Peugeot Forums banner

Reset DPF / FAP

53K views 17 replies 9 participants last post by  Tranzisztor  
#1 ·
Po sprawdzeniu różnych rzeczy na diagboxie, takich jak poziom dodatku (w połowie pełny), działająca pompa, ilość sadzy (mówi 18% i powinna spaść do blisko 0% przy następnej regeneracji), 287 km od ostatniej regeneracji itp., doszedłem do wniosku, słusznie lub niesłusznie, że mój DPF jest w porządku i po prostu Peugeot zdecydował, że przejechałem już wystarczająco dużo kilometrów (127 tys.), aby ostrzec mnie "Ryzyko zatkania filtra" i chcą, żebym wydał pieniądze. Widziałem w diagboxie, gdzie mogę zresetować poziom dodatku itp., ale za cholerę nie mogę znaleźć miejsca, w którym mogę powiedzieć, że wymieniłem nowy filtr. Czy ktoś może mnie pokierować w dobrym kierunku?

Diagbox
1.6 diesel 308 SW 2008
Około 127 tys.

Wszystko działa dobrze, z wyjątkiem irytującego ostrzeżenia o zatkaniu przy uruchomieniu.

Dzięki z góry, chłopaki.

#3 ·
Dzięki za odpowiedź, tutaj resetuję, aby powiedzieć samochodowi, że go wymieniłem, chociaż mam trudności ze znalezieniem tego. Spojrzę jeszcze raz jutro. Znalazłem miejsce, w którym mogę zresetować płyn, ale nie wiem, gdzie mogę zresetować DPF.

#4 ·
DPF /FAP Reset

Cześć, skąd wiesz, że DPF nie jest zablokowany? Pytam, ponieważ dostaję to samo ostrzeżenie i musiałem wymienić DPF. Za radą lokalnego warsztatu, który jest ekspertem w Pugs, DPF był zablokowany i najwyraźniej spowodowało to nadmierne ciśnienie wsteczne, gdy jechałem samochodem pod górę i wyprzedzałem stary autobus szkolny, to ciśnienie wsteczne spowodowało awarię turbosprężarki. Uważaj więc, upewnij się, że DPF na pewno nie jest zablokowany. Sam wykonuję prace naprawcze, nowy DPF i nowy rdzeń do turbosprężarki oraz filtr oleju, rurę olejową turbosprężarki i filtr bango wymienione. Ale patrząc na stan starych, układ smarowania nie jest winny, ponieważ nie ma oznak braku oleju, filtr i filtr są czyste. Zgadzam się więc z warsztatem, że ciśnienie wsteczne musiało spowodować awarię turbosprężarki.
Praca jest prawie skończona, ale muszę ustalić, że system regeneracji działa, czy możesz doradzić, jak to sprawdzić, najwyraźniej coś spowodowało zablokowanie DPF w moim samochodzie (1.6 HDI 2008 SW). Jeśli system regeneracji działa, DPF nie powinien się zablokować?

#5 ·
Cześć, skąd wiesz, że DPF nie jest zablokowany? Pytam, ponieważ otrzymuję to samo ostrzeżenie i musiałem wymienić DPF. Zgodnie z radą lokalnego warsztatu, który jest ekspertem w Pugs, DPF był zablokowany i to spowodowało nadmierne ciśnienie wsteczne, gdy jechałem samochodem pod górę, wyprzedzając stary autobus szkolny, to ciśnienie wsteczne spowodowało awarię turbosprężarki. Uważaj więc, upewnij się, że DPF na pewno nie jest zablokowany. Sam wykonuję naprawy, nowy DPF i nowy rdzeń turbosprężarki oraz filtr siatkowy pompy oleju, rurę olejową turbosprężarki i filtr bango wymienione. Ale patrząc na stan starych, układ smarowania nie jest winny, ponieważ nie ma oznak braku oleju, filtr i filtr są czyste. Zgadzam się więc z warsztatem, że ciśnienie wsteczne musiało spowodować awarię turbosprężarki. Praca jest prawie zakończona, ale muszę ustalić, czy system regeneracji działa, czy możesz doradzić, jak to sprawdzić, ewidentnie coś spowodowało zablokowanie DPF w moim samochodzie (1.6 HDI 2008 SW). Z pewnością, jeśli system regeneracji działa, DPF nie powinien się zablokować?
Cześć, chociaż fizycznie nie wyjmowałem DPF do wizualnego sprawdzenia, miałem Diagbox w samochodzie i poinformował mnie o następujących rzeczach podczas ostatniego sprawdzania. Diagbox stwierdził, że był w 18% wypełniony, ale powinien powrócić do około 0% przy następnej regeneracji, 287 km od ostatniej regeneracji (więc oczywiście wykonał działającą regenerację około 287 km temu). Płyn wykazywał około 1,3 litra w worku/zbiorniku. Siłowniki zostały aktywowane i można było usłyszeć ich pracę na pompie płynu. Samochód wydaje się jeździć dobrze, a zużycie paliwa wydaje się w porządku dla rodzaju przejechanych kilometrów / warunków jazdy. o... i wczoraj przeszedł przegląd techniczny z tylko zaleceniem dotyczącym lekko skorodowanej rury hamulcowej, więc szczęśliwy przegląd techniczny za 25 funtów :) Obecnie otrzymuję ostrzeżenie, ponieważ wierzę, że zaczyna się ono po przejechaniu tak wielu kilometrów w peugeotach, z tego, co czytałem. Obecnie 127 tys. km na pojeździe, więc zakładam, że po 100 tys. km peugeot chce ode mnie pieniędzy. Problem, który mam obecnie, polega na tym, że mam błąd niskiej prędkości wentylatora, którego nie mogę się pozbyć i nie mogę wykonać resetu DPF w diagbox, dopóki WSZYSTKIE błędy nie zostaną usunięte. Wentylator pracuje z pełną prędkością, gdy jest to wymagane i wymieniłem rezystor, ale nic się nie zmieniło. Zakładając, że wentylator działa, ponieważ pracuje z pełną prędkością i zakładając, że rezystor jest w porządku, ponieważ jest nowy, zakładam następnie, że jest to związane z okablowaniem między rezystorem a wentylatorem. Bezpieczniki wszystkie sprawdzają się dobrze. Wszelkie porady od tego momentu mile widziane.

#6 ·
Ciśnienie różnicowe DPF z Diagbox.

Dzięki za info.

Wygląda na to, że regeneracja, z twojej odpowiedzi, opiera się na przebiegu, a nie na ciśnieniu różnicowym (DP) na DPF.

Czy Diagbox podaje wartość DP? Byłbym zainteresowany, ponieważ myślę o zakupie tego samego oprogramowania.

Testowanie wentylatora chłodzącego byłoby atutem, ponieważ miałem poważne przegrzanie w moim 307 z powodu awarii przekaźnika wentylatora. Nie wiedziałem, że jest uszkodzony, aż po zdarzeniu. Byłem w ogromnym korku pod górę w lecie.

To przegrzanie spowodowało wypaczenie głowicy cylindrów z towarzyszącą utratą płynu chłodzącego kilka miesięcy później, właśnie zamontowałem silnik z drugiej ręki.

#7 ·
Myśląc o tym, Diagbox raczej nie poda wartości DP, ponieważ przewody czujników z DPF są podłączone tylko do przełącznika, jak sądzę, a nie do czujnika ciśnienia - tak mi się wydaje?? Czy ktoś może potwierdzić, że to przełącznik, a nie czujnik, a także co Diagbox faktycznie pokazuje w odniesieniu do DP w DPF?

Dzięki

#8 · (Edited)
Myśląc o tym, Diagbox prawdopodobnie nie poda wartości DP, ponieważ przewody czujników z DPF są podłączone tylko do przełącznika, jak sądzę, a nie do czujnika ciśnienia - tak mi się wydaje?? Czy ktoś może potwierdzić, że to przełącznik, a nie czujnik, a także co Diagbox faktycznie pokazuje w odniesieniu do DP w DPF? Dzięki
Będę musiał sprawdzić, ale o ile pamiętam, ma czujnik ciśnienia wlotowego i wylotowego po obu stronach DPF, więc zakładam, że da to prawidłowe wartości. Nie wiedziałem też, że mam błąd niskiej prędkości wentylatora, dopóki nie rozejrzałem się w Diagbox. Mogę sprawdzić wszystkie siłowniki i ręcznie uruchomić wentylator w obu trybach w oprogramowaniu, ale działa tylko wysoka prędkość, wiem, że wentylator działa w normalnej pracy z dużą prędkością, ale ani w normalnej pracy, ani w pracy wymuszonej nie mogę uruchomić niskiej prędkości. Ponieważ samochód jeździ dobrze, nie miałem powodu, by sądzić, że jest problem. Niestety, wymuszona regeneracja ma określone warunki, które muszą być spełnione, aby mogła się zdarzyć, więc jeśli nie pozbędę się błędu, nie mogę wykonać wymuszonej regeneracji, brak błędów jest jednym z określonych warunków.

Attachments

#9 ·
Światło ostrzegawcze 'ostrzeżenie ryzyko zablokowania filtra'

Ostatnio miałem ten problem...

Mój samochód miał dziś problem podczas jazdy... trójkątny znak wykrzyknika ostrzegawczy na desce rozdzielczej wraz z ostrzeżeniem na ekranie 'info ostrzeżenie ryzyko zablokowania filtra' Byłem wtedy w Andover i nie byłem pewien, czy mogę jechać. Halfords polecił mi zakup środka do czyszczenia paliwa diesla, myśląc, że to filtr paliwa. Kupiłem to i wlałem do pełnego baku oleju napędowego. Wezwana pomoc drogowa doradziła, że to zatkany, brudny filtr, z którym powinno być dobrze wrócić do Southampton. Pojechałem do lokalnego warsztatu i zrobili pełną regenerację DPF, a kontrolka ostrzegawcza nadal się świeci. Powiedzieli więc, że muszę pojechać do warsztatu Peugeota, ponieważ uważają, że to problem z oprogramowaniem...

Moje pytanie brzmi: czy jest ktoś z Peugeot Planet lub Digi Box w okolicach kodu pocztowego SO16? który może usunąć dla mnie ostrzeżenie... i co ważniejsze, czy w międzyczasie można bezpiecznie jeździć??

Dzięki
wszelkie odpowiedzi mile widziane...

#10 · (Edited)
W 1.6HDi ostrzeżenie pojawi się w okolicach 120 tys. km, nawet jeśli DPF jest dobry, ale nigdy nie był wymieniany. Zdemontowałem swój, sprawdziłem i zamontowałem ponownie, a następnie poinformowałem ECU, że zamontowano nowy, korzystając z menu części zamiennych w Diagbox. Miało to miejsce po sprawdzeniu, czy odczyt ciśnienia różnicowego wynosił około 4 bary przy 2000 obr./min, co było dalszą wskazówką, że DPF jest w porządku. Ciśnienie różnicowe jest mierzone przez czujnik. Wymuszenie regeneracji lub dodanie dodatku nie usunie ostrzeżenia, jeśli problem jest jak powyżej. To nie jest usterka oprogramowania, ale musi zostać usunięta za pomocą Diagbox. Ponadto aktywne regeneracje występują zwykle co 300 mil lub więcej w dobrych warunkach jazdy (autostrada itp.) i będą częstsze przy częstszych regularnych podróżach.

Nie mogę powiedzieć, czy jazda bez odpowiedniej diagnostyki za pomocą Planet/Diagbox jest bezpieczna, ponieważ może to być inny problem lub rzeczywiste zatkane DPF (w takim przypadku należy to jak najszybciej naprawić, ponieważ ciśnienie wsteczne zniszczy turbosprężarkę, upewnij się, że znajdziesz przyczynę).

#11 ·
Po zamontowaniu nowego DPF i naprawie turbosprężarki w moim 1.6hdi 307, po uruchomieniu nadal wyświetla się komunikat 'Ryzyko zablokowania DPF'. Inny użytkownik przeprowadził diagnostykę Planet 2000 w samochodzie, która ujawniła problemy z wentylatorem chłodnicy (wentylator działa tylko po włączeniu klimatyzacji, nie działa na niskich ani wysokich obrotach za pośrednictwem menu siłownika).

Czy ktoś może mi pomóc ze schematem elektrycznym do mojego samochodu, który jako model po liftingu nie jest dobrze opisany w instrukcji Haynes Manual?

Muszę uruchomić system wentylatora, ponieważ wymuszona regeneracja nie była możliwa, a co gorsza, samochód prawdopodobnie nie przeprowadzi regeneracji automatycznie.

Jedynie dobra jazda po autostradzie wydaje się być moją obecną opcją czyszczenia DPF. Jeśli ktoś może mi pomóc ze szczegółami systemu sterowania wentylatorem w moim 307 po liftingu, byłbym bardzo wdzięczny?!

#12 ·
Cześć
Mam powyższy problem w moim 308 z 2013 roku, kontrolka ostrzegawcza jest włączona dla wymiany filtra FAP (według mechanika), ale radzi on, żebym uzupełnił eolys. Chcę uniknąć zgadywania lub niepotrzebnego wydawania pieniędzy, których nie mam u dealera. Szukam więc członka z Diagbox, który może pomóc w pełnej diagnozie problemu (Londyn Croydon/SE25) lub skierować mnie do najlepszego miejsca, aby zdobyć najnowszy oryginalny zestaw Diagbox.
Dzięki z góry.

#13 ·
Niedawno musiałem to zrobić w Citroënie z 2011 roku. Potrzebował płynu i resetu, co nie było problemem, ale znalezienie miejsca, w którym można go oszukać, było wyzwaniem. Ma nowy DPF, który w końcu znalazłem ukryty w innym menu, z dala od silnika 1, i kiedy już go oszukałem, był szczęśliwy :)

Samochód przejechał od tego czasu tysiące mil bez problemów i regularnie się regeneruje.

Zasadniczo MUSISZ powiedzieć mu, że ma nowy DPF w tym samym czasie, gdy uzupełniasz płyn. Jeśli to zrobisz, ostrzeżenie zniknie. Jeśli TYLKO uzupełnisz płyn lub TYLKO wyczyścisz/wymienisz DPF, ostrzeżenie będzie nadal wyświetlane.

#14 ·
Czujnik DPF jest tym, czym jest. Mierzy spadek ciśnienia na matrycy DPF i wykorzystuje to, aby ostrzec przed ryzykiem zablokowania filtra cząstek stałych i monitorować wymagania dotyczące regeneracji. To także jeden z powodów, dla których potrzebujesz remapu, jeśli usuniesz DPF, ponieważ nie ma spadku ciśnienia w matrycy, który wyzwala błąd.

W oparciu o moje zabawy z różnymi ECU, rejestrują one przebieg itp. między regeneracjami i całkowity dystans od momentu zamontowania DPF, aby uruchomić komunikaty o wymianie itp.

Jak mówi Reliable, DPF może być nadal w dobrym stanie, więc po prostu powiedzenie mu, że ma zamontowany filtr zastępczy (zwykle mówię, że ma około 40 tys. mil, gdzie ma opcję 100%), może wyczyścić kody, jeśli czujnik pokazuje, że filtr nie jest zablokowany.

W większości modeli w opcji konserwacji Diagbox znajduje się opcja uzupełniania płynu i wymiany DPF. Poza tym można go czasami znaleźć w sekcji wydechu opcji ECU silnika.

#16 ·
Witajcie wszyscy,

Mam Peugeota 508 (2011 GT) i przeglądając Google, to forum wydawało się najbardziej obiecujące dla mojego problemu. Mój problem polega na tym, że mam błąd "P1490" i komunikat "ryzyko zatkania filtra cząstek stałych". Mam 97% DPF pełny. Mój DPF został profesjonalnie wyczyszczony, ale serwis nie mógł zresetować DPF. Teraz mam czysty filtr, który nadal jest w 97% pełny i pozostało 6000 km. Próbowałem opcji "wymiana dpf" w Diagbox, ale bezużyteczne. Otrzymuję końcowy komunikat, że wymiana zakończyła się pomyślnie, ale po ponownym odczytaniu parametrów są one takie same. Więc co robię źle? Dlaczego procedura wymiany kończy się OK, ale potem nic się nie resetuje?

Bardzo dziękuję,
David

#18 ·
Czy liczniki wracają do zera, jeśli po prostu zresetujesz je, wyłączając diagbox, a następnie włączając zapłon i odczytując dane przed uruchomieniem? Czy pozostają na zerze, a następnie zmieniają się po uruchomieniu samochodu?

Kolejna długa próba, którą znalazłem w moim DS5 z bezkluczykowym dostępem, polegała na tym, że o ile kluczyk nie znajdował się w czytniku, niektóre kody błędów itp. nie resetowały się poprawnie i wracały natychmiast po uruchomieniu samochodu z jakiegoś losowego powodu

Wysłane z mojego SM-T830 za pomocą Tapatalk
Cześć Windy,

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłem to w końcu po wysłaniu wiadomości, miesiąc i wiele, wiele prób. Niestety nie potrafię powiedzieć jak, ale kombinacja czasu oczekiwania i między krokami oraz zaznaczeniem haczyka w rogu przed lub po wykonaniu "wyświetlonego zadania". Chciałbym wiedzieć, jaki był sekret, aby pomóc innym. Coś pomiędzy czasami z 30-sekundowym okresem oczekiwania i krokiem tekstowym.

Szczerze mówiąc, nie wiem, czy powinienem zaznaczyć haczyk w rogu przed czy po wykonaniu zadania wyświetlanego na ekranie diagbox. Zauważyłem również, że w maszynie wirtualnej czas płynie wolniej niż w czasie rzeczywistym, więc trudno jest przestrzegać czasów i być może to był główny problem. Nie mam informacji zwrotnej w czasie rzeczywistym. Próbowałem wielu kombinacji i nie wiem, która była dobra, ale zrobiłem to. Czy to jest dla ciebie znajome?

Ciekawostką jest to, że diagbox za każdym razem kończył procedurę z "powodzeniem", więc ta wiadomość najwyraźniej nic nie znaczy, nie jest to pętla zamknięta ze sprzężeniem zwrotnym.