Peugeot Forums banner

3008 jak wyłączyć światła do jazdy dziennej?

27K views 13 replies 10 participants last post by  Tolis  
#1 ·
Cześć, mam 3008 2.0 hdi exclusive z 2010 roku.
Jedno z moich świateł do jazdy dziennej przestało działać. Mój przegląd techniczny jest w tę sobotę, czy nie przejdę przeglądu?
Czy jest też sposób, aby je wyłączyć, ponieważ wygląda to okropnie z tylko 1 działającym światłem. Dzięki Arron

#5 ·
Z tego, co czytałem, montaż jest obowiązkowy, ALE działanie już nie. Światła do jazdy dziennej w moim samochodzie były wyłączone, kiedy kupiłem go w maju 2015 roku. Samochód jest z rocznika 61.

#6 ·
Cześć. Wyłączyłem swój w opcjach menu na konsoli środkowej, o ile dobrze pamiętam, musisz mieć włączony zapłon, ale silnik nie może pracować, aby uzyskać do niego dostęp.

Jest tam wiele opcji, nie pamiętam dokładnie, pod jakim nagłówkiem się znajduje, więc poszukaj.

#9 ·
Dzięki za radę. Udało mi się je wyłączyć za pomocą menu w radiu.
wyłączyłem nasze dzisiaj, ponieważ o/s padło, a lampa n/s wygląda na czarną, więc zgaduję, że wkrótce się zepsuje. nasz 3008 to nasz pierwszy "nowoczesny" samochód i byłem zszokowany kosztem drl. zajęło to tylko minutę i poszło mniej więcej tak: zapłon włączony - menu - parametry - oświetlenie - odznaczyć drl - ok i bingo drl było wyłączone!

#8 ·
Widzę, że rozgryzłeś sprawę, żarówka po stronie pasażera mi się przepaliła, więc zrobiłem to samo, ponieważ odmawiam zapłacenia ponad 30 funtów za jej wymianę. Nie ma również żadnego prawnego wymogu, aby je mieć włączone, tylko dyrektywa UE dla producentów, aby je montowali. Moim zdaniem i tak są bezużyteczne.

#10 ·
Widzę, że już to rozgryzłeś, żarówka po stronie pasażera mi się przepaliła, więc zrobiłem to samo, ponieważ odmawiam zapłacenia ponad 30 funtów za jej wymianę. Nie ma również żadnego prawnego wymogu, aby je mieć, tylko dyrektywa UE dla producentów, aby je montowali. Moim zdaniem i tak są bezużyteczne.
DRL mogą sprawić, że niektóre samochody będą bardziej widoczne dla nadjeżdżającego ruchu w określonych warunkach oświetleniowych. Problem w tym, że są to tylko przednie światła i straciłem rachubę osób, które widziałem na autostradach, pozornie jadących bez świateł, tylko po to, by je minąć i stwierdzić, że mają włączone światła DRL. Uruchamiają samochód w ciemności, widzą, jak zapala się światło DRL i myślą, że mają włączone światła.

#11 ·
Zawsze znajdą się nieuki, którzy nie potrafią znaleźć ustawienia AUTO na dźwigni świateł, w które wydają się być wyposażone dzisiaj prawie wszystkie samochody…

Światła do jazdy dziennej POMAGAJĄ poprawić bezpieczeństwo na naszych drogach, więc jeśli je masz, najlepiej je włączyć.
Szczerze mówiąc, nie rozumiem logiki, że dla kilku funtów co 4-5 lat, przez które te żarówki zwykle działają, ludzie decydują się je wyłączyć lub nie zawracają sobie głowy ich wymianą, gdy się przepalą.
Od 2011 roku wszystkie samochody muszą je mieć w UE, co dotyczy również Wielkiej Brytanii. Jeśli Twój samochód jest z 2011 roku lub później i są one wyłączone, a technik z przeglądu technicznego nie odrzuci Twojego samochodu, to popełnił błąd.

A jeśli kiedykolwiek jeździsz po kontynencie, w większości krajów UE musisz mieć włączone światła mijania (większe zużycie energii, a więc i paliwa) lub światła do jazdy dziennej w godzinach dziennych. W Wielkiej Brytanii wydaje się to nie dotyczyć. Zamiast tego mamy nieuków z włączonymi światłami pozycyjnymi i światłami przeciwmgielnymi jako zamiennik świateł mijania w czarnej jak smoła ciemności.

Potrzebujemy więcej edukacji kierowców i policjantów chętnych do zatrzymywania kierowców popełniających wykroczenia.

#12 ·
Nigdy ich nie używam w moim 1.6HDI auto .......

w momencie, gdy na nie patrzyłem, przeczytałem kilka postów, w których twierdzono, że przeciążają kierunkowskazy .....

kiedy go kupiliśmy, przeprowadziliśmy kilka testów i zdecydowaliśmy, że utrata DRL w porównaniu do kierunkowskazów

sprowadza się do strony kierunkowskazów ....

Nie jestem ani na chwilę naukowy .... tylko moje zdanie

Ralph:cool:

#13 ·
W moim 5008 (z bixenonem) DRL używa standardowej żarówki BAY15d, takiej samej jak żarówka stopu / światła pozycyjnego z tyłu większości samochodów. Żarówki te można kupić za mniej niż funta za sztukę, więc zużycie i koszty wymiany są znikome, a wymiana jest również dość łatwa. Ponadto wydają się one nie tak jasne, aby przytłumić kierunkowskazy, a także są dość daleko od kierunkowskazów w jednostkach ksenonowych. Rozumiem, że może to być nieco inna sytuacja w przypadku reflektorów halogenowych.