Peugeot Forums banner

Lokalizacja czujnika doładowania 1.6hdi

1 reading
15K views 5 replies 3 participants last post by  yurtcircle  
#1 ·
Cześć wszystkim.

Próbuję właśnie zainstalować box tuningowy TDI, który wymaga zlokalizowania 2 czujników: paliwa i doładowania. Znalazłem paliwo, ale nie mogę rozgryźć, który z nich jest doładowaniem.

Instrukcje pokazują zupełnie inny silnik i wskazują na tył po lewej stronie i po prostu mówią "znajduje się na kolektorze dolotowym z przodu silnika", co jest ironiczne, gdy wskazują na tył!!!

Wszelka pomoc w zlokalizowaniu czujnika, który muszę wyciągnąć, będzie bardzo mile widziana. Oczywiście nie chcę wyciągnąć złego!

Dziękuję z góry

#3 ·
Powinien znajdować się po lewej stronie z tyłu lub z tyłu silnika pod airboxem, połączony krótkim wężem.

Zobacz ten wątek - Lokalizacja czujnika doładowania 1.6 HDI
Wygląda na to, że korpus przepustnicy jest po lewej stronie u góry i za nim znajduje się czujnik (czerwona strzałka, patrz załącznik), ale nie pasuje do złącza, jest za duży.

Airbox jest po prawej stronie u dołu, ale wydaje się nie mieć żadnych podłączonych czujników.

Zastanawiałem się nad czujnikami (żółta i zielona strzałka), ale wierzę, że żółta strzałka to czujnik MAF? Nie jestem pewien co do zielonej strzałki??

Google było tak samo przydatne jak mankini w porze monsunowej w dostarczaniu mi tego, czego szukam!!! Znalazłem wszystko, tylko nie!!!

Image

#4 ·
Airbox (z filtrem powietrza w środku) znajduje się z tyłu komory silnika, co zaznaczyłeś w rezonatorze dolotowym.

Żółta strzałka wygląda jak czujnik temperatury powietrza/MAF

Zielony to zawór odpowietrzający, a czerwony to złącze przepustnicy.

Jak pokazano w innym wątku, najprawdopodobniej znajduje się pod airboxem.

Wysłane z mojego SM-T830 za pomocą Tapatalk

#5 ·
Airbox (z filtrem powietrza w środku) znajduje się z tyłu komory silnika, co zaznaczyłeś w rezonatorze wlotowym.

Żółta strzałka wygląda jak czujnik temperatury powietrza/MAF

Zielony to zawór odpowietrzający, a czerwony to złącze przepustnicy.

Jak pokazano w innym wątku, najprawdopodobniej znajduje się pod airboxem

Wysłane z mojego SM-T830 za pomocą Tapatalk
Image

Aaahh ok. Więc (jak powyżej) czerwone kółko to rezonator i jak rozumiem, niebieskie kółko to turbo, fioletowe kółko to tłumik, a zielone kółko to airbox i filtr?

Niebieskie strzałki to przepływ powietrza do wlotu, a żółte strzałki to przepływ doładowany turbosprężarką do korpusu przepustnicy.

Jeśli więc czujnik doładowania mierzy ciśnienie doładowania, to logicznie musi znajdować się za turbosprężarką, a nie przed, prawda? Więc po lewej stronie silnika, a nie po prawej?

Chodzi tylko o to, że airbox ma tylko czujnik MAF/temperatury powietrza i nic więcej, a to jest przed turbosprężarką.

Instrukcje mówią, że w lewym górnym rogu na kolektorze, więc czy powiedziałbyś, że kolektor jest zakopany pod airboxem, a czujnik do niego znajduje się gdzieś w lewym górnym rogu?