Peugeot Forums banner
101 - 120 of 123 Posts
Witaj,

Mam 3008 GTLine z lutego 2019 roku i mieszkam w Kapsztadzie w RPA.

Kiedy próbuję zaktualizować oprogramowanie lub nawigację, otrzymuję błąd „Wersja niezgodna ze sprzętem”. To nie ma sensu, ponieważ pobrałem oprogramowanie ze stron wymienionych przez aplikację My Peugeot w zakładce POJAZD, które są przeznaczone specjalnie dla mojego pojazdu.

Czy ktoś może rzucić trochę światła na ten problem?
Zapytałem lokalnego dealera i Peugeot UK (deweloperów aplikacji My Peugeot) i obaj nie byli w stanie rozwiązać mojego problemu. Oboje twierdzą, że zgodnie z moim numerem VIN aktualizacje powinny działać.
Tak, po wielu próbach i błędach, odłączeniu akumulatora na 15-20 minut i uruchomieniu po wyłączeniu trybu ECO Start stop, włożeniu klucza USB, zrobieniu tro
Image

ugh aktualizacji Peugeout i..:))))

odłącz plus na akumulatorze samochodu na 15 minut.
Następnie spróbuj ponownie, a problem zostanie rozwiązany...
Nie zadziałało u mnie. Zamiast tego dostałem błąd hamulca postojowego, a samochód nie chciał się uruchomić po ponownym podłączeniu akumulatora. 😰 Zestresowany! Po pewnym czasie wierzę, że wykonał wszystkie niezbędne kontrole i wszystko jest już w porządku. Więc nie będę się już przejmował żadnymi aktualizacjami. 😅

W tej chwili zarówno NAC Wave 2 (21.08.90.52_NAC-r0), jak i Wave 4 (44.07.33.32_NAC-r0) mają ważne certyfikaty, są w statusie PUB, a Peugeot Update powinien oferować właściwą wersję i licencję. Nie ma potrzeby używania żadnej "sztuczki".

@bibsy1969 Prawdopodobnie masz NAC Wave 4. Jak wspomniano powyżej, jeśli przygotowałeś/pobrałeś aktualizację po tej dacie
Code:
  "updateDate": "2025/01/28 12:39:24",
t powinna działać.

Każda aktualizacja Wave 4 pobrana między 2025/01/08 14:06:37 a 2025/01/28 12:39:24 miała albo wygasłe certyfikaty, albo nie była w statusie PUB i zobaczysz ten niesławny, ogólny błąd "Wersja niezgodna ze sprzętem".

Istnieje procedura odłączania akumulatora 12 V, a mianowicie odczekanie 5 minut po wyłączeniu zapłonu i zamknięciu samochodu. Jeśli tego nie zrobisz, możesz mieć wszelkiego rodzaju usterki ECU, które były aktywne i zapisywały parametry danych.
A po tym resecie akumulatora nadal masz aktualizację oprogramowania układowego z wygasłymi certyfikatami.

W tej chwili zarówno NAC Wave 2 (21.08.90.52_NAC-r0), jak i Wave 4 (44.07.33.32_NAC-r0) mają ważne certyfikaty, są w statusie PUB, a Peugeot Update powinien oferować właściwą wersję i licencję. Nie ma potrzeby używania żadnego "triku".
Mam problemy, ponieważ mam 308 jak jakieś 2 tygodnie temu
Próbowałem wielu pendrive'ów, oryginalnych nowych i starych kopii fw, kluczy licencyjnych... Bez powodzenia

Tak czy inaczej, nie byłem w stanie uruchomić nawet regeneracji DPF.
Czyszczę wszystkie nieprawidłowe problemy dtc
Następnie odłączam akumulator na około 15 minut.
Po ponownym podłączeniu i uruchomieniu samochodu musisz wyłączyć start stop eco
I najpierw udostępnić połączenie Wi-Fi...
A następnie włóż usb wykonane przez aplikację Windows Peugeot Update.
Zrobiłem również procedurę dpf po 2 tygodniach zastanawiania się.
Dopiero wczoraj.

Mam problem, ponieważ 2 tygodnie temu miałem 308
Próbowałem wielu pendrive'ów, oryginalnych nowych i starych, kopii oprogramowania, kluczy licencyjnych... Bez powodzenia

W każdym razie nie byłem w stanie uruchomić nawet regeneracji DPF..
Czyszczę wszystkie błędne problemy DTC
Następnie odłączam akumulator na około 15 minut.
Po ponownym podłączeniu i uruchomieniu samochodu musisz wyłączyć start stop eco
A następnie udostępnić najpierw połączenie Wi-Fi...
Następnie włóż pendrive utworzony przez aplikację Peugeot Update Windows.
Zrobiłem również procedurę DPF po 2 tygodniach zastanawiania się..
Dopiero wczoraj.
Niezwiązane z akumulatorem, ale z datą (lub plikiem oferowanym w tej dacie), kiedy przygotowałeś pendrive.
Aktualizacje oprogramowania układowego NAC Wave 2 pobrane między 3 listopada 2024 14:38:04 a 17 stycznia 2025 15:47:36 (16 stycznia 2025 14:35:51, jeśli nie użyłeś Peugeot Update), nie mogły zostać zainstalowane. Nie potrzebujesz Wi-Fi, jeśli masz poprawny klucz licencyjny na pendrive.

Ten sam komunikat o błędzie "Wersja niezgodna z oprogramowaniem układowym" jest również wyświetlany, gdy nie masz ważnej licencji lub samochód nie jest podłączony do Internetu (Wi-Fi, telefon z tetheringiem lub po prostu dostępna usługa podłączona) w celu weryfikacji licencji online.

@povilas Masz system informacyjno-rozrywkowy NAC Wave 3 (Twoja aktualna wersja oprogramowania to 3x.xx.xx.xx). Wersja 42.03.33.42_NAC-r0 oferowana przez Peugeot Update dla tego systemu to specjalny pakiet, który konwertuje go na NAC Wave 4, a także zawiera kartografię map-eur_10.0.0-r0 (już dla Wave 4, ponieważ wszelkie zainstalowane mapy/kartografia zostaną usunięte podczas konwersji) - dlatego ma ponad 23 GB. Niestety, ten pakiet został wydany dawno temu (2021), ma również wygasłe podpisane certyfikaty, a Wave 3 wydaje się być od tego czasu zapomniany przez PSA/Stellantis.
Dobry wieczór,

Na innej stronie możemy znaleźć "RSA PRIVATE KEY" odpowiadający WAVE3-42.01.72-32-r0.key.
Czy używając zaktualizowanych certyfikatów z najnowszego oprogramowania i tego klucza prywatnego, można odtworzyć użyteczne oprogramowanie?

Dobry wieczór,

Na innej stronie możemy znaleźć "RSA PRIVATE KEY" odpowiadający WAVE3-42.01.72-32-r0.key.
Czy używając zaktualizowanych certyfikatów z najnowszego oprogramowania i tego klucza prywatnego, można odtworzyć użyteczne oprogramowanie?
@thoun

Witaj,

Czy możesz bardziej szczegółowo wyjaśnić, co znalazłeś na "innej stronie"?

Nie myl "certyfikatów", które są częścią pliku aktualizacji, z "licencją", która jest plikiem zewnętrznym (.key) do aktualizacji.

Bieżącym problemem dla Wave3 NAC są certyfikaty, których ważność wygasła 3 listopada 2024 r.

@thoun

Cześć,

Czy możesz bardziej szczegółowo wyjaśnić, co znalazłeś na "innej stronie"?

Nie myl "certyfikatów", które są częścią pliku aktualizacji, z "licencją", która jest plikiem zewnętrznym (.key) do aktualizacji.

Bieżący problem dla NAC Wave3 to certyfikaty, których ważność wygasła od 3 listopada 2024 r.
Cześć,

Na stronie internetowej GitHub - ludwig-v/psa-nac-firmware-reverse-engineering: Continental OVIP reverse engineering oprogramowania układowego dla samochodów PSA/Stellantis (Peugeot, Citroen, DS, Opel) możemy znaleźć klucze prywatne RSA 31.08.05-46-r0.key, 31.09.46-62-r0.key i 42.01.72-32-r0.key, które pozwalają nam na dekodowanie odpowiedniego oprogramowania.
psa-nac-firmware-reverse-engineering/Firmware_Keys/WAVE3 at main · ludwig-v/psa-nac-firmware-reverse-engineering

Ponadto w zaktualizowanym oprogramowaniu 44-07-33-32_NAC-r0 znajdujemy użyteczne certyfikaty.

Czy z tym wszystkim można ponownie zakodować użyteczne 42.01.72-32-r0?

Witaj,

Na stronie internetowej GitHub - ludwig-v/psa-nac-firmware-reverse-engineering: Inżynieria wsteczna oprogramowania układowego Continental OVIP dla samochodów PSA/Stellantis (Peugeot, Citroen, DS, Opel) możemy znaleźć klucze prywatne RSA 31.08.05-46-r0.key, 31.09.46-62-r0.key i 42.01.72-32-r0.key, które pozwalają nam na dekodowanie odpowiedniego oprogramowania.
psa-nac-firmware-reverse-engineering/Firmware_Keys/WAVE3 at main · ludwig-v/psa-nac-firmware-reverse-engineering

Co więcej, w zaktualizowanym oprogramowaniu 44-07-33-32_NAC-r0 znajdujemy użyteczne certyfikaty.

Czy z tym wszystkim można ponownie zakodować użyteczne 42.01.72-32-r0?
@thoun,

Nie sądzę, żeby to było takie proste! Jeśli moglibyśmy modyfikować certyfikaty, które walidują zawartość aktualizacji, oznaczałoby to, że moglibyśmy modyfikować kod i walidować go zmodyfikowanymi certyfikatami. Dopóki nie udowodniono inaczej, nikomu nie udało się zmodyfikować oprogramowania układowego NAC.

@thoun,

Nie sądzę, żeby to było takie proste! Jeśli moglibyśmy modyfikować certyfikaty, które walidują zawartość aktualizacji, oznaczałoby to, że moglibyśmy modyfikować kod i walidować go zmodyfikowanymi certyfikatami. Dopóki nie udowodniono inaczej, nikomu nie udało się zmodyfikować oprogramowania układowego NAC.
Nie mam wiedzy, aby przetestować deszyfrowanie i zobaczyć, jak wygląda zdeszyfrowane oprogramowanie układowe.
To był pomysł dla kogoś, kto wie jak. Może rui.saraiva! ;)

Witaj. Czy są jakieś informacje o aktualizacji (42.03.33.42_NAC-rO). To jedyne, co oferuje mi aplikacja Peugeot. I mogę pobrać kartografię tylko razem z oprogramowaniem. Ale kończy się na "wersja nie jest kompatybilna ze sprzętem". Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje. Dzięki
Witaj,

Nowy plik .tar został przesłany i rozpowszechniony za pośrednictwem zwykłych kanałów. Niestety, certyfikaty zostały nieprawidłowo odnowione i ta wersja jest bezużyteczna, podobnie jak poprzednia. Będziemy musieli znowu poczekać.

Dobrą wiadomością jest to, że Peugeot wydaje się w końcu zajmować tym problemem. ;)

Cześć, dzień dobry, nazywam się Felipe i jestem z Chile.

Mam problem z "niezgodnością wersji sprzętowej". Próbowałem zaktualizować mojego Peugeota 5008 2.0 BlueHDI z 2018 roku bez powodzenia. Jeśli się nie mylę, mam zainstalowaną pierwszą wersję. Muszę jednak zaktualizować, aby naprawić problemy, ale nie miałem dobrych rezultatów :(.

Próbowałem zaktualizować radio, pobierając aktualizacje z Google Sites i Peugeot Update. Zmieniłem również pendrive 5 razy bez żadnych rezultatów, ale za każdym razem otrzymuję ten sam błąd. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi pomóc dowiedzieć się, co robić.

Attachments

@Felipeh2

Cześć,

Wygląda na to, że jesteś na bieżąco ze swoim mapowaniem. Wersja oprogramowania układowego 21.05.90.42 jest rzeczywiście nieco stara, ale nie jest pewne, czy jej aktualizacja rozwiąże Twoje problemy.

Jedyną wersją, którą można dziś zainstalować, jest najnowsza: 21.08.90.52. Zakładam, że to właśnie ją próbujesz zainstalować. Aby zainstalować oprogramowanie układowe, musisz uzyskać licencję. Czy jesteś z tym zaznajomiony?

@Felipeh2

Cześć,

Wygląda na to, że jesteś na bieżąco ze swoimi mapami. Wersja oprogramowania układowego 21.05.90.42 jest rzeczywiście trochę stara, ale nie jest pewne, czy jej aktualizacja rozwiąże Twoje problemy.

Jedyną wersją, którą można dziś zainstalować, jest najnowsza: 21.08.90.52. Zakładam, że to właśnie tę próbujesz zainstalować. Aby zainstalować oprogramowanie układowe, musisz uzyskać licencję. Czy jesteś z tym zaznajomiony?
Bardzo dziękuję za odpowiedź, mój przyjacielu. Właśnie spróbowałem ponownie z Peugeot Update i innym USB innej marki niż Sandisk i zadziałało. Mam zaktualizowaną wersję
Image

101 - 120 of 123 Posts