Peugeot Forums banner

Pomoc stereo Aux 207!

12K views 8 replies 3 participants last post by  Bushellj  
#1 ·
Miłego weekendu wszystkim. Mam oryginalne stereo w moim 207cc z Bluetooth do telefonu. Chcę słuchać muzyki z telefonu, ale kiedy naciskam przycisk źródła, nie mam opcji strumieniowania przez Bluetooth. Nie mam samochodu długo i chciałbym wiedzieć, czy i jak mogę to zrobić? Czy łatwiej byłoby dodać kabel aux, który mogę kupić na eBayu? Przeczytałem kilka postów tutaj, ale zawsze kończą się bez mówienia jak. Czytałem, że trzeba to włączyć za pomocą Planet? Nie wiedząc o tym wiele, trochę informacji od kilku z was byłoby wspaniałe. Czy jest ktoś z Planet dla mojego 207 w okolicy Exeter? Wyobrażam sobie, że dealerzy pobierają fortunę!! Dobrze byłoby znaleźć sposób na to. Miłego weekendu wszystkim!

#2 ·
Cześć. Nie mam doświadczenia z Bluetooth w samochodzie, ale myślę, że jest on tylko do rozmów telefonicznych. Nie do przesyłania danych.

Podłączenie i aktywacja kabla AUX jest proste, kilka minut i po robocie. Upewnij się, że masz odpowiedni kabel. Zrobiłem to kilka razy.

#3 ·
Cześć. Nie mam doświadczenia z bluetooth w samochodzie, ale myślę, że jest on tylko do rozmów telefonicznych. Brak strumieniowania danych.

Podłączenie i aktywacja kabla AUX jest proste, kilka minut i po robocie. Upewnij się, że masz właściwy kabel. Zrobiłem to kilka razy.
Cześć. Dzięki. Ok, jeśli kupię kabel i go podłączę, czy muszę aktywować opcję aux? Kiedy naciskam przycisk źródła, nie wyświetla się opcja aux?

#4 · (Edited)
Cześć Transamcan.

Mieszkam w Chudleigh, więc niedaleko od Exeter. Mam oprogramowanie DIAGBOX i interfejs Lexia-3, jeśli chcesz pobawić się swoim 207CC.

Zgaduję, że Twój 207 jest z roku 2007 do 2010, jeśli masz moduł Bluetooth, który obsługuje tylko tryb głośnomówiący. O ile wiem, potrzebujesz nowszego, odświeżonego modelu 207 od około 2010 roku, aby Bluetooth obsługiwał strumieniowanie muzyki. Późniejsze modele miały również gniazdo USB i gniazdo AUX poniżej przełączników konsoli środkowej.

W Twoim radiu (model RD4) znajdują się dwa wejścia AUX, które współdzielą to samo gniazdo. AUX1 będzie używany przez moduł Bluetooth Hands Free, ale AUX2 powinien być dostępny do użycia z kablem.

Mam wczesny moduł Bluetooth (tylko tryb głośnomówiący) zainstalowany w moim Yr2007 207 i próbowałem włączyć drugie wejście AUX, ale szczerze mówiąc, nie próbowałem za bardzo!! Powinno być to możliwe!! Obecnie, jeśli wybiorę Źródło w radiu - Nie są wyświetlane żadne inne opcje wejścia.

Można kupić interfejs, który wykorzystuje gniazdo zmieniarki CD w radiu i umożliwia sterowanie muzyką za pomocą elementów sterowania na kierownicy, tak jakby to był odtwarzacz CD. Będziesz musiał zrobić rozeznanie i zobaczyć, co jest dostępne. Miałem interfejs Connects 2, który teraz sprzedałem innemu właścicielowi 207, ponieważ naprawdę chciałem tylko trybu głośnomówiącego i nie byłem zbytnio zainteresowany strumieniowaniem muzyki z mojego telefonu.

Daj mi znać, jeśli chcesz pobawić się oprogramowaniem DIAGBOX / PP2000, aby sprawdzić swój samochód. Wiem, że dealer w Exeter chciał 85 funtów plus VAT tylko za przeprowadzenie podstawowego testu diagnostycznego!!

Czy rozwiązałeś swoje problemy z wysoką temperaturą?? Moglibyśmy odczytać kody błędów i zobaczyć, w czym problem??

#5 · (Edited)
Aktualizacja do mojego poprzedniego posta w tym wątku.

Wczesne radia RD4 miały tylko JEDNO aktywne wejście AUX. Jeśli masz już zainstalowany moduł Bluetooth Hands Free, będzie on korzystał z tego portu.

Oznacza to, że nie ma dostępnego wejścia AUX 2, aby dodać możliwość przesyłania strumieniowego muzyki z telefonu przez radio !!

Późniejsze radia RD4 (z dwoma wejściami antenowymi) miały DWA dostępne wejścia AUX.

Co jest dziwne, to to, że można zaprogramować oba wejścia AUX za pomocą DIAGBOX, mimo że wejście AUX 2 nie jest obecne w sprzęcie !!

Pobrane z innego wątku na ten temat (po francusku) !!

Instrukcja (która jest dostarczana z kablem Peugeot AUX) obejmuje 2 wersje Blaupunkt RD4, nie jestem pewien, czy te wersje to to, co na niektórych forach nazywają LEVEL1 i LEVEL2. Może być. Różnią się tym, że jeden ma na tylnym panelu tylko JEDNO gniazdo w lewym dolnym rogu (jak u mnie) dla anteny - nazwijmy to LEVEL1 - a drugi ma DWA gniazda, jedno dla anteny, a drugie do innego użytku - nazwijmy to LEVEL2. Oba te radia mają po prawej stronie tylnego panelu ten sam typ gniazda dla kabli danych i aux.

Dla LEVEL1 RD4 - tylko jeden port aux może działać, a mianowicie AUX1 i jest ALBO przydzielony i skonfigurowany do użytku z HFK LUB 9706.AG. W moim przypadku zdecydowałem się użyć go z 9706.AG, dlatego nie mogę obsługiwać HFK, chyba że usunę 9706.AG i pójdę do dealera Peugeota, aby ponownie skonfigurować AUX1.

Dla LEVEL2 RD4 - na AUX1 można go skonfigurować ALBO dla 9706.AG LUB HFK. Ale jeśli skonfigurujesz AUX1 dla 9706.AG, NIE MOŻESZ używać AUX2 dla HFK. Aby używać OBU, musisz skonfigurować AUX1 dla HFK i AUX2 dla 9706.AG. I to jedyna kombinacja, tylko na LEVEL2 RD4, która pozwala na jednoczesne działanie zarówno źródła dźwięku, jak i zestawu głośnomówiącego.

Jeśli chodzi o okablowanie, i znowu mówię, że moja instrukcja NIE miała błędów - jak myślę, wszystkie instrukcje z ostatniego czasu - to wygląda tak:

AUX1: CZERWONY przewód (prawy kanał) - pin 4
BIAŁY przewód (lewy kanał) - pin 10
CZARNY przewód (masa) - pin 11

AUX2: CZERWONY przewód - pin 7
BIAŁY przewód - pin 1
CZARNY przewód - pin 2

#6 ·
Aktualizacja do mojego poprzedniego postu na ten temat.

Wczesne radia RD4 miały tylko JEDNO aktywne wejście AUX. Jeśli masz już zainstalowany moduł Bluetooth Hands Free, będzie on korzystał z tego portu.

Oznacza to, że nie ma dostępnego wejścia AUX 2, aby dodać możliwość przesyłania strumieniowego muzyki z telefonu przez radio !!

Późniejsze radia RD4 (z dwoma wejściami antenowymi) miały DWA dostępne wejścia AUX.

Co jest dziwne, można zaprogramować oba wejścia AUX za pomocą DIAGBOX, mimo że wejście AUX 2 nie jest obecne w sprzęcie !!

Z innego wątku na ten temat (po francusku) !!

Instrukcja (dołączona do kabla AUX Peugeota) obejmuje 2 wersje Blaupunkt RD4, nie jestem pewien, czy te wersje to to, co na niektórych forach nazywa się LEVEL1 i LEVEL2. Może być. Różnią się tym, że jeden ma na tylnym panelu tylko JEDNO gniazdo w lewym dolnym rogu (jak u mnie) na antenę - nazwijmy to LEVEL1 - a drugi ma DWA gniazda, jedno na antenę, a drugie do innego celu - nazwijmy to LEVEL2. Oba te radia mają po prawej stronie tylnego panelu ten sam typ gniazda dla kabli danych i aux.

Dla LEVEL1 RD4 - tylko jeden port aux może działać, a mianowicie AUX1 i jest ALBO przydzielony i skonfigurowany do użytku z HFK LUB 9706.AG. W moim przypadku zdecydowałem się użyć go z 9706.AG, dlatego nie mogę obsługiwać HFK, chyba że usunę 9706.AG i pójdę do dealera Peugeota, aby ponownie skonfigurować AUX1.

Dla LEVEL2 RD4 - na AUX1 można skonfigurować ALBO dla 9706.AG LUB HFK. Ale jeśli skonfigurujesz AUX1 dla 9706.AG, NIE MOŻESZ używać AUX2 dla HFK. Aby używać OBU, musisz skonfigurować AUX1 dla HFK i AUX2 dla 9706.AG. I to jedyna kombinacja, tylko na LEVEL2 RD4, która pozwala na jednoczesne działanie zarówno źródła dźwięku, jak i zestawu głośnomówiącego.

Jeśli chodzi o okablowanie, i znowu mówię, że moja instrukcja NIE miała błędów - jak myślę, wszystkie instrukcje z ostatniego czasu - to wygląda tak:

AUX1: CZERWONY przewód (prawy kanał) - pin 4
BIAŁY przewód (lewy kanał) - pin 10
CZARNY przewód (masa) - pin 11

AUX2: CZERWONY przewód - pin 7
BIAŁY przewód - pin 1
CZARNY przewód - pin 2
Z pewnością znasz się na rzeczy! Wysłałem Ci wiadomość prywatną. Mam nadzieję, że jutro wszystko u Ciebie w porządku. Dzielenie się świetnymi informacjami. O to chodzi na tych forach. Świetna robota!

#7 ·
Cześć Transamcan,

Miło było się z Tobą spotkać wczoraj i mam nadzieję, że teraz, gdy włączyliśmy Twoje połączenie AUX 2 za pomocą DIAGBOX w Twoim radiu, wszystko będzie działać poprawnie z Twoimi iPhone'ami do strumieniowania muzyki. AUX 1 był już używany przez moduł Bluetooth Hands Free (KLM).

Radio było modelem RD4 N2 MP3 (nr części 96633422XT) z dwoma połączeniami antenowymi, które wydaje się być standardową ofertą w modelu 207CC. Ten model ma dwa wejścia AUX, w przeciwieństwie do podstawowych radiów RD4 N1, które mają tylko jedno wejście AUX.

Wszelkie problemy, gdy będziesz miał kabel AUX, po prostu daj mi znać, a możemy jeszcze raz na to spojrzeć.

#8 ·
Cześć Transamcan,

Miło było się z Tobą spotkać wczoraj i mam nadzieję, że teraz, gdy włączyliśmy Twoje połączenie AUX 2 za pomocą DIAGBOX w Twoim radiu, wszystko będzie działać OK z Twoimi iPhone'ami do strumieniowania muzyki. AUX 1 był już używany przez moduł Bluetooth Hands Free (KLM).

Radio było modelem RD4 N2 MP3 (nr części 96633422XT) z dwoma połączeniami antenowymi, co wydaje się być standardową ofertą w modelu 207CC. Ten model ma dwa wejścia AUX, w przeciwieństwie do podstawowych radiów RD4 N1, które mają tylko jedno wejście AUX.

Wszelkie problemy, gdy już będziesz mieć kabel AUX, daj mi znać, a możemy jeszcze raz na to spojrzeć.
Miło było się spotkać. Bardzo dziękuję za pomoc. Ciekawe było zobaczyć, jak to wszystko działa. Wróciłem wczoraj do domu i kabel był w domu. Zamontowałem go wczoraj wieczorem i jest świetny. Zrobiłem to, co powiedziałeś Andy, po prostu poprowadziłem kabel przez schowek pod radiem. Jeśli miałbym kupić oryginalny panel z wejściem USB i aux i zdobyć późniejszy moduł Bluetooth, czy to mogłoby zmodernizować całość, aby przesyłać strumieniowo muzykę przez Bluetooth, tak jak robił to mój inny Peugeot? Powiedziałeś, że późniejszy moduł miał USB z boku, do którego, jak przypuszczam, podłącza się wejście USB na oryginalnym panelu?

Wielkie dzięki za całą pomoc

#9 ·
Dobrze słyszeć, że wszystko działa z kablem AUX. Umieszczenie pinów we właściwych otworach może być bardzo trudne!!

W odpowiedzi na inne pytania - najpierw próbowałem zamontować późniejszy moduł Bluetooth z wejściem USB, ale nie udało mi się go uruchomić w moim samochodzie z 2007 roku. Jeśli chcesz spróbować w swoim samochodzie, zapraszam do wypróbowania późniejszego modułu Bluetooth, który już kupiłem, ponieważ jest teraz zbędny!! Oczywiście mogłem po prostu dostać zły moduł, ale nie mam możliwości jego przetestowania, poza podłączeniem go do samochodu!! Zobacz mój inny post na temat instalacji modułu OEM Bluetooth ECU.

Widziałeś panel, który miałem w swoim samochodzie i gniazdo z gniazdami USB i AUX - To jest to, co jest zamontowane w późniejszych (odświeżonych modelach z 2010 roku) samochodach. Niektóre mają późniejszy moduł Bluetooth, a najpóźniejsze modele miały radio RD45, które miało Bluetooth wbudowane w radio i USB z tyłu radia.

Miło byłoby po prostu zainstalować późniejsze radio RD45, ale wymaga to modyfikacji wiązki przewodów, ponieważ mikrofon musi być wtedy poprowadzony do radia, a nie do modułu Bluetooth. Myślę, że to wcale nie jest duże zadanie, ale bardziej bolesne niż po prostu zainstalowanie tego, co zostało zaprojektowane dla Twojego samochodu. Lubię starać się zachować oryginał, jeśli to możliwe!!

Do usłyszenia wkrótce, James