Peugeot Forums banner

Dym wydobywa się z okolic turbosprężarki

1.3K views 5 replies 2 participants last post by  RedSector  
#1 ·
Kiedy byliśmy poza miastem, 308 mojej żony (z silnikiem 1.6HDI) pojechał do mechanika, aby wymienić turbosprężarkę. Już wcześniej był problem z wyciekiem spalin, które osadzały się na turbosprężarce i trochę stopiły korek odpowietrzający. Założyłem, że to uszczelka z turbosprężarką i skoro miała być wymieniona, to powinno być naprawione. Patrząc wczoraj na jej samochód, oczywiście tak nie było.
Zauważyłem również, że rura wychodząca z turbosprężarki jest zepsuta - bardzo rozczarowany mechanikiem, który źle wkręcił jedną ze śrub i uszkodził również rurę.
Biorąc pod uwagę, że mam inne rzeczy do zrobienia, przez ostatnie kilka lat zabieram swoje samochody do mechaników w sprawach wykraczających poza wymianę oleju lub klocków hamulcowych, ponieważ robocizna na Słowacji nie jest tak droga (i wiem, że w zależności od naprawy zajęłoby mi to znacznie dłużej niż mechanikowi), ale teraz trochę tego żałuję.
Dziś poszedłem na kontrolę emisji i techniczną i chociaż przeszedł tę drugą, nie przeszedł emisji z 6-krotnie większą ilością dymu niż jest dozwolone.
Co może do tego prowadzić? Czy DPF byłby problemem? Samochód odbył kilka dłuższych jazd po autostradach, ale niestety tam, gdzie jesteśmy na wschodniej Słowacji, rząd po 50 latach nie zdołał zbudować autostrady, więc nasza 40-minutowa jazda do miasta przeplata się między 90 km/h między wioskami a 50 km/h w około 10 km, które musimy przejechać. Wątpię więc, czy nastąpiła wystarczająca regeneracja - ale czy to spowodowałoby zadymienie, gdy wcisną pedał do kontroli emisji?
Myślę teraz o tym, żeby pojechać godzinę na drogę ekspresową i zrobić sobie dobrą 30-minutową przejażdżkę, żeby spróbować doprowadzić do regeneracji.

#3 ·
Czytam w innym wątku, że połączenie z rurą wlotu powietrza jest dość ważne dla działania zaworu CCV i że powinien tam być o-ring?
Oczywiście, to połączenie u mnie jest luźne, miałem opaskę zaciskową, która je trzymała, ale teraz widzę, że jest zerwana (chociaż była tam dziś rano, o ile pamiętam, przy kontroli emisji spalin), ale nie zdziwię się, jeśli brakuje o-ringu.

Pobrałem aplikację wspomnianą tutaj https://www.peugeotforums.com/threads/fap-citroen-peugeot-elm327-obd2.351795/ i jedną z pierwszych rzeczy, które zauważyłem, było to, że ostatnia regeneracja miała miejsce "przed 26 km". Liczba ta wzrastała o ok. 25 km, ale zastanawiam się, czy jazda dziś rano do miasta mogła wywołać regenerację i przyczyniła się do dużej ilości dymu?
Pojechałem na autostradę i tam temperatura FAP osiągnęła 760C, chociaż aplikacja nie zarejestrowała regeneracji, "obciążenie sadzą" zresetowało się do 0%. Zanim wróciłem do domu, obciążenie sadzą wzrosło do 32%, ale ciśnienie FAP zawsze wynosiło między 4-27 mbar - co, jak przypuszczam, jest niskie i zastanawiam się, czy FAP nie został przewiercony przez poprzedniego właściciela?

#4 · (Edited)
Regeneracja, przynajmniej w moim silniku, nie powoduje dymu.

Układ CCV i/lub separator oleju, wszystkie przewody podciśnieniowe, o-ring na bagnecie oleju i wlot powietrza, zwykle za przepływomierzem, nie mogą mieć żadnych nieszczelności powietrza. ECU musi uwzględniać całe powietrze w układzie. W danych na żywo wyciek powietrza pokaże @idle z dodatnim przycinaniem, oznacza to, że ECU wykrywa z czujnika MAP zbyt dużo powietrza i musi dodać paliwo. Początkowy przepływ powietrza jest mierzony z przepływomierza, a ostateczna korekta jest wykonywana za pomocą MAP, idealnie przycinanie @idle będzie ujemne w systemie bez wycieków lub innych problemów.

System przegród lub sam CCV może się zabrudzić i wprowadzić zbyt dużo oleju do wlotu, będzie to widoczne na czujniku MAP i przewodach CCV z powrotem do wlotu powietrza.

Mam nadzieję, że okaże się to przydatne.

#5 ·
Nie mam jeszcze kabla i oprogramowania specyficznego dla Peugeota (kiedy ostatnio się tym zajmowałem, byłem zdezorientowany, który kupić), więc mam tylko skaner Bluetooth. Jaki program na Androida lub Windows pokazałby mi korektę paliwa?
Właśnie wymieniłem gumową tarczę i nasadkę CCV (to to samo co PCV, prawda?), wymieniłem również uszczelkę typu o-ring na połączeniu od pokrywy zaworów do rury powietrznej i przymocowałem ją opaską zaciskową, aby się nie obluzowała. Uszczelka typu o-ring bagnetu wydaje się w porządku - jest opór podczas wsuwania i wysuwania bagnetu.
Żona jedzie teraz tym do miasta, zobaczymy, kiedy wróci, czy znowu będzie trochę oleju w rurze wlotu powietrza.