Peugeot Forums banner

Kod P0265

1 reading
842 views 10 replies 7 participants last post by  Ian M Davis  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, zastanawiam się, czy ktoś może mi pomóc z moim kodem P0265. Mój samochód przeszedł w tryb awaryjny w niedzielę z wypadaniem zapłonu i zostawił mnie na lodzie. Facet z RAC podłączył swój skaner i powiedział, że wtryskiwacz 2 jest uszkodzony i odholował mój samochód do domu.

Sprawdziłem mój samochód na diagbox i wyświetla się kod P0265 "zwarcie między dwoma przewodami", a czas wtrysku dla cylindra 2 wynosi 0 ms. Wyniki wyszukiwania w Google mówią, że jest to ogólny błąd wtryskiwacza na cylindrze 2, sprawdziłem rezystancję na wtryskiwaczu 2 (drugi od skrzyni biegów) multimetrem i dochodzi od razu do 196 i tam zostaje. Sprawdziłem rezystancję wtryskiwaczy 2, 3 i 4, ale nie mogę włożyć bolców do wtryskiwacza 1 i wszystkie są między 190 a 200 na multimetrze.

Jak mogę sprawdzić, czy wtryskiwacz jest na pewno uszkodzony, zanim go wymienię?

#2 ·
Tester izolacji sprawdzi, czy wewnętrzne elementy elektryczne wtryskiwacza są w porządku. Istnieje również możliwość, że może być mechanicznie zużyty lub uszkodzony. Istnieją miejsca, które przetestują twoje wtryskiwacze, jeśli chcesz je wyjąć i wysłać do odpowiedniego przetestowania, to nie jest darmowe, ale jeśli nie jesteś pewien, da ci to pewność przy wymianie, wtryskiwacze zwykle nie są tanie w zakupie, w każdym razie te dobre.

#4 ·
Tester izolacji sprawdzi, czy wewnętrzne elementy elektryczne wtryskiwacza są w porządku, istnieje również możliwość, że może być mechanicznie zużyty lub uszkodzony, są miejsca, które przetestują twoje wtryskiwacze, jeśli chcesz je wyjąć i wysłać do odpowiedniego przetestowania, to nie jest darmowe, ale jeśli nie jesteś pewien, da ci to pewność przy wymianie, wtryskiwacze zwykle nie są tanie w zakupie, w każdym razie te dobre.
Tak, wiem o testowaniu, miałem nadzieję na sposób bez wyjmowania wtryskiwacza lub zamiany wtryskiwaczy. Dzięki za radę.

#6 ·
Praktycznie niemożliwe jest sprawdzenie wtryskiwaczy bez specjalistycznego sprzętu, ponieważ są to wtryskiwacze piezoelektryczne. Są one częstą awarią w tym silniku, gdy przejedziesz kilka mil/lat.

Możesz wymienić wtryskiwacze, ale to nie jest zadanie na 2 minuty. Musisz usunąć przewód powrotu paliwa ze wszystkich wtryskiwaczy, a następnie odłączyć przewód HP do wtryskiwacza i usunąć śrubę mocującą wtryskiwacz i zacisk. Będziesz musiał wyżarzyć lub wymienić miedzianą podkładkę pierścieniową na wtryskiwaczu i najlepiej jest ponownie przyciąć/wyczyścić gniazdo wtryskiwacza, aby upewnić się, że po ponownym zamontowaniu nie przeciekają.

Po wymianie lub zamontowaniu będziesz musiał również ponownie zakodować ECU za pomocą zmienionych/zamienionych kodów wtryskiwaczy.

Jeśli wymieniasz wtryskiwacz, rozejrzyj się, używając numeru części Siemens/Continental wydrukowanego na wtryskiwaczu. Nie polecałbym wtryskiwacza po regeneracji, ponieważ nie są one dużo tańsze, a ponownie użyty stos piezoelektryczny jest równie prawdopodobny do awarii jak inne wtryskiwacze i będzie używany.

• Like
Reactions: RedSector
#7 ·
Sprawdzenie wtryskiwaczy jest praktycznie niemożliwe bez specjalistycznego sprzętu, ponieważ są to wtryskiwacze piezoelektryczne. Są one częstą awarią w tym silniku, gdy przejedziesz kilka mil/lat.

Mógłbyś zamienić wtryskiwacze, ale to nie jest zadanie na 2 minuty. Musisz usunąć przewód powrotu paliwa ze wszystkich wtryskiwaczy, a następnie odłączyć przewód HP do wtryskiwacza i usunąć śrubę mocującą i zacisk wtryskiwacza. Będziesz musiał wyżarzyć lub wymienić miedzianą podkładkę pierścieniową na wtryskiwaczu i najlepiej jest ponownie przyciąć/wyczyścić gniazdo wtryskiwacza, aby upewnić się, że po ponownym zamontowaniu nie przecieka.

Po wymianie lub zamontowaniu będziesz musiał również ponownie zakodować ECU za pomocą zmienionych/zamienionych kodów wtryskiwaczy.

Jeśli wymieniasz wtryskiwacz, rozejrzyj się, używając numeru części Siemens/Continental wydrukowanego na wtryskiwaczu. Nie polecałbym wtryskiwacza po regeneracji, ponieważ nie są one dużo tańsze, a ponownie użyty stos piezoelektryczny jest równie prawdopodobny do awarii jak inne wtryskiwacze i będzie używany
Tak, samochód ma teraz 121 438 mil i niedługo po zakupie dowiedziałem się, że wtryskiwacze zaczynają zawodzić w okolicach tego przebiegu. Znam pracę związaną z ich wyjmowaniem i mam pomoc od przyjaciela rodziny, który jest mechanikiem, jeśli będę jej potrzebował. Po prostu nie chcę wydawać na to pieniędzy, jeśli to problem z okablowaniem, więc chciałem spróbować to wykluczyć, jeśli mógłbym to zrobić bez wyjmowania wtryskiwacza.

Próbowałem wyczyścić kody dzisiaj wieczorem, ale wracają od razu po uruchomieniu samochodu, więc myślę, że po prostu zamówię wtryskiwacz i wymienię pozostałe, jeśli to naprawi problem

#10 ·
Zdecydowałem się po prostu kupić dwa nowe wtryskiwacze i zamienić wtryskiwacz 2 i 3 do przyszłego miesiąca i zamówić jeszcze 2 do cylindrów 1 i 4.

Wyciągnąłem wtryskiwacze 2 i 3, ponownie przetestowałem wtryskiwacz 2 multimetrem i tak, zdecydowanie robi zwarcie. Nie jestem pewien, dlaczego uzyskałem normalny odczyt rezystancji, gdy był w samochodzie w porównaniu do wyjęcia. Oba wyszły zaskakująco łatwo, ale wtryskiwacz 3 przeciekał.

Oto odczyt dla wtryskiwacza 2
Image

I wtryskiwacz 2 (po prawej) i wtryskiwacz 3 (po lewej)
Image

Czekam tylko na zestaw do czyszczenia wtryskiwaczy, aby móc wyczyścić otwory i zamontować nowe wtryskiwacze.

#11 ·
Zdecydowałem się po prostu kupić dwa nowe wtryskiwacze i zamienić wtryskiwacz 2 i 3 do następnego miesiąca i zamówić jeszcze 2 do cylindrów 1 i 4.

Wyjąłem wtryskiwacze 2 i 3, ponownie przetestowałem wtryskiwacz 2 multimetrem i tak, zdecydowanie robi zwarcie. Nie jestem pewien, dlaczego uzyskałem normalny odczyt rezystancji, gdy był w samochodzie w porównaniu do wyjęcia. Oba wyszły zaskakująco łatwo, ale wtryskiwacz 3 przeciekał

Oto odczyt dla wtryskiwacza 2
View attachment 126842

A wtryskiwacz 2 (po prawej) i wtryskiwacz 3 (po lewej)
View attachment 126843

Czekam tylko na przybycie mojego zestawu do czyszczenia wtryskiwaczy, abym mógł wyczyścić otwory i zamontować nowe wtryskiwacze
Jaką skalę Ω wybierasz na swoim mierniku? Rezystancja dla wtryskiwaczy piezoelektrycznych powinna być bardzo wysoka, np. 200 kΩ, tj. 200 000 Ω). Często zdarza się, że wadliwe wtryskiwacze piezoelektryczne wskazują prawidłową rezystancję na multimetrze. Należy je testować przy napięciu około 100 V - patrz