Peugeot Forums banner

Kodowanie w breloczku

524 views 22 replies 5 participants last post by  Traveller2019  
#1 ·
Czy ktoś ma konkretną metodę kodowania w wcześniej działającym pilocie? Bateria padła i chociaż samochód uruchamia się z nim po lewej stronie kolumny kierownicy, wyświetla się komunikat „brak klucza”, a nie „klucz niewykryty”. Nie synchronizuje pilota. Jakieś rady? Traveller 2019 diesel dzięki

#3 · (Edited)
Czy ktoś ma konkretną metodę kodowania w poprzednio działającym pilocie? Bateria padła i chociaż samochód uruchomi się z nim po lewej stronie kolumny kierownicy, wyświetla się komunikat „brak kluczyka”, a nie „kluczyk niewykryty”
Nie synchronizuje pilota.
jakieś rady?
traveller 2019 diesel

dzięki
Wygląda na to, że masz system bezkluczykowego dostępu i uruchamiania. Kiedy przytrzymasz pilota przy czytniku zapasowym na kolumnie kierownicy i naciśniesz przycisk stop/start, pilot powinien ponownie się zsynchronizować.

Zapasowy system uruchamiania to oddzielny system i nie potrzebuje baterii w pilocie, aby działać. Na podstawie twojego opisu nie sądzę, aby nadajnik-odbiornik w twoim pilocie działał. Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, to dokładnie przyjrzeć się nowej baterii, ponieważ może mieć powłokę lub naklejkę uniemożliwiającą kontakt. W niektórych przypadkach "powłoki bitterant" uniemożliwiają prawidłowe połączenie baterii.

Attachments

#7 ·
Tak jest, dzięki

Próbowałem instrukcji, ale po wciśnięciu pedału sprzęgła silnik się uruchamia
Myślę, że instrukcje mówią, że zapłon powinien być włączony, co nie jest tym samym
Jeśli nadal otrzymujesz komunikat "brak klucza", samochód szuka sygnału z pilota, aby go zsynchronizować, ale nie może go znaleźć. Biorąc pod uwagę, że drugi pilot działa, jestem prawie pewien, że Twój pilot jest uszkodzony. Nie wiem, czy ślusarze mogą zapewnić bezkluczykowy dostęp i piloty startowe, ale jeśli tak, mogą sklonować Twój uszkodzony pilot. Nie pozwól im sklonować działającego pilota.

Fragment o wciskaniu sprzęgła to środek ostrożności oparty na standardowym kluczu. Możesz spróbować bez wciskania sprzęgła, jeśli masz pewność, że Twój samochód nie ruszy.

#9 ·
Pomijam sprzęgło
Jak długo mam trzymać brelok przy czytniku?

Czy samochód uruchomi się z tym uszkodzonym?
Brelok ma dwa oddzielne systemy:
(i) System uruchamiania awaryjnego - Brelok ma małą cewkę sprzęgającą, która łączy się z cewką w pozycji uruchamiania awaryjnego na kolumnie kierownicy. Samochód/furgon zapewnia wystarczającą moc do chipa transpondera immobilizera w breloku, aby działał bez potrzeby baterii.
(ii) System głośnomówiący wykorzystuje nadajnik-odbiornik wysokiej częstotliwości do dwukierunkowej komunikacji między brelokiem a samochodem/furgonem.
Oznacza to, że jeśli system głośnomówiący zawiedzie, system uruchamiania awaryjnego nadal może uruchomić samochód/furgon.

Kiedy synchronizujesz brelok, odczytuje on transponder uruchamiania awaryjnego, aby zidentyfikować brelok. Gdy to zrobi, szuka sygnału wysokiej częstotliwości z breloka. Cały proces powinien zostać wykonany w czasie krótszym niż <10 sekund.

#10 · (Edited)
Wygląda na to, że miałeś rację co do nadajnika-odbiornika i przynajmniej posiadanie breloka, który uruchomi samochód, jest lepsze niż nic.

Kiedy używasz metalowego kluczyka do odblokowania, a następnie otwierasz drzwi, włącza się alarm. Czy użycie breloka i czujnika awaryjnego uruchamiania wyłączy alarm?

#11 ·
Wygląda na to, że miałeś rację co do nadajnika-odbiornika i przynajmniej posiadanie breloka, który uruchomi samochód, jest lepsze niż nic.

Kiedy używasz metalowego kluczyka do odblokowania, a następnie otwierasz drzwi, włącza się alarm. Czy użycie breloka przy awaryjnym przełączniku czujnika uruchamiania wyłączy alarm?
Instrukcja obsługi mówi, że alarm włączy się po użyciu kluczyka awaryjnego do odblokowania drzwi, ale wyłączy się po włączeniu zapłonu - patrz strona z instrukcji poniżej.
Image

#15 ·
Czy nowa bateria była Duracell? Słyszałem, że niektórzy ludzie mieli z nimi problemy z powodu powłoki bitex, którą nałożyli, powodującej słabe połączenie. Czyszczenie alkoholem lub zmywaczem do paznokci może czasami sprawić, że będą działać.

#16 ·
Czy nowa bateria była Duracell? Słyszałem, że niektórzy ludzie mieli z nimi problemy z powodu powłoki bitex, którą na nie nakładają, powodującej słabe połączenie. Czyszczenie alkoholem lub zmywaczem do paznokci może czasami je uruchomić
Sprawdziłem to multimetrem, jak ktoś powyżej powiedział podobną rzecz, ale i tak dziękuję

#22 ·
Kolejna rzecz do sprawdzenia (jeśli kluczyk jest w tym samym stylu co bezkluczykowy DS5), to bardzo łatwo wepchnąć ujemny styk do pilota, ponieważ łączy się on z boku baterii, a jeśli zostanie wciśnięty, nie łączy się. Naprawiłem to w moim DS5, podciągając go z powrotem do góry i zahaczając o krawędź baterii.