Peugeot Forums banner

Używanie telefonu jako nawigacji satelitarnej z PAYG?

18K views 32 replies 6 participants last post by  allan40alt  
#1 ·
Czy korzystanie z telefonu komórkowego naprawdę dużo kosztuje, czy też lepiej byłoby jej używać swojego małego TomToma, gdy zajdzie taka potrzeba?

#2 ·
Zależy to od jej planu taryfowego i używanej aplikacji. Niektóre z nich umożliwiają mapy offline, które można pobrać przez Wi-Fi, w przeciwnym razie ilość danych potrzebnych do załadowania danych mapy może być dość wysoka.

Czy rozważałeś oferty tylko z kartą SIM? Mogą one być o wiele tańsze niż PAYG, jeśli korzystasz z danych.

#3 ·
Dziękuję za odpowiedź; tak, rozważałem wykupienie planu tylko z kartą SIM, ale ona tak rzadko używa telefonu.

Doładowanie za 10 funtów wystarczy jej na ponad 6 miesięcy! Służy to głównie do odbierania połączeń, więc PAYG jej odpowiada... Zastanawiałem się tylko, czy to zużywa kredyt lub dużo kosztuje, gdy używasz łącza telefonicznego do nawigacji satelitarnej.

Al. :thumb:

#6 ·
Sygic oferuje darmową nawigację offline. Zrobiło na mnie takie wrażenie, że kupiłem wersję pro. Dużo ludzi zachwyca się Wayze, ale za każdym razem, gdy próbowałem ustawić trasę, chciało połączyć się z internetem, więc zostało odinstalowane, zanim w ogóle nawigowało dla mnie jakąkolwiek trasę.

Istnieją inne darmowe oferty, ale dla mnie Sygic wygrywa. Mam teraz urządzenie Garmin Drive z dożywotnimi mapami i fotoradarami, które jest moim głównym rozwiązaniem nawigacyjnym, ale Sygic jest na obu moich telefonach - prywatnym i służbowym - na wypadek, gdybym nie miał Garmina.

#7 ·
Mapy Google domyślnie nie mogą być używane offline, ponieważ są pobierane w miarę korzystania z nich, co zużywa sporo Twojego pakietu danych. Otrzymujesz lepsze informacje o ruchu drogowym, ale to również zużywa Twój pakiet danych.

Moim preferowanym rozwiązaniem zawsze byłaby samodzielna nawigacja satelitarna, taka jak Garmin, ponieważ otrzymujesz bezpłatne aktualizacje map, a większość z nich ma również informacje o ruchu drogowym.

#9 · (Edited)
Mapy Google domyślnie nie mogą być używane w trybie offline, ponieważ są pobierane podczas korzystania z nich, więc zużywają sporo danych. Otrzymujesz lepsze informacje o ruchu drogowym, ale to również zużywa Twoje dane.

Moim zdaniem zawsze lepsza byłaby samodzielna nawigacja, taka jak Garmin, otrzymujesz bezpłatne aktualizacje map, a większość z nich ma również informacje o ruchu drogowym.
Właśnie znalazłem to na Amazon.... może być najłatwiejsze w użyciu dla niej, gdy będzie tego potrzebować:

https://www.amazon.co.uk/Garmin-Sat.../ref=sr_1_2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1538206812&sr=1-2&keywords=garmin+sat+nav

...lub to wygląda jeszcze lepiej z uchwytem na przyssawkę: https://www.amazon.co.uk/TomTom-Sat...0AZACSK&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=SMZMVVNDYRJQ10AZACSK

Aktualizacja: Hmmmm... właśnie zauważyłem kilka negatywnych recenzji na temat TomTom, więc muszę to dokładniej zbadać,,,,

#11 · (Edited)
Wydaje się, że istnieją dwie grupy użytkowników nawigacji satelitarnej, Garmin i Tom Tom, i te dwie nigdy się nie zmieszają.
Zawsze miałem Garmina, nie używałem drugiego, więc nie mogę się wypowiedzieć.
Wolę Garmina od wbudowanego w moim 308. Dodatkową rzeczą jest niezależne wskazanie prędkości, za pomocą nawigacji satelitarnej. Prędkościomierze samochodowe nigdy nie są tak dokładne i to wszystko, co dostajesz z wbudowanym.

#13 ·
Używam świetnej mapy offline nawigacji satelitarnej o nazwie Here we go. Możesz pobrać mapę przez Wi-Fi, a następnie wyłączyć tryb online i używać jej jako nawigacji satelitarnej, zarówno w Sklepie Play, jak i na iOS. Używam jej tutaj, w Wielkiej Brytanii, i używałem jej w Ameryce i Niemczech, po prostu pobierając mapę dla danego obszaru, w którym się znajduję, a następnie po zakończeniu usuwając ją, aby nie zajmowała miejsca w pamięci telefonu. Nie ma również ograniczeń co do tego, które kraje można pobrać.

#14 ·
Używam świetnej mapy offline Sat Nav o nazwie Here we go, możesz pobrać mapę przez Wi-Fi, a następnie wyłączyć tryb online i używać jako nawigacji satelitarnej, zarówno w Sklepie Play, jak i IOS. Używam jej tutaj w Wielkiej Brytanii i używałem jej w Ameryce i Niemczech, po prostu pobierając mapę dla tego obszaru, w którym się znajduję, a następnie po zakończeniu usuwając ją, aby nie zajmowała miejsca w pamięci telefonu, nie ma również ograniczeń co do tego, które kraje można pobrać.
Kolejny głos na "Here". To oprogramowanie do routingu używane przez większość producentów samochodów, w tym Peugeota. :thumb: Używałem go na całym świecie bez problemu.

Pomaga to, że kosztuje również ZERO!

#15 · (Edited)
Przyjrzę się 'Here', ponieważ odpowiedź, którą otrzymałem od Sygic, jest taka, że jej telefon jest niezgodny.

Zainstalowałem to i sprawdziłem, więc jest załadowane na jej telefonie ok, ale prawdopodobnie nie połączy się z systemem mirrorlink 108, ponieważ jej aplikacja na telefonie to 'AutoMate', a Sygic również nie jest z tym kompatybilny ani z mapami Google.

Zadałem pytanie Sygic, czy ich system wiąże się z jakimiś opłatami za dane lub czy korzysta z zainstalowanych map z aplikacją i lokalizacją GPS telefonu.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps&hl=en_GB

PS: Przejrzę jutro... https://www.youtube.com/results?search_query=here+we+go+navigation

#16 · (Edited)
Zainstalowałem 'Here' i wydaje się działać dobrze.

Właśnie instaluję mapę Anglii do użytku offline.

Trochę się pobawiłem... przy okazji; jak wybrać alternatywną trasę* gdy prezentowane są 3?

Sprawdzę na ich stronie internetowej, czy są jakieś instrukcje do pobrania.

Teraz muszę to tylko wypróbować w jej nowym 108.

Dzięki za pomoc wszystkim. Al. :thumb:

PS: *aha; właśnie zademonstrowałem wyszukiwarkę tras mojej żonie i tym razem dała mi listę wyboru, więc jak na razie wygląda dobrze...

#17 · (Edited)
Aktualizacja...

Cóż, ustawiłem cel na Peterborough. Powinno mi powiedzieć, żebym skręcił w prawo na końcu naszej drogi, ale powiedziało mi, żebym skręcił w lewo.

Skręcenie w prawo doprowadziłoby mnie do dwujezdniowej A426, a następnie do zjazdu 1 z M6, a następnie do A14 itp.

Postępując zgodnie z instrukcjami z 'Here', skręciłbym w lewo i jechał przez wiejskie drogi, aby dołączyć do A5, a następnie do ronda Gibbet, a następnie w dół A426 do zjazdu 1 z M6 z przeciwnej strony!

To około 12 mil zamiast 2 mil, aby dostać się do zjazdu 1. :angrydriv

Przetestuję to w jej samochodzie, ale wygląda na to, że będzie używać swojego starego NavMana, jeśli będzie potrzebować pomocy!!

Mówiąc sprawiedliwie, siedzę na górze w moim pokoju komputerowym i może być lepiej w samochodzie .... :notsure:

AKTUALIZACJA: Właśnie wypróbowałem to na moim telefonie i to doprowadziło mnie bezpośrednio do zjazdu 1 z M6, więc może potrzebuje nowocześniejszego telefonu....

#19 ·
Kiedy po raz pierwszy otworzysz Here WeGo, masz możliwość dodania skrótu do swojego adresu „Dom”.

Jeśli pominiesz ten początkowy etap, ale zdecydujesz się dodać go później, możesz to zrobić, długo naciskając mały przycisk „Dom” w prawym górnym rogu ekranu mapy.

Spowoduje to wyświetlenie okna, w którym możesz wybrać „Edytuj” lub „Dodaj” lub „Usuń” skrót.

Bawię się tym i podoba mi się, ponieważ nadaje się do użytku w samochodzie, w transporcie publicznym, na rowerze lub pieszo... zawsze masz mapę w kieszeni...:thumb:

Mam tylko nadzieję, że działa w samochodzie....

#20 ·
Nie udało mi się uruchomić aplikacji 'CarMode', więc ją usunąłem i zainstalowałem 'AutoMate'.

AutoMate pojawia się na ekranie głównym samochodu jako wybór.

...problem w tym, że moja żona wskoczyła do samochodu i zniknęła na drodze, więc nie mogę tego jeszcze przetestować...!!

:nana:

#21 ·
Próbowałem połączyć Here WeGo z ekranem mojego samochodu przez USB, ale nic nie działa.

To oczywiście coś, czego nie robię poprawnie.

Czy trzeba to jakoś sparować za pomocą aplikacji? Nie mogę jednak znaleźć niczego w ustawieniach aplikacji, co by to robiło. :confused:

Wielkie dzięki, Al.

#22 · (Edited)
Właśnie zdałem sobie sprawę, co przegapiłem....!!

Przede wszystkim muszę wejść w ustawienia aplikacji Android Auto i wybrać 'połączone samochody', a następnie włączyć 'Dodaj nowe samochody do Android Auto'.

Potem myślę, że aplikacja, którą otworzę (Here WeGo), wyświetli się na ekranie!

:bang:

Aktualizacja...powinna się połączyć i połączyłaby się, gdybym użył właściwego kabla do przesyłania danych. Chociaż kabel, którego użyłem, wyglądał na odpowiedni, okazało się, że to tylko kabel do ładowania...!!! Zobacz następny post....

#23 ·
...był też inny problem, ponieważ używany przeze mnie kabel z wieloma połączeniami, choć nie tani, nadawał się tylko do ładowania!! 9 funtów zmarnowane!!

Używając znanego kabla do przesyłania danych, mogłem wyświetlić Mapy Google na ekranie samochodu, ale nie Here WeGo.

Zainstalowałem Waze i pojawiło się na ekranie samochodu bez problemu. Przetestowałem go na drodze i działał idealnie z natychmiastową dokładnością i niezwykle wyraźnymi poleceniami głosowymi.

Niestety Waze, podobnie jak Mapy Google, nie może być używany „offline”, więc nie będzie przydatny dla nikogo bez planu taryfowego lub dodatku.

Jestem pewien, że czytałem, że Here WeGo jest kompatybilny z Android Auto, ale nie pojawia się na liście „Aplikacje dla Android Auto” w ustawieniach.

Wygląda na to, że moja druga połówka będzie musiała uciec się do swojego starego NavMana w sytuacji awaryjnego objazdu... szkoda, ale myślę, że może używać Here WeGo offline na swoim telefonie. Ma mniejszy ekran, ale nadal daje wyraźne instrukcje głosowe.

...chyba że ktoś z was może coś zasugerować? :thumb:

#24 · (Edited)
Jedną z rzeczy, które odkryłem, jest to, że używanie Waze lub Map Google w Android Auto zużywa dużo danych!

Niestety, są to jedyne realne opcje, jeśli chcesz połączyć telefon z Androidem z samochodem (użytkownicy iOS będą mieli podobną aplikację z tym samym rezultatem).

Musisz użyć aplikacji, która znajduje się w 'dostępnych aplikacjach' w Android Auto itp.

Żadna aplikacja, którą zainstalujesz poza listą, wydaje się, że nie może być połączona przez AA z ekranem samochodu.

Zarówno Waze, jak i Google muszą być połączone w celu przesyłania danych, chociaż wierzę, że możesz zapisać obszar mapy do użytku offline w Google (choć na ograniczony czas).

Waze działa bardzo dobrze w nawigacji (nie testowałem Google, ale raporty pokazują, że również jest bardzo dobre).

Jeśli chcesz mapę/nawigację offline, Here WeGo działało świetnie, ale będziesz musiał oglądać i słuchać przez telefon. Dokładność była idealna, kiedy testowałem to wczoraj jadąc do miasta autobusem.

Musisz wejść w ustawienia Here WeGo i zaznaczyć małe pole 'Używaj aplikacji offline', co pozwala na wyszukiwanie i nawigację bez połączenia Wi-Fi lub sieci komórkowej. Będziesz także musiał użyć 'Pobierz mapy', które są również wyświetlane. Właśnie pobrałem Anglię, ale inne są dostępne z wyboru.

Używanie Here WeGo offline jest bardzo dobre i umożliwia korzystanie z telefonu w dowolnym miejscu; samochód/rower/chodzenie/w transporcie publicznym itp. bez zużywania danych, więc dobrze jest używać, jeśli masz tylko telefon PAYG.

Istnieją inne 'offline' aplikacje, ale wypróbowałem tylko tę.

Wszelkie dodatkowe informacje lub pomoc i porady lub jeśli coś pominąłem, byłyby mile widziane, zwłaszcza jeśli masz rzeczywiste doświadczenie użytkownika.

#25 ·
....Właśnie zainstalowałem Waze na moim 'awaryjnym' telefonie komórkowym, który nie ma karty SIM.

Zrobiłem to za pośrednictwem aplikacji Android Auto i tym razem dało mi to dodatkowy skrót do aplikacji Waze na ekranie głównym.

Otworzyłem go i przeszedłem przez konfigurację.

Wszystko wydaje się działać dobrze.

Wpisałem adres naszej córki w nawigacji i obliczył trasę; nacisnąłem start i byliśmy gotowi do drogi z mapą, trasą i instrukcjami głosowymi.

To wszystko bez nawet karty SIM zainstalowanej w telefonie.

Ciekawe.....

#30 ·
Więc tak naprawdę działałoby to również na tanim tablecie.

Ale patrząc, dlaczego potrzebuje dostępu do aparatu, tożsamości, kalendarza, kontaktów, zdjęć, informacji o połączeniu Bluetooth i informacji o połączeniach?
Myślę, że przechodzi przez konfigurację całkowicie tak, jakby Twój telefon miał kartę SIM lub zamierzasz z niej skorzystać.

#28 · (Edited)
Telefonu, którego używałem bez karty SIM, to mój poprzedni Samsung A3, więc wciąż jest to dość 'nowoczesny' telefon.

Właśnie wypróbowałem go w 108 i połączenia Android Auto z samochodem, a następnie wybrałem Waze i wprowadziłem cel.

Nawigacja działała razem z instrukcjami głosowymi.

Pojechałem do lokalnego dealera Peugeota, aby poinformować mojego przyjaznego sprzedawcę o tym, co mogłem zrobić, ale kiedy ponownie uruchomiłem samochód i automatycznie się połączył, miałem nawigację i planowanie trasy, ale bez głosu. *POWÓD ZNALEZIONY .....

Teraz myślę, że to dlatego, że zostawiłem go w samochodzie podłączonego przez USB, kiedy ponownie uruchomiłem samochód i myślę, że powinienem był odłączyć kabel przed ponownym uruchomieniem silnika, więc przetestuję go ponownie 'w samochodzie' później, ponieważ kiedy przyniosłem telefon do domu i wszedłem do AA w pomieszczeniu, głos był znowu głośny i wyraźny w nawigacji.

*POWÓD: Ponieważ telefon komórkowy mojego sprzedawcy był wcześniej sparowany, oznaczało to, że JEGO telefon nawiązał początkowe połączenie Bluetooth podczas uruchamiania Andoid Auto. Nawigacja działała, ale bez wskazówek głosowych.....powinien był wyłączyć swój bluetooth....patrz dalsze wyjaśnienia poniżej...
.