Peugeot Forums banner

3008(II PHEV) Potrzebuję pomocy przy doposażeniu samochodu w moduł BTA (telematyczny)

1.8K views 11 replies 5 participants last post by  gongas  
#1 ·
Czy mógłby Pan/Pani doradzić, kto może mieć z tym doświadczenie?
Samochód nie był fabrycznie wyposażony w moduł BTA. Jak się okazuje, moduł ten odpowiada za funkcję zdalnego sterowania E-Remote w samochodzie. Dodatkowo uważam, że to również powód, dla którego samochód nie wyświetla poziomu naładowania akumulatora.
Bardzo zależy mi na funkcji sterowania ustawieniami komfortu w kabinie za pośrednictwem aplikacji mobilnej, a nie tylko za pośrednictwem zaplanowanego czasu.
Oto moje pytania:
Jeśli kupię i zainstaluję ten moduł, czy funkcje będą działać zgodnie z przeznaczeniem?
Czy ktoś ma doświadczenie z doposażeniem modułu telematycznego BTA?

Z góry dziękuję

#3 ·
To zależy od tego, czy okablowanie jest na miejscu i będzie wymagało legalnej wersji diagbox oraz dostępu do serwera PSA w celu zakodowania samochodu (jeśli PSA zezwoli na montaż części retro w celu zakodowania).

#4 ·
Tak, rozumiem.
To wszystko musi być zrobione przez autoryzowanych dealerów.

Ale pytanie brzmi: czy to możliwe?
Czy serwer PSA zarejestruje mój samochód w swojej bazie danych?

Zakup nowej, oficjalnej części jest możliwy, chociaż nie jest tani.
Jednak w tej chwili autoryzowany serwis nie może mi udzielić jasnej odpowiedzi.
Mówią tylko, że mogą to zainstalować, ale bez żadnych gwarancji.

Instalacja i rekonfiguracja BSI to jedna część procesu, ale moduł musi być również aktywowany na serwerze PSA.

Próbuję dowiedzieć się, czy ktoś już to zrobił.
Dokumentacja zawiera informacje o wymianie takiego modułu (BTA), ale szczególnie interesuje mnie, czy aktywacja jest możliwa, jeśli samochód pierwotnie nie miał tego modułu.

#5 · (Edited)
Jak stwierdziłeś, że nie masz modułu telematycznego?
Diagbox czy brak połączenia Bluetooth?

Mam E-Berlingo XTR z marca 23 roku i za cholerę nie mogę aktywować E-Charge & E-Climate?
Zakładam, że poziom naładowania na ekranie głównym mojej aplikacji będzie działał, jeśli E-charge zostanie aktywowany.
Mój samochód łączy się przez Bluetooth, więc zakładam, że mam ten moduł.

#6 · (Edited)
Jak odkryłeś, że nie masz modułu telematycznego?
Diagbox czy brak połączenia Bluetooth?

Mam E-Berlingo XTR z marca 23 roku i za cholerę nie mogę włączyć E-Charge i E-Climate?
Zakładam, że poziom naładowania na ekranie głównym mojej aplikacji będzie działał, jeśli E-charge zostanie aktywowany.
Mój samochód łączy się przez Bluetooth, więc zakładam, że mam ten moduł.
Dokładnie nie DiagBox - informacje z Servicebox i z tej strony
e-remote Control | PEUGEOT. Po zalogowaniu możesz zobaczyć informacje.

A tak naprawdę znalazłem w instrukcjach, gdzie ten moduł miał się znajdować - otworzyłem go i jest pusty.

i jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat - oto mój pierwszy temat dotyczący tego problemu
peugeotforums - CONNECTIVITY TELEMATIC BOX (ATB) - E-Remote Control

#8 ·
Czy mógłby Pan/Pani doradzić, kto mógłby mieć z tym doświadczenie?
Samochód nie był fabrycznie wyposażony w moduł BTA. Jak się okazuje, moduł ten odpowiada za funkcję zdalnego sterowania E-Remote w samochodzie. Dodatkowo uważam, że to również powód, dla którego samochód nie wyświetla poziomu naładowania akumulatora.
Naprawdę chcę, aby funkcja sterowania ustawieniami komfortu w kabinie działała za pośrednictwem aplikacji mobilnej, a nie tylko według zaplanowanego czasu.
Oto moje pytania:
Jeśli kupię i zainstaluję ten moduł, czy funkcje będą działać zgodnie z przeznaczeniem?
Czy ktoś miał doświadczenie z doposażeniem modułu telematycznego BTA?

Dzięki z góry
View attachment 122584
Cześć 👋, udało Ci się rozwiązać tę sytuację? Mam coś podobnego w rękach.