Peugeot Forums banner
Status
Not open for further replies.

Wyłącz automatyczne składanie lusterek przy blokowaniu

1 reading
76K views 31 replies 13 participants last post by  Nudeln  
#1 ·
Cześć,

Czy ktoś może zamieścić szczegółowe instrukcje dotyczące wyłączenia funkcji automatycznego składania lusterek po zablokowaniu w 307 (55 tablica, 1.6)?

Samochód spędza większość czasu zaparkowany na prywatnym podjeździe, a lusterka zaczynają brzmieć tak, jakby miały się zepsuć.

Widziałem tu ludzi, którzy mówią, że "da się to zrobić", ale brak instrukcji, jak to zrobić.

Wielkie dzięki

#3 ·
Dzięki

Zdumiewa mnie, dlaczego nie umieścili tego jako opcji! Być może we Francji zawsze jest gorąco... Zimy w Wielkiej Brytanii ostatnio zamrażają te rzeczy na amen.

Jeśli miałbym samemu zdobyć Planet, jak trudne byłoby to do zrobienia?

#5 ·
Miałem wrażenie, że należy przytrzymać przycisk blokady przez 5 sekund, zanim lusterka się złożą (jak w przypadku automatycznego zamykania okien), ale być może to opcja w BSI?

Save
#9 ·
Czy uwierzysz, że kiedy miałem mojego Jeepa Patriota, pewnego mroźnego, mroźnego poranka, oba lusterka boczne zamarzły i tak samo zamek w drzwiach kierowcy. To było w pojeździe, który miał pokonać wszystkie warunki pogodowe!!

Save
#11 ·
W 90% jestem pewien, że nie można tego wyłączyć na planecie, chociaż jeśli ustawisz lusterka, możesz wyjąć bezpiecznik lub odłączyć przewody prowadzące do ECU drzwi.

Więc kiedy odblokujesz, nie składają się,

Moje przestały się składać w tym roku podczas mrozów. Zdjąłem je i włożyłem do domu, gdzie było ciepło, a następnie rozebrałem je i użyłem trochę smaru z WD40, kilka razy poruszyłem silnikami do przodu i do tyłu, a następnie złożyłem je ponownie, zassałem je z powrotem na samochód i od tego czasu są wspaniałe, teraz otwierają się nawet szybciej, więc to bonus lol :D

#13 ·
W 90% jestem pewien, że nie można tego wyłączyć w planet, chociaż jeśli ustawisz lusterka, możesz wyjąć bezpiecznik lub odłączyć przewody prowadzące do ECU drzwi

więc kiedy odblokowujesz, nie składają się,

moje przestały się składać w mroźną pogodę w tym roku, wyjąłem je i włożyłem do domu, gdzie było ciepło, a następnie rozebrałem je i użyłem trochę smaru z WD40, poruszałem silnikami w przód i w tył kilka razy, a następnie złożyłem je ponownie, włożyłem je z powrotem do samochodu i od tamtej pory są wspaniałe, otwierają się nawet szybciej, więc to bonus lol :D
Super!!! Chciałbym to zrobić, chcę to zrobić, ponieważ pracuję jako kierownik sprzedaży i muszę zamykać i otwierać samochód wiele razy w ciągu dnia, obawiam się, że zepsuje to system lusterek. Ale jeśli użyję WD40, to może się nie zdarzyć

Ale nie wiem, jak to zdemontować, mam jedną małą luźną część, zdjąłem panel drzwi i nie mogłem znaleźć śruby, która by to dokręciła, jeśli ktoś mógłby mi pomóc.

Jeszcze raz dzięki.

#12 ·
W niektórych modelach można obsługiwać i przytrzymać funkcję składania na przełączniku drzwi, aż do usłyszenia sygnału dźwiękowego, który wyłącza opcję składania. Jeśli to nie zadziała, powinieneś móc ustawić składane lusterka na „nieobecne” w menu konfiguracji BSI.

Save
#14 ·
Some models you can operate and hold the fold function on the door switch until you get a chime which disables the fold option. If that does not work then you should be able to set folding mirrors to absent in BSI config menu
próbowałem...to nie działa

Widziałem kilka modeli, w których klikasz dwa razy, aby zamknąć je za pomocą superzamka.

Ale nie mogłem tego znaleźć na planecie

#17 ·
Hej, właśnie odkryłem, przez czysty przypadek i szczęście, w moim, że jeśli dwa razy naciśniesz przycisk blokady na kluczyku, szybko, w mniej niż sekundę, lusterka się nie składają automatycznie, tylko blokuje samochód z super blokadą (nie pamiętam teraz terminu)...

Nie wiem, dlaczego nie ma tego w instrukcji...

Mam nadzieję, że to pomoże...

P.S. Mam 407 2007 2.2 benzyna. Bez skórzanych siedzeń, wersja sportowa, tak mi się wydaje..

#19 ·
wyłącz składane lusterka

Właśnie przeczytałem instrukcję i jest tam napisane Cytat: jeśli złożysz lusterka wewnętrznym przełącznikiem, wyjdziesz i zamkniesz samochód, lusterka nie rozłożą się po odblokowaniu pilotem Koniec cytatu, więc jeśli zrobisz to zimą, możesz zostawić lusterka złożone podczas nagrzewania i rozmrażania samochodu, a następnie rozłożyć je, gdy będziesz gotowy do jazdy :thumb:

#20 ·
Mój RCZ, po kilku próbach, jedynym sposobem na wyłączenie automatycznego składania lusterek po zablokowaniu pilotem
jest użycie Diagbox do ponownej konfiguracji parametru.

Wymagane są narzędzia i oprogramowanie (wiele można znaleźć online).

Znajduje się w
BSI: SEKCJA OCHRONA-DOSTĘP-POMOC MECHANICZNA
Następnie znajdziesz nazwę parametru "Składanie lusterek drzwiowych za pomocą pilota o wysokiej częstotliwości"
domyślna wartość to TAK, a następnie zmień ją na NIE.

Jest to rozwiązane dla RCZ i myślę, że może być powszechne w podobnych modelach, takich jak 308.

#21 ·
Mój z RCZ, po kilku próbach, jedynym sposobem na wyłączenie automatycznego składania lusterek po zablokowaniu pilotem
jest użycie Diagbox do ponownej konfiguracji parametru.

Wymaga to narzędzi i oprogramowania (wiele można znaleźć w Internecie).

Znajduje się w
BSI: OCHRONA-DOSTĘP-POMOC MECHANICZNA sekcja
następnie znajdziesz nazwę parametru "Składanie lusterek drzwiowych za pomocą pilota o wysokiej częstotliwości"
domyślna wartość to TAK, a następnie zmień ją na NIE

Rozwiązuje to problem dla RCZ i myślę, że może być powszechne w podobnych modelach, takich jak 308.
Cześć Prasert,
czy potrzebowałeś pełnego chipa diagbox, czy można to było zrobić z lite?
Dzięki

#22 ·
FWIW: Sposób działania tych składanych lusterek polega na tym, że tak naprawdę nie można ich zepsuć.

Wewnątrz znajduje się płytka obwodu sterującego, która wykrywa prąd.

Kiedy zespół składania lusterka osiąga mechaniczny ogranicznik, prąd elektryczny wzrasta, a płytka obwodu odcina zasilanie silnika składającego.

Oczywiście, jeśli składane lusterko utknie / zamarznie, gdy ma się poruszyć, płytka obwodu odetnie zasilanie, aby chronić urządzenie.

Save
#23 ·
FWIW: Sposób działania tych składanych lusterek sprawia, że tak naprawdę nie można ich zepsuć.

Wewnątrz znajduje się płytka obwodu sterowania, która wykrywa prąd.

Kiedy zespół składania lusterka osiąga mechaniczny ogranicznik, prąd elektryczny wzrasta, a płytka obwodu odcina zasilanie silnika składania.

Oczywiście, jeśli składane lusterko utknie / zamarznie, gdy ma się poruszyć, płytka obwodu odetnie zasilanie, aby chronić urządzenie.
Moje są całkowicie martwe. Zamykanie i panel drzwi kierowcy nic nie robią. Próbowałem wszystkiego, co mogę wymyślić, reset okna, reset magistrali, bezpieczniki, Lusterka są ustawione prawidłowo.. w ogóle nie słychać hałasu walczącego silnika. Jedyne, co mogę wymyślić, to to, że funkcja została wyłączona w diagbox przez poprzedniego właściciela

#25 ·
Silnik składania wewnątrz lusterka może się zablokować przez rdzę - nie podejmie nawet próby ruchu po wydaniu polecenia, ponieważ płytka obwodu sterującego po prostu odetnie zasilanie.

Rozebrałem je i naprawiłem w przeszłości, wyczyściłem i oczyściłem silnik, a następnie lekko nasmarowałem silnik składania / przekładnię wazeliną podczas ponownego montażu, aby zapobiec przedostawaniu się wody / lekko nasmarować urządzenie.

Save
#26 ·
Składana jednostka silnikowa wewnątrz lusterka może się zablokować z powodu rdzy - nie będzie nawet próbowała się poruszyć po wydaniu polecenia, ponieważ obwód sterowania po prostu odetnie zasilanie.

Rozebrałem je i naprawiałem w przeszłości, czyściłem i uwalniałem silnik, a następnie lekko wypełniałem składany silnik / przekładnię wazeliną podczas ponownego montażu, aby zapobiec przedostawaniu się wody / lekko nasmarować jednostkę.
hmm, to brzmi jak prawdopodobna przyczyna. Czy to duża robota?
Zakładam, że najpierw wyskakujesz lusterko, czy musisz zdjąć całą jednostkę z drzwi?

#27 ·
Musisz całkowicie usunąć lusterko z samochodu i zdemontować je, w tym wywiercić kilka nitów wewnątrz, aby uwolnić mechanizm składania.

Najlepsza praktyka na zapasowym/złomowanym elemencie.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.