Peugeot Forums banner

2014 1.6 HDI Partner - kody błędów zapłonu

1.5K views 7 replies 2 participants last post by  RedSector  
#1 ·
Kilka miesięcy temu wymieniłem uszkodzony wtryskiwacz. Od tego czasu kontrolka silnika zapala się sporadycznie.

Na początek kod błędu to był tylko P0100 Przepływ powietrza, który pojawiał się sporadycznie podczas jazdy.

Teraz stwierdzam, że silnik nie zapala za pierwszym razem rano. Kręci, ale na początku nie odpala. Potem po około 30 sekundach odpala. Generuje to serię kodów błędów, wszystkie sporadyczne.

P2425:Kontrola obejścia wymiennika EGR.

Charakterystyka błędów: stan obwodu szpilkowego.:sporadyczny.

P0030:Ogrzewanie czujnika tlenu.

P0100:pomiar przepływu powietrza.

Charakterystyka błędów: Ilość powietrza większa niż stan progu minimalnego.:sporadyczny.

P050B:Monitorowanie rozruchu.

Charakterystyka błędów: czas rozruchu za długi.:sporadyczny.

P1694:kontrolowany start i stop silnika.

Charakterystyka błędów: Błąd na linii sterowania rozrusznika.:sporadyczny.

P0245:TBTCommandeduturbocompresseur

Charakterystyka błędów: Zwarcie do masy.:sporadyczny.

P2426:Kontrola obejścia wymiennika EGR.

P0003:Kontrola regulatora przepływu paliwa.

P0001:Kontrola regulatora przepływu paliwa.

P2291:Monitorowanie rozruchu.

Charakterystyka błędów: Wzrost ciśnienia w szynie wtryskowej jest zbyt wolny podczas rozruchu.:sporadyczny.

Do tej pory wyczyściłem czujnik masowego przepływu powietrza i założyłem nowy akumulator. Ani lokalny mechanik, ani główny dealer nie byli w stanie tego naprawić.

Wszelkie sugestie byłyby bardzo mile widziane.

#4 · (Edited)
Image

Opcje to
Image

z założeniem, że nie jest to seria oryginalna, ponieważ zakończyła się w 2011 roku.
Image

Lexia wyświetla numer VIN podczas łączenia i prosi o jego weryfikację.

Jeśli to HLO - nie mam informacji na temat tego pojazdu. Czy możesz uzyskać markę ECU z Lexii i sprawdzić, czy możesz jej użyć, aby uzyskać więcej informacji na temat kodów DTC i tego, co oznaczają, aby sprawdzić? W przeciwnym razie po prostu podaj to, co już wiesz z Lexii i od tego zacznij szukać.

Kody EGR mogą być związane z uczeniem się z głowy, miałem podobny DTC w moim silniku niedawno. Z tym kręciłem się w kółko, aż spróbowałem monitorować, co ku mojemu zaskoczeniu miało uczenie się w Lexii i bum, już nie ma błędu. Próbowałem naprawy pakietu i inicjalizacji tych rzeczy, ale nigdy nie zawracałem sobie głowy korzystaniem z funkcji monitorowania, zostałem zaprezentowany z uczeniem się, pozwoliłem mu iść, silnik wyłączony, ale włączony do momentu zakończenia „ekranu uczenia się” po wyczyszczeniu DTC. Nie był to konkretnie wymieniony przez Ciebie DTC P2126 „Performance E” z pedałem przyspieszenia / dozownikiem powietrza... ale tak naprawdę było to uczenie się obejścia EGR, które nigdy nie zostało uruchomione lub utracone.

#5 ·
Jeszcze raz dziękuję.

Załączyłem raport z badania błędów Lexia. Czy to w czymś pomaga? ECU to HDI_SID807_BR2 .

Jak widać, jest 12 usterek, ale pierwotnie jedyną usterką było P0100 : Pomiar przepływu powietrza. Charakterystyka: Ilość powietrza większa niż próg minimalny.

Wszystkie inne usterki pojawiły się później. Kilka dni temu usunąłem je wszystkie i nie powróciły, ale jestem pewien, że powrócą.

Attachments

#6 · (Edited)
To jest 9HL

PEUGEOT Partner (B9) 1.6 HDiF 112 DV6CTED (9HL) 2010 - Wzwyż

Haynes Pro opisuje to jako ECU Bosch (może warto sprawdzić - fizycznie z boku ECU, ponieważ raport mówi coś innego i nie próbując wszczynać kłótni, tylko uzyskać właściwe informacje i nie jestem pewien, kto ma w tym momencie rację, diagnostyka wyraźnie mówi coś innego niż Haynes, ale sam raport wydaje się pochodzić ze starszej wersji niż pojazd, zauważyłem, że wiele modułów wyposażenia samo w sobie nie miało odpowiedzi, ale brak DTC wokół canbus lub BSI, co samo w sobie jest dla mnie ciekawe, widzę, że używano 7.02 diagbox, który miał datę wydania około 2013 roku, co może wyjaśniać problem z informacjami w diagbox.
Image

Sprawdziłem schematy okablowania Peugeota, niestety to najstarszy format, niezbyt pomocny dla tego, jaką ECU włożyli, i zbliżamy się do granicy jego użyteczności (kopia, którą mam, jest z grudnia 2013 r.), ten model ma luki w tych informacjach, co zauważyłem podczas wyszukiwania.

Więc działam z informacjami Hayne'a w tym przypadku, dopóki nie zostanie udowodnione inaczej, i prawdopodobnie nie będzie miało znaczenia, dopóki nie dotrzemy do okablowania. Będę musiał również znaleźć coś z tym ECU, jeśli okaże się, że informacje w raporcie są poprawne.

Pokazuje trafienia prawie na każdym kodzie, będziesz musiał użyć multimetru, aby to rozwiązać. Możemy mieć duży problem, jeśli ECU jest inny, więc musimy się upewnić.
Image

Czy mogę wyjaśnić, czy sam używasz Lexia / Diagbox, jeśli tak, czy możesz pobrać wersję VM i jej używać?
Diagbox 9 (VM) install Guide | Peugeot Forums