Peugeot Forums banner

Straszny moment, P2448

18K views 18 replies 4 participants last post by  Brilec  
#1 ·
Jazda wczoraj wieczorem po A303, trochę deszczu, więc niezbyt dobrze, około 65 i dojechałem do wolniejszej ciężarówki na lekkim wzniesieniu. Droga dwujezdniowa, więc wyjechałem, żeby wyprzedzić i trochę wcisnąłem pedał gazu, żeby przyspieszyć.
Beep! Usterka silnika. I natychmiast włączył się tryb awaryjny. Utknąłem na zewnętrznym pasie, samochód nadjeżdża z tyłu i brak przyspieszenia. Wspaniale.
Tryb awaryjny trwał nadal, ale znalazłem zatoczkę i się zatrzymałem. Wyłączyłem zapłon, a następnie włączyłem go ponownie. EML wciąż świeci i pojawia się ostrzeżenie, ale po odjechaniu normalna wydajność.

Tak więc dzisiaj sprawdziłem za pomocą ogólnego ELM EOBD i mówi mi P2448 Secondary Air Injection bank 1 - wysoki przepływ powietrza. Nie znaleziono żadnych innych usterek, żadnych w pamięci.

Ostatecznie uruchomiłem laptopa i uruchomiłem Diagbox (co za powolny interes).
Następnie pojawiło się kilka kodów ECU.
P2448 Obwód powietrza wlotowego, przepływ powietrza większy niż maksymalny.
P02EC00 Obwód powietrza wlotowego - przepływ powietrza niższy.
P2A00 Czujnik NOX - nieprawidłowy pomiar bogactwa. Tymczasowy.
P2463 Filtr cząstek stałych wykryty przeładowany. Tymczasowy. Sprawdziłem to bardziej szczegółowo i regeneracja wydaje się w porządku, a obecne dane sugerują, że nie było trwałego problemu. Ale regularnie otrzymuję ostrzeżenie "ryzyko zatkania", które pozostaje włączone przez minutę lub dłużej, czasami 3 lub 4.

Czy ktoś wie, o co chodzi z tym P2448 i dlaczego u licha uruchamia tryb awaryjny, gdy wyłączysz i włączysz zapłon?

To jest 2015 308 SW 1.6 Blue HDi 120.

O jakim obwodzie powietrza wlotowego mowa? Nie wiedziałem, że diesle mają wtórny wtrysk powietrza, a i tak jest on zwykle używany tylko przy uruchamianiu, a nie w silniku, który jest już 50 mil w podróży.

#2 ·
Te pierwsze dwa kody na HDI są zwykle spowodowane niedopasowaniem poziomu doładowania i przepływu powietrza widzianego/oczekiwanego, może to być spowodowane wadliwym przepływomierzem, wyciekiem podciśnienia, zacinającym się zaworem EGR lub łopatkami turbosprężarki lub wyciekiem doładowania.

#3 ·
Samochód przejechał 44 tys. mil. Miło byłoby pomyśleć, że turbosprężarka wytrzymała dłużej.
Sprawdziłem dane na żywo i wszystko się zgadzało w tamtym czasie. Ale oczywiście błąd wtedy się nie pojawiał.
Wyciek doładowania byłby wyciekiem w wlocie powietrza za turbosprężarką, jak przypuszczam. To bez wątpienia spowodowałoby drugi kod, ale został oznaczony jako tymczasowy. Nic oczywistego, o ile widzę.
Jednym z problemów jest to, że mój Diagbox V7.83 nie rozpoznaje ECU silnika, więc muszę wybrać to, co wydaje się dawać jakieś wyniki. Być może się pomyliłem.
Był też inny kod odnoszący się do usterki w DMF, ale także notatka, że może to być fałszywy raport w zależności od wersji oprogramowania.
Nadal nie rozumiem, dlaczego uruchamia tryb awaryjny, niebezpieczną sytuację.

#4 ·
Również kilka tygodni temu rozpyliłem puszkę środka czyszczącego EGR przez cały układ, więc mam nadzieję, że zawór EGR się nie zacina. Przeszedł również przez turbosprężarkę, więc może ją trochę wyczyścił.
Samochód nie był często używany podczas blokady i myślę, że odbył zbyt wiele krótkich podróży. Zwykle odbywam kilka długich podróży każdego miesiąca. Prawie 1000 mil w ciągu ostatnich 2 tygodni.

#5 ·
Znowu się zdarzyło, tym razem przy niskiej prędkości. Znowu tryb awaryjny się włącza. Poniżej 30, przyspieszyłem z ronda i sygnał dźwiękowy.

Sprawdziłem więc zamrożoną ramkę, najpierw w mojej ogólnej aplikacji OBD. P2448
Wartość obciążenia 98,8%
Temperatura silnika 84 stopnie.
Prędkość 26 mil/h.
RPM 1360
MAF 41,3 g/sekundę.
Ciśnienie na szynie paliwowej 88350 KPa.

Ale sprawdzając za pomocą Diagbox, mówi, że odczyty mogą być niedokładne - Diagbox nie wybiera automatycznie ECU P2448 Przepływ powietrza większy niż maksymalny.
Data 50895052 - co to znaczy?
Pedal przyspieszenia 49%
Prędkość 24 km/h ????
Temperatura silnika 21 stopni ???? Wiem, że była rozgrzana.
RPM 2514 - Jestem pewien, że nie było tak wysoko.
Ciśnienie doładowania 1,79 Bar.
Temperatura powietrza wlotowego 13 stopni.
Zmierzony przepływ powietrza 901 mg/skok
Odniesienie ciśnienia powietrza 867 mg/skok.
Wartość EGR 4%

Ale czy to sugeruje, że przepływ powietrza wlotowego był zbyt wysoki?

Diagbox P02EC Przepływ powietrza niższy niż teoretyczny.
Data 50901120 ??
RPM 1161
Pedal przyspieszenia 0%
Prędkość 51 km/h
Temperatura silnika 57 stopni
Ciśnienie doładowania 1,07 Bar
Temperatura powietrza wlotowego 16 stopni
Zmierzony przepływ powietrza 503 mg/skok
Odniesienie przepływu powietrza 427 mg/skok.
Pozycja EGR 0%.

Czy ktoś może zrozumieć te odczyty?

#8 ·
Cóż, ciśnienie doładowania w momencie wystąpienia usterki wynosiło 1,79 bara, zgodnie z danymi z zamrożonej klatki. Problem w tym, że nie jestem pewien, czy otrzymuję poprawne informacje, ponieważ Diagbox nie rozpoznaje automatycznie ECU. Wybrałem jedyny w liście, który daje jakikolwiek wynik, ale wciąż nie jestem przekonany, że jest poprawny.

Muszę również sprawdzić w takich samych okolicznościach, jak w momencie wystąpienia usterki. Nie tak łatwo to powtórzyć, ale spróbuję ponownie.

#10 ·
Tylko rzeczywiste. Dane na żywo dają oba, ale to oznacza, że trzeba je złapać we właściwym momencie.
Wydaje się, że dzieje się to na lekkim wzniesieniu z więcej niż tylko lekkim przyspieszeniem.

Może powinienem spróbować kilku testów, udało mi się spowodować usterkę na prywatnej drodze jakiś czas temu (dawno temu była to A3).

#11 ·
Po znalezieniu zablokowałem wąż do siłownika i jeździłem samochodem przez kilka tygodni, aby upewnić się, że naprawiłem usterkę, zanim wymieniłem siłownik.

#12 ·
Cóż, musiałem poszukać klap wirowych.
Nie jestem pewien. Musiałem usunąć część przewodu wlotowego z intercoolera, aby uzyskać dostęp do przewodu paliwowego. Zauważyłem wtedy coś, co wyglądało jak przepustnica za nim, czy to byłaby klapa wirowa? Ale większość odniesień sugeruje, że byłyby dwa kanały do ​​kolektora dolotowego, tylko jeden kanał miałby zastosowanie do klap wirowych, jak w tym opisie. Funkcja klap wirowych i klap wirowych
Ale twoja sugestia miałaby zastosowanie w obu przypadkach.
W którą stronę zawór byłby ustawiony w pozycji "wyłączonej", ponieważ kiedy go zobaczyłem, wyglądał jak zamknięty motylek.

#15 ·
Cóż, musiałem poszukać klap wirowych.
Nie jestem pewien. Musiałem usunąć część przewodu wlotowego z intercoolera, aby uzyskać dostęp do przewodu paliwowego. Następnie zauważyłem coś, co wyglądało jak przepustnica za nim, czy to byłaby klapa wirowa? Ale większość odniesień sugeruje, że do kolektora dolotowego prowadziłyby dwa kanały, tylko jeden kanał miałby zastosowanie do klap wirowych, jak w tym opisie. Funkcja klap wirowych i klap wirowych
Ale twoja sugestia miałaby zastosowanie w obu przypadkach.
Jak miałby być ustawiony zawór w pozycji "wyłączonej", ponieważ kiedy go zobaczyłem, wyglądał jak zamknięty motyl.

#16 ·
2 dni temu miałem ten sam problem w moim peugeot 5008 blue hdi 120.

Kod 2448 pojawia się, gdy masz wyciek między turbosprężarką a przepustnicą powietrza, zwykle jest to jedna z rur do lub z intercoolera.

Zmieniłem rurę idącą od turbosprężarki do intercoolera i teraz wszystko jest w porządku.

Mam nadzieję, że to może ci pomóc.

#18 ·
Sprawdziłem te przewody dokładnie, jestem pewien, że nie ma wycieku.
Ale sprawdzę jeszcze raz.

Mimo że nie zdarzyło się to ponownie od 4 miesięcy.
Miałem ten problem pierwotnie 12/18 miesięcy temu w moim 16 plate 308sw 1.6 blue HDi i znalazłem dość dużą dziurę w jednym z przewodów (wyglądało na to, że ocierał się o przedni grill). Wymieniłem wąż i działało to znakomicie do około miesiąca temu.

Moim pierwszym przypuszczeniem było, że to znowu wąż, zdjąłem go i dokładnie sprawdziłem. Tym razem żadnych dziur, usunąłem przepływomierz i wyczyściłem go płynem do czyszczenia elektryki.

Problem nadal występuje. Wydaje się, że występuje na 3./4./5. biegu przy około 2 tys. obr./min, gdy dodaje się trochę więcej gazu.

Dolny zacisk węża wydawał się trochę wypaczony, ale nie widzę, żeby to był problem, uszczelka wydaje się szczelna.

Teraz waham się między wymianą drugiej sondy lambda a oddaniem samochodu do warsztatu, ponieważ naprawdę powoduje to ból głowy.

Czy ktoś ma dla mnie jakieś rady?