Peugeot Forums banner

Ostrzeżenie UREA (AdBlue)

317K views 78 replies 34 participants last post by  Adblueproblem  
#1 · (Edited)
Cześć,

Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc. Mam 308 SW z 15 roku.

Zwykły komunikat ostrzegawczy UREA pojawił się kilka dni temu i po złym doświadczeniu u lokalnego dealera postanowiłem sam uzupełnić system.

Postępowałem zgodnie z instrukcją, ale nadal otrzymuję komunikat ostrzegawczy po uruchomieniu samochodu. Również kontrolka UREA nadal świeci się na desce rozdzielczej.

Czy istnieje procedura resetowania, która nie jest wspomniana w instrukcji?

Dzięki z góry

#3 ·
Cześć,

Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc. Mam 308 SW z tablicą rejestracyjną 15.

Zwykły komunikat ostrzegawczy UREA pojawił się kilka dni temu i po złym doświadczeniu u lokalnego dealera postanowiłem sam uzupełnić system.

Postępowałem zgodnie z instrukcją, ale nadal otrzymuję komunikat ostrzegawczy po uruchomieniu samochodu. Również kontrolka UREA jest nadal obecna na desce rozdzielczej.

Czy istnieje procedura resetowania, która nie jest wspomniana w instrukcji?

Dzięki z góry
Myślę, że dealer próbuje wyciągnąć od ciebie trochę dodatkowych pieniędzy, szczerze mówiąc,
wiadomość na moim zniknęła automatycznie po tym, jak uzupełniłem wystarczająco dużo.

#15 · (Edited by Moderator)
To to samo co na stacjach benzynowych. Należy unikać tego dla ciężarówek/pojazdów użytkowych.
Jeśli to Adblue, to Adblue, ale uważaj na przepływ płynu, oto cytat:
Cena AdBlue® nie jest wskaźnikiem jakości, ponieważ wszystkie markowe płyny do spalin diesla są dobrej jakości i spełniają normy VW, DIN 70070 i ISO 22241-1. Z tego powodu zdecydowanie odradza się próby samodzielnego wytwarzania AdBlue® z wysokogatunkowej mocznika. Należy używać AdBlue® zatwierdzonego przez producenta i zapakowanego w oryginalne pojemniki. Marka AdBlue® jest zarejestrowanym znakiem towarowym VDA (Stowarzyszenia Przemysłu Motoryzacyjnego).

http://www.ebay.com/itm/VW-CRAFTER-FUEL-NECK-ADAPTER-2E0201135D-NEW-GENUINE-VW-PART-/131714194584?_ul=AR

Aby użyć Adblue z ciężarówek w samochodzie osobowym, potrzebujesz adaptera, WV ma jeden, Ten adapter ma wbudowany magnes, który powoduje przepływ Adblue.

#7 ·
W zeszłym tygodniu, 4 dni po serwisie, zapaliła mi się kontrolka Adblue, więc wróciłem do dealera Peugeota i widziałem, jak wlewa się co najmniej 12 litrów Adblue, ale kontrolka nadal się świeciła.
Ostatecznie naprawione przez aktualizację oprogramowania lub oprogramowania układowego.

#8 ·
W zeszłym tygodniu, 4 dni po serwisie, zapaliła mi się kontrolka Adblue, więc wróciłem do dealera Peugeota i widziałem, jak wlewa się co najmniej 12 litrów Adblue, ale kontrolka nadal się świeciła.
Ostatecznie naprawione przez aktualizację oprogramowania lub aktualizację oprogramowania układowego.
Miałem wrażenie, że uzupełnianie AdBlue było częścią serwisu!

#9 · (Edited by Moderator)
Ma to być tak.

Ale w zależności od liczby przejechanych mil, może się skończyć przed terminem przeglądu, ponieważ myślę, że zbiornik mieści tylko tyle, ile wystarczy na około 15 000 mil.

Z pewnością tak jest w moim przypadku, musiałem już dwa razy uzupełniać go między przeglądami.

Muszę też szczerze powiedzieć, że obsługa, którą otrzymałem u dealera, nie zawsze była taka, jakiej oczekiwałem... na przykład, po kilku naprawach stwierdziłem, że przełącznik poziomu światła został ponownie zamontowany do góry nogami, a przy pierwszym uzupełnianiu AdBlue naliczyli mi niecałe 50 funtów... dlatego od tego czasu sam go uzupełniam... 11 funtów i 30 minut mojego czasu.

#10 ·
Tak, tak ma być.

Ale w zależności od liczby przejechanych mil, może się skończyć przed terminem przeglądu, ponieważ uważam, że zbiornik mieści tylko około 15 000 mil.

Z pewnością tak jest w moim przypadku, musiałem go już dwa razy uzupełniać między przeglądami.

Muszę też szczerze powiedzieć, że obsługa, którą otrzymałem u dealera, nie zawsze była taka, jakiej oczekiwałem... na przykład, po kilku naprawach stwierdziłem, że przełącznik poziomu światła został zamontowany odwrotnie, a kiedy po raz pierwszy musiałem uzupełnić AdBlue, policzyli mi niecałe 50 funtów... dlatego od tego czasu sam go uzupełniam... 11 funtów i 30 minut mojego czasu.
Zostałem obciążony kwotą 30 funtów poza serwisem, mój wymagał uzupełnienia kilka tygodni przed serwisem..

#12 ·
Zawsze robiłem to sam, jest bardzo łatwe do zrobienia. Mój dealer nie zrobił tego podczas drugiego przeglądu, a 4 dni później pojawiło się ostrzeżenie. Zabrałem samochód z powrotem do nich i złożyłem reklamację, ponieważ myślałem, że jest to część serwisu (było na moim rachunku serwisowym), a oni chcieli pobrać ode mnie kolejne 9,99 £. Powiedziałem do widzenia i robię to teraz sam. Używam teraz również innego dealera, który wydaje się wiedzieć o wiele więcej niż poprzedni i jak dotąd byli całkiem dobrzy.

#16 ·
Warto też rozejrzeć się trochę - mój potrzebował uzupełnienia kilka tysięcy km przed terminem przeglądu i widziałem kilka na lokalnej stacji benzynowej za około 14 € za butelkę 1 litr. Nie byłem gotów za to zapłacić, zwłaszcza że wiedziałem, że trzeba wlać około 4 litrów, aby system to zarejestrował. Znalazłem kilka na innej stacji benzynowej wzdłuż mojej trasy do pracy za 8 € za butelkę 10 litrów i to byłem bardziej niż chętny zapłacić.

#17 · (Edited by Moderator)
Opłaca się również rozejrzeć - mój potrzebował uzupełnienia kilka tysięcy km przed terminem przeglądu i widziałem w lokalnej stacji benzynowej za około 14 € za butelkę 1 litra. Nie byłem gotów za to zapłacić, zwłaszcza że wiedziałem, że trzeba wlać około 4 litrów, aby zostało to zarejestrowane przez system. Znalazłem na innej stacji benzynowej wzdłuż mojej trasy do pracy za 8 € za butelkę 10 litrów i to byłem bardziej niż skłonny zapłacić.
Wygląda na to, że to zdzierstwo.
Kupiłem 2 x 10 litrów przez Ebay i dostarczone, wyszło 0,80 £ za litr.

Słowo przestrogi: Nie polecam obsługi pojemników większych niż 10 litrów do nalewania, ponieważ są dość ciężkie, więc cieszę się, że moje 20 litrów było w 2 pojemnikach. Czytałem, że te, które kupujesz na stacjach benzynowych, mają krótszą datę przydatności do spożycia niż jest to konieczne, aby uwzględnić fakt, że mogą być wystawione na działanie promieni słonecznych, więc moje są przechowywane w miejscu, gdzie nie dociera słońce.

#18 ·
Moje ostrzeżenie pojawiło się na desce rozdzielczej kilka tygodni temu. Wczoraj, po długiej podróży, wydawało się, że zasięg spadł z pierwotnie podanego do czegoś znacznie mniejszego.

Ponieważ nie płacę (robi to firma), wpadłem do garażu Days Haverford West Peugeot. Pobrano ode mnie 9,98 £ za uzupełnienie i umyto mi również samochód - podczas gdy dali mi 20 pensów, żebym mógł kupić sobie kawę z ich ładnego ekspresu do kawy.

#27 ·
Kiedy dowiadywałem się o ADblu, dowiedziałem się, że data przydatności do spożycia jest umieszczana na stacjach benzynowych, ponieważ stoi na słońcu.
Jeśli kupiłem tak jak ja od dużego dostawcy na Ebay i przechowywałem prawidłowo, mogłem zignorować datę.

#28 · (Edited)
Kiedy dowiadywałem się o ADblu, dowiedziałem się, że data przydatności do spożycia jest umieszczana na stacjach benzynowych, ponieważ stoi na słońcu.
Jeśli kupiłem tak jak ja od dużego dostawcy na Ebay i przechowywałem go prawidłowo, mógłbym zignorować datę.
Przeprowadziłem trochę badań na temat daty przydatności do spożycia, a stary Adblue to wielkie nie, jeśli jest przechowywany nieprawidłowo.

#37 ·
Też dostałem ostrzeżenie kilka dni temu. Zostało mi 1200 km do przejechania, ale mam kilka pytań:

1) Gdzie dokładnie w samochodzie się to uzupełnia? Nie mogę tego znaleźć ani w samochodzie, ani w instrukcji. Czytałem, że najczęstszym miejscem jest pod bagażnikiem, ale nic tam nie mogę znaleźć. Subwoofer Denon zajmuje większość miejsca, ale jest jedna rzecz, którą mogę odsunąć, ale nie jest napisane do czego służy. Nie chciałbym napełniać czegoś, czego tam nie powinno być.

2) Jak duży dokładnie jest zbiornik AdBlue w samochodzie, jeśli trzeba go napełnić, aby ostrzeżenie zniknęło?

Dzięki!

#42 ·
Też dostałem ostrzeżenie kilka dni temu. Zostało mi 1200 km do przejechania, ale mam kilka pytań:

1) Gdzie dokładnie w samochodzie się to uzupełnia? Nie mogę tego znaleźć ani w samochodzie, ani w instrukcji. Czytałem, że najczęstszym miejscem jest pod bagażnikiem, ale nic tam nie mogę znaleźć. Subwoofer Denon zajmuje większość miejsca, ale jest jedna rzecz, którą mogę odsunąć, ale nie ma napisu, do czego służy. Nie chciałbym napełniać czegoś, czego tam nie powinno być.

2) Jak duży dokładnie jest zbiornik AdBlue w samochodzie, jeśli trzeba go napełnić, aby ostrzeżenie zniknęło?

Dzięki!
Uzupełniłem na stacji benzynowej dla ciężarówek, użyłem adaptera Adblue, zajęło to 3 minuty, zauważ, że zbiornik może pomieścić więcej niż 17 litrów, ale Adblue potrzebuje przestrzeni, aby rozszerzyć się w czasie zimy, jeśli zamarza.
Musisz wyjąć subwoofer, aby uzyskać dostęp do zbiornika AdBlue.

#41 ·
W moim 308 jest w bagażniku pod dywanikiem po prawej stronie obok koła zapasowego. To duża czarna nakrętka, wystarczy odkręcić o ćwierć obrotu, pod spodem jest mała niebieska nakrętka, wystarczy ją odkręcić i masz dostęp do adblue. Używam lejka z długim przedłużeniem do napełniania, ponieważ może być to trochę niewygodne i zapobiega rozlaniu. Mieści łącznie 17 litrów, w moim przypadku okablowanie do systemu adblue zostało wymienione w ramach akcji serwisowej na początku roku, ponieważ znana jest usterka, że po włączeniu ostrzeżenia nie resetuje się po napełnieniu zbiornika. Nigdy mi się to nie przydarzyło, ale zostało zrobione w ramach akcji serwisowej wraz z innymi rzeczami.

#43 ·
Przecież nie trzeba resetować kontrolki ostrzegawczej przy każdym napełnianiu?

Właśnie wlałem 10 litrów AdBlue i kontrolka ostrzegawcza mocznika nie zgasła, czy to oznacza, że przejdzie w tryb awaryjny, gdy osiągnie 0 km, mimo że w zbiorniku jest go dużo? Człowiek pomyślałby, że samo napełnienie zbiornika resetuje wszystko, co jest uciążliwe, jeśli trzeba wydać cokolwiek, co kosztuje wyczyszczenie alarmu i jest to zdzierstwo! 2016 308 Allure przy okazji.

#46 ·
Właśnie wlałem 10 litrów AdBlue i kontrolka mocznika nie zgasła, czy to oznacza, że przejdzie w tryb awaryjny, gdy osiągnie 0 km, mimo że w zbiorniku jest go dużo? Człowiek pomyślałby, że samo napełnienie zbiornika resetuje wszystko, co jest uciążliwe, jeśli trzeba wydać cokolwiek, co jest opłatą za usunięcie alarmu i zdzierstwo! 2016 308 Allure btw.
Zgodnie z instrukcją NIE przechodzi w tryb awaryjny. Nie można uruchomić silnika.