Peugeot Forums banner

206 nie odpala.

6.3K views 6 replies 4 participants last post by  Katie-206  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy.
W zeszłym tygodniu synowi zgasł 206 podczas jazdy i nie chce się uruchomić.
To 2007, 1.4 benzyna z silnikiem kfw, jak sądzę.
Miałem diagnostykę, która dała kody błędów
P0638
P2176
P0123
P1438
P0122
P2122
Które wskazują na uszkodzony czujnik położenia przepustnicy, jak mi powiedziano.
Jest to system drive by wire i kiedy naciskam pedał, widzę, jak zawór na korpusie przepustnicy otwiera się i zamyka jak zwykle.
Po prostu nie mogę znaleźć TPS na korpusie przepustnicy, chyba że jest on wbudowany w sam korpus przepustnicy, za czarną nasadką, która zakrywa siłownik magnetyczny?
Spędziłem cały weekend próbując go zlokalizować.
Czy ktoś wie, gdzie się znajduje lub czy ten model w ogóle ma TPS?
Pompa paliwa działa, gdy uruchamiam samochód, ale po prostu nie chce się uruchomić.
Dzięki
Wayne

#3 ·
Odsunąłem osłonę paska rozrządu i wydaje się być w porządku, zdjąłem również pokrywę zaworów i wałek rozrządu się obraca. Kilka tygodni temu wymieniłem czujnik wału korbowego i widzę ruch na obrotomierzu, przeszukałem forum, zrobiłem test dźwiękowy. Jest w porządku.. Jedyną rzeczą, którą pokazuje diagnostyka, jest TPS, którego nie mogę zlokalizować. Dzięki za odpowiedź.

#4 ·
Czujnik położenia znajduje się w korpusie przepustnicy, jak sama nazwa wskazuje, wykrywa położenie i wysyła je z powrotem do ECU, ALE w twoim przypadku przyjrzałbym się dokładnie okablowaniu i sprawdził WSZYSTKIE bezpieczniki, ponieważ uważam, że silnik nadal by się uruchomił, gdyby przepustnica była uszkodzona, tylko że nie wchodziłby na obroty, a także nie możesz być pewien, że pasek nie przeskoczył zębów, tylko na niego patrząc, musisz sprawdzić, czy rozrząd jest nadal prawidłowy.

#6 ·
Ludzie, jeszcze jeden strzał w ciemno, zanim to trafi na wielki złom na niebie.

Czy cewka zapłonowa mogła się zepsuć?
Czy jest szansa, że po prostu całkowicie się poddała?
Nie jestem wystarczająco zorientowany, żeby wiedzieć, czy po prostu nagle by się zepsuła i jak to sprawdzić.

Pozdrawiam