 funtów za nowy akumulator!

Z tego, co pamiętam, Peugeot daje tylko 6 miesięcy gwarancji na akumulator! A ponieważ modele stop/start wymagają akumulatora typu AGM, nie miałem innego wyjścia, jak zapłacić RAC za zamontowanie nowego akumulatora.

Mogłem dostać trochę tańszy, ale wygląda na to, że jego montaż to koszmar, nie mogłem prowadzić samochodu i martwiłem się o zresetowanie systemu po odłączeniu akumulatora.

RAC dał jednak 4 lata ochrony na nowy akumulator.

Zasadniczo więc nie zakładaj tylko, że pogoda jest zbyt zimna itp., jeśli kupujesz samochód z systemem stop/start, upewnij się, że akumulator jest w porządku!

#26 ·
Mój 5008 eHDI z 2012 roku wydaje się robić to samo.

Nie widziałem, żeby wykonywał zatrzymanie dla trybu eco stop/start od miesięcy.

Zawsze się uruchamia, nigdy nawet nie sprawiał wrażenia niechętnego do uruchomienia, a w spoczynku, bez kluczyka w stacyjce, akumulator pokazuje 12,4 V.

Wygląda więc na to, że akumulator jest dobry, a mimo to jedyne, co robi, to miga kontrolka Eco.

Czy istnieje procedura resetowania tej funkcji?

Próbowałem wyłączyć tryb Eco, a następnie ponownie uruchomić samochód, aby sprawdzić, czy to zadziała, ale bezskutecznie.

Jakieś pomysły?

A

Save
#27 ·
Wcześniej pisałem o słabej wydajności systemu stop/start w nowym 308. Ostatnio dałem mojemu nowemu 308 150 Bluhdi kilka długich tras powyżej 90 mil i nadal się nie włącza.

W tym roku wynająłem kilka samochodów, które były dieslami i ich systemy stop/start działały dobrze.

Ostatnim wynajętym samochodem był diesel Megane, który miał na liczniku zaledwie 2000 km, a sonda ostatnich podróży na jego (doskonałym, opartym na TomTom i znacznie łatwiejszym w użyciu niż w 308) systemie nawigacji satelitarnej wykazała, że ​​przejechał nie więcej niż kilka km wokół lotniska jako samochód służbowy i jedną podróż Faro-Albufiera. Stop/start działał idealnie za każdym razem.

Mój samochód jest zarezerwowany na przegląd w przyszłym tygodniu i to jest główny problem, który chcę zbadać w ramach gwarancji. Dam znać, co zostało zdiagnozowane.

#28 ·
Dzięki kolego,
będę wdzięczny za podzielenie się jakąkolwiek odpowiedzią, jaką otrzymasz.

Wiem, że to tylko drobny punkt działania, ale chciałbym, żeby to cholerne coś działało tak, jak powinno.

W tym roku miałem tygodniową jazdę próbną nowym A4 i jako samochód prasowy miał ciężkie życie. Funkcja start-stop była nienaganna i tylko pokazała, jak bardzo przyzwyczaiłem się do tego, że się nie zdarzała.

Save
#29 ·
Wracam do tego posta po pewnym czasie, ponieważ nie miałem rozwiązania, więc po prostu z tym żyłem.
Ostatnio miałem wykonywaną pracę przy wymianie wtryskiwacza po tym, jak samochód nie chciał odpalić.

Teraz ekomode włącza się, kiedy powinien... więc zakładam, że jakiś rodzaj resetu systemu został wykonany, gdy wtryskiwacz został włożony? (To nie była funkcja, którą mój mechanik miał wcześniej sprawdzać, ale teraz wydaje się działać dobrze.)

#30 ·
Eco stop start w nowym 3008 Allure

Kupiłem właśnie 3008 diesel blue eco 1.6, w którym funkcja Eco stop start nie działa. Kiedy zatrzymuję się w ruchu, wrzucam luz, to znaczy jestem na luzie i mam nogę na hamulcu nożnym, silnik się zatrzymuje, a następnie, gdy tylko zaciągam elektryczny hamulec ręczny, silnik ponownie się uruchamia. Nieważne, co robię, elektryczny hamulec ręczny wydaje się nadpisywać tę funkcję Eco! Czy jest jakieś rozwiązanie?

#32 ·
Właśnie kupiłem 3008 diesel blue eco 1.6, w którym funkcja Eco stop start nie działa. Kiedy zatrzymuję się w ruchu ulicznym, wrzucam luz, tzn. jestem na luzie i mam nogę na hamulcu nożnym, silnik się zatrzymuje, a następnie, gdy tylko zaciągam elektryczny hamulec ręczny, silnik ponownie się uruchamia. Bez względu na to, co robię, elektryczny hamulec ręczny wydaje się pomijać tę funkcję Eco! Czy jest jakieś rozwiązanie?
Nie, to ze względów bezpieczeństwa, abyś nie zapomniał i nie zostawił samochodu z nierozruchowym silnikiem, a po chwili silnik ponownie się uruchomi, ale bez Twojej obecności. Zatem, gdy zaciągasz hamulec ręczny, samochód zakłada, że chcesz wysiąść.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.